Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2014

ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ



ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟ ΚΑΙ Π.  ΚΟΥΣΟΥΛΟ


 
Σχετικά με τη χθεσινή αναφορά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για κάποιους επιχειρηματίες που έχουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό και τις ζημίες στην Ελλάδα
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Δεν είναι θέμα ονομάτων αυτό. Είναι θέμα μιας αντίληψης. Στη μεγάλη περίοδο της κρίσης από το 2010 μέχρι σήμερα, υπήρξαν συμφέροντα, τα οποία όπως είπε πολύ σωστά ο κ. Βενιζέλος έχουν τα κέρδη τους στο εξωτερικό, τις ζημίες στο εσωτερικό και προσπαθούσαν να σπρώξουν τη χώρα στη δραχμή. Από την άλλη υπάρχει ο επιχειρηματικός κόσμος ο οποίος ζει στην Ελλάδα, δουλεύει στην Ελλάδα, παλεύει στην Ελλάδα, έχει τα συμφέροντα στην Ελλάδα και θέλει η χώρα να ορθοποδήσει με κάθε δυνατό τρόπο για να μπορεί μετά να βγει από την κρίση και να γυρίσει σελίδα.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά όμως πείτε ονοματεπώνυμα. Δώστε λίστα. Δώστε στον κόσμο να καταλάβει ποιους εννοείτε και εσείς και ο Τσίπρας. Ο Βενιζέλος και ο Δραγασάκης το ίδιο πράγμα έκαναν.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Όχι, δεν είναι το ίδιο πράγμα. Ο κ. Δραγασάκης είπε ότι υπάρχουν επιχειρηματίες οι οποίοι παίρνουν τον πρωθυπουργό τηλέφωνο και δια αυτού του τρόπου, δημιουργούν νομοσχέδια, ή καταργούν νομοσχέδια, ή αλλάζουν διατάξεις νομοσχεδίων, οι οποίες τους θίγουν επιχειρηματικά και θίγουν τα συμφέροντά τους. Ο κ. Δραγασάκης πρέπει να πει ονόματα, ποιος επιχειρηματίας πήρε το πρωθυπουργικό γραφείο, πήρε  τον Πρωθυπουργό και εξασφάλισε μια ευνοϊκή ρύθμιση για τα συμφέροντά του. Αυτό είναι τελείως διαφορετικό από αυτό που λέει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ: ότι σήμερα στην Ελλάδα υπάρχουν πολιτικές, επιχειρηματικές, ιδεολογικές ομάδες συμφερόντων οι οποίες αντί για τον επώδυνο δρόμο, αυτόν που ακολουθήσαμε για να βγούμε από την κρίση, ήθελαν επιστροφή στη δραχμή, γιατί έτσι πίστευαν ότι αυτός ήταν ο καταλληλότερος δρόμος για τα συμφέροντά τους. Ο κόσμος τα καταλαβαίνει όλα αυτά, δεν είναι χαζός.
(…)
Ακούσαμε εκφράσεις στη διαδρομή όλης αυτής της τεράστιας προσπάθειας για έξοδο από την κρίση, που ήταν ακατονόμαστες. Ακούσαμε για Πινοσέτ και κρεμάλες στο Σύνταγμα, ακούσαμε για Τσολάκογλου, προπηλακίστηκαν τα στελέχη μας, οι βουλευτές μας. Αλλά εμείς παρ’ όλα αυτά κρατηθήκαμε όρθιοι και κρατήσαμε όρθια τη χώρα. Και να είσαστε βέβαιος, επειδή άκουσα στην αρχή της συνομιλίας μας μια αποστροφή σας σε ένα μικρό σας σχόλιο, ότι το ΠΑΣΟΚ θα διαλυθεί, σας λέω ότι παρά το κόστος που υπέστη όλα αυτά τα χρόνια, το ΠΑΣΟΚ  δεν θα διαλυθεί και θα παραμείνει  μια δύναμη σταθερότητας που προσφέρει στη χώρα. Αρκεί μόνο να σκεφτείτε ότι εάν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ δεν θα είχαμε κυβέρνηση. Σήμερα ο ελληνικός λαός αντιμετωπίζει πάρα πολλά προβλήματα και βρίσκεται σε δεινή κατάσταση, αλλά αν είχαμε μια άτακτη χρεοκοπία θα βρισκόμασταν όλοι σε μια κατάσταση που δεν θα μπορούσε να περιγράψει κανείς.

