Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, στον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΙ» και τη δημοσιογράφο Σία Κοσιώνη.



Θα ήθελα να ξεκινήσουμε τη συζήτησή μας ζητώντας σας να μου αξιολογήσετε την κατάσταση, στην οποία βρίσκεται η χώρα.
Η χώρα δεν έχει βγει από την κρίση και η έξοδος είναι αρκετά μακριά ακόμη. Βεβαίως πρέπει να γίνουν πολλά κι εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να αλλάξει η ασκούμενη πολιτική.
Έχει αποδειχθεί κυρία Κοσιώνη ότι η δημοσιονομική προσαρμογή και με τον τρόπο αλλά και με τους ρυθμούς που γίνεται έχει οδηγήσει σε μια βαθιά ύφεση, η οποία συνοδευόμενη από επίσης μεγάλη λιτότητα έχει οδηγήσει σε αδιέξοδα αυτή την κοινωνία. Πέρα και ανεξάρτητα από τα αδιέξοδα της κοινωνίας, τα τεράστια βάρη που δέχονται οι Έλληνες πολίτες στην μεγάλη τους πλειονότητα είναι και οικονομικά αναποτελεσματικά τα μέτρα, τα οποία υπήρξαν.
Δεν βλέπετε αναστροφή του κλίματος από τον Μάρτιο οπότε και περιμένουμε αυτό το πολυθρύλητο πρωτογενές πλεόνασμα να ανακοινωθεί και να ξεκινήσει και η συζήτηση επιτέλους για το ελληνικό χρέος;
Το πρωτογενές πλεόνασμα είναι συγκεκριμένο ποσό, είναι ένα ποσό το οποίο βεβαίως μπορεί να διατεθεί σε συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών, αλλά δεν είναι εκείνο το οποίο μπορεί κανείς ως μέγεθος να το χρησιμοποιήσει για να δώσει για παράδειγμα μια ανάσα στην ελληνική κοινωνία. Κατά συνέπεια εκείνο το οποίο πρέπει να γίνει είναι να χαλαρώσει η δημοσιονομική προσαρμογή, να χρηματοδοτηθεί η αγορά, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυτή την ώρα βρίσκονται σε ασφυξία εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης και αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία και για την αντιμετώπιση της μεγάλης πληγής, της ανεργίας.
Πάντως αυτά ακριβώς όπως τα περιγράφετε τα ακούμε και από τα χείλη του πρωθυπουργού και του κυρίου Βενιζέλου, του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, το θέμα είναι πως γίνονται, πως επιτυγχάνονται. Κύριε Κουβέλη εσείς αλήθεια πιστεύετε ότι αυτή η κυβέρνηση θα αντέξει;



Εάν η κυβέρνηση αυτή στην προοπτική των πραγμάτων αποδεχθεί την επιβολή νέων μέτρων, δεν θα αντέξει. Και θα έλεγα επιπροσθέτως ότι η ύπαρξη τυχόν νέων μέτρων και μιλάω για επαχθή μέτρα θα πρέπει να οδηγήσει σε εκλογές.
Ζητάτε εκλογές;
Εμείς ζητάμε αλλαγή της πολιτικής. Στο βαθμό που δεν θα αλλάξει η πολιτική και μάλιστα στους άξονες που λίγο πριν αναφέρθηκα, τότε είναι βέβαιο ότι ούτως ή άλλως θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.
Εσείς είχατε πει κύριε Κουβέλη ότι θα στηρίζατε επιλεκτικά κάποια νομοσχέδια, μας είχατε αφήσει αποχωρώντας από την Κυβέρνηση με την αίσθηση ότι θα δείχνατε μια ανοχή σ’ αυτή την κυβέρνηση. Παρ’ όλα αυτά στις βασικές της επιλογές, σας είδαμε απέναντι όλους αυτούς τους μήνες. Άρα είστε ένα κόμμα που τοποθετείστε πια ξεκάθαρα στην αντιπολίτευση. Πολλοί λοιπόν λένε και θα ήθελα την άποψή σας γι’ αυτό, ότι όλη αυτή είναι μια οβιδιακή μεταμόρφωση και για την Δημοκρατική Αριστερά και για τον Φώτη Κουβέλη προσωπικά.
