Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Τελετή Ονοματοδοσίας του κτηρίου της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ και Κατάθεση Θεμέλιου Λίθου του Κτηρίου Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών
Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή τελετή για την ονοματοδοσία του κτηρίου της Πρυτανείας του ΤΕΠΑΚ και την κατάθεση του θεμέλιου λίθου του Κτηρίου Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών.
Πριν από κάθε άλλη αναφορά, θέλω να ευχηθώ σε όλες και όλους καλή και δημιουργική χρονιά. Μια χρονιά η οποία θα σηματοδοτήσει ακόμη περισσότερες επιτυχίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και όλους εσάς που συνδράμετε στην καταξιωμένη λειτουργία του.
Η σημερινή μέρα αποτελεί μία ιδιαίτερη στιγμή για το ΤΕΠΑΚ, το εμβληματικό αυτό ίδρυμα ανώτερης εκπαίδευσης της Λεμεσού. Η απόφαση σας για σύνδεση του ονόματος του Χριστόδουλου Σώζου με το κτήριο της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου αποτελεί, πρώτα και πάνω από όλα, τιμή για όλους εσάς και είστε άξιοι συγχαρητηρίων, ενώ αποτελεί και ελάχιστη αναγνώριση της πολυεπίπεδης προσφοράς του αείμνηστου Δημάρχου προς την αγαπημένη του πόλη αλλά και τον τόπο ευρύτερα.
Εμπνευσμένος ηγέτης και γνήσιος πατριώτης ο Χριστόδουλος Σώζος, αναγνώρισε και το απέδειξε μέσα από τη δράση του, τη σημασία και τη σπουδαιότητα της αξίας της ελευθερίας, θέτοντάς την ως φάρο της δικής του πορείας. Και ήταν ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο που με το ξέσπασμα των Βαλκανικών Πολέμων, και ενώ o ίδιος ήταν εν ενεργεία Δήμαρχος Λεμεσού, επέλεξε να μεταβεί στην Ελλάδα και να καταταγεί στον ελληνικό στρατό ως εθελοντής. Μάλιστα, παρά την πρόταση που δέχθηκε από τον Ελευθέριο Βενιζέλο για να λάβει τιμητική θέση στο επιτελείο του στην Αθήνα, ο ίδιος επέλεξε να καταταγεί στο πεζικό και να πολεμήσει στην πρώτη γραμμή, χάνοντας ηρωικά τη ζωή του στη Μάχη του Μπιζανίου για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων στις 6 Δεκεμβρίου 1912.
Εξίσου σημαίνουσα υπήρξε στην πράξη και η αφοσίωση που επέδειξε και οι πρωτοβουλίες που ανέλαβε, συμβάλλοντας στην επωφελή εξέλιξη της παιδείας και της κοινωνίας του τόπου μας, και για αυτό η απόφασή σας να ονομαστεί το κτήριο της Πρυτανείας με το όνομά του έχει ιδιαίτερη, ξεχωριστή σημασία.
Το όνομα του, οι αρχές και οι αξίες με τις οποίες πορεύτηκε στη ζωή του, ανάμεσα σε άλλα, θα αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τη φοιτητική και την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για όλους όσοι συνδέονται με το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Ένα ακαδημαϊκό ίδρυμα το οποίο, όπως προκύπτει μέσα από τη δουλειά του, τα μεγάλα επιτεύγματα, τις υψηλές του κατατάξεις σε διεθνείς λίστες κατάταξης πανεπιστημίων, αλλά και με τη συμμετοχή του στα ευρωπαϊκά δίκτυα πανεπιστημίων, συνεχίζει να επεκτείνεται, να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται.
Σε αυτήν ακριβώς την προσπάθεια για περαιτέρω ανάπτυξη και βελτίωση του Πανεπιστημίου εντάσσεται και η ανέγερση του Κτηρίου Εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών του ΤΕΠΑΚ.
Με το νέο κτήριο θα υπάρχει επαρκής χώρος για τη διδασκαλία και την έρευνα σε θέματα όπως οι εικαστικές τέχνες, η αρχιτεκτονική, η φωτογραφία και η γλυπτική. Επίσης, οι φοιτητές και οι φοιτήτριες θα έχουν πρόσβαση σε σύγχρονο εξοπλισμό και τεχνολογία που θα τους επιτρέπει να αναπτύξουν περαιτέρω τις ικανότητές τους, αφουγκραζόμενοι τις εξελίξεις και τις απαιτήσεις μιας συνεχώς ραγδαίας εξελισσόμενης κοινωνίας στη βάση της πράσινης και της ψηφιακής ανάπτυξης που αποτελεί το μέλλον αλλά και ένα στοίχημα που θα πρέπει να κερδηθεί από όλους μας.
Θα ήθελα με την αποψινή μου παρουσία εδώ να υπογραμμίσω, ως ένα άκρως σημαντικό γεγονός, ότι το ΤΕΠΑΚ έχει από την πρώτη μέρα λειτουργίας μια καταξιωμένη πορεία, η οποία συμβαδίζει με την πρόοδο της τοπικής και της διεθνούς κοινωνίας.
