Hellenic Cypriot Press Agency

Κυρ. Μητσοτάκης: «Δίνουμε μία ξεχωριστή μέριμνα για τις πιο απομονωμένες περιοχές της πατρίδας μας» * Επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου, στο Κέντρο Προστασίας Ανηλίκων της Ι.Μ. Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως «Ο Φάρος του Κόσμου» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Νίκος Ανδρουλάκης: «Το ΠΑΣΟΚ πετυχαίνει νίκες για τον λαό» * Ελληνική Λύση: ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ βύθισαν τον πιο υπερήφανο και ευτυχισμένο λαό στην κατάθλιψη, μέσω της ανέχειας και της φτώχειας * Άκης Σκέρτσος: Το 2025 θα είναι χρονιά ορόσημο για τη δεύτερη κυβερνητική θητεία της ΝΔ * * Το Ελληνοκυπριακό πρακτορείο ειδήσεων www.vouli.net, η διεύθυνση κι οι συντάκτες σας εύχονται χρόνια πολλά

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023

O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στo πλαίσιo της ενημέρωσής του στα ΜΜΕ

 


O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων στo πλαίσιo της ενημέρωσής του στα ΜΜΕ

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης απάντησε σήμερα σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, στο πλαίσιο της ενημέρωσής του στα ΜΜΕ, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Επιτρέψτε μου να αρχίσω με μια τοποθέτηση για την απουσία μελών της Κυβέρνησης από τη χθεσινή Σύνοδο της Ολομέλειας της Βουλής για τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού. Η απουσία μελών της εκτελεστικής εξουσίας δημιούργησε μια εικόνα, η οποία ουδόλως οφείλεται σε ασέβεια έναντι της εκτελεστικής εξουσίας. Σε κάθε περίπτωση ήταν μια παράλειψη, ήταν ένα λάθος το οποίο αναγνωρίζουμε.

Ο σεβασμός προς τη νομοθετική εξουσία είναι δεδομένος και αυταπόδεικτος. Άλλωστε, ο σεβασμός προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων έχει αποδειχθεί στην πράξη μέσα από την αγαστή συνεργασία που επέτρεψε την επίλυση ζητημάτων που για χρόνια παρέμεναν σε εκκρεμότητα, όπως για παράδειγμα το πλαίσιο για την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ), του ΦΠΑ για την πρώτη κατοικία και πολλά άλλα.

Η Εκτελεστική Εξουσία αποδεικνύει τον σεβασμό προς τη Βουλή των Αντιπροσώπων καθημερινά μέσα από την έγκαιρη προώθηση σημαντικών νομοσχεδίων και την ειλικρινή συνεργασία σε σειρά μεταρρυθμίσεων. Ιδιαίτερα στη συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου στις αρμόδιες επιτροπές, με ειλικρινή διάθεση, αντάλλαξαν απόψεις και άκουσαν προβληματισμούς και εισηγήσεις για να διαμορφωθεί ο προϋπολογισμός.

Τόσο σήμερα όσο και κατά την αυριανή συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, που δεν απουσιάζουν στο εξωτερικό, θα παρευρεθούν στη συζήτηση, σύμφωνα με τον προγραμματισμό».

Ακολούθως, ερωτηθείς για το θέμα του βρετανικού πλοίου που θα μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια για τον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Η υλοποίηση της πρωτοβουλίας βρίσκεται εδώ και καιρό στο επίκεντρο των διπλωματικών επαφών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Είναι σχετικές και οι επισκέψεις και οι επαφές που πραγματοποιεί και ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών καθώς και οι επισκέψεις που θα έχουμε και αύριο στην Κύπρο, στο πλαίσιο της υλοποίησης της πρωτοβουλίας. Αρκετά κράτη όπως και οργανισμοί έχουν εκφράσει την προθυμία τους να συνδράμουν είτε με ανθρωπιστική βοήθεια, είτε υλικοτεχνικά, είτε με την παροχή μέσων που μπορούν να βοηθήσουν στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Όταν υπάρχει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί επίσημα στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας αυτό θα γίνει το συντομότερο δυνατόν. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι είναι δεδομένο ότι η πολυπλοκότητα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας απαιτεί έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό, ο οποίος και έχει γίνει από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και πλέον, η έναρξη της υλοποίησης δεν είναι δική μας αρμοδιότητα. Αναμένουμε τις συνθήκες να επιτρέψουν να τεθεί σε εφαρμογή».

