Ερώτηση Δημήτρη Παπαδημούλη προς το Συμβούλιο
της ΕΕ και την Ιταλική Προεδρία για την εφαρμογή του Φόρου επί των
Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών (Φόρος Τόμπιν).
Ερώτηση προς το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ιταλική Προεδρία για τις καθυστερήσεις στην εφαρμογή του Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών κατέθεσε σήμερα ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης.
Πιο συγκεκριμένα, ο Έλληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του, αναφέρεται στη πρωτοβουλία 11 κρατών-μελών της ΕΕ (Βέλγιο, Γερμανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία) για την εφαρμογή ενός Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών και ρωτά το Συμβούλιο να τον ενημερώσει «σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών- μελών και ποια είναι τα θέματα που εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα», καθώς επίσης, «πότε θα τεθεί σε ισχύ ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών στις 11 χώρες».
Καταλήγοντας στην ερώτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ ρωτά την Ιταλική Προεδρία για τις εκτιμήσεις του Συμβουλίου αναφορικά με το ύψος των εσόδων από έναν τέτοιο φόρο, αλλά και τα «χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα καλύπτει και τις κατανομές των εσόδων στα κράτη-μέλη».
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση:
Το 2013 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε πρόταση Οδηγίας του Συμβουλίου αναφορικά με την εφαρμογή Ενισχυμένης Συνεργασίας στην επιβολή ενός Φόρου Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών. Πιο συγκεκριμένα, η εν λόγω προτεινόμενη Οδηγία προβλέπει την επιβολή ενός φόρου επί συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών συναλλαγών (0.1% για μετοχές και ομόλογα και 0.01% για παράγωγα) που λαμβάνουν χώρα στα 11 κράτη-μέλη της ΕΕ που συμφώνησαν να συμμετάσχουν.
Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν έχει, ακόμα, υιοθετηθεί, ερωτάται το Συμβούλιο:
· Σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κρατών-μελών και ποια είναι τα θέματα που εμφανίζουν τα περισσότερα προβλήματα;
· Πότε θα τεθεί σε ισχύ ο Φόρος Χρηματοπιστωτικών Συναλλαγών στις 11 χώρες;
· Ποιες είναι οι σκέψεις που έχουν ακουστεί αναφορικά με το ύψος του φόρου, τα χρηματοπιστωτικά προϊόντα που θα καλύπτει και τις κατανομές των εσόδων στα κράτη-μέλη; Υπάρχουν, συγκεκριμένες, εκτιμήσεις για τα ενδεχόμενα έσοδα από έναν τέτοιο φόρο, καθώς επίσης, για τις θετικές επιπτώσεις στη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος;