Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Κ. Αλατζάς)






ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ, ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ
ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ ΣΚΑΪ (Κ. Αλατζάς)




-       Καλημέρα κ. Σκουρλέτη. Υπάρχουν διάφορα θέματα. Ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο, γιατί υπάρχει μια δυσαρέσκεια όπως αποτυπώθηκε στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, για τις δηλώσεις που έχει κάνει ο αντιπρόεδρος, ο ένας εκ των δυο ελεγκτών του Ευρωκοινοβουλίου, αναφέρομαι στον Χριστιανοδημοκράτη ελεγκτή τον κ. Κάρας. Ο οποίος τι είπε; Είπε ότι ζητήθηκε από εσάς μια εναλλακτική πρόταση και δεν την κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι έτσι;

Κατ’ αρχήν ο κ. Κάρας ήρθε εδώ για να συμμετάσχει σε μια έρευνα που γίνεται σε αυτή την Επιτροπή που είχε συστήσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα πεπραγμένα της τρόικας στη χώρα μας. Εκεί θα όφειλε να πει κάποια πράγματα, να θέσει ερωτήματα και όχι κατά έναν τρόπο ο οποίος δεν ταιριάζει με την ιδιότητά του, να έρχεται σε μια χώρα και να κάνει μια ανοίκεια, θα έλεγε κανείς, και χοντροκομμένη επίθεση στον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, λέγοντας μάλιστα και ψέματα.
Όταν, είναι γνωστό και στην ελληνική κοινή γνώμη, αλλά και στην Επιτροπή πως όχι μόνο κατέθεσε προφορικά ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένες προτάσεις και διαπιστώσεις, αλλά και εγγράφως μέσα από τη λεγόμενη Μαύρη Βίβλο, στην οποία περιγράφει ακριβώς με στοιχεία τα αποτελέσματα της εφαρμογής του μνημονίου στην Ελλάδα και τα φαινόμενα ανθρωπιστικής κρίσης που ζούμε άλλωστε όλοι και δεν περιμένουμε κανέναν κ. Κάρα να μας τα πει.
Νομίζω ότι απλώς έκανε το χατίρι στον φίλο του τον κ. Σαμαρά. Αλλά δεν σεβάστηκε ούτε την ιδιότητά του, ούτε τη χώρα που βρίσκεται.

-       Λέτε, λοιπόν, ότι δεν ήταν καθόλου σωστό, από τη στιγμή που ήρθε ως εκπρόσωπος της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου….

Σας επαναλαμβάνω, πρόκειται για μια απρέπεια και μια χοντράδα, που θα πρέπει να μην διανοείται να την κάνει μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πολύ δε περισσότερο όταν φιλοξενείται σε μια χώρα.

-       Εγώ να συμφωνήσω με αυτό που λέτε, αλλά να επιμείνω λίγο στο εξής, ότι εσείς πραγματικά παραδώσατε μια Μαύρη Βίβλο, αλλά δεν ξέρω αν αυτή η Μαύρη Βίβλος περιείχε μόνο τις διαπιστώσεις ή περιείχε και εναλλακτικές προτάσεις.

Κατ’ αρχήν κοιτάξτε το οξύμωρο σχήμα. Ο κ. Κάρας δεν είναι εδώ για να ελέγξει τις εναλλακτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τις οποίες τις γνωρίζει. Τις εναλλακτικές προτάσεις τις καταθέτουμε στον ελληνικό λαό πρώτα απ’ όλα, ο οποίος είναι και αυτός που πρέπει να αποφασίζει και πρέπει να αποκαταστήσει το δικαίωμά του να αποφασίζει για την τύχη του και όχι κάποιος κ. Κάρας ή οποιαδήποτε τρόικα. Το αναπάντητο ερώτημα, βέβαια, για τον κ. Κάρας είναι ότι δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να σχολιάσει γιατί ο κ. Σαμαράς αγνόησε το ερωτηματολόγιο που του είχε απευθύνει η Επιτροπή.

-       Να πάμε σε ένα άλλο θέμα που έχει προκύψει τις τελευταίες δύο ημέρες και το οποίο, επίσης, διαψεύδεται από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Κυκλοφόρησε ένα σενάριο ότι θα μπορούσε να υπάρξει μια συνεργασία μεταξύ της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό το σενάριο προωθήθηκε, αν θέλετε, περισσότερο από τα κυβερνητικά στελέχη και στάθηκαν πολύ και στη δήλωση του κ. Γλέζου, χθες στη Βουλή, παρ’ ότι ο κ. Γλέζος έκανε και διορθωτική δήλωση, τονίζοντας τον ειρωνικό χαρακτήρα που είχε στο λόγο του. Θα ήθελα το σχόλιό σας.

Να ξεκινήσω από το τελευταίο. Άρα λοιπόν από τη στιγμή που ο Μ. Γλέζος ο ίδιος αισθάνθηκε την ανάγκη να αποσαφηνίσει τον χαρακτήρα της παρέμβασής του, ας μην προσπαθούμε εμείς να τον ερμηνεύσουμε. Ας σεβαστούμε τουλάχιστον τον Μ. Γλέζο.
Από κει και έπειτα ως προς το ερώτημα το οποίο τέθηκε από συγκεκριμένους συστημικούς κύκλους με συγκεκριμένες επιδιώξεις σας λέω ότι δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να σκεφτούμε, πολύ περισσότερο και να το κάνουμε, να βρεθούμε μαζί με αυτούς οι οποίοι ευθύνονται για τη σημερινή κατάντια της χώρας μας. Δεν υπάρχει τίποτε αυτή τη στιγμή το οποίο να αποτελεί κοινό τόπο σε σχέση με την αντιμετώπιση της βαθιάς οικονομικής κρίσης που μας έφτασαν αυτοί που να μας επιτρέπει να κάνουμε μια κοινή προσπάθεια και να την βαφτίσουν εθνική. Όχι. Ξέρετε ποια είναι εθνική προσπάθεια; Να απαλλαγούμε από την πολιτική του μνημονίου, την τρόικα και τους εντολοδόχους της.

-          Βρισκόμαστε σε μια προεκλογική περίοδο, έχουμε τις ευρωεκλογές οι οποίες είναι πάρα πολύ κρίσιμες, με την έννοια ότι θα δούμε και κατά πόσο οι τάσεις ευρωσκεπτικισμού που διαφαίνονται το τελευταίο διάστημα θα αποτυπωθούν και στην κάλπη. Υπάρχει ο φόβος ότι ο ευρωσκεπτικισμός αυτός θα διογκωθεί. Εσείς σ΄ αυτό το περιβάλλον και με δεδομένη την απόφαση της Ε.Ε. να ακολουθήσει αυτό το δρόμο που ακολουθεί.. Υπάρχει ένα Σύμφωνο Σταθερότητας που είναι ανεξάρτητο από τα μνημόνια, όπως ξέρετε.. κι αυτό το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους. Με την ύφεση που υπάρχει στην Ελλάδα και με τα δεδομένα που υπάρχουν τώρα, ανεξαρτήτως μνημονίου, εσείς πιστεύετε ότι μπορεί να σταθεί η Ελλάδα σ΄ αυτό το περιβάλλον;

Νομίζω ότι η ερώτησή σας αγγίζει τον πυρήνα των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει όχι μόνο η χώρα μας, αλλά η Ευρώπη.  Σας υπενθυμίζω μια εκτίμηση που έχουμε κάνει που νομίζω ότι έχει επιβεβαιωθεί από τα πράγματα, ότι η εφαρμογή του μνημονίου στην Ελλάδα δεν ήταν τόσο για να αντιμετωπιστεί το χρέος, αλλά ουσιαστικά για να δοκιμαστούν κάποιες ακραίες πολιτικές λιτότητας. Άρα σχετίζεται ως προς τη λογική τους και με το Σύμφωνο Σταθερότητας που αυτή τη στιγμή θέλουν οι κυρίαρχες δυνάμεις να διέπει τη λειτουργία της Ευρώπης.
Σας λέω λοιπόν ευθέως ότι σ΄ αυτές τις ευρωεκλογές ο ελληνικός λαός, αλλά όχι μόνο ο ελληνικός λαός, και οι ευρωπαϊκοί λαοί, θα ψηφίσουν ακριβώς αν εγκρίνουν έναν τέτοιο τρόπο λειτουργίας της Ευρώπης, αν εγκρίνουν δηλαδή  η Ευρώπη να πορεύεται με ακραίες πολιτικές λιτότητας οι οποίες έχουν ως άμεση συνέπεια τη βαθιά ύφεση.  Στην Ελλάδα το έχουμε ζήσει αυτό.
Νομίζω ότι αυτό το μήνυμα πρέπει να στείλουμε και προς τους ευρωπαϊκούς λαούς. Σ΄ αυτόν τον κοινό αγώνα να ηττηθούν αυτές οι δυνάμεις που υποστηρίζουν αυτές τις απόψεις.

-          Ναι, αλλά δεν ξέρω αν το αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι στις ευρωεκλογές, μπορεί να αλλάξει το Σύμφωνο Σταθερότητας..

Το Σύμφωνο Σταθερότητας έχει επιβληθεί με τους δεδομένους συσχετισμούς που έχουν διαμορφωθεί. Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος τρόπος πέρα από την πάλη να αλλάξουν αυτοί οι συσχετισμοί. Θα σας πω δε ότι πολλές φορές έχουν υπάρξει συμφωνίες εντός της Ευρώπης και συνθήκες οι οποίες δεν εφαρμόστηκαν. Πρώτη κιόλας η Συνθήκη του Μάαστριχτ. Ποτέ, για παράδειγμα, η ίδια η Γερμανία, η οποία υπερασπίζεται αυτή τη λογική, δεν εφάρμοσε για τον εαυτό της τα κριτήρια της Συνθήκης του Μάαστριχτ, η οποία ήταν λάθος ούτως ή άλλως.

30/1/2014
ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