Ειδησεογραφικό Πρακτορείο

Ειδησεογραφικό Πρακτορείο

Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023

Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ημερίδα «Κύπρος και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου»

 


Χαιρετισμός του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ημερίδα «Κύπρος και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου»

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που συμμετέχω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει η Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) σε συνεργασία με την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου με θέμα: «Κύπρος και Ευρωπαϊκό Σχέδιο Καταπολέμησης του Καρκίνου». Στόχος της σημερινής Ημερίδας είναι η ανάδειξη των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η χώρα μας σε σχέση με την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου και οι τρόποι αντιμετώπισης και διαχείρισής τους.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά το έτος 2020, 2,7 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη είχαν διαγνωστεί με καρκίνο, ενώ, 1,3 εκατομμύρια άτομα έχασαν τη ζωή τους. Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένας στους δύο Ευρωπαίους πολίτες θα αναπτύξουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους κάποια μορφή καρκίνου που θα οδηγήσει σε μακροχρόνιες συνέπειες στην ποιότητα της ζωής τους, και όχι μόνο.

Ήταν σε αυτό το πλαίσιο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχοντας ως βασικό μέλημα μια ισχυρή και ανθεκτική Ευρώπη στον τομέα της Υγείας, έχει εκπονήσει το Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την καταπολέμηση του καρκίνου, το οποίο συνιστά θεμελιώδη προτεραιότητα.

Στην Κύπρο, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία από το Αρχείο Καρκίνου, στο οποίο καταγράφονται αναλυτικά από το 1998 και μετά όλα τα νέα περιστατικά καρκίνου, ο καρκίνος, όπως και σε άλλα κράτη, παρουσιάζει αυξανόμενη συχνότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Πολιτεία, έχοντας ως γνώμονα την υγεία του κάθε πολίτη που πάσχει από οποιαδήποτε μορφή καρκίνου, έχει υιοθετήσει και υλοποιεί σε συνέχεια και προηγούμενων αποφάσεων που λήφθηκαν από προηγούμενες Κυβερνήσεις, σημαντικές δράσεις σύμφωνα και με τους βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού σχεδίου δράσης.

Στο πλαίσιο, λοιπόν, του εν λόγω Σχεδίου αλλά και της Εθνικής Στρατηγικής Καρκίνου, το Υπουργείο Υγείας αναπτύσσει πολιτικές υγείας με ιδιαίτερη έμφαση, εκεί που σε πρώτο στάδιο πρέπει να επικεντρώνονται οι προσπάθειές μας, στην πρόληψη, σε συνεργασία με άλλους αρμόδιους φορείς, με την κοινωνία των πολιτών - που ειδικότερα στα θέματα της υγείας κάνει απίστευτη δουλειά - για την αντιμετώπιση των παραγόντων κινδύνου που προδιαθέτουν στην ανάπτυξη καρκίνου, όπως είναι το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η ανθυγιεινή διατροφή, η απουσία άσκησης, περιβαλλοντικοί και γονιδιακοί παράγοντες.

Παράλληλα, μέσα από τις δράσεις της σχολιατρικής υπηρεσίας και τα προγράμματα προαγωγής υγείας που εφαρμόζονται στα Σχολεία μας, στοχεύουμε στην εκπαίδευση των παιδιών μας για την ανάγκη υιοθέτησης υγιεινών συνθηκών ζωής. Και εκεί πρέπει να είναι η επικέντρωσή μας ειδικότερα στο θέμα της πρόληψης. Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή του εμβολιαστικού προγράμματος για τον ιό των κονδυλωμάτων ΗPV τόσο σε κορίτσια όσο και σε αγόρια από την ηλικία των 11 ετών αποτελεί σημαντικότατη παρέμβαση για την πρόληψη του καρκίνου.

Σε ό,τι αφορά την ανάγκη έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης το κράτος εφαρμόζει εδώ και μία εικοσαετία, όλες οι προηγούμενες Κυβερνήσεις έδωσαν ιδιαίτερη σημασία στον τομέα της Υγείας, το πληθυσμιακό πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου για την ανίχνευση καρκίνου του μαστού. Κέντρα Μαστογραφίας λειτουργούν σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου, έτσι ώστε το σύνολο του πληθυσμού να έχει πρόσβαση σε αυτά, ενώ ταυτόχρονα τα εν λόγω Κέντρα έχουν αναβαθμιστεί τόσο σε θέματα υποδομής και εξοπλισμού όσο και στελέχωσης.

