Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net, θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.  

Τετάρτη 28 Φεβρουαρίου 2024

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου παρουσίασε τον απολογισμό για το μεταναστευτικό για το έτος 2023



Σε απολογισμό της αποτελεσματικότητας των μέτρων που εφάρμοσε η Κυβέρνηση το τελευταίο έτος ως προς τη διαχείριση του μεταναστευτικού, προέβη σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου

. Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, ο κ. Ιωάννου απάντησε επίσης σε ερωτήσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, κληθείς να αναφερθεί στα κυκλώματα διακινητών μεταναστών, και ερωτηθείς εάν πρόκειται για μεμονωμένες ομάδες που δρουν στη Συρία ή εάν έχουν συνεργάτες στην Κύπρο, ο κ. Ιωάννου δεν θέλησε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, καθότι, όπως εξήγησε, πρόκειται για ευαίσθητα και απόρρητα θέματα. Ανέφερε, ωστόσο, πως, σύμφωνα με την ενημέρωση που υπάρχει, φαίνεται ότι δεν εμπλέκονται Κύπριοι στις ελεύθερες περιοχές. Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι, μετά την επίσκεψή του στον Λίβανο το περασμένο καλοκαίρι, συνεχίζεται η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των Αρχών των δύο χωρών. «Να υπενθυμίσω ότι η Αστυνομία και η Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, είναι από τον περασμένο Σεπτέμβριο που έχουν ξεκινήσει συλλήψεις, με πιο πρόσφατη την περασμένη εβδομάδα πέντε ατόμων που αφορούν σε διάφορα δίκτυα. Γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πλέον, ο στόχος που έχει δημιουργηθεί αυτός ο Ουλαμός είναι και για να συλλέγονται και κεντρικά όλες οι πληροφορίες και έχει δοθεί πλέον και η απαραίτητη έμφαση, ώστε να εντατικοποιηθούν οι συλλήψεις, διότι θεωρούμε, και σαν Κυβέρνηση, ότι ένα μεγάλο μέρος θα βοηθήσει πάρα πολύ στην αποτροπή ροών από τον Λίβανο και από τη Συρία. Η σύλληψη των διακινητών στην Κύπρο είναι από τα παραρτήματα των δικτύων που υπάρχουν στον Λίβανο και στη Συρία και εκεί είναι και η δέσμευση της Επιτρόπου Γιόχανσον για να εμπλακεί και η Europol με την εμπειρογνωμοσύνη της, ούτως ώστε σε συνεργασία οι διωκτικές δικές μας Αρχές με του Λιβάνου, κάτω από την καθοδήγηση της Europol, να υπάρχει καλύτερος συντονισμός ακριβώς όσον αφορά στην αντιμετώπιση των διακινητών», υπογράμμισε.

Στη συνέχεια, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το πόσα άτομα εκτιμάται ότι έπρεπε να απελαθούν αλλά παραμένουν παράνομα, λόγω έλλειψης υποδομών κράτησης, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι είναι σε γνώση μας ότι υπάρχουν χιλιάδες που θα έπρεπε να απελαθούν. Ξεκαθάρισε ότι όταν αναφερόμαστε σε απέλαση, σημαίνει ότι πρόκειται για υποχρεωτική αποχώρηση. «Όταν κάποιος εξεταστεί και απορρίπτεται, πρέπει να απελαθεί, και εκεί ξεκινά το πρόβλημα ότι δεν υπάρχουν οι διαθέσιμες υποδομές», εξήγησε, λέγοντας ότι υπάρχει το Κέντρο στις Λίμνες με 128 διαθέσιμες θέσεις και έπειτα αξιοποιούνται οι διαθέσιμες θέσεις στα αστυνομικά κρατητήρια. Σημείωσε, πως χρειάζεται περίπου ένας μήνας από τη σύλληψη ενός ατόμου για να απελαθεί, μέχρι δηλαδή την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων. Με αυτά τα δεδομένα, επεσήμανε, «η δυνατότητα κάθε μήνα είναι να απελαύνονται γύρω στα 200 άτομα. Αν είχαμε το Κέντρο που χτίζεται τώρα, για 800 άτομα, με την κατάλληλη στελέχωση που θα προηγηθεί από την Αστυνομία, το ιδεατό, θα μπορούμε να απελαύνουμε επιπλέον 800 κάθε μήνα. Είναι πολύ σημαντικό».

