Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Δ. Κουτσούμπας: Ο Δημήτρης Γληνός έθετε ως καθήκον να σπάσουν οι αλυσίδες των εκατομμυρίων σύγχρονων σκλάβων

 


 

«Τιμώντας τον Δημήτρη Γληνό, τιμάμε τη διαχρονική συμβολή του στη συνεχή αναζωογόνηση της μαρξιστικής σκέψης στη χώρα μας, που αγκάλιασε ένα διευρυμένο πεδίο ενδιαφερόντων.

Το πολύπλευρο έργο του άλλωστε έχει τέτοια σημασία που αναγνωρίστηκε από την UNESCO, τοποθετώντας τον, μεταξύ των 100 πιο σημαντικών διανοούμενων όλου του κόσμου, που με τον στοχασμό και τη δράση τους, είχαν σημαντική συμβολή στην υπόθεση της εκπαίδευσης από την εποχή της αυγής του ανθρώπινου πολιτισμού έως τις μέρες μας» τόνισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, στην ομιλία του χθες το βράδυ , στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, σε εκδήλωση του κόμματος αφιερωμένη στον Δημήτρη Γληνό με αφορμή τα 80 χρόνια από τον θάνατο του κομμουνιστή διανοούμενου.

«Στο πρόσωπο του Γληνού εντοπίζουμε μια προσωπικότητα που έκανε πράξη την καινοτομία, όχι με το στενό και αγοραίο περιεχόμενο που της δίνουν οι διάφοροι κυβερνώντες, αλλά με αυτό που μπορεί να συνοψιστεί με την επιδίωξη: "Η επιστήμη να σκέφτεται ανθρώπινα και κάθε άνθρωπος να σκέφτεται επιστημονικά".

Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί, όταν η μόρφωση, η παιδεία, η επιστημονική έρευνα, προσαρμόζεται ακόμη περισσότερο στις ανάγκες της καπιταλιστικής αγοράς, όπως με το νομοσχέδιο για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων - επιχειρήσεων, που ανακοινώθηκε σήμερα από τον κ. Μητσοτάκη και το οποίο συνιστά αντιδραστική τομή και ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί από τη νεολαία και τον λαό μας» πρόσθεσε.

Σημειώνοντας ότι «σήμερα έχοντας το ΚΚΕ στις "αποσκευές" του τις σύγχρονες επεξεργασίες του Δοκιμίου Ιστορίας του κόμματος μπορούμε να επανέλθουμε στον Δημήτρη Γληνό με τη ματιά μας καρφωμένη σε αυτό που ο ίδιος έθετε ως υπέρτατο καθήκον του: "Να σπάσουν όλες οι αλυσίδες, να γκρεμιστούν όλα τα τείχη που κρατούν στα σκοτάδια και στην αδυναμία, τα εκατομμύρια των σύγχρονων σκλάβων", όπως ο ίδιος το έθετε στο περιοδικό "Νέοι Πρωτοπόροι" το 1933. Αυτό ακριβώς δηλαδή που είναι και ο στρατηγικός στόχος του ΚΚΕ στα 105 χρόνια της Ιστορίας του».

«Ο Γληνός δεν κατακερματίζεται. Ως ενιαίο σύνολο αντιμετωπίζεται. Είναι ο Γληνός του Δημοτικισμού, ο Γληνός του Εκπαιδευτικού Ομίλου της κρίσης και τελικά της διάσπασής του. Είναι ο Γληνός της διαπάλης με την αστική σκέψη της εποχής του, ο Γληνός της φιλοσοφίας. Ο Γληνός που κατακεραυνώνει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον φασισμό. Είναι ο Γληνός της εξορίας, των εκτοπισμών και των επιστολών προς τους φοιτητές, ο Γληνός, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ. Στο γίγνεσθαι της συνεχούς επαναστατικοποίησης της σκέψης του, αναβλύζουν και οι τομές στο έργο του και στη ζωή του» επισήμανε ο Δ. Κουτσούμπας.