Αξίζει να σημειωθεί, για να εκφράσω και τις ευχαριστίες της Πολιτείας, ότι κατόπιν σημαντικής δωρεάς από τον ΟΠΑΠ τα Κέντρα έχουν εξοπλιστεί με ψηφιακούς μαστογράφους τελευταίας τεχνολογίας με τη δυνατότητα διενέργειας υψηλής ευκρίνειας τομοσύνθεσης. Παράλληλα, έχει επεκταθεί το ωράριο λειτουργίας τους και τις απογευματινές ώρες, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι συμπολίτες μας.

Σε σχέση με άλλα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου που αναμένεται να εφαρμόσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα, να αναφέρω ότι έχουν ήδη προχωρήσει σημαντικά οι διαδικασίες για τον σχεδιασμό του προγράμματος για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα απευθύνεται στην ηλιακή ομάδα των 50-74 ετών και η όλη διαδικασία θα πραγματοποιείται μέσω του συστήματος του ΟΑΥ. Επίσης, τροχοδρομείται η εφαρμογή του προγράμματος για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες ηλικίας 50-60 ετών με τη διενέργεια της εξέτασης PSA, ενώ, το ίδιο γίνεται και για τον καρκίνο τραχήλου της μήτρας, αντίστοιχα, στις γυναίκες.

Την ίδια στιγμή, το Υπουργείο Υγείας είναι αρωγός στις δράσεις που στόχο έχουν την ανακούφιση τόσο των πασχόντων όσο και των οικογενειών τους, μέσω της παροχής σχετικών υποστηρικτικών υπηρεσιών, όπως ψυχολογική και κοινωνική στήριξη, φυσιοθεραπεία, και στήριξη στην απώλεια. Ειδικότερα, για την ανακουφιστική φροντίδα υγείας έχουν ήδη ενταχθεί στο Γενικό Σύστημα Υγείας οι σχετικές υπηρεσίες τόσο στο πλαίσιο της νοσηλείας των ασθενών, αλλά και οι υπηρεσίες κατ’ οίκον ανακουφιστικής φροντίδας. Ταυτόχρονα, ετοιμάζεται και θα εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο το αμέσως επόμενο διάστημα το νομοσχέδιο για την ανακουφιστική φροντίδα.

Ολοκληρώνοντας, επιθυμώ να υπογραμμίσω ότι ως Πολιτεία έχουμε θέσει την αντιμετώπιση του καρκίνου ανάμεσα στις σημαντικότερες προτεραιότητές μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε στοχευμένα για υλοποίηση όλων των σχετικών δράσεων, όπως επίσης γενικότερα στον τομέα της Υγείας. Έχουν γίνει πάρα πολλά, σημαντικότατα βήματα που αναγνωρίζουμε, χαιρετίζουμε, αλλά, θα πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Πρόσφατα είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με την ΟΣΑΚ σε συνέχεια προηγούμενων συναντήσεων και συμφωνήσαμε σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για το πώς προχωρούμε το επόμενο διάστημα.

Επιτρέψτε μου με την ευκαιρία, να ευχαριστήσω τη Μόνιμη Επιτροπή Καρκίνου της Ομοσπονδίας Συνδέσμου Ασθενών Κύπρου όσο και την Εθνική Επιτροπή Καρκίνου για τον σημαντικό ρόλο που επιτελούν καθώς και όλες τις εθελοντικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του καρκίνου και σε άλλους τομείς και επιτελούν τεράστιο έργο.

Οι στόχοι μας είναι κοινοί και μπορούν να υλοποιηθούν μόνο μέσα από συλλογική προσπάθεια και συνεργασία. Χωρίς όλους εσάς δεν μπορούμε να τα καταφέρουμε. Θα είμαστε πάντα δίπλα σας, στο πολύ αξιόλογο και ουσιαστικό έργο που επιτελείτε.