Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Αποσπάσματα συνέντευξης του εκπροσώπου τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Χρήστου Μαχαίρα στον «ΑΘΗΝΑ 984» και στον δημοσιογράφο Άρη Τόλιο.



Για τον τρίτο πόλο
«Ο προοδευτικός πόλος – τη συγκρότηση του οποίου αποφάσισε το συνέδριο της Δημοκρατικής Αριστεράς – καλύπτει μια σημαντική ανάγκη για την πολιτική ζωή στην Ελλάδα.
Η χώρα και η κοινωνία δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν από αυτό τον άγονο διπολισμό ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ που αναπαράγει τις χειρότερες παραδόσεις του δικομματισμού και διαστρέφει την ουσία των αντιθέσεων. Χρειάζεται ένας μεταρρυθμιστικός, προοδευτικός πόλος με σοσιαλδημοκρατικά χαρακτηριστικά και ευρωπαϊκό ορίζοντα, ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά και να συμβάλει στην αλλαγή των σημερινών αδιέξοδων πολιτικών.»

Για την κίνηση των 58
«Το κομβικό σημείο διαφωνίας είναι χρειαζόμαστε μια νέα παράταξη με σαφή μέτωπα τόσο προς τις συντηρητικές πολιτικές που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση -στην οποία συμμετέχει το ΠαΣοΚ-, όσο και προς τον ανεδαφικό δογματισμό που εκφράζει ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Δεν μας χωρίζει κάτι προσωπικό, δεν υπάρχουν αντιπάθειες. Με πολλούς -αν όχι με όλους τους 58-, έχουμε συνεργαστεί στο παρελθόν και φαντάζομαι ότι και στο μέλλον ενδέχεται να συναντηθούν οι δρόμοι μας... Το θέμα είναι ότι η κεντροαριστερά των καιρών μας δεν μπορεί να οικοδομηθεί με κεντροδεξιά υλικά.(…) Ή, για να το πω διαφορετικά, ο τόπος χρειάζεται μια κεντροαριστερά με αριστερή ψυχή… Σκεφτείτε το: Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η παραδοσιακή κοινωνική βάση της κεντροαριστεράς, τα στρώματα που πάνω τους στηρίχτηκε η ανάπτυξή της -κοινωνικά και εκλογικά-, κοντεύουν να προλεταριοποιηθούν. Θα συνεχίσουμε να μιλάμε στην κεντροαριστερά, με τον λόγο που μιλούσαμε πριν μια δεκαετία, όταν αυτά τα στρώματα είχαν ανέβει -έστω με δανεικά- στο τρένο της ανάπτυξης και απολάμβαναν τα οφέλη του; Αυτές οι κοινωνικές τάξεις καταστρέφονται πια…».



Για τη συμμετοχή στην κυβέρνηση
Η ΔΗΜΑΡ μετείχε στην τρικομματική κυβέρνηση στην βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας, την οποία έκαναν χαρτοπόλεμο οι κύριοι Σαμαράς και Βενιζέλος. Αναγκαστήκαμε να αποχωρήσουμε (…) Με ρωτάτε τι θα κάνουμε την επομένη των εκλογών εάν δεν υπάρχει αυτοδυναμία κανενός. Σας απαντώ: για μας το κλειδί είναι οι προγραμματικές συμφωνίες. Μόνο με αυτές μπορεί να αναζητηθούν λύσεις που θα πάνε πιο μπροστά τη χώρα, την κοινωνία, την οικονομία…»

Για τα περιθώρια συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ
«Όχι, σήμερα, δεν υπάρχουν περιθώρια προγραμματικής σύμπτωσης με τον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν υπάρχουν, γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. εξακολουθεί να παλινωδεί ανάμεσα στην προσπάθεια να αναζητηθούν ρεαλιστικές προσεγγίσεις και στους ανεδαφικούς δογματισμούς που τον δυναστεύουν…»