Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τρίτη 16 Σεπτεμβρίου 2014

Σημεία συνέντευξης του Γραμματέα της Κ.Ε. της ΔΗΜ.ΑΡ. Θ. Θεοχαρόπουλου στην εκπομπή της ΝΕΡΙΤ «Έξι - Δέκα»

Για τα εργασιακά και τις πολιτικές της κυβέρνησης

Η κατάσταση στον εργασιακό τομέα δεν πάει άλλο. Δεν πρέπει να υπάρξει εισαγωγή νέων μέτρων, δηλαδή το lock-out, η ανταπεργία των εργοδοτών, η άρση του περιορισμού των ομαδικών απολύσεων, είναι ζητήματα, τα οποία δεν πρέπει να δεχθεί με τίποτα η ελληνική κυβέρνηση. Ζήσαμε ουσιαστικά μία εσωτερική υποτίμηση, που ούτε εσωτερική υποτίμηση δεν ήταν, μείωση μισθών και όχι μείωση τιμών μόνο δηλαδή στο πρώτο σκέλος έγινε στην ελληνική οικονομία και η οποία δεν οδηγεί πουθενά. Η πολιτική αυτή δεν οδηγεί στην βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, αλλιώς θα ήταν ανταγωνιστικές οι χώρες οι οποίες έχουν χαμηλούς μισθούς.

Έχουμε πει εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι απαιτείται η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης με το πετρέλαιο κίνησης, γιατί ήταν ένα αναποτελεσματικό μέτρο και το λέγαμε έναν χρόνο τώρα ότι είναι αναποτελεσματικό και πρέπει επιτέλους να αλλάξει. Και επί έναν χρόνο, που το λέγαμε, υπήρχε η άρνηση να προχωρήσει μια τέτοια διαδικασία και τώρα υπάρχει αυτή η μείωση μόνο της τάξεως του 30%. Μέτρα τα οποία είναι και οικονομικά αναποτελεσματικά, αυτό αποτελεί πρόβλημα στην πολιτική της κυβέρνησης, καθώς η αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, σύμφωνα με την μελέτη της ΓΣΕΕ, έχει φτάσει στα επίπεδα προ του 1984. Η αγοραστική δύναμη έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη, έχει αντίκτυπο στην οικονομία. Όταν η ανεργία παραμένει στο 27% και δεν έχει σημασία αν έχει πάει από το 27,6 στο 27,2 είναι σε υψηλά επίπεδα και υπάρχει και η λανθάνουσα ανεργία, την οποία την βλέπουμε όλοι μπροστά μας, όταν με βάση τα στοιχεία που μας έδειξε τις προάλλες η ΓΣΕΕ ένας στους τρεις εργαζόμενους, 500 χιλιάδες εργαζόμενοι, ζούνε με μισθό 300 ευρώ τον μήνα και το μόνο που λέει το Υπουργείο είναι ότι δεν ένας στους τρεις, αλλά είναι 277 χιλιάδες, οι οποίοι ζούνε σε αυτό το όριο, αυτά είναι στοιχεία με τα οποία δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα ο πολίτης. Διαφωνούμε με τις διαπιστώσεις της κυβέρνησης ότι υπάρχει βελτίωση. Στον Έλληνα πολίτη λέει ότι υπάρχει καλύτερη κατάσταση και πως βελτιώθηκε η ανεργία σε σχέση με πέρυσι. Η αλήθεια είναι πως υπάρχει αποσάθρωση των εργασιακών σχέσεων σε όλους τους τομείς. Εμείς βλέπουμε ότι δεν εφαρμόζεται αυτήν την περίοδο μια πολιτική, που θα φέρει ανάκαμψη. Αυτό είναι το πρόβλημα. Και σας ρωτάω, υπάρχει πολιτική ανάπτυξης που φέρνει απασχόληση; Δεν υπάρχει.
Στη Δημοκρατική Αριστερά λέμε ότι πρώτα χρειάζονται επενδύσεις για να φέρουνε απασχόληση. Οι επενδύσεις όμως δεν έρχονται από μόνες τους και εδώ χρειάζεται σταθερό φορολογικό και αναπτυξιακό περιβάλλον που δεν έχει η χώρα μας. Αλλά και να έρθουν οι επενδύσεις, όλοι οι ειδικοί λένε ότι χρειάζεται τουλάχιστον μια τριετία για να φέρουν αντίκτυπο στην απασχόληση. Εμείς έχουμε προτείνει τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας με βάση τους ευρωπαϊκούς πόρους, με συγκεκριμένους πόρους. Έχουμε δει τι χρειάζεται η χώρα μας αυτή τη στιγμή. Λέμε ότι από όλους τους πόρους που υπάρχουν λείπουν περίπου 20 δις ευρώ, είναι συγκεκριμένο το ποσό που λείπει για το επόμενο χρονικό διάστημα. Χρειάζεται ένα νέο σχέδιο τύπου Μάρσαλ, περίπου 20 δις ευρώ, το οποίο πρέπει να το διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση για να το πάρει. Έχουμε πει ότι με τον κοινωνικό τομέα οικονομίας μπορεί να μειωθεί η ανεργία περίπου κατά 10% στην επόμενη τριετία.