Σχετικά με την πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Κοιτάξτε η εικόνα που παρουσιάστηκε «όλοι εναντίον όλων» δεν υπήρξε. Η συζήτηση που έγινε στην Κ.Ο., ενόψει της διαδικασίας που ήδη γίνεται και θα τελειώσει σήμερα στη Βουλή, έγινε σε ένα πολύ καλό επίπεδο.  Δυστυχώς, υπήρξε μια ελάχιστη μειοψηφία η οποία πίστευε ή πιστεύει ότι κάθε φορά που η παράταξη παίρνει πρωτοβουλίες, -γιατί δικές μας πρωτοβουλίες ήταν αυτές και τις εισηγήθηκε ο κ. Βενιζέλος στον Πρωθυπουργό- για  να διαμορφώσει ένα διαφορετικό κλίμα στην πολιτική ατζέντα, θέτουν  όλα τα θέματα που υπάρχουν και θα υπάρχουν πάντα στην παράταξη και λειτουργούν αποσταθεροποιητικά. Αυτό δεν είναι σωστό. Και αυτό το είπαν όλοι οι βουλευτές που μίλησαν αλλά και αυτοί που δεν μίλησαν .

Για τη σεναριολογία σχετικά με τη στάση του Γ. Παπανδρέου στη σημερινή ψηφοφορία και τη δημιουργία νέου φορέα

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Ο κ. Παπανδρέου ήταν ο πρώτος που ξεκίνησε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια για να κρατηθεί όρθια η χώρα. Εάν δικαιωθεί όλη αυτή η προσπάθεια, θα δικαιωθεί και ο ίδιος. Νομίζω ότι δεν χρειάζεται κανένας μας να σχολιάζει, ή να κάνει υποδείξεις σε τέτοιου είδους θέματα, διότι πάνω απ’ όλα ο κ. Παπανδρέου έχει μέτρο ευθύνης για την πορεία της χώρας. Όταν λέω μέτρο, εννοώ ότι στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.
(…)
Υπάρχει μια τεράστια παραφιλολογία που τροφοδοτεί την παραπολιτική και τη φημολογία, που πιστεύω ότι στις συνθήκες που βρίσκεται το ΠΑΣΟΚ αλλά και η χώρα δεν απασχολεί κανέναν. Το βασικό είναι ότι αυτή την κρίσιμη στιγμή πρέπει να είμαστε όλοι παρόντες και να κρατάμε την παράταξη ενωμένη και αναφέρομαι κυρίως σε όσους διετέλεσαν πρωθυπουργοί, πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ και στα κορυφαία στελέχη. Αυτό είναι το μεγάλο μέλημα και αυτό θέλει ο απλός κόσμος. Επειδή είστε λαϊκός άνθρωπος κ. Βερύκιε και γυρνάτε στις γειτονιές, τι ακούτε να λέει ο απλός άνθρωπος μέσα στο καφενείο; Ότι δεν συμφωνεί με πολλά αλλά στέκεται στην παράταξη, μένει δίπλα της.
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Ναι, αλλά ο απλός κόσμος σας είδε να κάνετε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις.
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Αυτό ακριβώς σας λέω. Λέει βάλτε μυαλό. Λέει: σας στέλνω μηνύματα και εσείς δεν μπορείτε να βρείτε ένα τρόπο επικοινωνίας και επαφής για να δείξετε ότι η παράταξη είναι εδώ, ενωμένη, συσπειρωμένη και παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετώπισε όλα αυτά τα χρόνια, μπορεί να κρατηθεί, να αναταχθεί, να ανασυγκροτηθεί και να πάει μπροστά.
(…)
Θυμάστε ότι πριν τις ευρωεκλογές οι δημοσκοπήσεις προεξοφλούσαν ότι το ΠΑΣΟΚ θα πάρει 4%. Κανείς δεν λέει ότι το ποσοστό που πήρε το ΠΑΣΟΚ ήταν επιτυχία. Όμως όλα αυτά τα χρόνια, η παράταξη πήρε μόνη της το βάρος της χώρας στις πλάτες της, όταν όλοι την πετροβολούσαν. Θυμάστε τι γινόταν το 2010 και το 2011 στις πλατείες των αγανακτισμένων. Και το ΠΑΣΟΚ παρ΄ όλα αυτά κράτησε.   Και σήμερα βλέπουμε, ότι αυτοί που τότε μιλούσαν για «αντιμνημόνια» και «Ζάππεια», προσχώρησαν σε μια άλλη γραμμή. Ακόμη και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που έλεγαν ότι θα σκίσουμε το βράδυ το μνημόνιο και θα προβούμε σε μονομερείς ενέργειες, δεν λένε τίποτα σήμερα.

Σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικής συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Κύριε Βερύκιε, εσείς το ξέρετε πολύ καλά. Το ΠΑΣΟΚ ήταν το κόμμα που έκανε πρόταση το 2012, που έκανε  πρόταση αντίστοιχη για όλες τις πολιτικές δυνάμεις μετά τις τελευταίες ευρωεκλογές, όταν ο κ. Βενιζέλος πήγε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας; Αλλά όλα αυτά πρέπει να γίνονται με ευθύνη και με αλήθεια. Δεν μπορεί καθημερινά να λασπολογούν, να μας πυροβολούν…
Δ. ΒΕΡΥΚΙΟΣ: Το ίδιο δεν κάνατε και εσείς όμως; Όταν το ΠΑΣΟΚ ήταν στα ντουζένια του το ίδιο δεν έκανε με το Συνασπισμό;
Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Με τον Συνασπισμό δεν το κάναμε ποτέ αυτό. Με  τις προοδευτικές δυνάμεις το ΠΑΣΟΚ δεν το έκανε ποτέ αυτό. Μπορεί κάποιος να κατηγορήσει το ΠΑΣΟΚ για ηγεμονισμό. Αυτό μπορεί κανείς να το πει. Αλλά σε ύβρεις, σε λασπολογία σε τέτοιου είδους επιθέσεις, το ΠΑΣΟΚ δεν προσχώρησε ποτέ. Αντίθετα ξέρετε πολύ καλά ότι το ΠΑΣΟΚ το υπέστη αυτό το ’89 από την αριστερά.

Για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Θεωρώ ότι είναι τεράστιο λάθος μετά την εκλογολογία και την προεδρολογία που έκλεισαν με τη σημαντική πρωτοβουλία της κυβέρνησης να μιλάμε για το νέο φρούτο της ανασχηματολογίας. Γιατί αυτό διαλύει κάθε συνοχή στην κυβέρνηση και κάθε αίσθημα σταθερότητας στη χώρα. Εάν ο κ. Σαμαράς, ή ο κ. Βενιζέλος (στη συζήτηση που θα κάνουν στον κατάλληλο χρόνο) εκτιμήσουν ότι κάτι τέτοιο πρέπει να γίνει, ας το αφήσουμε σε αυτούς και ας μην τροφοδοτούμε κάθε μέρα την επικαιρότητα με μια τέτοια λογική η οποία είναι διαλυτική.
 Σχετικά με τη φράση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ ότι το πρώτο μνημόνιο υπαγορεύτηκε σε έκτακτες και πιεστικές συνθήκες

Δ. ΚΑΡΥΔΗΣ: Μα, όλοι δεν το λέμε αυτό; Ο κ. Βενιζέλος είπε την αλήθεια. Η  χώρα μας βρέθηκε στον αέρα, στην ουσία είχε πέσει στα βράχια και αναζητούσαμε χρήματα γιατί δεν μας έδιναν στις αγορές. Είχαμε να αποπληρώσουμε τεράστια δάνεια και από εκεί και πέρα αποταθήκαμε στην Ευρώπη για να έχουμε στήριξη. Όλοι ξέρουμε ότι τότε η Ευρώπη αιφνιδιάστηκε γιατί δεν είχε κανένα μηχανισμό, δεν είχε καμία δυνατότητα μέσα από τους θεσμούς της να προστατεύσει χώρες αδύναμες με τεράστια προβλήματα στα ελλείμματά, στο εμπορικό ισοζύγιο, στο χρέος. Και φτιάχτηκε ένας μηχανισμός στήριξης μέσω της τρόικας και του ΔΝΤ, ο οποίος έκανε και λάθη. Αυτά είπε ο κ. Βενιζέλος. Τώρα δεν έχει σημασία να μιλήσουμε για το παρελθόν αλλά για αυτά που έρχονται. Δηλαδή να φύγουμε από τα μνημόνια, την κρίση, να φύγει η τρόικα και νομίζω ότι αυτό πρέπει να το θέλουν όλοι.
Όμως βλέπουμε ότι κάποιοι δεν το θέλουν. Θέλουν να μείνουμε στο ΔΝΤ και να συνεχίσουμε με την τρόικα.
ΣΤΟ Ρ/Σ ΤΟΥΑLPHA