Ερωτηθείς πού θα φτάσει το βρετανικό πλοίο, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο στόχος της πρωτοβουλίας είναι ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει, να διανεμηθεί στον άμαχο πληθυσμό στη Γάζα», προσθέτοντας «Όταν υπάρξει κάτι που μπορεί να ανακοινωθεί αυτό θα ανακοινωθεί το συντομότερο δυνατόν».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι γνωστό ότι έχει καταφθάσει πριν λίγες μέρες ανθρωπιστική βοήθεια από το Ηνωμένο Βασίλειο, η οποία είχε αποθηκευτεί στη Λάρνακα, που αφορούσε κυρίως σε αντίσκηνα για να μπορούν προσωρινά να διαμένει ο άμαχος πληθυσμός στη Γάζα. Η ανθρωπιστική βοήθεια που χρειάζεται σήμερα ο άμαχος πληθυσμός που βρίσκεται αποκλεισμένος είναι τρόφιμα και φαρμακευτική αγωγή».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε δηλώσεις του προχθές αναφέρθηκε σε συναντήσεις με αρχηγούς κρατών της Μέσης Ανατολής, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκεται ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο Υπουργός Εξωτερικών σε επαφή και με κράτη της Μεσογείου, αλλά και με κράτη της περιοχής. Είναι σχετική η συζήτηση που έγινε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την προηγούμενη βδομάδα, που δυστυχώς δεν κατέστη δυνατόν να φτάσουμε σε μια κοινή τοποθέτηση ως Ευρωπαική Ένωση (ΕΕ). Ένα ζήτημα που και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει αναφέρει ως μια πληγή στον τρόπο που λαμβάνονται αποφάσεις ή στον τρόπο που η ΕΕ τοποθετείται στο ζήτημα της ανθρωπιστικής κρίσης στη Γάζα.

Είμαστε σε επαφή διαρκώς με τα κράτη της περιοχής, με τα οποία εξακολουθούμε να διατηρούμε πολύ καλές και άριστες σχέσεις. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω είναι ότι στο επίκεντρο αυτών των επαφών βρίσκεται και η υλοποίηση της πρωτοβουλίας».

Ερωτηθείς αν η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ ενδεχομένως να σημάνει και την επίσημη αποδοχή από πλευράς του Ισραήλ για υλοποίηση της πρωτοβουλίας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Σε πολιτικό επίπεδο το έχουμε ξαναπεί. Προφανώς για να υπάρχουν αυτές οι συχνές επαφές, οι επισκέψεις από πλευράς Ισραήλ την προηγούμενη βδομάδα ή και από πλευράς τεχνικής ομάδας της Κύπρου στο Ισραήλ υπάρχει αυτή η βούληση για υλοποίηση της πρωτοβουλίας. Έχουμε πει χαρακτηριστικά ότι η πρωτοβουλία έχει περάσει από το πολιτικό επίπεδο στο τεχνικό επίπεδο. Τα τεχνικής φύσεως ζητήματα έχουν τεθεί επί τάπητος και τα περισσότερα ή σχεδόν όλα έχουν λυθεί. Η πρωτοβουλία περιλαμβάνει έναν πολύ λεπτομερή σχεδιασμό για την υλοποίησή της. Αναμένουμε όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, όταν το ίδιο το Ισραήλ δώσει το πράσινο φως, να μπορέσει να τεθεί σε εφαρμογή η πρωτοβουλία. Αλλά ας μην προτρέχουμε. Να δούμε αύριο πώς θα γίνει η συνάντηση, ο ίδιος ο Υπουργός Εξωτερικών θα δει και ιδίοις όμμασι και τις υποδομές, οι οποίες εντάσσονται στην πρωτοβουλία».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Κυπριακή Δημοκρατία ετοιμάζεται για νομική μάχη για τον σφετερισμό περιουσιών στα κατεχόμενα και ερωτηθείς αν αυτό αποτελεί αλλαγή γραμμής πλεύσης στο τι ίσχυε μέχρι στιγμής, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αυτό που η Κυπριακή Δημοκρατία διαχρονικά πράττει και αυτό που πράττει και σήμερα είναι ότι παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στις κατεχόμενες περιοχές και εξετάζουμε όλα τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ούτως ώστε να αποτραπεί ο σφετερισμός περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές μας. Εξετάζονται διάφορα μέτρα νομικής πτυχής. Αυτό το οποίο επείγει αυτή τη στιγμή όμως, πέραν τούτου, είναι η προσπάθειά μας για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί ο οριστικός τρόπος, ο σίγουρος, ο μόνιμος τρόπος να μπορέσουν να αποφευχθούν αυτές οι ενέργειες, ο σφετερισμός περιουσιών, είναι μέσα από την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Σε σχετική ερώτηση είπε: «Δεν είναι κάτι που μπορεί να συζητηθεί αυτή τη στιγμή δημόσια για τα μέτρα που εξετάζονται αυτή τη στιγμή, ποια είναι αυτά τα μέτρα και πότε θα ληφθούν».

