Hellenic Cypriot Press Agency
Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024
Ψηφιακή Γραφειοκρατία και Στασιμότητα ή Σχέδιο για την Ψηφιακή Ελλάδα;
Ένα χρόνο πριν, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής τόνιζε την ανάγκη για ολοκληρωμένο σχέδιο αξιοποίησης της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΤΝ) με στρατηγική και συμμετοχή όλων. Παρά την ταχύτατη πρόοδο της τεχνολογίας, η χώρα μας εξακολουθεί να υστερεί, με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας να περιορίζεται σε συναντήσεις επιτροπών και σε ενέργειες με καθαρά επικοινωνιακό χαρακτήρα, που δεν προσφέρουν ουσιαστικά αποτελέσματα στους πολίτες. Ένα χρόνο μετά τη συνεδρίαση της Συμβουλευτικής Επιτροπής για την ΤΝ, παραμένουμε πίσω σε σχέση με τις διεθνείς εξελίξεις.
Η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει τεράστιες δυνατότητες για την κοινωνία και την οικονομία. Αυτό που χρειάζεται είναι μια Εθνική Στρατηγική, διάλογος, αξιοποίηση του ελληνικού ερευνητικού οικοσυστήματος και ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για την προστασία των δεδομένων. Άλλα ευρωπαϊκά κράτη δείχνουν πώς η ΤΝ μπορεί να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών τους:
Υγειονομική Περίθαλψη σε Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο: Η ΤΝ υποστηρίζει τη διάγνωση και την αποτελεσματική διαχείριση πόρων, αναβαθμίζοντας το σύστημα υγείας και βελτιώνοντας τις υπηρεσίες στους πολίτες.
Εκπαίδευση σε Φινλανδία και Δανία: Η ΤΝ χρησιμοποιείται για την εξατομίκευση της διδασκαλίας και την προσαρμογή του περιεχομένου στις ανάγκες κάθε μαθητή, βελτιώνοντας την ποιότητα της εκπαίδευσης και διασφαλίζοντας ότι κάθε μαθητής λαμβάνει την υποστήριξη που χρειάζεται.
Κοινωνικές Υπηρεσίες σε Νορβηγία και Ολλανδία: Η ΤΝ ενισχύει την παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, επιτρέποντας τη στοχευμένη και αποδοτική διαχείριση προγραμμάτων κοινωνικής υποστήριξης για ευάλωτες ομάδες, διευκολύνοντας την πρόσβαση και τη βοήθεια σε πολίτες που το χρειάζονται περισσότερο.
Περιβάλλον & Πολιτική Προστασία σε Φινλανδία και Ιταλία: Η ΤΝ παρακολουθεί την ποιότητα του αέρα και προβλέπει φυσικές καταστροφές, επιτρέποντας ταχύτερη αντίδραση και προστασία ανθρώπινων ζωών.
Ανίχνευση Φορολογικής Απάτης στη Γαλλία: Η ΤΝ βοηθά το κράτος να περιορίσει τη φοροδιαφυγή, αυξάνοντας τα δημόσια έσοδα.
Προληπτική Αστυνόμευση στην Ολλανδία: Η ΤΝ επιτρέπει την πρόβλεψη περιοχών υψηλού κινδύνου, ενισχύοντας την πρόληψη της εγκληματικότητας και μειώνοντας το κόστος.
Διαχείριση Κυκλοφορίας σε Γερμανία και Ισπανία: Η ΤΝ ελέγχει δυναμικά την κυκλοφορία, μειώνοντας τον χρόνο μετακίνησης και την κατανάλωση καυσίμων.
Παρά τα παραδείγματα αυτά, η Ελλάδα παραμένει ουραγός στους δείκτες ψηφιακής ανάπτυξης (DESI 2024), με προβλήματα στις υποδομές συνδεσιμότητας και στις ψηφιακές δεξιότητες. Παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, οι πολίτες συνεχίζουν να υφίστανται τις συνέπειες της αργής και ακριβής συνδεσιμότητας στο διαδίκτυο, ενώ οι αποσπασματικές κινήσεις ενισχύουν την ψηφιακή γραφειοκρατία. Οι πολύπλοκες διοικητικές διαδικασίες και οι συνεχείς καθυστερήσεις απογοητεύουν τους πολίτες και υπονομεύουν τις επενδύσεις που γίνονται σε ψηφιακά έργα. Ενδεικτικά, σύμφωνα με δημοσιεύματα, από τις 4.500 διαδικασίες του Δημοσίου που καταγράφηκαν στο «Εθνικό Μητρώο Διοικητικών Διαδικασιών – Μίτος», μόλις 27 έχουν βελτιωθεί. Η διαφορά αυτή αναδεικνύει τη μεγάλη απόσταση ανάμεσα στις εξαγγελίες και στη μετρήσιμη πρόοδο.
Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής προτείνει μια στρατηγική ψηφιακής μετάβασης, εναρμονισμένη με τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ψηφιακής Δεκαετίας, που βασίζεται στους εξής άξονες:
Ψηφιακές Δεξιότητες για Δίκαιη Μετάβαση: Επένδυση σε ψηφιακές δεξιότητες, ώστε όλοι οι πολίτες να έχουν πρόσβαση στα απαραίτητα εργαλεία της ψηφιακής εποχής.
Οικοσύστημα Καινοτομίας για Ανάπτυξη Τεχνολογιών Αιχμής: Στήριξη και αξιοποίηση των νεοφυών επιχειρήσεων και των ερευνητικών ιδρυμάτων για την ανάπτυξη τεχνολογιών αιχμής.
Ψηφιοποίηση του Δημόσιου Τομέα: Απλοποίηση των διαδικασιών, ενίσχυση της διαφάνειας και αποδοτική ψηφιοποίηση των δημοσίων υπηρεσιών.
Ασφαλείς και Βιώσιμες Ψηφιακές Υποδομές: Δημιουργία υποδομών που διασφαλίζουν την ασφάλεια των δεδομένων και την πρόσβαση σε γρήγορες και αξιόπιστες υπηρεσίες διαδικτύου για όλους.
Αντί για επικοινωνιακές φιέστες, στόχος του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής είναι η δημιουργία μιας ψηφιακής κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς, όπου πολίτες και επιχειρήσεις θα διαθέτουν τα εργαλεία για να ευημερήσουν.
Το Σχέδιο “Ψηφιακή Ελλάδα” του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ξεπερνά την απλή ψηφιακή διακυβέρνηση. Αποτελεί προϊόν συλλογικής επεξεργασίας και διαβούλευσης με πολίτες, στελέχη φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και την ερευνητική και ακαδημαϊκή κοινότητα, με στόχο μια πραγματικά ψηφιακή κοινωνία στο προσκήνιο!
Μπες στο διάλογο! Σχολίασε την ανακοίνωση και γράψε την άποψή σου στην πλατφόρμα της Ψηφιακής Κοινωνίας: digitalsociety.gr.
ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής