ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΡΥΔΗ
ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ALPHA 9,89
KAI ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΓΙΑΝΝΑ ΠΑΠΑΔΑΚΟΥ
Σχετικά με τον εκλογικό νόμο και το μπόνους των 50 εδρών
Ο κ. Βενιζέλος εδώ και πάρα πολύ καιρό λέει ότι άλλο είναι να υπάρχει μπόνους όπως είχε διαμορφωθεί τότε για κόμματα της τάξης του 40-42% και ως εκ τούτου να υπάρχει μια ώθηση στη λογική των αυτοδύναμων κυβερνήσεων - κάτι που βέβαια σήμερα, μέσα από την κρίση έχει σαρωθεί, έχει ανατραπεί - και άλλο είναι να παίρνει το μπόνους των 50 εδρών ένα κόμμα με 25 ή ακόμα και 30% και να διασφαλίζει έτσι μια τεχνητή, επί της ουσίας, πλειοψηφία χωρίς αυτοδυναμία.
Άρα, όπως πάρα πολλά στο οικονομικό ή στο κοινωνικό επίπεδο προσαρμόστηκαν και άλλαξαν στην περίοδο της κρίσης , έτσι και πολλά άλλα πρέπει να αλλάξουν και στο πολιτικό επίπεδο. Και γι’ αυτό ακριβώς ο κ. Βενιζέλος διατηρεί αυτό το θέμα στην επικαιρότητα, το οποίο περιλαμβάνονταν στην προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων το 2012, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και ΝΔ, και επαναβεβαιώθηκε και στην προγραμματική συμφωνία ΠΑΣΟΚ – ΝΔ το 2013.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το είπε στη ΔΕΘ, το είπε και εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου σε ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφους. Επίσης, για το θέμα αυτό είχε μιλήσει και την προηγουμένη εβδομάδα στο Κάραβελ, στην πανελλήνια συνάντηση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ.
Έβαλε όμως ένα πλαίσιο, ότι αυτή η αλλαγή δεν πρέπει να γίνει για συγκυριακούς λόγους αλλά για λόγους που σχετίζονται με τη στρατηγική πορεία της χώρας και ότι θα πρέπει να προηγηθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία.
Τα κόμματα τα οποία μέχρι τώρα μας μιλούσαν για απλή και άδολη αναλογική και ζητούσαν να μην ισχύει το μπόνους των 50 εδρών, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν πια τα ποσοστά του 40-42% θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μιλήσουν καθαρά. Να μην συνδέουν την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με άμεσες εκλογικές αναμετρήσεις αλλά με την πολιτική πορεία της χώρας.
Το θέμα αυτό συνδέεται ευθέως με τις συνεργασίες που πρέπει να υπάρξουν.
Όταν δεν έχουμε αυτοδυναμίες πρέπει να υπάρχουν κυβερνήσεις συνεργασίας και αυτές πρέπει να διευκολυνθούν. Πως γίνεται δίπλα μας στην Ιταλία όπου Ρέντσι/Μπερλουσκόνι να έχουν συμφωνήσει πάνω σε αυτό το πλαίσιο και αλλάξει τον εκλογικό νόμο; Κι εμείς ως χώρα πρέπει να αλλάξουμε ως προς αυτό.
Σχετικά με κυβερνήσεις συνεργασίας
Εμείς σ’ αυτό το ζήτημα είμαστε πολύ ειλικρινείς και καθαροί. Ο κ. Βενιζέλος, από το '2012 και πριν τις δεύτερες εκλογές του Ιουνίου, είχε μαλλιάσει η γλώσσα του να λέει ότι πρέπει να υπάρξει κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας από όλα τα κόμματα. Το ίδιο είπε και μετά τον Ιούνιο αλλά και πολύ πρόσφατα -για να μην αναφερθώ στις ενδιάμεσες φορές - μετά τις ευρωεκλογές όταν επισκέφτηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Δημοσιογράφος: Επομένως η πρόσκλησή σας αφορά και το ΣΥΡΙΖΑ ;
Δ. Καρύδης: Βέβαια, αρκεί να υπάρξει ένα πλαίσιο και από την άλλη μεριά. Να μην υπάρχουν ύβρεις, πολεμικές κραυγές και λάσπη προς τους πολιτικούς αντιπάλους, να μην εκτοξεύονται απειλές ότι θα σας βάλουμε όλους στη φυλακή … τα έχουμε ζήσει όλα αυτά το ξέρετε πάρα πολύ καλά
Σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές
Δίνεται μια πραγματική μάχη για μια σειρά από ζητήματα. Ξέρετε ότι αυτού του είδους οι πολιτικές αποφάσεις δεν εξαρτώνται αποκλειστικά από την κυβέρνηση αλλά είναι προϊόν συνεννόησης με τους δανειστές μας.
Οι αποφάσεις θα ληφθούν με την έλευση της τρόικας το επόμενο διάστημα.
Φυσικά και επιμένουμε στο θέμα των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Υπάρχουν όμως και μια σειρά άλλα θέματα. Όπως η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Επίσης είναι ανοικτό θέμα η μείωση της έκτακτης εισφοράς. Στον ΕΝΦΙΑ κάναμε πάρα πολλές προσαρμογές, νομίζω ότι ο κάθε Έλληνας που λογικά έπαθε σοκ από τις πρώτες ανακοινώσεις, έχει επιστρέψει τώρα η καρδιά στη θέση της….
Έγιναν λάθη στον ΕΝΦΙΑ που όμως διορθώθηκαν. Εμείς ως ΠΑΣΟΚ θέσαμε το θέμα άμεσα. Πιστεύω ότι τέτοιου είδους καταστάσεις δεν θα επαναληφθούν στο μέλλον.