Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου 2014

Συνέντευξη του Γραμματέα της ΚΕ της ΔΗΜΑΡ Θανάση Θεοχαρόπουλου στον ΣΚΑΙ 100,3 στον Δημήτρη Οικονόμου

ΔΗΜ: Άνοιξαν οι δουλειές σας. Το κόμμα σας απασχολεί με την υποψηφιότητα του κ. Κουβέλη. Πρέπει, κατά την γνώμη σας, να ξεκαθαρίσει ο κ. Κουβέλης αυτό το τοπίο;

Να ξεκαθαρίσει τι; Να απαντήσει σε ένα δημοσίευμα; Να μπούμε σε μια τέτοια προεδρολογία, η οποία είναι εντελώς άκαιρη αυτήν τη στιγμή; Από την πρώτη στιγμή, είπαμε ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα παιχνίδι με τους θεσμούς. Κανένα μικροκομματικό συμφέρον δεν μπορεί να κατισχύσει των θεσμών. Όμως το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι ένα ζήτημα ευρύτερων συναινέσεων. Συνεπώς θα κριθεί τον κατάλληλο χρόνο και όπως είπαμε αυτός ο χρόνος δεν είναι σήμερα. Επίσης θα κριθεί σε συνάρτηση με τις πολιτικές που ασκούνται, τη στιγμή που με βάση το Σύνταγμα θα έρθει το ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς συζήτηση. Δηλαδή αρχές του 2015.
ΔΗΜ: Επομένως το θέμα παραμένει ορθάνοιχτο για τον κύριο Κουβέλη
Δεν είναι ένα θέμα το οποίο θα έπρεπε να απασχολεί αυτήν τη στιγμή. Αυτό που πρέπει να απασχολεί είναι οι πολιτικές, που ασκούνται, το πώς θα αλλάξουν, το πώς θα ελαφρυνθεί η κοινωνία στα θέματα της φορολόγησης, στα θέματα των εργασιακών σχέσεων, της ανεργίας, αυτά είναι τα ζητήματα που έχουμε μπροστά μας.
ΔΗΜ: Σωστά, αλλά από τη στιγμή που το θέμα έχει ανοίξει και έχει εμπλακεί το πρόσωπο του και έχει ειπωθεί από αρκετές πλευρές και από δημοσιεύματα, νομίζω ότι έχει δημιουργηθεί ήδη το πολιτικό κλίμα και η περιρέουσα ατμόσφαιρα και δεν είναι δυνατόν να ξεφύγεις από αυτό. Προφανώς τα προβλήματα που μας απασχολούνε είναι η καθημερινότητά μας, η βαριά φορολογία και όλα τα υπόλοιπα. Αλλά δημιουργεί μια αφόρητη πίεση και στον κ. Κουβέλη.
Όπως είδατε βέβαια, τις τελευταίες μέρες έχουν ακουστεί και άλλα ονόματα. Δεν βγαίνει ο καθένας να διαψεύδει. Ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ είναι Πρόεδρος κοινοβουλευτικού κόμματος, μάχιμος, ενεργός πολιτικός. Συνεπώς μία συζήτηση, η οποία γίνεται 6 μήνες πριν, ενώ τα προβλήματα είναι άλλα αυτήν τη στιγμή στην κοινωνία, είναι εντελώς άκαιρη. Να μπούμε εμείς στην μικροκομματική συζήτηση, η οποία έχει ανοίξει από τα δύο μεγάλα κόμματα;
ΔΗΜ: Έχουνε ακουστεί και άλλα ονόματα, δεν είναι βέβαια αρχηγοί κομμάτων τα πρόσωπα αυτά και ούτε έχουν διχάσει τα ονόματά τους. Γιατί εγώ βλέπω το κόμμα σας να είναι διχασμένο, με αφορμή αυτήν την πιθανή υποψηφιότητα. 17 στελέχη έχουν βγάλει ένα κείμενο, η κυρία Γιαννακάκη δήλωσε ευθέως ότι δεν θα ψήφιζε τον Φώτη Κουβέλη για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ επιφυλάχθηκε να πει τι θα κάνει εάν τον προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έχει δημιουργήσει ένα ντόμινο εξελίξεων αυτό το κλίμα.
