Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024

Κ. Χατζηδάκης: Ιστορική στιγμή η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών

 


Το Χρηματιστήριο Αθηνών υποδέχθηκε σήμερα τη διοίκηση και τα στελέχη του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, με αφορμή την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας στην Κύρια Αγορά.

Ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Γ. Κοντόπουλος επεσήμανε ότι η είσοδος του ΔΑΑ στη χρηματιστηριακή αγορά είναι κομβικής σημασίας όχι μόνο για την ίδια την εταιρεία και το Χ.Α. και την ελληνική οικονομία, αλλά αποτελεί και μήνυμα για την επενδυτική δυναμική της Ελλάδος. Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών, αυξάνοντας την κεφαλαιοποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς κατά 2,5 δισ. ευρώ.

Ο κ. Ιωάννης Παράσχης, CEO του ΔΑΑ κήρυξε την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, τονίζοντας ότι η είσοδος του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο Αθηνών αποτελεί ορόσημο, στην πορεία του από το 1996 που ξεκίνησε από μηδενική βάση με την σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Πρόσθεσε ότι το ΔΑΑ θα παρέχει υψηλή ποιότητα υπηρεσιών, δημιουργώντας αξία στους μετόχους του και στην ελληνική οικονομία γενικότερα.

«Επιτυχία για το Αεροδρόμιο, το Χρηματιστήριο και την οικονομία αποτελεί η εισαγωγή του "Ελ. Βενιζέλος" στο Χρηματιστήριο Αθηνών», υπογράμμισε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η διαπραγμάτευση των 300 εκατ. μετοχών ξεκίνησε στις 10:30 π.μ. ώρα Ελλάδας και η αρχική τιμή διάθεσης ήταν 8,20 ευρώ ανά μετοχή.

Όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης, πρόκειται για «επιτυχία για τον ίδιο τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, διότι ανεβάζει ταχύτητες, ενισχύεται κεφαλαιακά και μπαίνει σε μία νέα εποχή! Θυμηθείτε πώς ήταν το Αεροδρόμιο του Ελληνικού 23 χρόνια πριν». Πρόσθεσε δε, πως είναι επιτυχία και για το ίδιο το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς «εντάσσεται μία εταιρεία με υψηλή κεφαλαιοποίηση- με υπερκάλυψη μάλιστα κατά 12 φορές των μετοχών που προσφέρθηκαν. Ενώ με μία σειρά κινήσεων που κάνει το ίδιο το Χρηματιστήριο, αλλά και η Πολιτεία- π.χ. μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2% και μείωση κατά 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών- ενισχύεται και γίνεται πιο ελκυστική η ελληνική κεφαλαιαγορά!».

Επιπλέον, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε και τα οφέλη του ελληνικού δημοσίου από την εισαγωγή του ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο. «Το ελληνικό δημόσια εισέπραξε μέσω του ΤΑΙΠΕΔ 785 εκατ. ευρώ. Ενώ παράλληλα, αυτή καθαυτή η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο του Ελευθέριος Βενιζέλος, έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά αποκρατικοποιήσεων και συμβάσεων παραχώρησης που έγιναν το τελευταίο διάστημα, οι οποίες έδειξαν εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία!».

Όπως είπε ο υπουργός, μόνο τους τελευταίους 7 μήνες, προχώρησαν:

-Η αποεπένδυση από την Eurobank, την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα.

-Η διάθεση των μετοχών της Helleniq Energy.

-Οι συμβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιμένων (Ηγουμενίτσα, Ηράκλειο, Καβάλα).

-Η σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

«Όλες αυτές τις πρωτοβουλίες η κυβέρνηση τις προχώρησε διότι θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα: Ότι πιστεύουμε στην ελεύθερη οικονομία που προσελκύει επενδύσεις και κεφάλαια. Και με αυτόν τον τρόπο ενισχύουμε την ανάπτυξη προς όφελος των πολλών», κατέληξε ο κ. Χατζηδάκης.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία έχει γυρίσει σελίδα και αποκτά εξωστρέφεια, στηριζόμενη στις επενδύσεις. Το ύψος των προσφορών και το τίμημα αποτυπώνουν την αναπτυξιακή πορεία του ΔΑΑ, την στρατηγική του σημασία για την Ελλάδα και την ενίσχυση της θέσης της χώρας μας.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δ. Πολίτης επεσήμανε την υψηλή αξία που υπάρχει στο ΔΑΑ, τονίζοντας ότι η μεγάλη επιτυχία της δημόσιας προσφοράς οφείλεται στην ποιότητα της εταιρείας και στο άξιο management.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Kεφαλαιαγοράς Β. Λαζαράκου, επισήμανε ότι η εισαγωγή του ΔΑΑ αναβαθμίζει την ελληνική κεφαλαιαγορά, και θα αποτελέσει αρχή για είσοδο στο Χ.Α. και άλλων εταιρειών αναλόγου μεγέθους.

Τέλος να σημειωθεί ότι η πρόσφατη δημόσια εγγραφή προσέλκυσε προσφορές που ξεπέρασαν τα 8 δισ. ευρώ, υπερκαλύπτοντας το ζητούμενο ποσό κατά 12 φορές. Τα έσοδα της δημόσιας προσφοράς ανήλθαν σε 784,7 εκατ. ευρώ.

ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές