Σε σχετική τελετή που έλαβε χώρα στο Υπουργείο Οικονομικών την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 υπογράφηκε η σύμβαση μεταξύ του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας (ΣΑΛ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας
Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση του επερχόμενου έργου για την κατασκευή αποχετευτικών συστημάτων στις περιοχές του Δήμου Ιδαλίου και των κοινοτήτων Πέρα Χωριού – Νήσου και Λυμπιών.Η υπογραφή αποτελεί, πριν την επίσημη ένταξη των εν λόγω περιοχών, ένδειξη της ανταπόκρισης του κράτους στα επί δεκαετίας αιτήματα των κατοίκων Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου – Νήσου για δημιουργία δικτύου αποχετεύσεων.
Από την πρώτη στιγμή το Συμβούλιο και η υπηρεσία του ΣΑΛ ήταν δίπλα στους κατοίκους και το δίκαιο αίτημά τους. Ως προσωρινό μέτρο και λόγω των σοβαρών προβλημάτων που δημιουργούσε η καθυστέρηση στην υγεία και την καθημερινότητα των πολιτών και παρ’ όλο που η περιοχή Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου – Νήσου δεν είχε ενταχθεί επίσημα, το ΣΑΛ έλαβε απόφαση για μεταφορά των λυμάτων που προέρχονταν από ένα περιορισμένης έκτασης υφιστάμενο σύστημα αποχετεύσεων στον πυρήνα Ιδαλίου και Πέρα Χωρίου – Νήσου, στο εργοστάσιο του ΣΑΛ στην Βαθειά Γωνιά.
Μετά τις συνεχείς προσπάθειες του Δημάρχου Ιδαλίου και των κοινοταρχών μαζί με τον Πρόεδρο και το Συμβούλιο του ΣΑΛ σήμερα ευοδώνονται οι προσπάθειες μιας δεκαετίας.
Το αποχετευτικό δίκτυο Ιδαλίου, Πέρα Χωριού-Νήσου και Λυμπιών θα περιλαμβάνει συνολικό μήκος περίπου 200 χλμ. αγωγών βαρύτητας, 43 χλμ. αγωγών πίεσης, τέσσερα κύρια αντλιοστάσια και έναν αριθμό τοπικών αντλιοστασίων και ανυψωτικών σταθμών. Το σύστημα θα εξυπηρετεί ισοδύναμο πληθυσμό περίπου 32.000 κατοίκων σύμφωνα με την απογραφή του 2023 και έναν προβλεπόμενο πληθυσμό σχεδόν 50.000 έως το έτος 2050.
Το εκτιμώμενο συνολικό κόστος κατασκευής θα είναι της τάξεως των 70 εκατ. ευρώ, με πρόσθετο κόστος περίπου 1,3 εκατ. ευρώ για μελέτη και έξοδα προσφοροδότησης των έργων και περίπου 4 εκατ. ευρώ για επίβλεψη των εργασιών.
Το σύνολο του Έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2029.
Τα λύματα από τις περιοχές Ιδαλίου, Πέρα Χωριού-Νήσου και Λυμπιών θα μεταφέρονται για επεξεργασία στη Μονάδα Επεξεργασίας Λυμάτων Βαθειάς Γωνιάς που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και εξυπηρετεί ήδη σημαντικό μέρος του ολοκληρωμένου Αποχετευτικού Συστήματος Μείζονος Λευκωσίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων Βαθειάς Γωνιάς, η λειτουργία της οποίας βασίζεται στην τεχνολογία μεμβρανών, έχει σχεδιαστεί το 2008 με επιπλέον χωρητικότητα που μπορεί να φιλοξενήσει τα αναμενόμενα αυξημένα λύματα από τις περιοχές του Έργου, ακυρώνοντας έτσι έναν πιθανό παράγοντα που θα μπορούσε να εμποδίσει την έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών και την παροχή άμεσης εξυπηρέτησης στους τελικούς χρήστες. Τα επεξεργασμένα λύματα του εργοστασίου είναι υψηλής ποιότητας και δύνανται να αξιοποιηθούν πλήρως για αρδευτικούς σκοπούς, συμβάλλοντας στην άμβλυνση των προβλημάτων λειψυδρίας που αντιμετωπίζει η χώρα και τα οποία αναμένεται να γίνουν εντονότερα τα επόμενα χρόνια.
Η ανάγκη υλοποίησης των εργασιών αυτών απορρέει από τις ενταξιακές υποχρεώσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) σύμφωνα με τις διατάξεις των Οδηγιών της ΕΕ για την Επεξεργασία Αστικών Λυμάτων και αποσκοπεί στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της δημόσιας υγείας.