Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

Γ. Γεραπετρίτης: Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Γερεβάν και Μπακού


«Η Ελλάδα ασκεί την εξωτερική της πολιτική βάσει των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης από το Γερεβάν κατά τη διάρκεια κοινών δηλώσεων με τον Αρμένιο ομόλογό του Αραράτ Μιρζογιάν (Ararat Mirzoyan).

   «Ως υπέρμαχος της ειρηνικής επίλυσης των διαφορών, τάσσεται αναφανδόν κατά της χρήσης βίας, υπέρ του διαλόγου και της διαβούλευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε πως η Ελλάδα καλωσόρισε την Κοινή Δήλωση Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, με την οποία ανακοινώθηκε η αμοιβαία απελευθέρωση κρατουμένων και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο μερών.

   Η Ελλάδα, όπως σημείωσε, παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην περιοχή του Καυκάσου. «Από την πρώτη στιγμή, εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στο λαό της Αρμενίας και αποστείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια για τις ανάγκες που προέκυψαν από τη μαζική, βίαιη, έξοδο πληθυσμού από το Ναγκόρνο Καραμπάχ».

   «Στηρίζουμε την επανεκκίνηση των συνομιλιών μεταξύ Γερεβάν και Μπακού προς την εμπέδωση της ασφάλειας και σταθερότητας στο Νότιο Καύκασο», υπογράμμισε.

   «Γνώμονας και των δύο πλευρών πρέπει να είναι η επίτευξη διαρκούς, δίκαιης και βιώσιμης περιφερειακής ειρήνης και η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας. Προς αυτή την κατεύθυνση, τάσσεται και το σχέδιο συνδεσιμότητας που παρουσίασε η Αρμενία "Σταυροδρόμια της Ειρήνης", το οποίο θεωρούμε υλοποιήσιμο και συμπεριληπτικό».

   Ακόμη, τόνισε εκ νέου τη σημασία που αποδίδει η Ελλάδα «στην ανάγκη αντιμετώπισης των ανθρωπιστικών αναγκών του εκτοπισμένου πληθυσμού. Προσβλέπουμε στην αύξηση των διμερών συναλλαγών σε όλους τους τομείς και τη σύσφιγξη των σχέσεών μας».

   Ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε πως η επίσκεψή του επιβεβαιώνει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων Ελλάδας-Αρμενίας και τη βούληση να υπάρξει περαιτέρω εμβάθυνση στη συνεργασία τους.

   «Ελλάδα και Αρμενία συνδέονται με παραδοσιακούς ιστορικούς δεσμούς φιλίας που έχουν σφυρηλατηθεί στα βάθη των αιώνων», ανέφερε.

   Όπως επεσήμανε ο Έλληνας υπουργός, με τον Αρμένιο ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία και υπενθύμισε πως οι δυο τους συναντήθηκαν το Σεπτέμβριο, στο περιθώριο της ΓΣ ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και πιο πρόσφατα, τον Δεκέμβριο, κατόπιν ελληνικής πρωτοβουλίας, στο περιθώριο του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στις Βρυξέλλες.

   Ως προς την ΕΕ, ανέφερε, «στηρίζουμε την εμβάθυνση των σχέσεων με το Ερεβάν και την ενίσχυση της παρουσίας της ΕΕ, μέσω της EUMA (EU Mission in Armenia). Η Ελλάδα θα εργαστεί για την ενίσχυση του θεσμικού διαλόγου ΕΕ-Αρμενίας και την παροχή τεχνογνωσίας την οποία έχει αποκτήσει μέσα στα χρόνια ως ένα από τα παλαιότερα κράτη μέλη της ΕΕ».

   Με την Αρμενία, σημείωσε ακόμη, η Ελλάδα συνεργάζεται στενά και εποικοδομητικά στο πλαίσιο περιφερειακών και Διεθνών Οργανισμών, ενώ στηρίζει το αίτημα της Αρμενίας για την προστασία των μνημείων παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στο πλαίσιο της UNESCO.

   Ερωτηθείς για τον αν η ειρήνη μεταξύ Μπακού και Ερεβάν είναι δυνατή στο άμεσο μέλλον, ο κ. Γεραπετρίτης υπογράμμισε πως η Ελλάδα πιστεύει στο διάλογο.

