Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

Θ. Γλαβίνας: Εκσυγχρονισμός θα ήταν η ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου


 

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Θανάσης Γλαβίνας, σε συνέντευξή του στον τ/σ «Action 24», ερωτηθείς για τη στάση του κόμματος του σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων,

απάντησε ότι «κατανοούμε την πραγματικότητα και επιδίωξή μας είναι να κοιτάζουμε τα προβλήματα κατάματα. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει ελευθερία ίδρυσης μη κερδοσκοπικών, μη κρατικών πανεπιστημίων, άρα, είναι πράγματι μία κατάσταση που δεν θα αρνηθούμε ότι πρέπει να αλλάξει. Εμείς θα προτιμούσαμε να έχει προηγηθεί η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης, για να υπάρξει ενδελεχής διάλογος, όπως προβλέπει ο συνταγματικός νομοθέτης».

Παράλληλα, τόνισε ότι «δεν γνωρίζω, αν κάπου στην Ευρώπη ξένα, αμερικανικά πανεπιστήμια δημιουργούν τα δικά τους αξιοπρεπή παραρτήματα. Υπάρχουν πράγματι ιδιωτικά πανεπιστήμια, όμως τα καλύτερα πανεπιστήμια είναι πάντα τα δημόσια πανεπιστήμια. Όλα όσα γνωρίζουμε και είναι φημισμένα, είναι δημόσια πανεπιστήμια. Τα πρότυπά μας είναι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Αυστρία. Δεν θα θέλαμε η Ελλάδα να γίνει Βουλγαρία ούτε στην εκπαίδευσή της, ούτε στην οικονομία της. Δεν θα θέλαμε δεκάδες ιδιωτικά πανεπιστήμια αμφιβόλου ποιότητας, ενός ορόφου με εμπορευματοποίηση πτυχίων».

«Εδώ και πάρα πολλά χρόνια, η δημόσια, δωρεάν παιδεία αποτέλεσε και αποτελεί έναν μοχλό κοινωνικής κινητικότητας. Δόθηκαν ευκαιρίες σε δεκάδες παιδιά, κατώτερων οικονομικά τάξεων, κυρίως αλλά όχι μόνο από την περιφέρεια, τα οποία μπόρεσαν και έγιναν επαγγελματίες, επιστήμονες, επιχειρηματίες μέσα από τις σπουδές τους στο δημόσιο πανεπιστήμιο, τα κατάφεραν και αρκετοί διαπρέπουν και στο εξωτερικό» πρόσθεσε.