Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Αναφορά Λευτέρη Αυγενάκη



Επιστολή 19χρονων αποφοίτων του 2012 προς Αρβανιτόπουλο, για την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις με τη διαδικασία του «10%»


Αναφορά Λευτέρη Αυγενάκη

Την επιστολή των αποφοίτων Λυκείου του 2012, προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο, διαβιβάζει με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης, αναφορικά με την συμμετοχή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις με τη διαδικασία του «10%», χωρίς νέα εξέταση, καθώς το Υπουργείο προχώρησε σε κατάργηση της ισχύος του θεσμού του 10% για 2 χρόνια.

Οι απόφοιτοι, οι οποίοι έδωσαν εξετάσεις το 2012, είχαν δικαίωμα συμμετοχής με το «10%» το 2013, αλλά αποκλείονται από τη συγκεκριμένη διαδικασία το 2014.
Πρακτικά, δηλαδή, ο Νόμος έχει γι αυτούς αναδρομική ισχύ, καθώς όταν ψηφίστηκε, είχαν ήδη δώσει εξετάσεις, γνωρίζοντας πως έχουν το δικαίωμα του «10%» για δύο και όχι ένα έτος. Επιπλέον, κατά τη χρήση του δικαιώματος του «10%», για πρώτη φορά (δηλαδή το 2013) είχαν να ανταγωνιστούν επιπλέον, τους αποφοίτους του 2011 οι οποίοι, τότε, έκαναν χρήση του δικαιώματος για δεύτερη χρονιά, όπως προέβλεπε ο Νόμος.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή «προωθείται ένα μέτρο, το οποίο αντί να διευρύνει τον αριθμό των δικαιούχων ώστε να υπάρξει μια βοήθεια από την Πολιτεία, υποχρεώνει εν μέσω κρίσης χιλιάδες αποφοίτους είτε να διακόψουν τις σπουδές τους, είτε να συμμετάσχουν ξανά στην οικονομικά και ψυχικά επώδυνη διαδικασία των πανελληνίων, την ώρα μάλιστα που δικαιωματικά τους ανήκει η ευκαιρία (όπως και οι προηγούμενοι από αυτούς απόφοιτοι) να συμμετάσχουν για δεύτερη και τελευταία φορά στη διαδικασία αυτή. Κατ' εφαρμογή του ν. 4186/2013, γίνεται σαφές ότι: το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για το 10% των θέσεων εισακτέων χωρίς νέα εξέταση, το σχολικό έτος 2013-2014, αφαιρείται από όσους υποψηφίους συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ημερήσιων ΓΕΛ ή ημερήσιων ΕΠΑΛ-Β' κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2011-2012.»

Όπως υπογραμμίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, «οι απόφοιτοι του 2012 κλήθηκαν να συμπληρώσουν τα μηχανογραφικά τους δελτία δίχως να γνωρίζουν ότι θα επαναφερθεί το καθεστώς των μετεγγραφών, το οποίο έγινε αρκετούς μήνες αργότερα. Αυτό οδήγησε πολλούς σε «αναγκαστική» επιλογή σχολής ή ακόμα και πόλης, αφού δεν ήξεραν ότι θα τους δοθεί η ευκαιρία της μετεγγραφής και η οικονομική τους κατάσταση δε τους επέτρεπε να διεκδικήσουν θέσεις σε πόλεις μακριά από το τόπο κατοικίας τους. Εκτός αυτού, όμως, το 2013 ούτε οι μετεγγραφές διευκόλυναν την κατάσταση, καθώς τέθηκαν μη ρεαλιστικά όρια (κυρίως εισοδηματικά) μιας και βασίστηκαν στα εκκαθαριστικά της προηγούμενης χρονιάς, στα οποία δεν ήταν περασμένες οι νέες μεγάλες μειώσεις μισθών και συντάξεων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα πολλοί που το εισόδημά τους κατά την περίοδο την οποία γίνονταν οι δηλώσεις να βρίσκονται μεν εντός ορίων, αλλά τελικά να αποκλειστούν από τη διαδικασία.

Οι απόφοιτοι Λυκείου του 2012 που υπογράφουν την επιστολή, επισημαίνουν ότι, «κρίνεται επιτακτική ανάγκη η επαναφορά του μέτρου του 10% ως είχε (για δυο έτη), χωρίς, παράλληλα, να επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός και χωρίς κάποια ουσιαστική αλλαγή, αλλά παράταση του μέτρου και συνέχιση της υπάρχουσας κατάστασης, πράγμα το οποίο δεν είχε δημιουργήσει κανένα πρόβλημα μέχρι τώρα. Ακόμα, για τη βελτίωση του μέτρου μπορούν να γίνουν κινήσεις όπως η αυτόματη διαγραφή από τη προηγούμενη σχολή σε περίπτωση επιτυχίας ώστε να μη γίνεται κατάχρηση του μέτρου.»