Για την συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ του Α. Τσίπρα
Όσον αφορά την συνέντευξη τύπου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι γεγονός ότι εδώ υπάρχει ένας μετεωρισμός ανάμεσα σε θέσεις ρεαλιστικές και θέσεις οι οποίες δεν μπορούν να υλοποιηθούν. Εμείς την κριτική την κάνουμε στην βάση και των 12 προγραμματικών σημείων, τα οποία έχουμε βάλει σε αυτόν τον διάλογο με την αξιωματική αντιπολίτευση. Το κύριο πρόβλημα είναι τα χρήματα, οι πόροι. Στη συνέντευξη τύπου ήταν θετικό στοιχείο το ότι δεν μίλησε για μονομερείς ενέργειες. Δεν ξέρω αν συνεχίζει να είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ οι μονομερείς ενέργειες ή δεν είναι. Είναι θετικό στοιχείο ότι δεν υπήρχε τέτοια αντιμετώπιση. Δύο φορές μάλιστα ακούστηκε το γεγονός της διαπραγμάτευσης από εδώ και στο εξής. Όμως πολλά στοιχεία, τα οποία μπήκαν σε αυτήν τη διαπραγμάτευση, για παράδειγμα ότι θα χρησιμοποιήσουμε τους πόρους του ΕΣΠΑ με άλλο τρόπο σε σχέση με τα συμφωνηθέντα, υπονοούσαν μονομερείς ενέργειες. Το τονίζω αυτό, γιατί δεν μπορούμε από τη μία μεριά να λέμε, σε σχέση με τους ευρωπαϊκούς πόρους, ότι τους θέλουμε και αυτοί θα είναι οι πόροι, τους οποίους θα χρησιμοποιήσουμε το επόμενο χρονικό διάστημα, και από την άλλη πλευρά να βάζουμε στο τραπέζι μονομερείς ενέργειες απέναντι στους εταίρους, οι οποίοι μας δίνουν αυτούς τους πόρους. Εδώ υπάρχει και το παράδοξο της πολιτικής αυτής. Πρέπει να γίνει σε συμφωνία, σε σκληρή διαπραγμάτευση η χρησιμοποίηση των πόρων αυτών. Δεν είναι δικά μας τα χρήματα. Κάποια χρήματα για το ΕΣΠΑ και για το ΣΕΣ, τα έχουμε πάρει για το 2014-2020. Η απόφαση για το πώς θα χρησιμοποιηθούν αυτοί οι πόροι, πρέπει να γίνει σε συμφωνία με τους εταίρους, δεν ζούμε μόνοι μας, ούτε είναι δικά μας τα χρήματα αυτά. Συνεπώς απαιτείται μια συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την επόμενη επταετία. Να τονίσω όμως ότι ο ρεαλισμός στην συνέντευξη τύπου αφορά την μη αναφορά μονομερών ενεργειών.
Όσον αφορά άλλα ζητήματα, όπως οι αλλαγές στο πολιτικό σύστημα, ακούσαμε μία εξυγίανση του πολιτικού συστήματος χωρίς συγκεκριμένες ενέργειες. Και εδώ εμείς λέμε και τα έχουμε ξαναπεί, κατάργηση του bonus των 50 εδρών, δηλαδή ένα αναλογικότερο σύστημα. Έχουμε πει ασυμβίβαστο ιδιότητας υπουργού-βουλευτή, συγκεκριμένα θέματα και αλλαγές που μπορούν να γίνουν με νόμο. Δεν υπήρχε τοποθέτηση σε αυτά.


Για τον διάλογο με τον ΣΥΡΙΖΑ
Δεν είμαστε ούτε πιο κοντά ούτε πιο μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Βρισκόμαστε στις δικές μας θέσεις. Έχουμε κάποια θέματα στα οποία συμφωνούμε και κάποια θέματα στα οποία έχουμε αποκλίσεις και τα οποία τα έχουμε θέσει, όπως για παράδειγμα το θέμα των μονομερών ενεργειών. Εμείς δεν θέλουμε μονομερείς ενέργειες στις διαπραγματεύσεις. Το αδιαπραγμάτευτο ευρώ και η αδιαπραγμάτευτη Ευρωπαϊκή Ένωση είναι θέσεις μας. Σε άλλα ζητήματα σε κοινωνικά θέματα υπάρχει μεγαλύτερη συμφωνία.

Για τον κατώτατο μισθό
Όσον αφορά τον κατώτατο μισθό, είναι σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Χρειάζεται αύξησή του. Βέβαια δεν γίνεται να φτάσεις σε αυτό το ποσό με μια ενέργεια κατευθείαν. Χρειάζεται, σταδιακά, αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού, το οποίο όμως δεν είναι μόνο αυτό που λείπει από τη χώρα μας. Χρειάζεται η ανάπτυξη για να έρθει η απασχόληση, χρειάζονται επενδύσεις, αλλά χρειάζεται και αυτό το στοιχείο (η αύξηση του κατώτατου μισθού), να μην το υποτιμούμε. Τώρα όποιος νομίζει ότι με μια ενέργεια θα βάλει τον μισθό σε ένα ποσό πάρα πολύ υψηλό και θα λυθούν όλα τα προβλήματα δια μαγείας, δεν είναι έτσι. Η οικονομία είναι πολυσύνθετη, πολυπαραγοντική. Πρέπει να βλέπεις όλο το παζλ για να μπορέσεις να λύσεις το πρόβλημα.

Για το χρέος και τη διαπραγμάτευση
Έχουμε από τη μία πλευρά, και αυτό είναι το πρόβλημα, την απειλή μονομερών ενεργειών, στην οποία διαφωνούμε και έχει σχέση και με το χρέος, και από την άλλη πλευρά την έλλειψη αποτελεσματικής διαπραγμάτευσης. Το χρέος δεν είναι βιώσιμο και το χρέος δεν γίνεται βιώσιμο μόνο με ενέργειες όπως η χρονική μετακύλιση ομολόγων και η μείωση επιτοκίων. Έχουμε προτείνει συγκεκριμένες ενέργειες για αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

Εδώ πέρα βλέπουμε το αδιέξοδο δύο συγκεκριμένων πολιτικών και το λέω γιατί έχουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα την πιθανή διαπραγμάτευση. Να σας θυμίσω ότι υπήρχε δέσμευση, η διαπραγμάτευση για το χρέος να ξεκινήσει μόλις πετύχει η χώρα μας πρωτογενές πλεόνασμα. Η χώρα πέτυχε το πρωτογενές πλεόνασμα, έστω και με αυτό τον λάθος τρόπο, η διαπραγμάτευση για το χρέος όμως δεν ξεκίνησε και ούτε μπήκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το αίτημα ότι τώρα, άμεσα, πρέπει να ξεκινήσει αυτή η συζήτηση. Οι δεσμεύσεις πρέπει να τηρούνται από τους εταίρους. Εδώ ήταν μια δέσμευση συγκεκριμένη, η οποία δεν τηρήθηκε. Το χρέος αυτή τη στιγμή δεν είναι βιώσιμο και το λέω γιατί ακούω τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης να κάνει δηλώσεις ότι το χρέος έχει γίνει βιώσιμο. Πως θα συμμετέχεις σε μια διαπραγμάτευση, πώς θα καθίσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να πετύχεις μείωση του δημόσιου χρέους όταν η θέση σου είναι ότι είναι βιώσιμο; Τέτοια διαπραγμάτευση δεν γίνεται.

Για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας
Όσον αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Δημοκρατική Αριστερά έλεγε και λέει ότι είναι θεσμική διαδικασία που πρέπει να κριθεί στον κατάλληλο χρόνο. Δεν τιμά το πολιτικό σύστημα 10 μήνες πριν, καθώς δεν ξεκίνησε σήμερα, να μετρά ανθρώπους και ψήφους. Όταν έρθει η στιγμή, και ανεξαρτήτως προσώπων, η ΔΗΜ.ΑΡ. θα τοποθετηθεί. Το θέμα δεν είναι αποσυνδεδεμένο από τις πολιτικές εξελίξεις, εξαρτάται και από τις πολιτικές συνθήκες. Γιατί σε ένα περιβάλλον κοινωνικών συγκρούσεων και πολιτικής αστάθειας δεν μπορεί να υπάρχει το κλίμα συναινέσεων που θα οδηγήσει στην εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Η σταθερή μας θέση είναι ότι θα το συνδέσουμε και με την πολιτική κατάσταση εκείνη τη στιγμή που θα έρθει το ζήτημα.

Για την κεντροαριστερά
Όσον αφορά την κεντροαριστερά, άκουσα την άποψη που ανέφερε ο κ. Μπίστης, ότι η κεντροαριστερά το πρώτο που έχει να κάνει είναι η στήριξη της κυβέρνησης. Εμείς, για αυτό ακριβώς είχαμε και τη διαφωνία ως ΔΗΜ.ΑΡ. το προηγούμενο χρονικό διάστημα με την ΕΛΙΑ, δεν βλέπουμε αυτόν τον χώρο, τον χώρο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, τον προοδευτικό χώρο, ότι πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις ασκούμενες πολιτικές τις συντηρητικές, τις νεοφιλελεύθερες.


16/09/2014