Ειδησεογραφικό Πρακτορείο

Ειδησεογραφικό Πρακτορείο

Σάββατο 18 Νοεμβρίου 2023

Παύλος Μαρινάκης: Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες δεν «αγοράζουν» τη μηδενιστική λογική


Παύλος Μαρινάκης: Από τις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι πολίτες δεν «αγοράζουν» τη μηδενιστική λογική

 «Πράγματι υπάρχει μια εισαγόμενη, επίμονη ακρίβεια. Αν δει κανείς τα στατιστικά μήνα - μήνα φαίνεται ότι έχουμε διακυμάνσεις, υπάρχουν αυξομειώσεις, πιο επίμονος είναι ο δείκτης πληθωρισμού των τροφίμων. Με βάση τα επίσημα στοιχεία, μέσα σε έναν χρόνο η Ελλάδα- και αυτή έχει έναν εισαγόμενο σημαντικό πληθωρισμό- είναι λίγο κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε επίπεδο ετών. Αυτό που έχει πολύ μεγάλη σημασία για να αντιμετωπίσουμε αυτές τις τιμές είναι να πάμε στον πρώτο δείκτη να αυξήσουμε, καταρχάς, όσο γίνεται το διαθέσιμο εισόδημα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο το μέσο εισόδημα των νοικοκυριών, δηλαδή το καθαρό μετά τα έξοδα των πολιτών, έχει αυξηθεί κατά 7,5%. Αυτό γίνεται γιατί εφαρμόζουμε μια πολιτική κυρίως με μόνιμες αυξήσεις. Αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους, αυξήσεις στον κατώτατο μισθό- έρχεται μία ακόμη αύξηση, αύξηση του αφορολόγητου για οικογένειες με παιδιά έτσι ώστε να είναι μια έμμεση αύξηση του εισοδήματος, αυξήσεις στις συντάξεις. Αυτές είναι οι μόνιμες παρεμβάσεις» ανέφερε μιλώντας για τα μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης σε συνέντευξή του στην εκπομπή «NEWSROOM» της ERTNEWS.
«Και το δεύτερο επίπεδο παρεμβάσεων έχει να κάνει με τις στοχευμένες. Θα δοθούν τον Δεκέμβριο, σε μια λογική κοινωνικής αλληλεγγύης, να στηρίξουμε ανθρώπους που έχουν περισσότερο ανάγκη, να έχουν όσο γίνεται λιγότερες επιπτώσεις από τις εισαγόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, σε περίπου 2,3 εκατ. πολίτες, 352 εκατ. ευρώ. Προσοχή, για να δώσω πλήρη την απάντηση, πολύ σημαντική είναι η λογική που ακολουθεί η κυβέρνηση- κάτι που δεν υπήρχε το 2019 που παραλάβαμε- του ελέγχου της αγοράς. Γιατί η αισχροκέρδεια δεν γεννήθηκε μαζί με την εισαγόμενη ακρίβεια, προϋπήρχε. Έχουμε κάνει πάνω από 20.000 ελέγχους, πάνω από 1500 πρόστιμα, που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ, υπάρχουν συνεχείς έλεγχοι και για εικονικές εκπτώσεις και για φαινόμενα αδικαιολόγητων κερδών» πρόσθεσε. 
Μιλώντας για τα πρόστιμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι  είναι κάθε φορά μεγαλύτερα, μέχρι και υπερπολλαπλάσια των εσόδων από την εκάστοτε δραστηριότητα που χαρακτηρίζεται παράνομη. «Αν για παράδειγμα μια εταιρεία έβγαλε από μια εικονική έκπτωση Χ ευρώ ή από την παραβίαση του πλαφόν του μέγιστου περιθωρίου κέρδους, το πρόστιμο είναι πολλαπλάσιο» είπε. 
«Δεύτερη παραδοχή είναι ότι στις περιπτώσεις που επιβλήθηκαν πρόστιμα, πέραν των εσόδων που έχει το κράτος από την είσπραξή τους, που είναι όλο και περισσότερα, εκτός από αυτά που έχουν γίνει κάποιες προσφυγές, έχουν βεβαιωθεί και εισπραχθεί τα περισσότερα, έχει παρατηρηθεί μείωση της τιμής των κωδικών αυτών από 5% μέχρι πολλές φορές και 25%. 'Αρα, ουσιαστικά υπάρχει και μια λογική συμμόρφωσης των εταιρειών. Μάλιστα, μία από τις δύο μεγάλες εταιρείες στις οποίες μπήκε το τελευταίο πρόστιμο αυτήν την εβδομάδα, παρατηρήθηκε ότι έβαλε 50 νέους κωδικούς στην τελευταία πρωτοβουλία του υπουργείου Ανάπτυξης, όπως την έχει ανακοινώσει ο υπουργός κ. Σκρέκας, για σταθερή μείωση τιμής 5% -και περισσότερο πολλές φορές ποσοστό- για ένα εξάμηνο. 'Αρα, τα πρόστιμα είναι από τους κορυφαίους πυλώνες στον πόλεμο κατά της ακρίβειας και θα συνεχιστούν οι έλεγχοι  με ακόμη πιο εντατικούς ρυθμούς» συμπλήρωσε. 