Δεν είναι ακριβές και πρέπει να σας πω για την ακρίβεια των πραγμάτων ότι υπάρχουν νομοθετήματα, τα οποία η Δημοκρατική Αριστερά, οι βουλευτές της Δημοκρατικής Αριστεράς τα ψηφίζουν, υπάρχουν νομοθετήματα, στα οποία παρεμβαίνουμε και κάνουμε βελτιώσεις ή ζητάμε να υπάρξει απόσυρση κάποιων ρυθμίσεων και βεβαίως υπάρχουν και νομοσχέδια, τα οποία η ΔΗΜΑΡ, οι βουλευτές της δεν τα ψηφίζουν. Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα. Αυτές τις ώρες, κατά κυριολεξία αυτές τις ώρες, έχουμε το μεγάλο θέμα του ΑΔΜΗΕ. Η Δημοκρατική Αριστερά γιατί να ψηφίσει αυτό το νομοθέτημα, όταν άλλωστε είχαμε συμφωνήσει, όταν ήμασταν στην Κυβέρνηση και προτού αν θέλετε ξεκινήσει η λειτουργία της κυβέρνησης, ότι βεβαίως θα ελευθερωθεί η ηλεκτρική ενέργεια, αλλά δεν πουλιέται. Ούτε το δίκτυο παραγωγής , ούτε το δίκτυο διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Παρ’ όλα αυτά και όσο βρισκόσασταν στην κυβέρνηση είχατε συναινέσει σε μια σειρά σκληρών μέτρων κύριε Κουβέλη. (Να σας ρωτήσω κάτι;) Έχετε μετανιώσει που συμμετείχατε σ’ αυτή την κυβέρνηση;

Όχι. Κάναμε πάρα πολύ σωστά. Ορθά πράξαμε όταν στηρίξαμε την κυβέρνηση. Και το κάναμε από θέση ευθύνης κυρία Κοσιώνη όπως επανειλημμένα έχω πει. Για θυμηθείτε, ας κάνουμε μια αναδρομή στο 2012 για να θυμηθούμε που βρίσκονταν η χώρα. Η χώρα περίπου και με τα δύο της πόδια ήταν έξω από την ευρωζώνη, κινδύνευε να περιπέσει σε κατάσταση και τυπικής πια πτώχευσης γιατί η ουσιαστική πτώχευση είχε επέλθει.
Εντάξει, πλειοψηφία έκανε πάντως και η Νέα Δημοκρατία με το ΠΑΣΟΚ τότε.
Ήταν το κρίσιμο μέγεθος κυρία Κοσιώνη η Δημοκρατική Αριστερά. Εάν η Δημοκρατική Αριστερά δεν στήριζε κυβέρνηση, δεν θα υπήρχε κυβέρνηση.
Δεν ήταν κρίσιμο μέγεθος η Δημοκρατική Αριστερά όταν αποφασίσατε να αποχωρήσετε;
Βεβαίως ήταν κρίσιμο, αλλά από την ώρα που απουσίαζε ο κοινός συνεργατικός τόπος, από την ώρα πράγματα που είχαμε συμφωνήσει αθετούνταν από την μεριά της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του ΠΑΣΟΚ, όταν μια σειρά από γεγονότα απεδείκνυαν ότι δεν ήταν μια συνεργασία, δεν ήταν μια κυβερνητική συνεργασία, αλλά είχε έντονο το μονοκομματικό στοιχείο, από εκεί και πέρα θα ήταν λάθος να μείνουμε στην κυβέρνηση.

