Hellenic Cypriot Press Agency

Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2014

Απάντηση σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κύρτσου

Ντράγκι : H εποπτεία των τραπεζών δεν θα γίνει σε όφελος του σκιώδους τραπεζικού τομέα (shadow banking)


Απάντηση σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή της ΝΔ κ. Κύρτσου


Κατά τη διάρκεια της τακτικής ανταλλαγής απόψεων της Επιτροπής Νομισματικής και Οικονομικής Πολιτικής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τον Πρόεδρο της ΕΚΤ και επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, κ. Μάριο Ντράγκι, ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ κ. Κύρτσος ζήτησε να πληροφορηθεί από τον ίδιο:

Πρώτον, εάν υπάρχει ο κίνδυνος η υπερ-εποπτεία τραπεζικού συστήματος να οδηγήσει στην αύξηση των μη ρυθμιζόμενων τραπεζικών αγορών (shadow banking), με αποτέλεσμα να αυξηθεί, αντί να μειωθεί το συστημικό ρίσκο.

Δεύτερον, πώς πρέπει να αντιδράσει η ΕΕ στην τάση των αρμόδιων αμερικανικών αρχών, να επιβάλλουν πρόστιμα δισεκατομμυρίων ευρώ σε μεγάλες τράπεζες των ΗΠΑ και της ΕΕ για αθέμιτες πρακτικές.

Όπως είπε ο κ. Κύρτσος, πρέπει να επιβάλουμε σκληρότερο έλεγχο στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα ή να διαμαρτυρηθούμε στους Αμερικανούς, επειδή με την πολιτική των αστρονομικών προστίμων δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των τραπεζών.

Ο κ. Ντράγκι απαντώντας περισσότερο με την ιδιότητά του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου, παραδέχθηκε ότι, πράγματι, η αναγκαιότητα για πρακτική ευκολία στην αγορά οδηγεί την αναζήτηση χρηματοδότησης όλο και συχνότερα πλέον, όχι στην παραδοσιακή τράπεζα, η οποία υπόκειται σε ενδελεχείς ρυθμιστικούς κανόνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά στο σκιώδη τραπεζικό τομέα (shadow banking), ο οποίος παραμένει αρρύθμιστος. Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η εποπτεία και ο έλεγχος που θα ασκεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου θα είναι προς την κατεύθυνση της καλύτερης λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και της διευκόλυνσης της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από αυτό αλλά και της επιβολής κανόνων στο shadow banking.

Στην ερώτηση του κ. Κύρτσου για την πολιτική των αστρονομικών προστίμων που επιβάλλουν οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές, ο κ. Ντράγκι υπογράμμισε ότι αποτελούν ένα πραγματικό πρόβλημα και ότι σκοπός του ως επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Συστημικού Κινδύνου θα είναι να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερος συντονισμός. Τόνισε, επίσης ότι πρέπει να υπάρχουν διευκρινίσεις για τον τρόπο που εφαρμόζονται οι διεθνείς οικονομικές κυρώσεις και για τη δικαιοδοσία των δικαστηρίων.