Για τις προσφορές 1+1 υπογράμμισε ότι όχι μόνο δεν καταργούνται αλλά πρέπει να είναι πραγματικές προσφορές. «Για παράδειγμα, το είπα και χθες, ένα σαμπουάν έχει μια Χ τιμή και έρχεται σε προσφορά 1+1 δώρο δεν μπορεί αυτή η προσφορά να είναι για παράδειγμα, αν το ένα έχει 4,2 ευρώ το 1+1 να έχει 7 ευρώ. Τότε δεν είναι προσφορά, είναι εξαπάτηση των καταναλωτών» είπε. 
Μιλώντας για τα επιδόματα τόνισε: «Δίνουμε στοχευμένα επιδόματα, ενώ πρώτα έχουμε νομοθετήσει, και το έχουμε κάνει και την προηγούμενη τετραετία αυτό, μόνιμες αυξήσεις εισοδήματος και είμαστε η χώρα -μια χώρα η οποία ταλαιπωρήθηκε πολύ, κυρίως οι πολίτες ταλαιπωρήθηκαν, από τα αυξημένα ελλείμματα και τα χρέη- πρωταθλητές στον κόσμο, ως χώρα στη μείωση χρέους ως προς το ΑΕΠ. Αυτό τι σημαίνει; Αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν υποθηκεύει τους νεότερους ημών, αλλά βέβαια και τους μεγαλύτερους πολλές φορές ―γιατί αυτήν την κρίση χρέους την πλήρωσαν και οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί και οι νεότεροι- και ειδικά η δικιά μας νεότερη γενιά υποθηκεύτηκε το μέλλον της―, μειώνει το χρέος της χώρας. Δηλαδή, ουσιαστικά ανοίγει δρόμους για ακόμα περισσότερες παρεμβάσεις τα επόμενα χρόνια».
Σε ερώτηση για το φορολογικό νομοσχέδιο υπογράμμισε ότι «δεν έχει καμία αύξηση φορολογικού συντελεστή, ούτε θ' ακούσετε ποτέ από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ν' αυξάνει φορολογικούς συντελεστές και να επιβάλλει φόρους». «Το φορολογικό νομοσχέδιο αυτό έχει μια σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες έχουν ένα στόχο φιλόδοξο, 3,2 δισ. στο πλαίσιο της πάταξης ή του περιορισμού της φοροδιαφυγής. Μία εκ των παρεμβάσεων αυτών, γιατί οι άλλες είναι το ηλεκτρονικό χρήμα, το υποχρεωτικό ηλεκτρονικό χρήμα στα ακίνητα, τα αυστηρότερα διπλάσια πρόστιμα απ' ό,τι το ποσό που χρησιμοποιείται με μετρητά, αντί για ηλεκτρονικό χρήμα, το οποίο πλέον επιβάλλεται εκ του νόμου με πολύ αυστηρότερα πρόστιμα, η νομοθεσία για τα Airbnb, μια σειρά από παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο της φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών, ξεκινάμε από μία παραδοχή: το 71% ―και είμαι κι εγώ ελεύθερος επαγγελματίας και δεν μπορώ ν' ακούω λογικές στοχοποίησης, όμως, πρέπει να είμαστε ειλικρινείς―, δεν μπορεί το 71% να δηλώνει κάτω από τον κατώτατο μισθό των μισθωτών. Σημαίνει ότι είναι όλοι φοροφυγάδες; Σε καμία περίπτωση! Εδώ, λοιπόν, τι γίνεται; Εδώ γίνεται ένα σύστημα δικαιότερης φορολόγησης, που προφανώς θα εξετάσουμε σημειακές παρεμβάσεις, αν κάποιος για παράδειγμα είναι κάτω από 10.920 ευρώ και αυτό είναι απολύτως λογικό για μια σειρά περιπτώσεις» ανέφερε.
Επίσης, επανέλαβε ότι θα εξεταστούν σημειακές παρεμβάσεις από το υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης. «Εμείς δεν νομοθετούμε fast track, όπως η προηγούμενη κυβέρνηση και αυτό προκύπτει από τα στατιστικά. 'Αμα δείτε τα στοιχεία, τα παρουσίασε ο υπουργός Επικρατείας, ο Σταύρος Παπασταύρου, αναλυτικά» είπε. 
Επιπλέον, είπε ότι το τέλος επιτηδεύματος μειώνεται κατά 50% και 25% γι' αυτούς που είναι κάτω από το όριο των 10.000 ευρώ. «Είναι, ουσιαστικά, άλλη μια μείωση φόρου. Στόχος είναι να καταργηθεί σε βάθος χρόνου. Αυτή είναι η πρότασή μας η προεκλογική και είναι η τελευταία εκκρεμότητα» ανέφερε. 
Για την δημοσκόπηση της GPO o κ. Μαρινάκης εκτίμησε ότι «οι πολίτες μιλάνε για μεγάλα προβλήματα εισαγόμενες κρίσεις, προβλήματα καθημερινότητας, αναγνωρίζουν κατά πολύ μεγάλη πλειοψηφία την προσπάθεια της κυβέρνησης και ζητούν προφανώς περισσότερα. Αλλά τι άλλο βλέπουν; Βλέπουν σε αυτό που με ρωτήσατε, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική. Η αντιπολίτευση, λοιπόν, αν δει τις δημοσκοπήσεις, είτε είναι δεύτερο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι δεύτερο κόμμα το ΠΑΣΟΚ, ας κάνει αυτή την άσκηση που έκανα και να δει ότι με μηδενισμό και με κραυγές δεν έχει σημασία τόσο τελικά ποιος είναι δεύτερος και ποιος είναι τρίτος, αλλά το γεγονός ότι οι πολίτες δεν “ αγοράζουν” αυτή τη μηδενιστική λογική».  
Για την εξεταστική για το δυστύχημα στα Τέμπη ανέφερε ότι «εφόσον η αντιπολίτευση είχε τόσο μεγάλη ζέση γι' αυτό το πόρισμα -εμείς δεν υποτιμούμε κανένα πόρισμα συνολικά- θα έφερνε νωρίτερα την όποια πρόταση έφερε. Την έφερε, αφού έφερε το Κ.Κ.Ε. τη δική του πρόταση και τοποθετηθήκαμε εμείς στην ενημέρωση πολιτικών συντακτών ότι θα υπερψηφίσουμε. 'Αρα, μάλλον, είναι παρελκυστική και ευκαιριακή όλη αυτή η αντιμετώπιση από την αντιπολίτευση. Δεύτερον: Γιατί στηρίζουμε την πρόταση αυτή και στηρίξαμε και ψηφίσαμε την πρόταση αυτή του Κ.Κ.Ε., ενώ δεν συμφωνούσαμε με το επιμέρους του κειμένου; Γιατί νομίζω ότι έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός, η ελληνική κοινωνία, έχει ανάγκη συνολικά η χώρα μας για να γίνουν όλα όσα πρέπει να γίνουν, να γίνει μια συζήτηση συνολική, ουσιαστική για όλες τις παθογένειες που οδήγησαν πραγματικά σε αυτό το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη. Και λέω κάτι. Υπάρχει και μια ποινική διερεύνηση η οποία τρέχει στην δικαιοσύνη, στην ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη. Ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη συνολικά να κάνει τη δουλειά της. Και να πούμε και κάτι; Αν δει κανείς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, εν προκειμένω, στερείται της οποιασδήποτε τεκμηρίωσης. Σημασία, λοιπόν, έχει αντί να διατυπώνουμε πυροτεχνήματα να μιλάμε με επιχειρήματα και με συγκεκριμένη τεκμηρίωση». 
Τέλος, για την επίσκεψη Ερντογάν και τον ελληνοτουρκικό διάλογο τόνισε: «Μας ενδιαφέρει πολύ να θωρακιστεί ο διάλογος. Οι θέσεις, όμως, είναι ξεκάθαρες και διατυπωμένες από τον πρωθυπουργό, τον υπουργό Εξωτερικών, συνολικά τα μέλη της κυβέρνησης και είναι διαχρονικές ελληνικές θέσεις. Δεν υποχωρούμε στα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Όμως, πιστεύουμε πολύ ότι είναι προς το συμφέρον και των δύο χωρών να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος. Είναι δεδομένες οι διαφορές μας και όχι μόνο οι μεταξύ μας διαφορές και η μόνη βασικά διαφορά την οποία θα συζητήσουμε, καθορισμό ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, καμία άλλη διαφορά. Αλλά υπάρχουν και διαφωνίες ξεκάθαρα. Προφανώς αυτά τα οποία διατυπώνει η τουρκική πλευρά για το Μεσανατολικό μας βρίσκουν παντελώς αντίθετους. Όμως, ο διάλογος είναι σημαντικό να συνεχιστεί. Είναι μια διαδικασία με δύο πλευρές η οποία κρίνεται καθημερινά».