Ερωτηθείς αν υπάρχει πληροφόρηση για την έκταση γης που αφορά τον σφετερισμό για εκμετάλλευση στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Υπάρχει η πληροφόρηση, παρακολουθούμε στενά, διαρκώς».

Κληθείς να πει αν ισχύει ο αριθμός του 1 εκατ. στρεμμάτων, ο Εκπρόσωπος είπε: «Δεν έχω μπροστά μου εγώ αυτή τη στιγμή συγκεκριμένο αριθμό. Αυτό το οποίο μπορώ να σας πω υπεύθυνα είναι ότι παρακολουθούμε διαρκώς τις εξελίξεις, είναι υπόψη μας το τι γίνεται στις κατεχόμενες περιοχές μας και είναι για αυτό που εξετάζονται όλα τα μέτρα τα οποία μπορούν να ληφθούν».

Κληθείς να πει αν υπάρχουν πληροφορίες για το ποιοι είναι οι αγοραστές των περιουσιών στα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε «Έχουμε υπόψη μας κάποιες πληροφορίες για ορισμένους από αυτούς».

Σε ερώτηση αν η Κυβέρνηση ανησυχεί από το γεγονός ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης στράφηκε προς τη Μόσχα ζητώντας απευθείας πτήσεις προς τα κατεχόμενα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Είναι η διαχρονική επιδίωξη/ στάση του ψευδοκράτους για αναγνώριση ή για ανάπτυξη περισσότερων διπλωματικών επαφών με διάφορες χώρες. Όπως είναι γνωστό, η Ρωσική Ομοσπονδία είναι ένα από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι σχετικά τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και είναι δεδομένο ότι το μόνο αναγνωρισμένο κράτος είναι η Κυπριακή Δημοκρατία. Βρισκόμαστε διαρκώς σε επαφές με όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και προχωρούμε σε όλα τα διπλωματικά διαβήματα διαρκώς και συνεχώς».

Ερωτηθείς γιατί καθυστερεί η ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για τον διορισμό απεσταλμένου για το Κυπριακό, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι αυτή η ανακοίνωση θα γίνει εντός των επόμενων ημερών. Έχουμε την ενημέρωση ότι έχει απαντήσει θετικά και η άλλη πλευρά και αυτό το οποίο αναμένεται είναι η επίσημη ανακοίνωση, για να μπορέσει η απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να ξεκινήσει άμεσα τις επαφές της από τις αρχές του νέου χρόνου».

Σε ερώτηση αν η καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι εντολής της απεσταλμένης, ο Εκπρόσωπος είπε: «Οι όροι εντολής είναι συγκεκριμένοι και θα απορρέουν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο ίδιος ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών είναι δεσμευμένος από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, πόσω μάλλον, ο απεσταλμένος του».

Σε ερώτηση αν οι όροι εντολής θα περιλαμβάνουν και χρονοδιάγραμμα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Όχι δεν έχουμε υπόψη μας για χρονοδιάγραμμα. Οι όροι εντολής είναι η διερεύνηση προοπτικής για επανέναρξη διαπραγματεύσεων σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

