Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 4 Νοεμβρίου 2024

Κυρ. Μητσοτάκης: Πρέπει να τρέξουμε γρήγορα για να γεφυρώσουμε τις περιφερειακές ανισότητες που υπάρχουν σήμερα

 

«Διπλή σύγκλιση σημαίνει ότι δεν πρέπει απλά να τρέξουμε γρήγορα ως χώρα για να προσεγγίσουμε και να καλύψουμε το χαμένο έδαφος από την Ευρώπη, πρέπει να τρέξουμε γρήγορα ως χώρα να γεφυρώσουμε και τις περιφερειακές ανισότητες οι οποίες σήμερα υπάρχουν

. Ώστε ο κάθε πολίτης, είτε βρίσκεται στην Αθήνα, είτε σε ένα μικρό χωριό της Αργολίδας, να αισθάνεται ότι τελικά έχει τις ίδιες ευκαιρίες για προκοπή», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην εκδήλωση με θέμα «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Αργολίδα».

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ζωντανή διαδικασία διαβούλευσης με τις τοπικές κοινωνίες, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση Β΄ και Α΄ βαθμού, με τους Δημάρχους, για να εκπονηθεί από κοινού ένα σχέδιο περιφερειακής ανάπτυξης το οποίο θα λαμβάνει πρώτα και πάνω απ' όλα υπόψη τις προτεραιότητες και επισημάνσεις των τοπικών παραγόντων.

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε ειδικά τον Θανάση Κοντογεώργη σημειώνοντας πως όσα ακούστηκαν είναι αποτέλεσμα πολύ συστηματικής συνεργασίας, η οποία έχει προηγηθεί για να μπορεί να παρουσιαστεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που αφορά συνολικά την Αργολίδα.

Τόνισε, επίσης, ότι αυτή η εκδήλωση γίνεται σε πολιτικά ουδέτερο χρόνο προσθέτοντας πως «συνήθως πηγαίνουμε κάποιους μήνες πριν από τις εθνικές εκλογές να εξαγγείλουμε κάποιες σκέψεις και κάποια μέτρα, συνήθως πλημμελώς μελετημένα και πλημμελώς κοστολογημένα».

Και συμπλήρωσε: «Εδώ κάνουμε το ανάποδο. Και όχι μόνο αυτό, μέσα από την πλατφόρμα erga.gov.gr δημιουργούμε έναν μηχανισμό λογοδοσίας, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες της Αργολίδας ότι αυτά για τα οποία δεσμευόμαστε πρέπει να υλοποιηθούν, να γνωρίζουν ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιο είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο.

Διότι μόνο με αυτόν τον τρόπο -και το πιστεύω αυτό ακράδαντα- μπορούμε να χτίσουμε πραγματικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τις τοπικές κοινωνίες και να κάνουμε πράξη αυτό στο οποίο επιμένω ιδιαίτερα, που δεν είναι άλλο από τη διπλή σύγκλιση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική μνεία στο βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Ανδριανό για τον καταλυτικό του ρόλο στην προώθηση ζητημάτων της Αργολίδας, όπως είπε, με επιμονή, με ευπρέπεια και με την αίσθηση ότι ποτέ όλα τα αιτήματα δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.

«Γι' αυτό και η προτεραιοποίηση για την οποία μίλησε ο Χρήστος Σταϊκούρας έχει τόσο μεγάλη σημασία και είναι κάτι το οποίο νομίζω το ασπάζεται και ο καλός μου φίλος, ο περιφερειάρχης Δημήτρης Πτωχός, με την έννοια του ότι θέλουμε να περάσουμε από «έργα βιτρίνας» σε έργα ουσίας, τα οποία θα υπηρετούν συνολικά ένα κεντρικό αφήγημα. Ένα αφήγημα το οποίο έχουμε συζητήσει με την Περιφέρεια και το οποίο νομίζω ότι μπορέσατε να διακρίνετε μέσα από τα πολλά επιμέρους έργα και τις πρωτοβουλίες που παρουσιάστηκαν από τους Υπουργούς», συμπλήρωσε.

