Δηλώσεις του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, 14 -15 Δεκεμβρίου 2023
Για δύσκολη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, προσερχόμενος στον χώρο που συνεδριάζει το σώμα στις Βρυξέλλες.
Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε ότι: «Έχουμε ένα δύσκολο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο με αρκετά θέματα, στα οποία υπάρχουν διιστάμενες απόψεις ανάμεσα στα κράτη μέλη. Σίγουρα η αναθεώρηση του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου είναι εκείνο που αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις. Ελπίζουμε να υπάρξει κατάληξη. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα. Από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, είναι σημαντικό να υπάρξει περισσότερη χρηματοδότηση στο θέμα της μετανάστευσης, ειδικότερα για τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν και τις περισσότερες προκλήσεις.
Από εκεί και πέρα, είναι το θέμα της διεύρυνσης, ένα πολύ σημαντικό θέμα. Η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί ένα πολιτικό εργαλείο, το οποίο πρέπει να αξιοποιήσουμε σωστά. Ελπίζουμε σήμερα να έχουμε αποφάσεις προς την κατεύθυνση της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων, όπως είναι και οι συστάσεις της Επιτροπής. Έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων δεν σημαίνει και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι μια μακρά διαδικασία που βοηθά τις υποψήφιες χώρες να έρθουν πιο κοντά στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Αναφερόμενος στο θέμα του πολέμου στη λωρίδα της Γάζας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε: «Ελπίζω να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση και να έχουμε συμπεράσματα για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Υπάρχει ένας πόλεμος στη γειτονιά μας, ένας πόλεμος στη γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και αν σήμερα δεν συζητήσουμε ουσιαστικά, διεξοδικά αυτό το θέμα, και αν δεν υπάρξουν συμπεράσματα από το σημερινό Συμβούλιο, τότε στέλνουμε ένα πολύ λανθασμένο μήνυμα ως Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι το θέμα που αναφέρθηκα εν εκτάσει και στη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, και αυτό που θα αναφέρω κατά τη διάρκεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε ότι: «Αυτό που ανέφερα προηγουμένως είναι η ανάγκη σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση να συζητήσουμε την κατάσταση στη Γάζα, ειδικότερα τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση, και ελπίζω ότι θα προχωρήσουμε σε αποφάσεις. Εάν δεν πρόκειται να συζητήσουμε ουσιαστικά, εάν δεν έχουμε αποφάσεις σήμερα σε σχέση με την κατάσταση στη Γάζα, τότε φοβάμαι ότι ως Ευρωπαϊκή Ένωση έχουμε αποτύχει. Οπότε, αυτό είναι το θέμα που πρόκειται να θέσω στις συζητήσεις μας, την ανάγκη να συζητήσουμε ειδικά την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση, και ελπίζω ότι θα συμφωνήσουμε σε αποφάσεις στο συγκεκριμένο θέμα. Η Κύπρος, ως ένα από τα πιο κοντινά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή, ως μια χώρα με εξαιρετικές σχέσεις με τις χώρες τις περιοχής, προσπαθούμε να διαδραματίσουμε έναν ουσιαστικό ρόλο, ειδικά στο ανθρωπιστικό κομμάτι. Και για αυτό είναι που εισηγηθήκαμε τη δημιουργία ενός θαλάσσιου ανθρωπιστικού διαδρόμου, με σκοπό την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας – την οποία ήδη έχουμε στην Κύπρο – στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας. Ελπίζω πραγματικά ότι σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταλάβουμε τη σημασία της κατάστασης και την ανάγκη να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις στη Γάζα, ειδικά στο θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης».
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτό να υπάρξει αποτέλεσμα από τη στιγμή που υπάρχουν πολλές διαφορετικές απόψεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε: «Προφανώς αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά αν δεν μπορούμε τουλάχιστον να συμφωνήσουμε στη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση που υπάρχει, και στην ανάγκη να ανταποκριθούμε ως Ευρωπαϊκή Ένωση, τότε επαναλαμβάνω, λυπάμαι πάρα πολύ, αλλά ως Ευρωπαϊκή Ένωση θα έχουμε αποτύχει».
Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η στάση της Ουγγαρίας ενδέχεται να επηρεάσει και τη συζήτηση, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Σίγουρα η στάση κάποιων κρατών μελών – στη συγκεκριμένη περίπτωση η στάση της Ουγγαρίας – είναι κάτι που επηρεάζει ευρύτερα και τη συζήτηση για την κατάργηση της ομοφωνίας. Αλλά και στο θέμα της Μέσης Ανατολής, ναι, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά θα πρέπει να καθίσουμε να συζητήσουμε και να βρούμε την κοινή συνισταμένη. Και επαναλαμβάνω, στο θέμα της δραματικής κατάστασης σε σχέση με τους αμάχους, την ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα, θεωρώ ότι, ναι, μπορούμε να βρούμε κοινή συνισταμένη».
Στη συνέχεια και ερωτηθείς για τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον κυπριακό Τύπο περί προοπτικής συνάντησης με τον Ερντογάν, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης δήλωσε: «Ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία που βρισκόμαστε, η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται σοβαρότητα. Και σίγουρα δεν προσφέρεται για επικοινωνιακούς ή άλλους σκοπούς ή και για εξυπηρέτηση άλλων σκοπιμοτήτων. Φυσικά και αν έχω πρόσκληση από τον κύριο Ερντογάν, θα τον επισκεφθώ. Φυσικά και αν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης με τον κύριο Ερντογάν, θα το επιδιώξω. Και να σας πω ότι μετέφερα αυτή την ετοιμότητά μου και στον ίδιο αλλά και μέσω τρίτων. Αλλά να σας πω κάτι: με όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, αν υπήρχε ένα ενδεχόμενο να υπάρξει αυτή η συνάντηση, σίγουρα όλα αυτά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας δεν βοηθούν σε καμία απολύτως περίπτωση. Άρα, καταλήγω σε αυτό με το οποίο ξεκίνησα: η διαχείριση του Κυπριακού χρειάζεται ιδιαίτερη σοβαρότητα και δεν προσφέρεται – ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, πενήντα χρόνια μετά, με τα τετελεσμένα να ενισχύονται συνεχώς – για την εξυπηρέτηση των όποιων άλλων σκοπιμοτήτων».