Ξέρετε κύριε Κουβέλη πολλοί, το έχετε ακούσει συχνά κι εσείς, είπαν ότι δεν ήταν η στρατηγική Σαμαρά, οι κινήσεις Σαμαρά, Βενιζέλου, η αιτία που έφυγε η Δημοκρατική Αριστερά, αλλά η κομματική της επιβίωση, η επιβίωση του ίδιου του κόμματος. Σε αυτό πως απαντάτε;
Αυτό είναι ένας εύκολος λόγος όσο και ισοπεδωτικός από τη μεριά εκείνων που διατυπώνουν τέτοια άποψη, όπως αξιολογούμε κάθε φορά τις δημοσκοπήσεις. Θυμηθείτε, όταν η Δημοκρατική Αριστερά ήταν στην κυβέρνηση είχε συγκεκριμένα δημοσκοπικά ποσοστά, τα ίδια ποσοστά έχει και σήμερα. Κατά συνέπεια ποια αγωνία για το κομματικό μας μέγεθος και ποιος υπολογισμός γι’ αυτό το κομματικό μέγεθος, έτσι ώστε να οδηγηθούμε στο να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση. Καλά πράξαμε όταν στηρίξαμε την κυβέρνηση για τους λόγους που σας είπα και πάρα πολύ καλά κάναμε όταν αποχωρήσαμε από την κυβέρνηση.

Οι κυβερνήσεις συνεργασίας προϋποθέτουν κοινό συνεργατικό κυβερνητικό τόπο. Αυτός ο κοινός συνεργατικός τόπος εκείνης της κυβέρνησης δεν υπήρχε. Και είμαι αν θέλετε έτοιμος να αναφερθώ σε πάρα πολλά και σημαντικά, στα οποία αλλά είχαμε συμφωνήσει και άλλα έγιναν. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ηλεκτρική ενέργεια, η ΔΕΗ.
Κύριε Κουβέλη, ό γέγονε…
Και επιτρέψτε μου να σας πω, δεν πρόλαβε η Δημοκρατική Αριστερά να φύγει από την κυβέρνηση, λίγες ημέρες μετά την αποχώρησή της άλλαξε τελείως η πολιτική και αποφασίστηκε ότι πουλιέται και η υποδομή παραγωγής της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και η υποδομή διανομής της ηλεκτρικής ενέργειας.
Αυτά κύριε πρόεδρε ανήκουν πια στην ιστορία, νομίζω ότι θα κριθεί…
Μα κι εσείς ιστορικά με ρωτήσατε.
ακριβώς και θα κριθεί και για το κόμμα σας, εάν ήταν αυτή η σωστή επιλογή. Τώρα επειδή είπατε πριν ότι αν είναι να συνεχιστεί αυτή η πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης καλύτερα να πάμε σε εκλογές, ας πούμε ότι πάμε σε εκλογές. Δεδομένου ότι η ΔΗΜΑΡ είναι ένα κόμμα με κυβερνητικό πλάνο, σταθερά υποθέτω, δεν έχει αλλάξει αυτό. Τι θα κάνετε την επομένη στην περίπτωση που αλλάξουν οι ισορροπίες και δούμε τον ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα.
Κοιτάξτε, η Δημοκρατική Αριστερά δεν είναι ο εύκολος μπαλαντέρ κυρία Κοσιώνη για να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης ή να στηρίζει κυβέρνηση γενικώς και αορίστως. Η Δημοκρατική Αριστερά τι λέει; Στο βαθμό που υπάρχει η αναγκαία προγραμματική συμφωνία και η θετική προγραμματική δέσμευση, αλλά στη βάση συγκεκριμένων στοιχείων βεβαίως τότε θα δώσει την όποια δύναμη διαθέτει για να υπάρξει κυβερνητική λύση. Αλλά όχι γενικά και αόριστα.
Υπάρχουν αυτά τα στοιχεία στη σημερινή ρητορική και στη διατύπωση του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ ώστε αύριο, μεθαύριο να συνεργαστείτε;
Όχι δεν υπάρχουν στη σημερινή πραγματικότητα. Γι’ αυτό και η Δημοκρατική Αριστερά προσδιορίζεται ως αντίθετη προς την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική με προφανή και έντονα τα στοιχεία του νεοφιλελευθερισμού, αλλά είναι αντίθετη και προς τον λαϊκότροπο, αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.