Το καταλαβαίνω. Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές, όπως έλεγε και ο Λεωνίδας ο Κύρκος ΄΄ο καθένας κρέμεται από το ποδαράκι του΄΄. Εδώ πέρα είναι τα ζητήματα σοβαρά, είναι κρίσιμες οι στιγμές. Χρειάζεται όλοι να έχουμε επίγνωση των καταστάσεων. Εμείς πάμε σε ένα Συνέδριο, που συντεταγμένα, έτσι είναι τα δημοκρατικά κόμματα, θα πάρει αποφάσεις για τα κρίσιμα πολιτικά ζητήματα. Μπορεί να υπάρχουν ορισμένες τοποθετήσεις, αλλά τα κόμματα αποφασίζουν συντεταγμένα. Δεν μπορεί ένα κόμμα να ασχοληθεί και να απαντήσει σε δημοσιεύματα.
ΔΗΜ: Στο Συνέδριο, εκεί ο κ. Κουβέλης θα πάρει θέση για την Προεδρία ή όχι; Αν το ζητήσουν οι σύνεδροι;
Σε ένα Συνέδριο μπορεί να ανοίξουνε διάφορα θέματα και είναι η εξουσία στους συνέδρους. Συνεπώς δεν μπορώ να σας πω ποια θέματα θα ανοίξουνε, σε ποιο βάθος και σε ποια ένταση. Είναι το ανώτατο όργανο. Μπορεί να ανοίξει το οποιοδήποτε ζήτημα. Όμως, σε κάθε περίπτωση, η προεδρολογία αποσυντονίζει από τα κρίσιμα. Στην δημόσια σφαίρα συζητάμε αυτά τα ζητήματα, ενώ έχουμε τις διαπραγματεύσεις που γίνονται για τα οικονομικά ζητήματα, για το θέμα της φορολόγησης, για τα θέματα, τα οποία θα έρθουνε το επόμενο χρονικό διάστημα. Και βεβαίως το θέμα, που δεν έχει ανοίξει ακόμα, η διαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους. Συνεπώς μπαίνουμε σε μια διαδικασία συζήτησης εντελώς άκαιρη, με ονόματα χωρίς να έχουμε τα δεδομένα και χωρίς να έχουμε την πολιτική κατάσταση εκείνης της στιγμής, η οποία θα υπάρχει στην χώρα μας.
ΔΗΜ: Θα ήθελα να σχολιάσετε και τις δηλώσεις του κ. Πάγκαλου, που έγιναν νωρίτερα. Χαρακτήρισε τον κ. Κουβέλη παρακμιακό πολιτικό και αρχηγό μισού κόμματος. Είπε μάλιστα ότι είναι σαν να ανοίγεις το ψυγείο και να μην βρίσκεις τίποτα να φας, παρά μόνο ένα βραστό αυγό και να αναγκάζεσαι να το φας. Αυτοί είναι οι χαρακτηρισμοί του για τον κ. Κουβέλη. Τι λέτε;
Νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία γνωρίζει πάρα πολύ καλά και έχει κατατάξει τον κ. Πάγκαλο σε μια συγκεκριμένη κατεύθυνση. Ξέρει επίσης πολύ καλά το ήθος, την πολιτική κουλτούρα και την διαδρομή του Φώτη του Κουβέλη. Δεν χρειάζεται να απαντήσω κάτι για αυτό το σχόλιο. Ο κόσμος έχει επίγνωση. Επίσης, η συζήτηση για το θέμα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι χαρακτηριστική μιας αποδοχής την οποία έχει ο Πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, μιας αποδοχής ευρύτερης. Φαντάζομαι τέτοια συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει για άλλα πρόσωπα, όπως αυτά που αναφέρατε.
