Συνέντευξη Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ
Για τις Περιφερειακές συσκέψεις
Τ. ΚΟΡΩΝΑΚΗΣ, μέλος της Π.Γ., υπεύθυνος του Οργανωτικού Γραφείου.
Το πρώτο πράγμα που θέλω να πω για τις περιφερειακές συσκέψεις είναι ότι είναι ενταγμένες σε μια συνολική διαδικασία επεξεργασίας και παρουσίασης του προγράμματος μας που έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβρη και εξελίσσεται σε τρία επίπεδα.
Το πρώτο επίπεδο ήταν οι άμεσες εξαγγελίες, το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης, όπως τις ονομάσαμε. Το δεύτερο επίπεδο είναι οι περιφερειακές συσκέψεις που θα εξειδικεύσουν το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και θα το συμπληρώσουν με τους βασικούς άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση, εστιασμένες σε κάθε περιοχή με βάση και τα πλεονεκτήματα και τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάθε περιφέρεια. Και το τρίτο επίπεδο είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας διαβούλευσης του συνολικού εκλογικού προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συνολική διαδικασία είναι πρωτόγνωρη για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Δεν πιστεύουμε ότι έχει γίνει άλλη τέτοιας έκτασης ανοιχτή προγραμματική διαδικασία τα τελευταία χρόνια. Να σας πω μόνο ότι το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης μέχρι στιγμής έχει παρουσιαστεί σε πάνω από διακόσιες εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα και ο στόχος μας είναι να ολοκληρωθεί, έχοντας παρουσιάσει τις άμεσες δεσμεύσεις σε κάθε Καποδιστριακό δήμο, ούτε καν Καλλικρατικό, σε κάθε πρώην Καποδιστριακό δήμο, δηλαδή σε πολλές πόλεις και έξω από τις πρωτεύουσες των νομών. Ταυτόχρονα βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαδικασία διαβούλευσης με μια σειρά από προγραμματικά κείμενα συζήτησης που έχουν αναρτηθεί και στο site του ΣΥΡΙΖΑ και στο left.gr ως κείμενα διαβούλευσης από την Επιτροπή Προγράμματος. Αυτό λοιπόν θα συνεχιστεί τώρα με τις περιφερειακές συσκέψεις, που είναι μια νέα εκκίνηση της προγραμματικής διαδικασίας σε περιφερειακό επίπεδο. Δεν πρέπει λοιπόν να αντιμετωπίσουμε τις περιφερειακές συσκέψεις ως την κατάληξη μιας διαδικασίας, αλλά ως μια νέα αρχή.
Μετά από τις βασικές παρουσιάσεις που θα γίνουν –θα σας πω το πρόγραμμα αργότερα- στα κέντρα των περιφερειών, θα ακολουθήσουν σε κάθε περιφέρεια θεματικές παρουσιάσεις αλλά και ειδικές παρουσιάσεις ανά νομό. Όλη αυτή η διαδικασία στόχο έχει με έναν συγκεκριμένο τρόπο να γίνει μια πολύ πλατιά διαβούλευση με φορείς, επιστήμονες, πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, όχι μόνο με όσους συμφωνούμε. Και γι αυτό, αν δείτε το πρόγραμμα ήδη των δύο πρώτων περιφερειακών συσκέψεων περιλαμβάνει τη συμμετοχή πολλών φορέων, επιμελητηρίων, συνεταιρισμών, Εργατικών Κέντρων, κινημάτων, του περιφερειάρχη και του δημάρχου της περιοχής και επίσης κομμάτων και βουλευτών που μέχρι σήμερα αντιδρούν σ΄ αυτή την πολιτική λιτότητας και καταστροφής που έχει επιλέξει η κυβέρνηση.
Για μας αυτές οι τρεις διαδικασίες, η ΔΕΘ, οι περιφερειακές συσκέψεις και το εκλογικό πρόγραμμα, ενώ έχουν την αυτονομία τους, έχουν μια ιδιαίτερη σημασία για την απεύθυνσή μας προς την κοινωνία. Δεν θέλουμε να απευθυνόμαστε στην κοινωνία αναφερόμενοι μόνο στους λόγους που πρέπει να φύγει αυτή η κυβέρνηση και να σταματήσει αυτή η καταστροφική πολιτική, αλλά ο κόσμος να εμπνευστεί και να στηρίξει από σήμερα τον στόχο της αλλαγής κυβέρνησης και την επόμενη μέρα να στηρίξει την κυβέρνηση της αριστεράς με βάση το πρόγραμμά της. Και έτσι αντιμετωπίζουμε αυτές τις προγραμματικές διαδικασίες ως μια ανοικτή κοινωνική διαδικασία διαβούλευσης αλλά και ως μια δέσμευση από την πλευρά μας που θα αλλάξει το τι συνέβαινε μέχρι σήμερα στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας. Δηλαδή δεν αποτελεί μια διαδικασία κάποιων εξαγγελιών που τελειώνουν τη στιγμή που γίνονται και κανένας δεν περιμένει να υλοποιηθούν, αλλά ζητάμε επί της ουσίας από τους πολίτες να μας στηρίξουν και να κριθούμε από την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων.