Πάντως κύριε Κουβέλη φαίνεται έτσι όπως μας τα περιγράφετε να μην βρίσκετε ταίρι την επομένη των εκλογών και εξηγούμαι: με την Νέα Δημοκρατία νομίζω δεν χρειάζεται να πούμε πολλά, έχετε απορρίψει μια τέτοια συνεργασία, φύγατε από την κυβέρνηση. Με το ΠΑΣΟΚ νομίζω δεν υπάρχει θέμα συζήτησης, εάν ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ σας κάνει, τότε είναι σαν να λέτε ότι βγαίνει το κόμμα σας από το κυβερνητικό τοπίο.
Κυρία Κοσιώνη κοιτάξτε, θα μελλοντολογούσα εάν αναφερόμουνα με τα σημερινά δεδομένα σε ένα μέλλον. Και λέω θα μελλοντολογούσα διότι σήμερα και το ερώτημά σας σε αυτό με κάλεσε, να απαντήσω με τα σημερινά πολιτικά δεδομένα, τα οποία υπάρχουν. Από τη μια η κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ και από την άλλη ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει με κάποιον να συμφωνήσεις για να συμφωνήσεις όταν έχεις μεγάλες πολιτικές διαφωνίες. Όταν η πολιτική που ασκούν αυτοί οι δύο χώροι είναι αντίθετη, είναι διαφορετική από την πολιτική που προτείνει, εισηγείται και διεκδικεί να υπάρξει η Δημοκρατική Αριστερά. Και το να βρεθείς με ταίρι ή χωρίς ταίρι είναι πάντοτε συνάρτηση πολλών παραγόντων και κυρίως ενός παράγοντα, η προγραμματική συμφωνία. Τι θέλεις να κάνεις γι’ αυτόν τον τόπο, τι θέλεις να κάνεις γι’ αυτήν την κοινωνία, με ποια πολιτική θα πορευθείς για τα μεγάλα ζητήματα αυτής της χώρας κι έχει μεγάλα ζητήματα αυτή η χώρα. Διότι είναι και η σημερινή κατάσταση, η οποία προσδιορίζεται με εξαιρετικά έντονα, αρνητικότατα χαρακτηριστικά σε βάρος της κοινωνίας αλλά είναι και η ύστερη και η μεταμνημονιακή Ελλάδα κυρία Κοσιώνη.
Κύριε πρόεδρε συζητάμε για τους δύο πόλους τη στιγμή που υπάρχει σε εξέλιξη μια προσπάθεια για τη δημιουργία τρίτου πόλου. Άς έρθουμε λοιπό σ’ αυτή τη συζήτηση για την ανασύνθεση του χώρου της Κεντροαριστεράς. Πιστεύετε πώς έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα μέχρι σήμερα, αυτό το εγχείρημα μπορεί στα αλήθεια να έχει επιτυχία;
Κοιτάξτε η Δημοκρατική Αριστερά προωθεί τη συγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού, τον προοδευτικό αυτόν πόλο. Βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Διευρύνεται αυτή η συμπαράταξη, την οποία επιδιώκουμε.
Από ποιούς διευρύνεται; Με ποιούς μάλλον.
Να σας πω. Διευρύνεται από πολίτες, οι οποίοι αναφέρονται στον σοσιαλισμό, από πολίτες, οι οποίοι αναφέρονται στο δημοκρατικό σοσιαλισμό, από οικολόγους αλλά και από δημοκράτες, οι οποίοι δεν εντάσσονται σε συγκεκριμένη πολιτική. Κι επειδή αντιλαμβάνομαι το ερώτημά σας και περαιτέρω, υπάρχουν πράγματι στελέχη, τα οποία παλαιότερα αναφέρονταν στο ΠΑΣΟΚ και σήμερα συμπαρατάσσονται με τη Δημοκρατική Αριστερά.