   «Στην Ελλάδα λέμε συνεχώς ότι υπάρχουν τρεις λέξεις ελληνικής προέλευσης που θα μπορούσαν να είναι η λύση για κάθε είδους διεθνή διαμάχη και επιθετικότητα - και αυτές είναι δημοκρατία, διπλωματία και διάλογος. 'Αρα, ξεκάθαρα πιστεύουμε ότι τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να είναι σε έναν συνεχή διάλογο».

   «"Τα Σταυροδρόμια της Ειρήνης" που παρουσίασε η αρμενική κυβέρνηση είναι μία εφικτή, βιώσιμη και δίκαιη λύση του προβλήματος», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Μια ειρηνευτική διαδικασία πρέπει να αντιμετωπίσει σαφώς τα συγκεκριμένα ζητήματα που αφορούν στην οριοθέτηση των συνόρων, να είναι όσο το δυνατόν πιο λεπτομερής ώστε να αποτραπεί η αναζωπύρωση εχθροπραξιών στο μέλλον».

   «Τα δύο μέρη θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμετέχουν σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι υπάρχει μία σοβαρή, ρεαλιστική πιθανότητα να έχουμε μια λύση στο μέλλον», υπογράμμισε.

   «Η Ελλάδα θα προσφέρει καλές υπηρεσίες σε αυτή την κατεύθυνση, όχι μόνο σε διεθνή φόρουμ, αλλά και στη σχέση με το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία. Συνολικά, θεωρώ ότι η αρμενική κυβέρνηση φροντίζει για την ευημερία και τη διαρκή ειρήνη στην περιοχή, κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να βρει μια λύση που θα είναι όχι μόνο προς όφελος του αρμενικού λαού, αλλά και μια ρεαλιστική λύση για τη βιώσιμη ειρήνη».

   Α. Μιρζογιάν: Πλούσια διμερής ατζέντα Ελλάδας-Αρμενίας

   Η Αρμενία και η Ελλάδα έχουν μια πλούσια διμερή ατζέντα σε όλους τους τομείς, δήλωσε από την πλευρά του ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών Αραράτ Μιρζογιάν, ο οποίος υπογράμμισε τη σημασία της επίσκεψης του κ. Γεραπετρίτη στην Αρμενία αυτή την περίοδο.

   «Η φιλία μεταξύ του αρμενικού και του ελληνικού λαού πηγάζει από το βάθος των αιώνων και των χιλιετιών, το αρμενικό και το ελληνικό κράτος συνεργάστηκαν στενά σε διάφορες περιόδους κατά τη διάρκεια της ιστορίας», ανέφερε ο κ. Μιρζογιάν.

   Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την υποστήριξη της ανάπτυξης των σχέσεων Αρμενίας-ΕΕ.

   «Είμαστε πραγματικά έτοιμοι να αναπτύξουμε αυτούς τους δεσμούς με βάση τις αξίες που μοιραζόμαστε στην Αρμενία, στην Ελλάδα και στην ΕΕ. Μιλάω για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και άλλες αξίες. Αναμένω μελλοντική υποστήριξη από την Ελλάδα σε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε.

   Πρόσθεσε ακόμη ότι η Αρμενία και η Ελλάδα έχτισαν ισχυρούς, φιλικούς δεσμούς κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριάντα ετών.

   «Η ατζέντα μας είναι πολύ πλούσια σε όλους τους τομείς. Η σημερινή συνάντηση είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να ασχοληθούμε με αυτή την ατζέντα, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας και να προωθήσουμε τον εντατικό πολιτικό μας διάλογο καλύπτοντας πολλά θέματα, από την οικονομία, την ασφάλεια, την άμυνα μέχρι τον πολιτισμό».

   Όπως πρόσθεσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης οι δύο άνδρες περιέγραψαν τις δράσεις και τον οδικό χάρτη για το τρέχον έτος σχετικά με αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου και εκδηλώσεις σε διάφορους τομείς.

   «Η συνεδρίαση της διακυβερνητικής επιτροπής που έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το πρώτο εξάμηνο του έτους μπορεί να διαδραματίσει πολύ μεγάλο ρόλο», ανέφερε ο Αρμένιος υπουργός Εξωτερικών.