Και πρόσθεσε: «Μιας και θα έχουμε και αύριο αμερικανικές εκλογές -θα επανέλθω σε αυτό στην κατάληξη της παρέμβασής μου- θυμήθηκα μια φράση την οποία είχε πει ένας πολύ σημαντικός Αμερικανός πολιτικός, Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο οποίος είχε πει ότι «όλη η πολιτική είναι τοπική πολιτική» (all politics is local politics).

Και αυτό τελικά έχει σημασία, διότι αυτό το οποίο εμείς βλέπουμε ως μεγάλη εικόνα, και έχει πολύ μεγάλη σημασία, η μακροοικονομική σταθερότητα, οι ρυθμοί ανάπτυξης, πρέπει τελικά να μετουσιώνονται σε πολιτικές τοπικού χαρακτήρα. Διότι αυτό το οποίο για εμάς μπορεί να φαίνεται πολύ μικρό πρόβλημα, για τον πολίτη της περιφέρειας μπορεί να είναι μεγάλο και να είναι τελικά η απόλυτη προτεραιότητα γι' αυτήν ή γι' αυτόν».

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε στη συνέχεια για το νερό υπογραμμίζοντας πως είναι απολύτως κρίσιμος τομέας πολιτικής σε μια εποχή κλιματικής κρίσης, όταν γνωρίζουμε πια ότι θα αντιμετωπίζουμε φαινόμενα λειψυδρίας.

Επ' αυτού σημείωσε ότι εκταμιεύονται συνολικά 155 εκατ. ευρώ για έργα στα οποία έκανε αναλυτική αναφορά και είπε πως, όπου χρειάζεται, οι αφαλατώσεις θα έρθουν να συμπληρώσουν κυρίως ελλείψεις που υπάρχουν.

«Ως προς την ύδρευση δεν μπορούμε να προσευχόμαστε για το πότε θα βρέξει σε περιοχές που ιστορικά έχουν πολύ χαμηλά ποσοστά βροχόπτωσης. Αλλά οι αφαλατώσεις και αυτές χρειάζονται ενέργεια, γι' αυτό και η μετάβαση της χώρας στην πράσινη ενέργεια έχει σημασία και για την τροφοδοσία με φθηνό ρεύμα των μονάδων αφαλατώσεων, τις οποίες θα τις χρειαζόμαστε ολοένα και περισσότερο, όχι μόνο εδώ στην Αργολίδα», πρόσθεσε.

Αναφέρθηκε, επίσης, στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη στήριξη των αγροτών και του πρωτογενούς τομέα με ίσως πιο σημαντική, όπως είπε, τη μονιμοποίηση και επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο, η οποία νομοθετείται οσονούπω. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι υπάρχει πια φτηνό ρεύμα για τους αγρότες, ενώ μίλησε και για το ζήτημα της κατάρτισης των αγροτών.

Ο πρωθυπουργός μίλησε, επίσης, αναλυτικά για τις υποδομές, τον τουρισμό-πολιτισμό, για την υγεία και την ανάγκη ακόμα καλύτερης συνεργασίας και των τοπικών αρχών, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη σημασία των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, Ειδικών σχεδίων, Τοπικών σχεδίων.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επιπρόσθετα ότι η κυβέρνηση δίνει μεγάλη έμφαση στη στήριξη της οικογένειας και αναφέρθηκε στις δράσεις για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και της στεγαστικής κρίσης.

«Η χώρα ως προς τους εθνικούς δείκτες απόδοσης της οικονομίας κινείται αναμφισβήτητα στη σωστή κατεύθυνση, με ρυθμούς ανάπτυξης πολύ μεγαλύτερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, με την ανεργία να έχει υποχωρήσει στο 9,3% -έχουμε δημιουργήσει σχεδόν 500.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια-, με τον τουρισμό να πηγαίνει από ρεκόρ σε ρεκόρ, με τις εξαγωγές μας, τις εξαγωγές των προϊόντων της ελληνικής γης να αυξάνονται χρόνο με τον χρόνο. Όλες αυτές είναι επιδόσεις που μας επιτρέπουν να ατενίζουμε το μέλλον με αισιοδοξία», τόνισε ο πρωθυπουργός., επισήμανε δε ότι άλλες χώρες, όπως η Γαλλία ή η Βρετανία, αναγκάζονται τώρα να καταφύγουν σε σημαντικές αυξήσεις φόρων για να διορθώσουν δημοσιονομικές ανισορροπίες.

«Εμείς έχουμε αποδείξει ότι μπορούμε να συνδυάζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης με περαιτέρω μειώσεις φόρων. Δώδεκα φόροι θα μειωθούν ακόμα στον Προϋπολογισμό του 2025 και η πορεία αυτή θα συνεχιστεί και το 2026 και το 2027. Επομένως, οφείλουμε να διαφυλάξουμε αυτή την καλή πορεία της οικονομίας, αλλά και να εξασφαλίσουμε ότι η πορεία αυτή θα έχει, όπως είπαμε, αντανάκλαση σε περιφερειακό και σε τοπικό επίπεδο», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Είπε δε ότι διαθέτουμε πρωτοφανή χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και το ζητούμενο είναι πώς όλα αυτά θα δουλέψουν και θα συντονιστούν μαζί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Αναφερόμενος στις αυριανές αμερικανικές εκλογές σημείωσε πως ανεξαρτήτως αποτελέσματος, η γεωπολιτική ωρίμανση της Ευρώπης αποτελεί σήμερα το μεγάλο ζητούμενο.

«Εδώ βλέπετε πώς οι αποφάσεις οι οποίες λαμβάνονται στις Βρυξέλλες έχουν τελικά πολύ μεγάλη σημασία γι' αυτά τα οποία συμβαίνουν σε όλα τα κράτη-μέλη, και στη χώρα μας, σε εθνικό αλλά και σε περιφερειακό επίπεδο.

Γιατί το λέω αυτό; Δείτε τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες, οι οποίες πραγματικά νομίζω ότι μας συγκλόνισαν όλους, στη Βαλένθια της Ισπανίας, με απροσδιόριστο, δυστυχώς, ακόμα και σήμερα, αριθμό νεκρών, με τεράστιες καταστροφές.

Γνωρίζουμε ότι η κλιματική κρίση θα ενταθεί τα επόμενα χρόνια και η Ευρώπη πρέπει να είναι έτοιμη με χρηματοδοτικά εργαλεία που αφορούν και την προσαρμογή μας στην κλιματική κρίση: την καλύτερη χρήση των υδάτινων πόρων, τα αντιπλημμυρικά έργα τα οποία πρέπει να γίνουν, αλλά και τις δράσεις πολιτικής προστασίας», υπογράμμισε.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η κυβέρνηση δαπανά 2,1 δισ. ευρώ για την πολιτική προστασία και πως «στη χώρα μας το «112», το οποίο δυστυχώς και σήμερα ακόμα από κάποιους, στα πλαίσια του αντιπολιτευτικού τους οίστρου, λοιδορείται, είναι αυτό το οποίο σώζει ζωές».

Και εξήγησε: «Διότι υπάρχουν, δυστυχώς, καιρικά φαινόμενα τα οποία ξεπερνούν και τις πιο σύγχρονες υποδομές. Και σε αυτή την περίπτωση το πρώτο, το αδιαπραγμάτευτο μέλημα οποιασδήποτε οργανωμένης πολιτείας είναι η σωτηρία της ανθρώπινης ζωής».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως όλα αυτά θα απασχολήσουν την Ευρώπη, ανεξαρτήτως του τι θα γίνει στις αμερικανικές εκλογές και γι' αυτό και επιμένει τόσο πολύ στην ανάγκη η Ευρώπη να επενδύσει στη στρατηγική της αυτονομία.

Ν.Αρμένης