Όχι, εγώ θέλω να το διατυπώσω πολύ συγκεκριμένα, ναι πράγματι έχετε απορροφήσει κάποια πρόσωπα που παλαιότερα συντάσσονταν με το ΠΑΣΟΚ, αλλά σας ρωτώ ευθέως το εξής πράγμα: λέτε ότι θέλετε να γίνετε ο πυλώνας ανασύνθεσης της Κεντροαριστεράς, με το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάτε…

Δεν μου αρέσει ο όρος Κεντροαριστερά να σας πω, διότι ο όρος Κεντροαριστερά ανάγεται στο παρελθόν, είναι περισσότερο γεωγραφικός – πολιτικός χώρος.
Πώς να τον πούμε;
Σας είπα λίγο πριν ότι εγώ τον προσδιορίζω ως τον χώρο του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και όχι τυχαία.
Ο χώρος του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και επανέρχομαι και σας λέω: με το ΠΑΣΟΚ δεν μιλάτε, με τους «58» δεν μιλάτε πως λοιπόν θα δημιουργηθεί, θα ανασυντεθεί αυτός ο χώρος, μιλώντας με ποιους κύριε Κουβέλη;
Μιλάμε με όλους τους άλλους.
Ποιοι είναι όλοι οι άλλοι;
Αυτοί που σας είπα και άλλοι που θα δείτε αμέσως τις επόμενες ημέρες.
Αρκούν αυτοί;
Προφανώς δεν αρκούν αυτοί. Αλλά κοιτάξτε, η δημιουργία αυτού του χώρου κυρία Κοσιώνη δεν θα γίνει μόνο και δεν μπορεί να γίνει μόνο με κινήσεις, επαφές και συζητήσεις κορυφής αλλά και με δυνάμεις της ίδιας της κοινωνίας, στην οποία εμείς αναφερόμαστε, σ’ αυτήν την κοινωνία, σ’ αυτές τις κοινωνικές δυνάμεις. Διότι πέρα από τα ονόματα, τα οποία έχουν ακουστεί, έχουν γραφτεί, έχουν γνωστοποιηθεί, υπάρχουν και άλλοι. Υπάρχουν και άλλοι, οι οποίοι προφανώς και δεν έχουν την επωνυμία κάποιων άλλων που είναι πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής, αλλά είναι και σε ένα άλλο επίπεδο, είναι στο επίπεδο της κοινωνίας.
Το θέμα είναι όμως τι δυναμική έχουν όλα αυτά που λέτε…
Είναι ζητούμενο η δυναμική.
και πόσος χρόνος υπάρχει. Διότι πολλοί λένε καθώς περνά ο καιρός και αυτός ο τρίτος πόλος δεν γεννιέται, δεν αποκτά κάποια δυναμική στο τέλος αυτόν τον χώρο θα τον καταλάβει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Κοιτάξτε, εμείς σπεύδουμε και σπεύδουμε πάρα πολύ έντονα. Έχουμε επίγνωση του πυκνού πολιτικού χρόνου, ξέρουμε ότι δεν υπάρχουν πολλά και μεγάλα χρονικά περιθώρια και ακριβώς έχουμε ανοίξει τις διαδικασίες και πιστεύω, όχι ελπίζω, πιστεύω ότι θα έχουμε πάρα πολύ συγκεκριμένα άμεσα αποτελέσματα.


Κύριε Κουβέλη το γεγονός ότι στελέχη του κόμματός σας συμμετέχουν στις διαδικασίες των «58» σας ενοχλεί;
Κοιτάξτε συμμετέχουν δύο στελέχη.
Και ο κύριος Λυκούδης έχει συμμετάσχει. Φαντάζομαι αναφέρεστε στον κύριο Παπαδόπουλο και τον κύριο Ψαριανό, αλλά και ο κύριος Λυκούδης έχει συμμετάσχει σ’ αυτές τις συναντήσεις.
Ο κύριος Λυκούδης είναι διαφορετική περίπτωση, διότι θα ξέρετε και τις απόψεις, τις οποίες διετύπωσε αναφορικά με τη συμμετοχή των άλλων δύο στελεχών της Δημοκρατικής Αριστεράς στην κίνηση των «58». Κοιτάξτε εμείς διοικητικά μέτρα δεν έχουμε, διαγραφές δεν κάνουμε, είναι όμως δική τους υπόθεση να αναλάβουν συγκεκριμένα τη δική τους ευθύνη και να διερωτηθούν: είναι δυνατόν να είσαι στέλεχος ενός κόμματος και να υπηρετείς το σχέδιο ενός άλλου κόμματος, μιας άλλης κίνησης;
Σας παρακινούν πάντως η Δημοκρατική Αριστερά να έρθει κοντά με τους 58;
Προφανώς. Αλλά η Δημοκρατική Αριστερά έχει πάρει τις αποφάσεις της με μεγάλη, με τεράστια πλειοψηφία. Σαράντα ημέρες πριν είχαμε το συνέδριό μας και αποφασίσαμε αυτό που λίγο πριν, περιληπτικά αλλά περιεκτικά νομίζω, σας εξέθεσα.
Άρα λέτε τι, λέτε ότι έχουνε προσωπικούς σχεδιασμούς, άλλους, διαφορετικούς από αυτούς που υπηρετεί το κόμμα;
Κοιτάξτε, όταν λέμε προσωπικούς σχεδιασμούς εγώ θα απομακρυνόμουν από αυτόν τον χαρακτηρισμό, αλλά έχουν προσωποποιημένη και προσωπική πολιτική, η οποία πολιτική που ακολουθούν δεν είναι ενταγμένη στη συλλογικότητα της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Εσείς υιοθετείτε την άποψη που εκφράστηκε ότι όσοι μιλούν με τους «58» στην ουσία εξυπηρετούν τον κύριο Βενιζέλο;
Κοιτάξτε, υπάρχει ένα θέμα. Η κίνηση των «58» εκ των πραγμάτων βρίσκεται μαζί με το ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Βενιζέλο.
Ναι, επειδή κι εσείς δεν έχετε δεχθεί να συμμετέχετε σ’ αυτήν.
Κυρία Κοσιώνη γιατί να δεχθούμε; Για σκεφθείτε το οξύμωρο όσο και το αντιφατικό. Να συνεργαστούμε με τον κύριο Βενιζέλο, με τη σημερινή αν θέλετε έκφραση του ΠΑΣΟΚ, την ώρα που το ΠΑΣΟΚ δια του κυρίου Βενιζέλου είναι στην κυβέρνηση κι εμείς είμαστε στην αντιπολίτευση.
Κι εσείς ήσασταν σ’ αυτή την κυβέρνηση όμως κύριε Κουβέλη.
Ήμασταν δεν είμαστε κυρία Κοσιώνη. Ήμασταν δεν είμαστε.
Αυτό διαγράφει το γεγονός ότι ήσασταν;
Δεν σας είπα αυτό, απλώς διέκρινα δυο πολιτικά γεγονότα. Το ένα της συμμετοχής μας, μια συμμετοχή, την οποία λίγο πριν σας εξέθεσα γιατί την κάναμε και σας μίλησα επίσης και για την αποχώρησή μας από την κυβέρνηση.
Μήπως είναι προσωπικό το θέμα με τον κύριο Βενιζέλο; Δηλαδή αν το ΠΑΣΟΚ είχε μια άλλη προσωπικότητα επικεφαλής θα ήταν διαφορετικές οι αποφάσεις;
Κυρία Κοσιώνη δεν προσωποποιώ ούτε εγώ ως πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, ούτε και κανένα μέλος και στέλεχος της Δημοκρατικής Αριστεράς την πολιτική μας συμπεριφορά. Πρέπει να σας πω ουδέποτε το έχω κάνει, δεν θα το κάνω ποτέ. Οι διαφορές είναι πολιτικές, οι όποιες αντιπαλότητες είναι εξαιρετικά πολιτικές και δεν έχουν σχέση ούτε στο ελάχιστο με προσωπικές αντιθέσεις.
Την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μπροστά στο ενδεχόμενο να ενταχθείτε στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα πως τη βλέπετε κύριε Κουβέλη;
Κοιτάξτε το ΠΑΣΟΚ πάνω στον πανικό του, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, δεν κατάλαβε για ποιο πράγμα ακριβώς πρόκειται. Εμείς είπαμε ότι με την έκφραση που θα εξασφαλίσει και με την εκπροσώπηση η Δημοκρατική Αριστερά και η συμπαράταξη της Δημοκρατικής Αριστεράς στις Ευρωεκλογές, θα πάρουμε μέρος στην ευρωπαϊκή οικογένεια σε επίπεδο ευρωομάδας, η οποία λέγεται Σοσιαλιστές Δημοκράτες. Εμείς δεν μιλήσαμε για την ένταξή μας στο Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα.
Αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σκεφτείτε παρ’ όλα αυτά;
Το σκεπτόμαστε. Αλλά είπαμε ότι το πρώτο στάδιο είναι αυτό που έχει σχέση με τη συμμετοχή της όποιας εκπροσώπησής μας στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών.
Το ΠΑΣΟΚ προαναγγέλλει βέτο όμως.
Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να δηλώνει μονοπώλιο του Σοσιαλισμού. Διότι το ποιος είναι Σοσιαλιστής, ποιος υπηρετεί τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό δεν είναι θέμα μονοπωλιακό. Εγώ αντιλαμβάνομαι και τον πανικό, αντιλαμβάνομαι και τους χαρακτηρισμούς που επέλεξαν για να απαντήσουν στη Δημοκρατική Αριστερά. Έφθασαν μέχρι στο σημείο να μας μιλήσουν και για ανηθικότητα, έφθασαν στο σημείο…
Πανικό απέναντι σε τι κύριε Κουβέλη;
Με αυτό που κάνουμε και προωθούμε για την ένταξη της όποιας εκπροσώπησής μας στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών Δημοκρατών. Έχει δει το φώς της δημοσιότητας. Ήταν οι δηλώσεις του κυρίου Βενιζέλου. Μίλησε για παρασιτισμό. Και για δείτε τώρα και μια άλλη αντίφαση. Την ώρα που σε καλεί από τη μια μεριά να πας κι εσύ με τους «58» και να γίνει η συνεργασία, την ίδια ώρα σε αποκαλεί και ανήθικο, σε αποκαλεί και παράσιτο και άλλοι χαρακτηρισμοί που εγώ πιστέψτε με θεωρώ ανάξιους λόγου.
Κύριε πρόεδρε κλείνοντας, οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κόμματός σας, σας απασχολούν; Στις περισσότερες δημοσκοπήσεις βλέπουμε τη ΔΗΜΑΡ να μπαίνει ή να μην μπαίνει στη Βουλή.
Θα μου επιτρέψετε να διατυπώσω τη διαφωνία μου στον προσδιορισμό που κάνετε. Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη Δημοκρατική Αριστερά να μπαίνει στη Βουλή. Δεν μας ικανοποιούν όμως τα δημοσκοπικά ευρήματα και δεν μας ικανοποιούν διότι θέλουμε να είναι μεγαλύτερα και θέλουμε και το εκλογικό αποτέλεσμα να είναι μεγαλύτερο. Αξιολογούμε τις δημοσκοπήσεις αλλά δεν κάνουμε και την πολιτική μας στη βάση των όσων οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν. Θέλουμε να αυξήσουμε τα ποσοστά μας όχι μόνο τα δημοσκοπικά, αλλά τα πραγματικά ποσοστά, αυτά που προκύπτουν με εξαιρετικά αυθεντικό τρόπο μόνον από την κάλπη.

30 / 01 / 14