Τετάρτη 26 Μαρτίου 2014

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ. Άντρο Κυπριανού.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΩΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΑΚΕΛ ΑΝΤΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ



Ο πρόεδρος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Πάνος Καμμένος συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ. Άντρο Κυπριανού. Μετά το τέλος της συνάντησης έγιναν οι εξής δηλώσεις:

ΠΑΝΟΣ ΚΑΜΜΕΝΟΣ: «Θέλω να ευχαριστήσω τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ για τη συνάντηση. Έχουμε συχνές και πυκνές συναντήσεις και θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις. Καταρχήν το οικονομικό θέμα είναι κοινό. Η Κύπρος μπήκε στο Μηχανισμό Στήριξης, διότι η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε να μην είναι συνεπής στις υποχρεώσεις τις οποίες είχε, ιδίως απέναντι στις κυπριακές τράπεζες.

Μέσα σε μια νύχτα, δημεύθηκαν ουσιαστικά τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, τα 500 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν δώρο σε τραπεζίτη. Αυτό είναι ένα θέμα προς διερεύνηση για πολιτικές και ποινικές ευθύνες και του διοικητού της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά και τραπεζιτών και των κυβερνήσεων.

Η οικονομική πολιτική, η οποία εφαρμόζεται αυτή τη στιγμή στην Κύπρο από την τρόικα, είναι μια πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης, η οποία έχει οδηγήσει σε ανεργία, σε ύφεση και σε λουκέτα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.

Βλέπουμε ότι ουσιαστικά η πολιτική αυτή οδηγεί μόνο σε κάποιες δήθεν ιδιωτικοποιήσεις, οι οποίες έχουν μέσα - και συμφωνώ με τον γενικό γραμματέα - τη λέξη ξεπούλημα. Δεν μιλάμε για επενδύσεις οι οποίες θα φέρουν δουλειές, θα φέρουν ανάπτυξη, θα απελευθερώσουν τον ιδιωτικό τομέα. Τις βλέπουμε και στην Ελλάδα σε ημετέρους, σε φίλους των κυβερνώντων, είναι η εφαρμογή ενός πλήρους σχεδιασμού από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Και για αυτό τον λόγο οι ευρωπαϊκές εκλογές που έρχονται μέσα σε λίγους μήνες έχουν ιδιαίτερη σημασία.

Στο εθνικό θέμα, εμείς από την πρώτη στιγμή διαφωνήσαμε στο θέμα της κοινής θέσης, όχι γιατί δεν θέλουμε λύση στο Κυπριακό. Πιστεύουμε ότι πρέπει να βρεθεί λύση, αλλά μια λύση βιώσιμη, μια λύση δίκαιη, μια λύση η οποία καταρχήν θα έχει τις προϋποθέσεις των ψηφισμάτων των Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Συμφωνούμε καταρχήν στο ότι στη συγκεκριμένη πρόταση - συμφωνία δεν υπάρχει η συνέχεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, που είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.

Έχουμε εκφράσει δημοσίως τις επιφυλάξεις μας σε σχέση με τη δημιουργία όχι μιας ομοσπονδίας, αλλά μιας συνομοσπονδίας ,που βάζει στο τραπέζι την ηγεσία του ψευδοκράτους ως συνομιλητή.

Εξέφρασα στον κύριο γενικό γραμματέα τις επιφυλάξεις τις οποίες έχουμε. Θα είμαστε σε συνεννόηση, πιστεύουμε και εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ότι πρέπει πλέον να δημιουργηθεί ένα πολύ μεγάλο μέτωπο με τα ελληνικά, αλλά και τα κυπριακά κόμματα για τα θέματα της οικονομίας κατά της πολιτικής της τρόικας. Ελπίζω ότι και στο εθνικό θέμα, θα μπορέσουμε να βρούμε μια κοινή συνιστώσα, η οποία θα διαφυλάσσει τα εθνικά συμφέροντα».

ΑΝΤΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ: «Είχαμε τη δυνατότητα να συζητήσουμε με τον κ. Καμμένο και τους συνεργάτες του για τις πρόσφατες εξελίξεις στο κυπριακό, καθώς επίσης και για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας. Έχουμε αναλύσει τη θέση μας σε ότι αφορά το Κυπριακό, λέγοντας πως για το ΑΚΕΛ ανέκαθεν ήταν προτεραιότητα η επίτευξη δίκαιης λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του εθνικού μας προβλήματος.

Στηρίζουμε τη διαδικασία, διατηρώντας βέβαια την ίδια στιγμή αρκετές ανησυχίες για το πως ενδεχομένως θα εξελιχθούν τα πράγματα και είναι για αυτό τον λόγο που θεωρούμε ότι απαιτείται να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή ενότητα των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο και την Ελλάδα ,γύρω από μια συγκεκριμένη πολιτική γραμμή, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τους κινδύνους οι οποίοι υπάρχουν σε αυτή την πορεία.

Σε ότι αφορά τα θέματα της οικονομίας, έχουμε εκφράσει την έντονη ανησυχία μας για το πως εξελίσσονται τα δεδομένα στην Κύπρο. Η κυβέρνηση στην Κύπρο χαίρεται γιατί υλοποιεί τις απαιτήσεις της τρόικα. Θεωρούμε όμως ότι εκείνο που μένει πίσω είναι μόνο καταστροφή για τον κυπριακό λαό. Πρώτα και κύρια κλείσιμο των επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας, μεγάλη συρρίκνωση των μισθών και των συντάξεων, αδυναμία αποπληρωμής των δανείων και κίνδυνος εκποίησης των περιουσιών και ξεπούλημα ουσιαστικά, του δημόσιου πλούτου.

Αυτά θεωρούμε ότι μας οδηγούν σε αδιέξοδη πορεία και έχουμε ανταλλάξει απόψεις για το τι συμβαίνει εδώ στην Ελλάδα. Διότι, θεωρούμε ότι πρέπει να αντλήσουμε από την εμπειρία της Ελλάδας και να επιχειρήσουμε να αποφύγουμε αποφάσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος του ελληνικού λαού.

Έχουμε επίσης συζητήσει και την ανάγκη να υπάρξει πλήρης διερεύνηση των εξελίξεων στην κυπριακή, αλλά και στην ελληνική οικονομία και η απόδοση ευθυνών εκεί όπου ανήκουν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά το μεγάλο κενό το οποίο υπάρχει στον τραπεζικό τομέα και τον οποίο ουσιαστικά, τουλάχιστον στην δική μας περίπτωση, στην Κύπρο, μας έχει υποχρεώσει να προσφύγουμε στον Μηχανισμό Στήριξης.

Θέλω να ευχαριστήσω για την στήριξη που προσφέρετε στην Κύπρο και τον κυπριακό λαό και να πω ότι θα συνεχίσουμε τη συζήτησή μας στη Λευκωσία την ερχόμενη εβδομάδα».

Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και τομεάρχης Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του προέδρου Γιάννης Γιαννέλλης και ο διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του προέδρου πρέσβης ε. τ. Ελευθέριος Καραγιάννης.