Το πρόγραμμα λοιπόν για μας είναι μια διαδικασία καλέσματος πολύ πλατιά. Είναι ένα σχέδιο με θετικό περιεχόμενο που προσπαθεί να συνδυάσει –και είναι πρωτόγνωρο αυτό για το χώρο μας- αυτό που θέλουμε, που είπε και ο πρόεδρος ο Αλέξης Τσίπρας στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, με αυτό που μπορούμε. Δηλαδή να παντρέψει τις αξίες, τους στόχους, την προσπάθεια για την υπέρβαση του σημερινού μοντέλου με τα άμεσα πράγματα που μπορούν να γίνουν, τόσο κεντρικά από την κυβέρνηση της αριστεράς, αλλά όσο και ανά περιφέρεια πια.
Για μας αυτή η διαδικασία, δεν είναι μια διαδικασία που μένει κλειστή στο εσωτερικό μας. Μέχρι σήμερα έχουν δουλέψει πολλές εκατοντάδες άνθρωποι για όσα έχουμε παρουσιάσει. Η επιτροπή Προγράμματος κάνει μια επίπονη δουλειά και μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του επόμενου, θα φέρει στα όργανα του κόμματος το συνολικό σχέδιο εκλογικού προγράμματος. Τμήματα και Επιτροπές Ελέγχου Κυβερνητικού Έργου δουλεύουν ακατάπαυστα με πάρα πολλούς επιστήμονες, τόσο εδώ όσο και ανά την Ελλάδα, για τη στήριξη αυτής της δουλειάς. Οι περιφερειακές συσκέψεις οργανώνονται από τις περιφερειακές συντονιστικές επιτροπές, που είναι ένα συντονιστικό όργανο, που προβλέπεται από το Καταστατικό μας και συμμετέχουν σ΄ αυτό οι συντονιστές των Νομαρχιακών επιτροπών, εκλεγμένοι από την κάθε Νομαρχιακή συνδιάσκεψη, βουλευτές, μέλη Κεντρικής Επιτροπής και εκλεγμένα μέλη μας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Άρα είναι μια πολύ πλατιά διαδικασία και στο εσωτερικό μας και στη σχέση με την κοινωνία.
Η προσπάθεια που κάνουμε είναι να χτίσουμε μια νέα σχέση εμπιστοσύνης και να συγκροτήσουμε μια υποδομή πολύ πλατιάς σύνδεσης με την κοινωνία, πραγματικής αμφίδρομης σύνδεσης, που θα κάνει πραγματικότητα τόσο τον στόχο να φύγει αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η πολιτική, όσο και το να έρθει η κυβέρνηση της αριστεράς και να στηριχτεί.
Όλες αυτές οι διαδικασίες προβλέπουν την ανατροφοδότηση της επιτροπής προγράμματος. Δηλαδή οι εκδηλώσεις που έχουμε κάνει με το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης σε όλη την Ελλάδα, οι περιφερειακές συσκέψεις και εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν ανά νομό και δήμο και η διαβούλευση του εκλογικού προγράμματος με κάποιον τρόπο λειτουργούν συμπληρωματικά και εξελίσσουν το πρόγραμμά μας. Έτσι αυτά που θα ακουστούν στις περιφέρειες της χώρας το επόμενο διάστημα είναι οι πρώτοι άξονες, που θα εμπλουτιστούν το επόμενο διάστημα, και θα ολοκληρωθούν με την παρουσίαση του εκλογικού προγράμματος.