Κληθείς να πει αν υπάρχει απάντηση στο αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας να αυξηθεί ο χρόνος παραμονής στην Κύπρο του απεσταλμένου, ο κ. Λετυμπιώτης είπε: «Αυτό το οποίο έχει μεταφέρει στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνάντηση που είχαν τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη, είναι ότι ο απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να αφιερώσει χρόνο – να είναι η ύψιστη προτεραιότητα οι διαρκείς, εντατικές επαφές και συναντήσεις και με τις δύο πλευρές, ούτως ώστε να είναι πιο αποδοτική αυτή η διερεύνηση της προοπτικής της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε τον Τουρκοκύπριο ηγέτη να αποφεύγει δηλώσεις για το Κυπριακό διότι είναι θέμα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν σχολιάζει δημοσιεύματα, προσθέτοντας: «Εμείς αναμένουμε να δούμε στην πράξη και τον διορισμό του απεσταλμένου του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και επί της ουσίας την εποικοδομητική στάση που πρέπει να δείξει και η άλλη πλευρά ως προς τις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό μας αφορά. Μας αφορά η στάση της στην προσπάθεια επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς για το θέμα της Πύλας, ο Εκπρόσωπος είπε: «Βρισκόμαστε διαρκώς, καθημερινά, σε επαφή με την ειρηνευτική δύναμη. Αυτό που αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη είναι να επαναρχίσουν οι εργασίες στην Πύλα, να υλοποιηθεί η συναντίληψη, η οποία πραγματικά θεωρούμε ότι θα είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων. Δεν το λέμε μόνο εμείς, αλλά και τα ίδια τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και στον Άγιο Δομέτιο αναμένουμε από την ειρηνευτική δύναμη, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, να αποκαταστήσει το καθεστώς όπως ήταν πριν από τα γεγονότα πριν από δύο εβδομάδες».

Κληθείς να πει αν πέραν της αναμονής ανακοίνωσης απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, είμαστε και σε αναμονή ανακοίνωσης απεσταλμένου από πλευράς ΕΕ, όπως είχε αναφερθεί ότι θα γινόταν ταυτόχρονα, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει παραχωρήσει πρόσφατα συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε σε αυτό το ζήτημα, ότι είναι μια προσπάθεια που παράλληλα, βεβαίως, βρίσκεται στις διπλωματικές επαφές. Η επικοινωνία που έχουμε με τους εταίρους μας στην ΕΕ είναι ότι το πρώτο σημαντικό βήμα που θα έπρεπε να ληφθεί ήταν ακριβώς ο διορισμός απεσταλμένου από πλευράς Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών. Βρίσκεται στις επαφές μας σε επίπεδο ΕΕ η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με συγκεκριμένη προσωπικότητα και, βεβαίως, είναι κάτι το οποίο θα τεθεί περισσότερο στο επίκεντρο των επαφών μας και με τον διορισμό του απεσταλμένου από πλευράς του Γενικού Γραμματέα».

Ερωτηθείς για το θέμα διορισμού Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, ο Εκπρόσωπος είπε: «Θα πρέπει πρώτα να διοριστεί το Συμβούλιο, σύμφωνα και με τη νέα νομοθεσία, το οποίο θα πρέπει να καταλήξει στις εισηγήσεις του προς το Υπουργικό Συμβούλιο και κατόπιν αυτών των εισηγήσεων να ληφθεί τελική απόφαση».

Πρόσθεσε ότι η απόφαση για το θέμα του Συμβουλίου θα ληφθεί είτε στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είτε στην επόμενη.

Τέλος, ερωτηθείς για τη σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, ο Εκπρόσωπος είπε: «Αντιλαμβάνεστε ότι το νομοσχέδιο έχει ετοιμαστεί και προωθηθεί στη Βουλή από τον περασμένο Ιούνιο. Εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε απευθύνει πολλές φορές κάλεσμα στη Βουλή των Αντιπροσώπων όπως προωθήσει ο συντομότερο δυνατόν την ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο. Θεωρούμε – και αυτό έχει αποδειχθεί στην πράξη μέσα από διαδικασίες, μέσα από ενέργειες που έχουν ληφθεί – ότι ήδη έχει βελτιωθεί κατά πολύ η εικόνα ως προς τη διαχείριση των αυξημένων μεταναστευτικών ροών. Έχουν αυξηθεί κατά 50% οι επιστροφές, έχουν μειωθεί κατά 50% οι αφίξεις. Και η υλοποίηση αυτής της πολύ σημαντικής μεταρρύθμισης, η σύσταση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης, θα λειτουργήσει πολύ καταλυτικά στην επίσπευση ακόμη περισσότερο των διαδικασιών, στην ακόμα πιο αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού. Άρα, αναμένουμε και καλούμε τη Βουλή των Αντιπροσώπων, με αφορμή την ερώτηση σας, να το προωθήσει το συντομότερο δυνατόν».