Τόνισε, παράλληλα, πως, εκτός από τη σημασία που έχει ως προς την αποσυμπίεση του συστήματος, η απέλαση μεγαλύτερου αριθμού μεταναστών στέλνει το μήνυμα στις χώρες καταγωγής και λειτουργεί αποτρεπτικά ως προς την άφιξη νέων μεταναστών. Ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η Κύπρος επένδυσε στις εθελούσιες επιστροφές και στον μηχανισμό μετεγκατάστασης σε άλλα κράτη μέλη, που είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση κατά 66% του συνολικού αριθμού ατόμων που αποχώρησαν από την Κύπρο. «Για πρώτη φορά στην ιστορία του μεταναστευτικού έχουν φύγει περισσότεροι από όσους έχουν έρθει, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, που αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%», τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών.

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Ιωάννου αναφέρθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις που δέχθηκε η Δημοκρατία λόγω των τεράστιων αφίξεων παράτυπων μεταναστών το 2021 και το 2022, που είχαν ως αποτέλεσμα το Κράτος να μην μπορεί να ανταποκριθεί ικανοποιητικά στα θέματα ένταξης και ενσωμάτωσης. Μιλώντας χαρακτηριστικά για το παράδειγμα των ασυνόδευτων ανηλίκων, ο κ. Ιωάννου εξήγησε ότι τα παιδιά τίθενται υπό την κηδεμονία του Κράτους και χρειάζεται να υπάρχουν κατάλληλες δομές και κατάλληλα καταρτισμένο προσωπικό. «Άρα το γεγονός ότι την περίοδο από το 2020 μέχρι το 2022, υπήρχε υπερδιπλασιασμός αφίξεων κάθε χρόνο, φυσιολογικά είχε ένα πρόβλημα το Κράτος να ανταποκριθεί. Πλέον, με τη μείωση των αφίξεων, μας δίνει κι εμάς τη δυνατότητα να ανταποκριθούμε καλύτερα και ανταποκρινόμαστε καλύτερα», υπογράμμισε ο κ. Υπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στο Σχέδιο Δράσης για την ένταξη και την ενσωμάτωση που έχει καταρτιστεί και έχει ως στόχο τη βελτίωση τα θέματα ένταξης.

Ακολούθως, ερωτηθείς εάν υπάρχει ανησυχία για αύξηση των ροών από τη Συρία και τον Λίβανο ενόψει καλοκαιριού και εάν θα ληφθούν επιπρόσθετα μέτρα, ο κ. Ιωάννου επανέλαβε χαρακτηριστικά ότι, σε σχέση με τους Σύρους υπηκόους, καμία χώρα δεν έχει απελάσει κανέναν Σύρο αιτητή ασύλου, διότι η χώρα θεωρείται μη ασφαλής. «Εμείς σαν Κύπρος, και αυτό το λέει και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασύλου, θεωρούμε ότι κάποιες περιοχές είναι ασφαλείς. Άρα, αίτημά μας εδώ και μήνες είναι όπως επανεξεταστεί το καθεστώς, ώστε να αναγνωριστούν κάποιες περιοχές ως ασφαλείς, για να μας δίνει το δικαίωμα να απελαύνουμε στη Συρία», δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ότι «υπάρχουν Σύροι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο και το έχουμε δει τεκμηριωμένα, που ταξιδεύουν πίσω στη Συρία. Άρα πώς μπορεί να θεωρείται μια χώρα μη ασφαλής και κάποιος να έχει αίτημα προσωρινής προστασίας στην Κύπρο, αλλά να επιστρέφει στη Συρία». Διευκρίνισε εκ νέου ότι όποιος έρχεται από τη Συρία, βάσει των διεθνών συμβάσεων, η Δημοκρατία οφείλει να του παρέχει καθεστώς προσωρινής προστασίας.

Σε σχέση με τα κυκλώματα διακινητών, ο κ. Υπουργός εξήγησε ότι οι εγκέφαλοι αυτών των δικτύων δεν είναι στην Κύπρο, παρόλο που υπάρχουν παραρτήματά τους εδώ. Γίνονται συλλήψεις, αλλά δυστυχώς δημιουργούνται συνέχεια νέα κυκλώματα, είπε, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι είναι τεράστια τα ποσά που λαμβάνουν οι διακινητές και πλέον έχουν να αντιμετωπίσουμε εγκληματικές οργανώσεις.

Σε σχέση με τις επιστροφές στον Λίβανο, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ο Λίβανος αντιμετωπίζει εξίσου τεράστιο πρόβλημα με τους Σύρους, δεδομένου ότι υπάρχουν στα εδάφη του 2.5 εκατομμύρια υπήκοοι από τη Συρία και ότι δύσκολα η χώρα μπορεί να δεχθεί πίσω άτομα που φεύγουν από εκεί.