Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Χανιώτικα Νέα» είπε ότι «προφανώς υπάρχουν πολύ μεγάλα περιθώρια» για παρεμβάσεις στο αγροτικό ζήτημα σε εθνικό επίπεδο και κάλεσε την κυβέρνηση «να πάψει να κρύβεται πίσω από την ΕΕ και την ΚΑΠ
- την οποία έχει ψηφίσει στο ευρωκοινοβούλιο μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και την Ελ. Λύση - και να ικανοποιήσει τα αιτήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, που στην πλειοψηφία τους σ' αυτήν απευθύνονται: Μείωση του κόστους παραγωγής, εγγυημένες από το κράτος τιμές στα προϊόντα τους και αποζημιώσεις στο 100% για τις απώλειες τους στην παραγωγή και το αγροτικό κεφάλαιο».Ερωτηθείς μήπως «εκτός ΕΕ τα πράγματα για τον πρωτογενή τομέα θα ήταν χειρότερα» απάντησε ότι οι επιδοτήσεις «είναι η άλλη όψη των χαμηλών τιμών που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι στους αγρότες για να εξασφαλίζουν πάμφθηνες πρώτες ύλες. Δεν είναι "δώρο", όπως παρουσιάζεται» και σημείωσε, μεταξύ άλλων, ότι «οι επιδοτήσεις δεν είναι "ουδέτερες", αλλά συστηματικά "σπρώχνουν" σε αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου σε αρνητική κατεύθυνση, σε αντικατάσταση καλλιεργειών τις οποίες, όμως, έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, με αποτέλεσμα να στρεφόμαστε σε εισαγωγές προϊόντων χαμηλότερης ποιότητας».
«Το ΚΚΕ παλεύει για τη μόνη λύση σε όφελος των παραγωγών του κοινωνικού πλούτου, που είναι ο δρόμος της εργατικής - λαϊκής εξουσίας, που θα αποδεσμεύσει την Ελλάδα από την ΕΕ και θα της επιτρέψει να αναπτύξει το σύνολο των παραγωγικών της δυνατοτήτων» πρόσθεσε.
Σχετικά με το νομοσχέδιο για την «ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» και αν διευκολύνει την παραμονή φοιτητών στη χώρα μας και το ενδεχόμενο προσέλκυσης και ξένων, σημείωσε ότι «η φυγή των νέων για σπουδές στο εξωτερικό δεν εξαλείφθηκε στις χώρες που έχουν ιδιωτικά πανεπιστήμια», υπογράμμισε οτι το ουσιαστικό είναι «να μην είναι η Παιδεία εμπόρευμα για όποιον έχει να το αγοράσει, αλλά δικαίωμα και αγαθό για όλους» και πρόσθεσε: «η επιχειρούμενη αντιδραστική τομή κάνει την αδικία νόμο, αφού καταργεί τον ενιαίο τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και χτυπά την αξία των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστήμιων. Πολύ σύντομα θα επιβεβαιωθεί ότι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων θα έχει σοβαρές επιπτώσεις στα ίδια τα δημόσια πανεπιστήμια, γιατί ο δούρειος ίππος του ανταγωνισμού θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού και λειτουργία με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, εις βάρος των φοιτητών και της κοινωνίας. Γι' αυτό και το ΚΚΕ δεν εκφράζει απλώς ορισμένους επιμέρους προβληματισμούς, αλλά την κάθετη αντίθεσή του».
Αναφορικά με την στάση του ΚΚΕ στο θέμα των ομόφυλων ζευγαριών, τόνισε ότι «κανένα πισωγύρισμα δεν αποτελεί η στάση του ΚΚΕ στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το οποίο άλλωστε δεν αφορούσε την ανάγκη να σπάσουν κοινωνικές προκαταλήψεις απέναντι στη συμβίωση ομόφυλων ζευγαριών. Εκτιμάμε ότι η στάση μας γίνεται σήμερα ευρέως αντιληπτή, παρά τη μεγάλη διαστρέβλωση που επιχειρήθηκε».