Μια πορεία η οποία τιμά το Συμβούλιο, τις Πρυτανικές Αρχές, τη Σύγκλητο, το ακαδημαϊκό και το διοικητικό προσωπικό του Πανεπιστημίου, τους φοιτητές και τις φοιτήτριες, αλλά και την πατρίδα μας ολόκληρη. Μια πορεία για την οποία δικαιολογημένα είμαστε περήφανοι.
Και είναι στο πλαίσιο αυτό που ως Πολιτεία στηρίζουμε τις προσπάθειες για την περαιτέρω ανάπτυξή του και θεωρούμε καθοριστικής σημασίας προς την κατεύθυνση αυτή την επέκτασή του εκτός Λεμεσού με την ίδρυση της Σχολής Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας στην Πάφο – είχαμε πολύ πρόσφατα την ευκαιρία να εγκαινιάσουμε το μοντέρνο κτήριο εκεί – αλλά και την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση των φοιτητικών εστιών και άλλων έργων στην περιοχή «Βερεγγάρια» στα Κάτω Πολεμίδια.
Την ίδια στιγμή βρισκόμαστε σε διάλογο, γίνεται μια εσωτερική μελέτη για υλοποίηση της απόφασης μας για επέκταση του Πανεπιστημίου και στη Λάρνακα και ελπίζουμε το 2024 να αρχίσουμε την υλοποίηση αυτής της απόφασής μας.
Θέλω να τονίσω ότι η ουσιαστική στήριξη του συνόλου των δημοσίων και ιδιωτικών πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων αποτελεί στρατηγικό μας σκοπό. Ως Κυβέρνηση επενδύουμε στην ποιοτική εκπαίδευση και σε σύντομο χρονικό διάστημα θα δημοσιοποιήσουμε – το αργότερο μέχρι τον Μάιο – και τη Στρατηγική μας για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης. Είχαμε πολύ πρόσφατα μια σχετική σύσκεψη στην παρουσία των Υπουργών Παιδείας, Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών και Εργασίας.
Ο προσανατολισμός ενός κράτους στην Παιδεία και στους νέους – έχω αναφέρει πολλές φορές ότι η Παιδεία και η Υγεία για μας είναι οι πιο σημαντικές προτεραιότητες – αποτελεί την πιο ουσιαστική επένδυση για την ευημερία του τόπου και ακριβώς γι’ αυτό έχουμε θέσει τον πυλώνα «Άνθρωπος» ως βασική συνιστώσα του προγράμματος μας για την Παιδεία, στοχεύοντας σε μία «ανθρωποκεντρική εκπαίδευση και προαγωγή του πολιτισμού για τους πολίτες του αύριο».
Όπως μόλις προανάφερα, αντιλαμβανόμενοι την πολυσήμαντη διάσταση της Ανώτερης Εκπαίδευσης, έχουμε εντάξει τη δράση «Ολοκληρωμένη Στρατηγική για την αναδιοργάνωση και βελτίωση της Ανώτερης Εκπαίδευσης» ανάμεσα στις εμβληματικές δράσεις του Σχεδίου Δράσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας για το 2024.
Και εκεί θα πρέπει να γίνουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις που θα αγγίξουν και το θέμα της αγγλικής γλώσσας – επιτέλους πρέπει να προχωρήσουμε με αυτό το θέμα αν θέλουμε να αναπτυχθούν τα Πανεπιστήμια μας, γιατί είναι σημαντικό να προσελκύσουμε και φοιτητές από το εξωτερικό, λαμβάνοντας υπόψη γενικότερα και τον ανταγωνισμό που υπάρχει.
Παράλληλα, θέσαμε συγκεκριμένους στόχους – και εδώ αγγίζουν μια άλλη μεγάλη μεταρρύθμιση – για τη διασφάλιση της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης της Κύπρου, τη διασύνδεση της Ανώτερης Εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, που το ΤΕΠΑΚ έχει σημαντικό ρόλο να διαδραματίσει, καθώς επίσης και την προώθηση της πανεπιστημιακής μας εκπαίδευσης ως ένα ποιοτικό και ελκυστικό διεθνή ακαδημαϊκό προορισμό. Και είναι εδώ που εμπλέκεται και το Υπουργείο Εξωτερικών
Είμαι βέβαιος ότι το νέο κτήριο θα συμβάλει κομβικά στην ανάπτυξη του Τμήματος Καλών Τεχνών και θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του κλάδου να δημιουργήσουν καινοτόμα έργα στον τομέα τους. Την ίδια στιγμή, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι θα αποτελέσει, ανάμεσα σε πολλά άλλα, και «κιβωτό» γνώσης, μάθησης και δημιουργίας.
Είναι για αυτούς τους λόγους που, συγχαίροντας όλους τους εμπλεκόμενους στην προώθηση του έργου και φυσικά την προηγούμενη Κυβέρνηση, καλώ να εργαστούν με τον ίδιο ζήλο, προκειμένου (το νέο κτήριο) να είναι σύντομα έτοιμο να υποδεχτεί ακαδημαϊκούς, φοιτητές/τριες.
Να είστε βέβαιοι ότι, όπως πράττουμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης
των καθηκόντων μας, θα συνεχίσουμε να αίμαστε αρωγός σε κάθε προσπάθεια
και πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου. Είμαστε εδώ για
να εξετάσουμε όποιες δράσεις και όποιες πρωτοβουλίες προσφέρουν στην
περαιτέρω ουσιαστική ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.