Τώρα, ξεκινάμε το Σάββατο και την Κυριακή από τη Λαμία και τα Γιάννενα, την Στερεά και την Ήπειρο. Σε σχέση με αυτά που σας έχουμε ανακοινώσει ισχύει ότι την επόμενη εβδομάδα έχει ένα κενό γιατί πάμε για τον προϋπολογισμό και μετά πάμε 13-14 Δεκέμβρη. 13 Δεκέμβρη είναι η περιφερειακή σύσκεψη στο Ηράκλειο της Κρήτης, 14 Δεκέμβρη είναι στη Θεσσαλία και επίσης στην Πελοπόννησο. Οι δύο ακόμα περιφερειακές συσκέψεις που είχαμε ανακοινώσει για τις 14, τις πάμε μια βδομάδα πίσω, δηλαδή στη Δυτική Μακεδονία 20 Δεκέμβρη και στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη 21 Δεκέμβρη, με σκοπό τη συμμετοχή του προέδρου Αλέξη Τσίπρα και σε αυτές τις δύο κρίσιμες περιοχές που για μας έχουν μεγάλη σημασία.
Θα συνεχιστούν οι περιφερειακές συσκέψεις τον Γενάρη, με την ολοκλήρωση στις υπόλοιπες περιφέρειες, στη Δυτική Ελλάδα και στις νησιωτικές περιοχές. Στις νησιωτικές περιοχές και λόγω της δυσκολίας θα γίνουν κυρίως ανά νησί, δηλαδή στο Ιόνιο και στο Β. Αιγαίο δεν θα υπάρξουν κεντρικές περιφερειακές συσκέψεις, αλλά θα γίνουν στα μεγάλα νησιά. Και για τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα σχεδιάζουμε από δύο περιφερειακές συσκέψεις. Στις Κυκλάδες μάλλον στη Σύρο και τη Νάξο και στα Δωδεκάνησα στην Κω και τη Ρόδο.
Δεν αναφέρθηκα μέχρι στιγμής στις περιφερειακές συσκέψεις στην Κεντρική Μακεδονία και την Αττική. Για μας έχουν και οι δύο ξεχωριστό ενδιαφέρον. Στην Αττική θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα να γίνονται κάποιες θεματικές ημερίδες για τμήματα του προγράμματος με συμμετοχή φορέων και επιστημόνων. Στόχος είναι, αφού ολοκληρωθούν οι περιφερειακές συσκέψεις, να καταλήξουμε παρουσιάζοντας το συνολικό πρόγραμμα παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικολογικού μετασχηματισμού στη Θεσσαλονίκη, και στην Αθήνα με μια μεγάλη περιφερειακή σύσκεψη με θέμα την θεσμική ανασυγκρότηση του κράτους και του πολιτικού συστήματος και τη δημοκρατική τους εμβάθυνση. Βασικό περιεχόμενο αυτής της περιφερειακής θα είναι η ενίσχυση της δημοκρατίας και ο κοινωνικός έλεγχος, η ανασυγκρότηση του κράτους, της δημόσιας διοίκησης, η κατάργηση του Καλλικράτη και η πρόταση από την πλευρά μας ενός νέου νόμου για την Τ.Α., οι προτάσεις μας για τη δικαιοσύνη, για τη διαφθορά και τη διαπλοκή. Είναι, όπως καταλαβαίνετε, μια πολύ σημαντική θεματική περιοχή για μας και πιστεύουμε ότι μέχρι τον Γενάρη θα έχουμε ολοκληρώσει το σύνολο αυτών των περιφερειακών συσκέψεων και τα όργανα του κόμματος θα μπορούν να ξεκινήσουν και τη διαβούλευση για το συνολικό εκλογικό πρόγραμμα.
Κλείνω, για να μην σας κουράσω άλλο, λέγοντας ότι κάθε μία απ΄ αυτές τις περιφερειακές συσκέψεις, όπου η κεντρική εισήγηση θα είναι είτε από τον Αλέξη Τσίπρα, είτε από κάποιο κεντρικό στέλεχος της επιτροπής Προγράμματος, του Προεδρείου της Κ.Ο. ή της Πολιτικής Γραμματείας, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, θα μπορεί να εστιάζει και σε πολιτικά ζητήματα της συγκυρίας, αλλά και σε προγραμματικές προτεραιότητες και οι παρουσιάσεις για τα περιφερειακά προγράμματα θα γίνονται κατά κύριο λόγο από ομάδες εργασίας που έχουμε συγκροτήσει ανά περιφέρεια. Η Επιτροπή Προγράμματος βρίσκεται σε μια συνεχή επικοινωνία με ομάδες εργασίας που συγκροτούμε ανά περιφέρεια και οι ίδιοι θα παρουσιάσουν τις βασικές αιχμές του περιφερειακού μας προγράμματος.