Αναφερόμενος στις «τρείς κεντρικές πράξεις» της ζωής και δράσης του Δ. Γληνού όπως ο ίδιος τις καθόρισε στον αυτοβιογραφικό του απολογισμό είπε ότι είναι: «Πρώτη: το 1917. Η Θεσσαλονίκη και η δημοτική γλώσσα στα σχολεία.Δεύτερη:Η διάσπαση του Εκπαιδευτικού Ομίλου και η διακήρυξή του 1927.Τρίτη:Ο κομμουνισμός, το 1936».

Ο κ---. Κουτσούμπας, στη διάρκεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε λεπτομερώς και στις τρείς μεγάλες στιγμές της ζωής και δράσης του Δ. Γληνού «μέσα στις οποίες απλώνονται επιμέρους, ωστόσο καθοριστικές, στιγμές που επιδρούν διαλεκτικά, σωρευτικά αλλά και ρηξικέλευθα, στην πορεία του».

Σημείωσε ότι «έχοντας ξεκαθαρίσει τις υποθέσεις του με την αστική τάξη, από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, ο Γληνός θα ενταχθεί οργανικά στην υπόθεση της ιδεολογικής διαπάλης από τη σκοπιά του κομμουνισμού και του ΚΚΕ».

«Ο Γληνός είναι γνήσιο παιδί της εποχής του. Αποδεχόμενος και αφομοιώνοντας τον μαρξισμό και τον κομμουνισμό, συναντιέται με την ανάγκη μιας ανατρεπτικής ανασύνθεσης του κόσμου ως ολότητα. Την επανάσταση» τόνισε ο Δ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «το αίτημα για μια καθολική ματιά των πραγμάτων, μπορεί πιο δημιουργικά να γίνει πράξη από τον συλλογικό διανοούμενο, το Κομμουνιστικό Κόμμα, χωρίς φυσικά να υποβιβάζουμε την ατομική ευθύνη που έχουν και οι ίδιοι οι διανοούμενοι της εποχής μας».

«Ακολουθώντας τη σκέψη του Γληνού μπορούμε να αναπτύξουμε ισχυρό αντίδοτο, τόσο στον στείρο ακαδημαϊσμό, όσο και στον εμπειρισμό και κυρίως την προχειρότητα στη σκέψη.

Γνωρίζουμε, ότι η κατοχύρωση των επαναστατικών χαρακτηριστικών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ περνούν αναγκαστικά από την ανάπτυξη της θεωρίας μας σε κάθε επιστημονικό πεδίο. Δεν αρκούν τα κομμουνιστικά αντανακλαστικά, ούτε η γενική εναντίωση στον καπιταλισμό, χωρίς την ανάπτυξη της μαρξιστικής γνώσης. Γι' αυτό τον λόγο δίνουμε βάρος στους νέους μας συντρόφους, στην ερευνητική τους προσπάθεια, στην ανάδειξη καινούργιων ζητημάτων και προβλημάτων που θέτει η ίδια η ζωή, η πείρα μέσα στον καπιταλισμό. Σε αυτή την υπόθεση κανείς δεν περισσεύει» υπογράμμισε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και κατέληξε στην ομιλία του:

«Δυναμώνουμε την προσπάθειά μας, για να ισχυροποιηθούν ακόμα περισσότερο όλα τα επαναστατικά χαρακτηριστικά του ΚΚΕ, ως πρωτοπορίας, να αυξηθεί η ικανότητά μας να δρούμε ως επαναστατική πρωτοπορία "παντός καιρού".

"Γιατί ερχόμαστε από πολύ μακριά και πάμε πολύ μακριά, γιατί η υπόθεση του προλεταριάτου, ο κομμουνισμός, είναι η πιο καθολικά ανθρώπινη, η βαθύτερη, η πιο πλατιά".

Σε αυτή την υπόθεση ο δάσκαλος Δημήτρης Γληνός, μας εμπνέει».

Επισυνάπτεται η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