ΣΥΝΤΕΝΤΕΥΞΗ
ΝΙΚΟΥ ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΑΣΟΚ & ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ
ΣΤΟ «MEGA» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ & ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ:
Α. ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ Γραμματέας Πολιτικής Επιτροπής Ν.Δ.
Γ. ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΗΣ Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ
Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΚΚΕ
(Διαλογικές συζητήσεις)
Γ. ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΗΣ:
Α. ΠΑΠΑΜΙΜΙΚΟΣ:
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κύριε Ανδρουλάκη;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Κατ΄ αρχάς πριν πάω σε αυτά που είπαν οι προηγούμενοι ομιλητές θέλω να πω το εξής: επειδή σήμερα είναι μια σημαντική επέτειος για τον ελληνικό λαό θεωρώ ότι είναι δομικό οι αξίες των αγώνων του Πολυτεχνείου να μείνουν βαθειά χαραγμένες στη συλλογική μνήμη του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία και για την κοινωνική δικαιοσύνη.
Διότι ζούμε σε μια εποχή που βλέπουμε ακραίες ιδεολογίες ιδιαίτερα της ακροδεξιάς οι οποίες είχαν μπει στο περιθώριο της ιστορίας τις τελευταίες δεκαετίες, να επανέρχονται στο προσκήνιο. Ζούμε μια εποχή μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων και παρόλα αυτά βλέπουμε κάποιοι να προσπαθούν να υποβαθμίσουν πλήρως το Πολυτεχνείο, τους αγώνες του και τις αξίες του.
Άκουσα χθες μία δήλωση και πραγματικά μου κάνει εντύπωση που οι Δημοσιογράφοι δεν το έχουν σχολιάσει, μία δήλωση του κ. Θεοδωράκη που λέει ότι " το Πολυτεχνείο ήταν μία πράξη κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς του τότε".
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιανού Θεοδωράκη του Σταύρου;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Βέβαια. Θεωρώ ότι είναι μία δήλωση η οποία παραχαράσσει τα πραγματικά ιστορικά γεγονότα. Εσείς ξέρετε πολύ καλά γιατί είστε γενιά του Πολυτεχνείου, ότι οι πρωτεργάτες και οι πρωταγωνιστές του Πολυτεχνείου ήταν στην πλειοψηφία τους μέλη κομμάτων και συλλογικοτήτων.
Δεν μπορούμε στο βωμό του μικροκομματισμού να φτιάχνουμε ένα νέο αφήγημα που παραχαράσσει τα πραγματικά γεγονότα και απαξιώνει τον αγώνα που κάθε δημοκράτης πολίτης και κάθε γονιός οφείλει να αφηγηθεί στα παιδιά του. Ιδιαίτερα αυτή την εποχή που βλέπουμε την άνοδο της ακροδεξιάς, υπάρχουν στο διαδίκτυο παντού ατάκες όπως “που ήταν οι νεκροί”;
Να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και όχι να προσπαθούμε συνεχώς με μια πονηρή ρητορεία να μυθριδατίζουμε με στρεβλότητες την ελληνική κοινωνία.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εντάξει ήταν μέλη κομμάτων, αλλά είναι μια μεγάλη ιστορία τώρα μην την ανοίξουμε αυτή, ήταν μέλη κομμάτων αλλά ήταν και μέλη που πήγαν..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Συμφωνώ. Δεν μπορεί ένας Πρόεδρος κόμματος να λέει ότι το Πολυτεχνείο ήταν αντίδραση στους κομματικούς μηχανισμούς της εποχής, ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι ήταν αντίδραση ενάντια στη χούντα και στον ξένο παράγοντα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το πρωταρχικό ήταν αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Αυτός ήταν ο στόχος του Πολυτεχνείου και να τελειώνουμε την πλάκα. Θεωρώ ότι η κομματοκρατία πρέπει να πάψει να υπάρχει αλλά την κομματοκρατία δεν τη χτυπάς με αντικομματισμό.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δίκιο έχεις σε αυτό.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ως προς αυτά που είπαν προηγουμένως οι συνομιλητές μας, πραγματικά χρειάζεται η χώρα τις συμμαχίες του νότου, ας μη γελιόμαστε. Υπάρχει μια πολιτική σκληρής λιτότητας στην Ευρώπη, όπου για να αλλάξει πρέπει οι λαοί που έχουν βιώματα μέσα από τη σκληρή λιτότητα, οι Ισπανοί, Πορτογάλοι, οι Έλληνες, να προωθήσουν τα κόμματά τους και τα πολιτικά τους συστήματα μια άλλη ατζέντα.
Δεν είναι μόνο αυτοί οι λαοί του Νότου και οι Βέλγοι ξεσηκωθήκανε προχθές και διάφοροι λαοί που βλέπουν ότι η πολιτική αυτή σκληρής λιτότητας ουσιαστικά αναπαράγει συνεχώς το φαύλο κύκλο της ύφεσης με τεράστια ποσοστά ανεργίας ιδιαίτερα στη νέα γενιά.
Όμως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές. Δεν πρέπει να προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σχήμα θεωρητικό ότι θα βγούμε και θα σκίσουμε το μνημόνιο και θα αλλάξουν όλα και τελικά πιστεύω ότι το πιθανότερο που θα σκίσετε θα είναι κάποια ανακοίνωση όπως δυστυχώς αυτή που γράψατε προχθές περί αμερικανοκίνητης χούντας. Εάν είχε βγάλει τέτοια ανακοίνωση το ΠΑΣΟΚ και μετά έβγαινε ορθή επανάληψη που είχε αποσύρει τη συγκεκριμένη έκφραση, είμαι σίγουρος ότι θα μας είχατε καταγγείλει κύριε Σακελαρίδη.
Και το λέω γιατί; Για να ξέρουμε και τα μέτρα. Προφανέστατα πρέπει και ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα της Σοσιαλδημοκρατίας και της Αριστεράς να χτίσουν αυτές τις συμμαχίες.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Αλήθεια με αυτή την ανακοίνωση τι έγινε;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Για το θέμα του χρέους πρέπει να υπάρχει μία εθνική πρόταση κ. Σακελαρίδη. Δείτε τι έγινε με το θέμα της Κύπρου και της ΑΟΖ, τα κόμματα, το δικό σας, το ΠΑΣΟΚ, η Νέα Δημοκρατία, όλα τα κόμματα πήγαν στις ευρωομάδες τους, δημιούργησαν πιέσεις, με αποτέλεσμα να βγει μια ανακοίνωση για την κυπριακή ΑΟΖ πολύ σκληρή απέναντι στην Τουρκία. Το ίδιο πρέπει να γίνει και με το θέμα του χρέους.
Γ. ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΗΣ: Σε τι βάση; Η βάση είναι το θέμα, για να υπάρχει μια εθνική άποψη το θέμα είναι σε ποια βάση.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Λέτε λοιπόν εσείς: Φταίνε οι απέξω που δε λύνεται το πρόβλημα αλλά έχουν δεσμευτεί. Κι έχετε δίκιο, έχουν δεσμευτεί. Γιατί όμως εμείς θέλουμε αυτοί οι 27 να έχουν μία άποψη, ενώ εμείς οι 4 δεν έχουμε καν μισή κοινή ;
Δεύτερο θέμα, λέτε «μη βιώσιμο» χρέος. Μπορεί η Κυβέρνηση σήμερα να πει μη βιώσιμο και να βγει στις αγορές; Πως θα καλύψουμε λοιπόν τα ελλείμματά μας; Σήμερα λοιπόν βγαίνει η Κυβέρνηση και πάει στη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ ή γίνεστε εσείς Κυβέρνηση και το λέτε «είναι μη βιώσιμο», από πού θα δανειστείτε την επόμενη μέρα για να καλύψουμε συντάξεις και άλλα θέματα δημοσίων δαπανών;
Γ. ΣΑΚΕΛΑΡΙΔΗΣ: Σήμερα από πού θα δανείζεστε, από ποιες αγορές δανείζεστε σήμερα;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Δανείζεσαι και από τις αγορές, βγήκες στις αγορές, δανείζεσαι και από τους εταίρους και από τις αγορές.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αλλά οι αγορές ξέρουν αν είναι βιώσιμο ή όχι, δε χρειάζονται..
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Μπορεί να βγει σήμερα μία Κυβέρνηση μίας χώρας και να πει σήμερα ότι «δεν είναι βιώσιμο» και την επόμενη μέρα να πάει να δανειστεί; Αυτά είναι παιχνίδια επικοινωνιακού χαρακτήρα.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Δυο λεπτά, πριν τελειώσεις Γραμματέα θα να σου πω κάτι, επειδή διαβάζω την ανακοίνωση του Σταύρου Θεοδωράκη για την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αυτά που είπες, δεν τα λέει πουθενά.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ναι ωραία, περίμενε ένα λεπτό, δεν τα λέει πουθενά;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Όχι δεν τα λέει, εγώ την έχω μπροστά μου.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Περίμενε αφού την έχεις μπροστά σου.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Το κρατάμε σε εκκρεμότητα και θα το βρείτε στο μεταξύ.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι, όχι δεν είναι έτσι, δε θα το βρούμε μετά θα το βρούμε τώρα.
Χ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: Θα ασχοληθούμε πολύ με τον κ. Θεοδωράκη;
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λέω βρε παιδί μου, αυτός το έβαλε.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Όχι θα το βρούμε τώρα.
Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να ακούσουμε στο μεταξύ την κα Παναγιωτακοπούλου για μια πρώτη άποψη κ. Ανδρουλάκη κι εσύ ψάξε και βρες το.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Εδώ το έχω. Από τη σελίδα το Ποτάμι: «Η εξέγερση των φοιτητών του ΄73 ήταν μια ηρωική πράξη, που έγινε κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς της εποχής». Ορίστε είναι η σελίδα του Ποταμιού: «Η εξέγερση των φοιτητών του ΄73 ήταν μια ηρωική πράξη, που έγινε κόντρα στους κομματικούς μηχανισμούς της εποχής»
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ποιος το γράφει;
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Το Ποτάμι, ορίστε, διαβάστε το.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το Ποτάμι.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Ορίστε το site.
Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το site του Ποταμιού.
Ν. ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ: Και ποιος είναι Πρόεδρος στο Ποτάμι;