Όλη αυτή η διαδικασία προσδοκά στη συγκρότηση μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με την κοινωνία, με επιστημονικούς φορείς, αλλά και στη συγκρότηση του πιο πλατιού κοινωνικοπολιτικού μετώπου που θα μπορέσει να κάνει αυτό το πρόγραμμα πραγματικότητα ώστε να αλλάξει η χώρα, να κάνει το επόμενο βήμα, να φύγει από τις πολιτικές του μνημονίου, της λιτότητας και της ύφεσης και να περάσουμε σε μια νέα περίοδο ανάπτυξης, με σεβασμό και προστασία της εργασίας και του περιβάλλοντος.
Αυτά από μένα.
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
Δημ. Αλειφερόπουλος: Με το φόβο να σας προλάβει η προκήρυξη εκλογών και επειδή άκουσα τον κ. Κορωνάκη να λέει ότι μετά από όλη αυτή τη συλλογική διαδικασία σε πανελλαδικό επίπεδο, από εκεί και από τα συμπεράσματα που θα βγουν στις περιφερειακές συνδιασκέψεις θα βγει και το τελικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, αναρωτιέμαι αν σας προλάβουν οι εξελίξεις, με ποιο πρόγραμμα θα πάτε σε εκλογές;
Δημ. Βίτσας- Γραμματέας της Κ.Ε.: Στο μυαλό μας είναι ότι, η προγραμματική επεξεργασία και εμβάθυνση είναι μια συνεχής διαδικασία. Η μόνιμη Επιτροπή Προγράμματος που μας αφορά αυτή τη στιγμή δεν παραδίδει ένα έργο, που ουσιαστικά αφού το παραδώσει μετά τελείωσε. Πρέπει να παρακολουθεί όλη τη δυναμική στην οποία εξελίσσεται. Βέβαια, πάντοτε σε συγκεκριμένες αρχές και συγκεκριμένους άξονες.
Να τους επαναλάβω. Για εμάς εκ των ων ουκ άνευ είναι η ακύρωση της πολιτικής λιτότητας ή ακύρωση των μνημονίων. Το θέμα που εμείς έχουμε να διαπραγματευτούμε και για το οποίο πηγαίνουμε με θέση, είναι το θέμα του δημόσιου χρέους. Το ζήτημα της παραγωγικής ανασυγκρότησης και του οικολογικού μετασχηματισμού της οικονομίας για εμάς είναι βάση αυτού του κράτους. Το ισχυρό κοινωνικό κράτος είναι αυτό που ξεκινάει από τη Θεσσαλονίκη, αλλά δεν ολοκληρώνεται στη Θεσσαλονίκη. Μιλάμε για μια τετραετία κα ιη βασική μας φιλοσοφία δεν είναι να ξεκινάς διαλύοντας την παραγωγική βάση της χώρας, που είναι το μεγαλύτερο έγκλημα που έχει γίνει αυτή τη στιγμή και που κάθε φορά ανακυκλώνεται η κατάσταση και φτάνουμε στο ίδιο σημείο και έτσι μπορούμε με ευκολία να διαπιστώσουμε ότι έχουμε μια κυβέρνηση που παράγει πολιτική και κοινωνική αστάθεια, αλλά από την άλλη πλευρά με τις εμμονές της γίνεται και επικίνδυνη, αλλά πρέπει να απαντήσουμε – και αυτό θα κάνουμε – στο τι θα κάνουμε εμείς.
Το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης είναι πρόγραμμα βάσης που θα γίνει, ας το πω έτσι, «βρέξει – χιονίσει». Τα περισσότερα μέτρα του θα παρθούν άμεσα. Οι νόμοι, τους οποίους καταθέτουμε αυτή τη στιγμή στη Βουλή, είναι δεσμευτικοί νόμοι για να τους επανακαταθέσουμε ως κυβέρνηση της Αριστεράς. Και όχι απλώς να τους επανακαταθέσουμε, αλλά να τους βάλουμε και σε εφαρμογή.
Το σημαντικότερο είναι ότι, ο τρόπος που εμείς βλέπουμε το δυναμικό χαρακτήρα του προγράμματος σε μόνιμη διαβούλευση με την κοινωνία, θεσμούς – κινήματα – φορείς, που δεν χρειάζεται ο άλλος να συμφωνεί μαζί μας, αλλά να παρέχει γνώση και σε αυτή τη λογική εμείς θα πηγαίνουμε και ως κυβέρνηση.
28/11/2014