Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ, ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)





ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π.ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ,
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Λυριτζής – Οικονόμου)



-       Να ξεκαθαρίσουμε ένα θέμα, σε σχέση με το τι σημαίνει μονομερής ενέργεια στο οποίο αναφέρεται στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ ο κ. Τσίπρας σε περίπτωση που αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις ή που δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές θέσεις σε περίπτωση κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ από τους εταίρους μας. Τι σημαίνει μονομερής ενέργεια; Αν υπάρχει δηλαδή από τη δική σας πλευρά ένας σχεδιασμός της επόμενης μέρας.

Νομίζω ότι ξεκινάμε αντίστροφα την προσέγγιση του θέματος. Σημασία έχει τι σχεδιασμό έχεις εξ αρχής. Ποια είναι η τακτική σου. Κι εμείς έχουμε πει σε όλους τους τόνους, όχι μόνο τώρα, ότι θα επιδιώξουμε, θα προκαλέσουμε μια έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για να συζητήσουμε την προσέγγιση στο ελληνικό πρόβλημα μέσα από τη διαμόρφωση μιας γενικότερης ευρωπαϊκής στρατηγικής για τα ζητήματα της δημοσιονομικής κρίσης. Αυτό ως επιλογή πρέπει να γίνει.
Τι έχουμε  αυτή τη στιγμή  στη συζήτηση αυτή «υπέρ μας»;            Τη δεινή κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας και την παταγώδη αποτυχία αυτού του κατ΄ ευφημισμού προγράμματος βοήθειας.

-       Βλέπετε όμως ότι οι εταίροι επιμένουν σ΄ αυτό το πρόγραμμα χωρίς αλλαγές. Δηλαδή βλέπετε και από γερμανικής πλευράς και από την πλευρά του ΔΝΤ και από την πλευρά άλλων εταίρων ή και θεσμικών οργάνων της Ε.Ε. η γραμμή είναι, προχωρήστε, εφαρμόστε, κάντε τις μεταρρυθμίσεις και θα δούμε τι θα γίνει με το χρέος.

Είμαστε απόλυτα σαφείς ότι αυτό που ονομάζεται μνημονιακό πρόγραμμα από την επομένη της εκλογής του ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση θα πάψει να ισχύει. Είναι προϋπόθεση για να αρχίσουμε να ..

-       Πώς έτσι δια αποφάσεως;…

Πώς είναι δυνατόν να ακολουθούμε κάτι που και από τους ίδιους πλέον,  όχι εμάς,, από τους δανειστές, από διάφορα think tanks, από τις τράπεζες, ομολογείται ότι έπεσε έξω, είναι λάθος, κι εμείς να λέμε ότι θα το εφαρμόσουμε μέχρι τέλος;

-       Λέτε λοιπόν ότι από την επομένη της εκλογής ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπάρχει μνημόνιο. Στη θέση του τι θα υπάρχει;… Τι χρηματοδότηση θα υπάρχει;..

Εμείς είπαμε ότι τότε θα ξεκινήσει για πρώτη φορά η διαπραγμάτευση των μνημονιακών συμβάσεων. Στο τραπέζι είναι η πρότασή μας για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους, η αποπληρωμή του υπολοίπου με ρήτρα ανάπτυξης, η διαμόρφωση ενός ανορθωτικού προγράμματος για την ελληνική οικονομία. Δεν έχω ακούσει για καμία πολιτική και σχεδιασμό για την ελληνική οικονομία. Το μόνο που ακούω είναι για τα προαπαιτούμενα που είχε πει ο ΟΟΣΑ, τα προαπαιτούμενα που θέλει το ΔΝΤ, την εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ…

-       Η κυβέρνηση αυτό πιστεύει, αυτό υλοποιεί.. Εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε το άλλο, γιατί υπάρχει και το δεύτερο κομμάτι. Εάν δεν, τι κάνουμε; Και η άποψη που εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πιθανότητα μονομερούς ενέργειας. Τι σημαίνει αυτό; Γιατί το πρωί στην τηλεοπτική μας συζήτηση ο κ. Πουλάκης άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει κι ένα ενδεχόμενο δημοψηφίσματος.. Θα συζητήσουμε με τον ελληνικό λαό, είπε, και θα θέσουμε τα ερωτήματα στον ελληνικό λαό.. Τι σημαίνει αυτό;…

