Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτα Δημητρίου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ιταλίας κ. Sergio Mattarella, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.
Τον κ. Mattarella συνόδευαν η Πρέσβης της Ιταλίας στην Κύπρο κ. Federica Ferrari Bravo και υψηλόβαθμοι υπηρεσιακοί παράγοντες της Προεδρίας. Παρών στη συνάντηση ήταν ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Ρώμη κ. Γιώργος Χριστοφίδης.Καλωσορίζοντας τον κ. Mattarella, η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε την ιστορική σημασία της πρώτης επίσκεψης Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας στην Κύπρο, η οποία, όπως επισήμανε, ενέχει σημαντικούς συμβολισμούς, καθώς συμπίπτει με την 20ή επέτειο από την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και με τη συμπλήρωση 50 χρόνων από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη στήριξη της Ιταλίας όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα και επαναβεβαίωσε την προσήλωση της πλευράς μας στον στόχο της επίτευξης δίκαιης και βιώσιμης λύσης, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ. Η κ. Δημητρίου υπογράμμισε ότι πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή, ο Κυπριακός λαός εξακολουθεί να βιώνει τις τραγικές συνέπειες της συνεχιζόμενης κατοχής, στερούμενος θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, ενώ συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων, των αγνοουμένων και των εγκλωβισμένων.
Η Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς φιλίας που συνδέουν την Κύπρο και την Ιταλία, οι οποίοι εδράζονται στην κοινή ευρωμεσογειακή τους ταυτότητα, στον αμοιβαίο σεβασμό και στην αλληλεγγύη. Τόνισε δε τη σημασία της περαιτέρω ενδυνάμωσης των διμερών σχέσεων και της συνεργασίας, ειδικότερα στο επίπεδο των Κοινοβουλίων των δύο χωρών και στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, προς αντιμετώπιση των σύνθετων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ευρώπη, ιδιαίτερα υπό το φως του πολέμου στην Ουκρανία, της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή και των αυξανόμενων μεταναστευτικών πιέσεων στις χώρες πρώτης γραμμής. Στηλίτευσε, συναφώς, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από την Τουρκία στην Κύπρο και τόνισε την ανάγκη ανάληψης άμεσων και αποτελεσματικών δράσεων στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που να διασφαλίζουν τη δίκαιη κατανομή ευθύνης μεταξύ των κρατών μελών στη βάση της αλληλεγγύης. Ενόψει δε των επερχόμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η κ. Δημητρίου υπογράμμισε την ανάγκη συνένωσης δυνάμεων για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών στους θεσμούς και του αισθήματος ασφάλειάς τους, καθώς μόνο έτσι είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν ο φανατισμός, ο λαϊκισμός και ακραίες ιδεολογίες που υπονομεύουν τη δημοκρατία.
Ο Πρόεδρος της Ιταλίας υπογράμμισε ότι το Κυπριακό αποτελεί ευρωπαϊκό
πρόβλημα. Ο κ. Matarella ανέφερε ότι την Κύπρο και την Ιταλία συνδέουν
ισχυροί δεσμοί που φέρουν τα χαρακτηριστικά του κοινού μεσογειακού
πολιτισμού τους και ότι οι δύο χώρες μπορούν να κατανοήσουν καλύτερα τα
προβλήματα των χωρών της περιοχής. Επισημαίνοντας δε ότι η Κύπρος
αποτελεί κομβικό σημείο μεταξύ τριών ηπείρων, υπογράμμισε τη σημασία
περαιτέρω ενίσχυσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Σημείωσε δε
τον ουσιαστικό ρόλο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας προς αντιμετώπιση
των ασυνήθιστων, απρόβλεπτων και μεγάλων διαστάσεων προκλήσεων που
αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα, ο
Πρόεδρος της Ιταλίας επισήμανε την ανάγκη άμεσης κατάληξης σε συμφωνία
στο επίπεδο της ΕΕ, ώστε να αποφορτιστούν οι χώρες πρώτης γραμμής από
τις δυσανάλογες μεταναστευτικές πιέσεις. Ο κ. Μatarella υπογράμμισε ότι
στο καίριο αυτό ζήτημα, όπως και στον τομέα της άμυνας και σε όλες τις
ραγδαίες αλλαγές που συντελούνται, η προσαρμογή και η ταχύτητα
αντίδρασης της ΕΕ πρέπει να είναι ανάλογες. Καταλήγοντας, ο κ. Matarella
υπογράμμισε ότι επείγει οι ηγέτες να διαδώσουν μήνυμα δημοκρατίας, ως
φορέα διαχείρισης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι
Ευρωπαίοι πολίτες.