ΔΗΜ: Ανεξάρτητα από το αν θα προταθεί από την κυβέρνηση ο κ. Κουβέλης ή όχι, η ΔΗΜΑΡ πώς θα συμπεριφερθεί στο θέμα της Προεδρικής εκλογής;
Η ερώτησή σας είναι εύστοχη καθώς βγαίνει από την διαδικασία των προσώπων. Το θέμα της προεδρικής εκλογής δεν είναι καθαρά διαδικαστικό θέμα. Είναι ένα θέμα, που συνδέεται και με τις πολιτικές που ασκούνται. Κρίνεται σε κάθε περίπτωση, όταν έρχεται με βάση το Σύνταγμα. Οπότε τον Γενάρη, τον Φεβρουάριο θα τοποθετηθούμε. Εκείνη τη στιγμή και ανεξάρτητα από πρόσωπα, με βάση τις πολιτικές που ασκούνται, με βάση την κατάσταση, την πολιτική στη χώρα μας θα τοποθετηθούμε και σε σχέση με το αν μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις, γιατί αυτό είναι το πνεύμα του νομοθέτη. Να μπορούν να επιτευχθούν ευρύτερες συναινέσεις. Αν έχουμε εκείνη τη στιγμή ένα κλίμα έντονων πολιτικών και κοινωνικών συγκρούσεων καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συναίνεση σε εκείνο το ζήτημα.
ΔΗΜ: Η ΔΗΜΑΡ θέλει, επιθυμεί την ανατροπή της κυβέρνησης, άρα και της πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση, είστε σε αυτήν την κατεύθυνση ή όχι;
Εμείς επιδιώκουμε την αλλαγή των πολιτικών των σημερινών, των συντηρητικών. Το θέμα των προσώπων και το θέμα ποιοι θα τα εφαρμόσουν είναι ένα δεύτερο θέμα. Το θέμα είναι να εφαρμοσθούν οι πολιτικές τις οποίες αυτή τη στιγμή χρειάζεται ο τόπος και είναι προοδευτικές.
ΔΗΜ: Φοβάστε κ. Θεοχαρόπουλε ότι στο επικείμενο Συνέδριό σας υπάρχει πιθανότητα διάσπασης του χώρου;
Το προηγούμενο χρονικό διάστημα αυτά τα θέματα έχουν ακουστεί πάρα πολλές φορές για την ΔΗΜΑΡ. Μάλιστα μετά το οδυνηρό εκλογικό αποτέλεσμα ακουγόταν ότι την επόμενη μέρα θα είχαμε διάσπαση. Δεν συνέβη κάτι τέτοιο το προηγούμενο χρονικό διάστημα.
ΔΗΜ: Δεν ζείτε πάντως και τις καλύτερες μέρες. Κείμενα από εδώ, διαφωνίες από εκεί, φωνές παρά δίπλα. Νομίζω ότι είναι μια πραγματικότητα αυτά στην Δημοκρατική Αριστερά.
Υπάρχει ένας ζωντανός διάλογος, έντονος διάλογος για το που θα πάμε και σε ποια κατεύθυνση θα προχωρήσουμε. Είναι άλλο βέβαια ένα, δύο στελέχη να μην μπορούν να ακολουθήσουν έναν συγκεκριμένο δρόμο και άλλο αυτό που αναφέρετε εσείς ως διάσπαση. Εμείς για τον συγκεκριμένο λόγο έχουμε καλέσει στο Συνέδριό μας όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος να συμμετάσχουν στις διαδικασίες, με στόχο να προσαρμόσουμε την πολιτική μας κατεύθυνση, να γίνει το μεγάλο βήμα για την Δημοκρατική Αριστερά, έτσι ώστε να μπορεί να παίξει έναν κυρίαρχο ρόλο σε αυτό το θέμα της ανασυγκρότησης του δημοκρατικού σοσιαλισμού, με στόχο μια προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας. Πως αλλιώς θα γίνουν θα γίνουν όλα αυτά, αν δεν τα συζητήσουμε στη βάση του κόμματος, δηλαδή σε ένα συνέδριο ενωτικό, το οποίο θα προσπαθήσει να καθορίσει τη νέα πολιτική κατεύθυνση του κόμματος.






03/09/2014