Νομίζω ότι είναι πρωθύστερο το να μιλήσουμε αυτή τη στιγμή για τέτοιου είδους όπλα που αναμφισβήτητα διαθέτει ή θα διαθέτει τότε μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι της ώρας αυτή τη στιγμή. Εμείς είπαμε ότι δεν είναι στις προθέσεις μας οι μονομερείς ενέργειες. Και πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε ποια είναι τα όπλα της χώρας μας. Και τα όπλα της χώρας μας είναι αφ΄ ενός η ισότιμη συμμετοχή στη ευρωζώνη, δεν είμαστε ενοικιαστές, συνιδιοκτήτες είμαστε, σ΄ ένα μικρό μέρος, αλλά συνιδιοκτήτες είμαστε. Άρα λοιπόν δεν μπορούν να μας πετάξουν έξω και κυρίως να καταλάβουν –κι αυτό έχει μεγάλη σημασία- ότι Ευρώπη, χωρίς την ισότιμη συμμετοχή της Ελλάδας που αποτελεί το νοτιοανατολικό άκρο της δεν μπορεί να υπάρξει.

-       Λέγαμε λοιπόν για την πολιτική που έχει να κάνει με τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα.. Τώρα η κυβέρνηση γιατί είδατε ότι προχωρά σε μια διαπραγμάτευση που έχει να κάνει και με τα οικονομικά μεγέθη και με τις μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν, που είναι η βάση για να συζητηθεί μετά…

Επιτρέψτε μου. Πρέπει να αποφασίσουμε να χρησιμοποιούμε τις λέξεις με το πραγματικό τους περιεχόμενο. Δεν κάνει καμία διαπραγμάτευση η κυβέρνηση. Η τρόικα έρχεται φέρνοντας μαζί της τις καινούργιες απαιτήσεις σε σχέση με τις υποχρεώσεις μας τις μνημονιακές. Αφορούν την περιβόητη «μικρή ΔΕΗ», δηλαδή πώς θα την σαλαμοποιήσουν και θα εκχωρήσουν σε ιδιωτικά συμφέροντα ένα μέρος της και από την άλλη τις περιβόητες διαρθρωτικές αλλαγές γύρω από το γάλα και δεν ξέρω τι άλλα.. τα οποία θα εξοντώσουν τελείως την μικρή παραγωγή που υπάρχει στην Ελλάδα.

-       Επομένως εσείς επιμένετε να βλέπετε όλη αυτή την προεκλογική διαδικασία ως ένα δημοψήφισμα, κι αυτό αφορά και τις δημοτικές και τις περιφερειακές εκλογές; Γιατί να σας πω τι ακούω…  Ότι μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ όντως, δίνοντας κι ένα βαρύ πολιτικό χαρακτήρα στις εκλογές να έρθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά επειδή επικρατούν άλλα κριτήρια στις εκλογές να έρθει πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές, αλλά επειδή επικρατούν άλλα κριτήρια στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, να βρεθεί να χάνει τις εντυπώσεις και το μήνυμα, από το ότι μπορεί να μην πάρει τη μεγάλη περιφέρεια, να χάσει τους δυο μεγάλους δήμους και πάει λέγοντας. Γιατί είναι ενιαίο το κριτήριο για εσάς και δεν είναι διαφορετικό για τις ευρωεκλογές, διαφορετικό για τις περιφερειακές, διαφορετικό για τις δημοτικές;

Προφανώς κάθε κάλπη έχει διαφορετικό περιεχόμενο και δεν είναι απολύτως ίδιο. Δεν παύει, όμως, περισσότερο από κάθε άλλη φορά να υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής σε αυτές τις τρεις διαφορετικές κάλπες. Αναφέρομαι στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και τις δημοτικές. Και ο κοινός παρονομαστής είναι αυτή η ισοπεδωτική μνημονιακή πολιτική, η οποία επηρεάζει ούτως ή άλλως και την πολιτική που θέλει να ασκήσει ένας δήμαρχος στο δήμο του.
Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι, για παράδειγμα, τα διάφορα προγράμματα διαθεσιμότητας που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στους υπαλλήλους των δήμων δεν επηρεάζουν τη δουλειά του;
Ποιος μπορεί να μην καταλαβαίνει ότι έχουν περικοπεί πάνω από το 50% των πόρων που πηγαίνουν στην Αυτοδιοίκηση;

-       Ναι αλλά αυτό είναι ένα περιβάλλον, το οποίο θα κληθείτε να «υπηρετήσετε» και εσείς δια των υποψηφίων σας. Ας πούμε ότι εκλέγεται δήμαρχος στην Αθήνα από τον ΣΥΡΙΖΑ. Το περιβάλλον είναι δεδομένο. Δηλαδή, ήδη έχουν φύγει οι δημοτικοί αστυνομικοί, λέω ένα παράδειγμα, έχει μειωθεί το προσωπικό, είναι μειωμένο το ποσό που παίρνει, μας έλεγε ο σημερινός δήμαρχος, κατά 60%. Επομένως, θα κληθείτε να υλοποιήσετε μια πολιτική δική σας σε διαφορετικό περιβάλλον από αυτό το οποίο θα θέλατε να υπάρχει. Πώς θα γίνει αυτό;

Κι αυτό ακριβώς, το οποίο υπογραμμίζετε με την ερώτησή σας, καθιστά αναγκαία θα έλεγα τη  συνειδητοποίηση από μέρους του κόσμου ότι πρέπει το αντιμνημονιακό μήνυμα να φανεί και στις τρεις κάλπες. Οι δε δικοί μας άνθρωποι, οι οποίοι ενδεχομένως θα εκλεγούν,  να συστρατευτούν σε αυτή την εθνική προσπάθεια για να απαλλαγούμε από το μνημόνιο.
Ο κ. Σακελλαρίδης, για παράδειγμα, στο δήμο της Αθήνας είναι πράγματι ένας απέναντι σε τρεις εκδοχές του γαλαζοπράσινου μνημονιακού τόξου. Αναφέρομαι στον κ. Σπηλιωτόπουλο, τον κ. Κακλαμάνη και στον κ. Καμίνη. Είναι σαφές ότι οι απέναντί του υποστηρίζουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο το μνημόνιο.

-       Αν, δηλαδή κ. Σκουρλέτη, χάσει ο κ. Σακελλαρίδης, θα κερδίσει το μνημόνιο. Θα έχουμε νίκη του μνημονίου στην Αθήνα.

Αν χάσει ο  κ. Σακελλαρίδης, θα έχει χαθεί μια μάχη που, πέρα από τις άλλες πλευρές της που αφορούν τη ζωή και την οργάνωση της πόλης της Αθήνας, προφανώς θα είναι ένα εμπόδιο σε αυτή τη γενικότερη προσπάθεια. Αλλά βεβαίως θέλω να πω ότι είναι διαφορετικής πολιτικής έντασης το μήνυμα που θα υπάρξει από τις ευρωεκλογές, που από εκεί θα προκύψει το μεγάλο κύμα της ανατροπής, διαφορετικό στις περιφέρειες και διαφορετικό στους δήμους.

-       Εσείς αποκλείετε το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε φάση εθνικών εκλογών πριν και από τις ευρωεκλογές;

Είναι κάτι το οποίο με ρωτούν διαρκώς.

-       Ναι, το είχαμε συζητήσει και την προηγούμενη φορά.

Νομίζω ότι αυτό το οποίο θα καθορίσει τις εξελίξεις, θα είναι η εκτίμηση από πριν για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της κάλπης των ευρωεκλογών και αυτό καθ’ αυτό το αποτέλεσμα, το πραγματικό, που θα προκύψει στις 25 Μαΐου. Πάνω εκεί, με βάση αυτόν τον άξονα θα καθοριστούν και οι πολιτικές εξελίξεις.

ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
24/02/2014

-