Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2024

Δ. Κουτσούμπας: Οι λαοί μπορούν να ζήσουν μονιασμένοι «κάτω από τον ίδιο ουρανό»

 


Στα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό» παραβρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 4 Ιανουαρίου 2024 ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας

Η έκθεση πραγματοποιείται στον χώρο T.A.F/ The Art Foundation (Νορμανού 5, Αθήνα-Μοναστηράκι) έως τις 21 Ιανουαρίου και έχει θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών. Την διοργανώνει η καλλιτεχνική ομάδα FireArt.

«Πρόκειται για μία πάρα πολύ σημαντική προσπάθεια νέων καλλιτεχνών απ' όλα τα Βαλκάνια. Αυτή η καλλιτεχνική ομάδα "FireArt", που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη, από τη Βόρεια Ελλάδα, από καλλιτέχνες που μιλάνε για την αλληλεγγύη, τη φιλία, την ειρήνη, την ευημερία των λαών, ενάντια στους πολέμους, τις διώξεις, την προσφυγιά, τους κατατρεγμούς, "κάτω από τον ίδιο ουρανό".

Είμαστε άνθρωποι, μπορούμε να ζήσουμε μονιασμένοι, ενωμένοι, μακριά απ' αυτούς που δολοφονούν παιδιά, σκοτώνουν τις ζωές μας, παίρνουν τις ζωές μας.

Την φιλοξενούμε αυτή τη φορά στην Αθήνα, σήμερα είναι τα εγκαίνιά της και θα πρέπει όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι άνθρωποι, Αθηναίοι, Αθηναίες, κάτοικοι της Αττικής, να έρθουν να την επισκεφθούν αυτό δεκαήμερο - δεκαπενθήμερο που θα είναι στην Αθήνα» δήλωσε ο Δ. Κουτσούμπας.

Η Αθήνα, είναι ο 7ος και τελευταίος σταθμός της περιοδείας της ομαδικής έκθεσης «Κάτω από τον ίδιο ουρανό».

Μια έκθεση με τη συμμετοχή και συνεργασία 75 καλλιτεχνών από χώρες της ευρύτερης περιοχής (Ελλάδα, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία, Βόρεια Μακεδονία, Ιταλία, Τσεχία, αλλά και από το μακρινό Μεξικό) και έχει ως θέμα τον πόλεμο και την αλληλεγγύη των λαών.

Στα εγκαίνια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, όπου ξεναγήθηκε στα έργα, αλλά και παρακολούθησε την διαδραστική performance «Το κουτί», η οποία πραγματεύεται τα αδιέξοδα του σύγχρονου ανθρώπου.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας ξεναγήθηκε από τη Χρύσα Κοφίνα και τον Γιάννη Πρώιο, μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας. Παρευρέθηκε ακόμα ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ.

Το κοινό καλωσόρισε η Χρύσα Κοφίνα, η οποία σημείωσε ότι «η καλλιτεχνική ομάδα FireArt ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από πέντε χρόνια, «σαν ώριμο τέκνο των καιρών. Σε μια εποχή που χρηματοδοτείται η τέχνη που παράγει και αναπαράγει την κυρίαρχη ιδεολογία, σε μια εποχή που οι καλλιτέχνες ζουν σε δύσκολες συνθήκες, οι εικαστικοί καλλιτέχνες που πήραν την πρωτοβουλία ένιωσαν την ανάγκη να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βρουν τρόπο να επικοινωνήσουν με το κοινό, να το προβληματίσουν, να σκεφτεί πάνω στις αιτίες, να δώσουν στην τέχνη κοινωνικό ρόλο».

Όπως ανέφερε, αυτή τη στιγμή η ομάδα αριθμεί γύρω στους 50 δημιουργούς και συσπειρώνει γύρω της ανθρώπους από όλες τις τέχνες, μουσικούς, χορευτές, ανθρώπους του θεάτρου και θεωρητικούς της τέχνης.

Η ομάδα έχει ήδη παρουσιάσει εκθέσεις και δράσεις με θεματα όπως το προσφυγικό, η πολιτική κράτηση, ενώ τον καιρό της πανδημίας έκαναν εκθέσεις μέσα στα νοσοκομεία για να αναδείξουν τη σημασία του δημόσιου συστήματος υγείας.

«Όπως είναι φυσικό το θέμα του πολέμου δεν άφησε ασυγκίνητους τους καλλιτέχνες και έτσι δόθηκε το έναυσμα για τη συγκεκριμένη έκθεση. Δημιούργησαν από κοινού Έλληνες και Τούρκοι καλλιτέχνες και στη συνέχεια συμμετείχαν και δημιουργοί από τα Βαλκάνια. Μέσα από τα έργα οι καλλιτέχνες προσπάθησαν να προβληματίσουν το κοινό πάνω στις αιτίες των πολέμων, να αναδείξουν τις συνέπειες, να αναδείξουν πως οι λαοί υποφέρουν από τις ίδιες αιτίες, αλλά και όλα αυτά που τους ενώνουν, καθώς και να καλέσουν το κοινό να αποφασίσει τι θα πρέπει να γίνει» σημείωσε η Χ. Κοφίνα.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε ενότητες. Η πρώτη ενότητα αφορά έργα που αναδεικνύουν τα δεινά του πολέμου, η δεύτερη τις αιτίες που οδηγούν σε πολεμικές συρράξεις, η τρίτη ενότητα καταπιάνεται με το τι σημαίνει η ιμπεριαλιστική ειρήνη, ενώ η τέταρτη προσπαθεί να απαντήσει στο ερώτημα τι μπορεί να γίνει.

Η έκθεση είναι επισκέψιμη Τετάρτη με Κυριακή 3 μ.μ. - 11 μ.μ., ενώ την Παρασκευή 5 Ιανουαρίου στις 6 μ.μ. θα παρουσιαστεί στον κινηματογράφο Studio New Star Art το ντοκιμαντέρ «Κάτω από τον ίδιο ουρανό», το οποίο παρακολουθεί την πορεία της έκθεσης. Θα ακολουθήσει συζήτηση για τον ρόλο που παίζουν οι θεσμοί της τέχνης στην προετοιμασία των πολέμων, με εισηγήτρια τη Λουίζα Αυγήτα, επίκουρο καθηγήτρια Ιστορίας της Τέχνης στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ.