Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

 

Αντιπ
ροσωπία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων πραγματοποίησε επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Αντιπροσωπία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο της Επιτροπής κ. Νίκο Κέττηρο (επικεφαλής) και τα Μέλη κ. Νίκο Γεωργίου, Χρίστο Σενέκη, Σωτήρη Ιωάννου, Μιχάλη Γιακουμή και Κωστή Ευσταθίου, πραγματοποίησε χθες, 28 Νοεμβρίου 2023 επίσκεψη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ).

Η αντιπροσωπία συμμετείχε σε συνεδρίαση της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του ΕΚ, όπου η Μόνιμη Εισηγήτρια του ΕΚ για τους αγνοούμενους της Κύπρου κ. Isabel Santos, παρουσίασε το έργο και τις δραστηριότητές της επί του θέματος. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων-Εγκλωβισμένων-Αγνοουμένων-Παθόντων κ. Κέττηρος παρουσίασε επίσης την κατάσταση πραγμάτων για το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων με τα Μέλη της Επιτροπής.

Κατά την ομιλία του στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής, ο κ. Κέττηρος ευχαρίστησε για την οικονομική συνεισφορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) στον προϋπολογισμό της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων (ΔΕΑ) και ανέφερε ότι το ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου αναγνωρίστηκε ως ανθρωπιστικό και θα πρέπει να επιλυθεί ως προτεραιότητα, ανεξάρτητα από τις διαπραγματευτικές προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος. Ενημέρωσε για το σημαντικό έργο το οποίο επιτελεί η ΔΕΑ προς την κατεύθυνση διακρίβωσης της τύχης όλων των αγνοουμένων της Κύπρου και επισήμανε τη σημασία συνεργασίας της Τουρκίας με τη ΔΕΑ προς την κατεύθυνση αυτή. Η άρνηση της Τουρκίας να παράσχει πληροφορίες μέσα από τα αρχεία του στρατού της, αλλά και πληροφορίες για τους χώρους μετακίνησης οστών από τον κατοχικό στρατό, αποτελεί, υπογράμμισε ο κ. Κέττηρος, το σημαντικότερο πρόβλημα στην προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ενημέρωσε ότι η Τουρκία έχει καθορίσει περίπου το 60% των κατεχόμενων περιοχών σε στρατιωτική ζώνη ή στρατιωτική περιοχή και υπογράμμισε την ανάγκη αποχαρακτηρισμού τους, ώστε να είναι δυνατή η πρόσβαση των συνεργείων της ΔΕΑ στις περιοχές αυτές. Υπό το φως αυτών, επισήμανε ο κ. Κέττηρος, η ΔΕΑ εργάζεται με εχθρό τον χρόνο και τέτοιοι περιορισμοί αποτελούν εμπόδιο στο έργο της. Αναφορικά με την πρόσβαση σε ανοιχτές περιοχές τις οποίες το κατοχικό καθεστώς έχει παραχωρήσει για χρήση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στο ότι η πρόσβαση των συνεργείων της ΔΕΑ στις περιοχές αυτές εξαρτάται από τη συναίνεση των χρηστών, γεγονός το οποίο δημιουργεί αλυσιδωτές καθυστερήσεις στο έργο της Επιτροπής.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής της, η αντιπροσωπία της Βουλής πραγματοποίησε επίσης χωριστές διμερείς συναντήσεις με τους Κύπριους Ευρωβουλευτές κ. Λουκά Φουρλά, Δημήτρη Παπαδάκη, Κώστα Μαυρίδη, Γιώργο Γεωργίου και Νιγιαζί Κιζίλγιουρεκ, με τη Μόνιμη Εισηγήτρια του ΕΚ για τους αγνοούμενους της Κύπρου κ. Isabel Santos, καθώς και με τον συντονιστή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στην Επιτροπή LIBE κ. Jeroen Lenaers.

Κατά τις συναντήσεις τα μέλη της αντιπροσωπίας επισήμαναν τη σημασία επίλυσης του ανθρωπιστικού ζητήματος των αγνοουμένων της Κύπρου και την ανάγκη άσκησης πιέσεων στην Τουρκία για να συνεργαστεί με τη ΔΕΑ.

O Βουλευτής κ. Νίκος Γεωργίου καταδίκασε την εγκληματική και απάνθρωπη στάση της Τουρκίας στο θέμα των αγνοουμένων της Κύπρου και κάλεσε το ΕΚ και ειδικότερα την Επιτροπή LIBE να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο και δράση ως προς την αποτελεσματικότερη διαχείριση του ζητήματος, ασκώντας τις δέουσες πολιτικές πιέσεις στην κατοχική Τουρκία.

Ο Βουλευτής κ. Χρίστος Σενέκης τόνισε ότι η πρόσβαση στα τουρκικά στρατιωτικά αρχεία είναι κεφαλαιώδους σημασίας, διότι διαπιστώνεται ότι κατά τη δεκαετία του ‘90 υπήρξαν μετακινήσεις οστών με προφανή στόχο να εξαφανιστούν αποδείξεις που πιθανόν να τεκμηριώνουν εγκλήματα πολέμου από τον τουρκικό κατοχικό στρατό.

Ο Βουλευτής κ. Σωτήρης Ιωάννου επισήμανε την απαράδεκτη στάση της Τουρκίας στο δράμα των αγνοουμένων και την εξευτελιστική μεταχείριση των συγγενών τους. Διερωτήθηκε πώς μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία σε περίπτωση λύσης του Κυπριακού, υπό το φως της στάσης της σε ένα άκρως ανθρωπιστικό ζήτημα.

Ο Βουλευτής κ. Μιχάλης Γιακουμή ανέφερε ότι θα πρέπει να ασκηθούν πιέσεις στην Τουρκία για να συνεργαστεί με τη ΔΕΑ στο ζήτημα των αγνοουμένων της Κύπρου και επισήμανε ότι το θέμα αυτό πρέπει να διασυνδεθεί με την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και τα συμφέροντά της γενικότερα. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Γιακουμή κατήγγειλε την κωλυσιεργία και τη χειραγώγηση που παρατηρείται από τον Αττίλα, από το 2017, στην περίπτωση του ομαδικού τάφου των εκτελεσθέντων Ασσιωτών στο Ορνίθι, όπου υπάρχει πλήρης εικόνα από την εκτέλεση μέχρι και τη μετακίνηση των οστών στο Δίκωμο. Οι προσπάθειες ανεύρεσης των αγνοουμένων, ανέφερε, αποτελούν την ελάχιστη υποχρέωση προς τους συγγενείς τους.

Ο Βουλευτής κ. Κωστής Ευσταθίου ανέφερε ότι η ρητορική για «Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους αγνοούμενους», η οποία διαιωνίζει τη διαίρεση της Κύπρου και στο ανθρωπιστικό αυτό ζήτημα, θα πρέπει να σταματήσει. Υπάρχουν, υπογράμμισε ο κ. Ευσταθίου, Αγνοούμενοι, ανεξαρτήτως θρησκείας, γλώσσας, ή εθνικής καταγωγής, αφού το δράμα που βιώνουν, είναι το ίδιο. Επομένως, επισήμανε, οι προσπάθειες πρέπει να είναι κοινές κάτι το οποίο θα καταστήσει αποδοτικότερο το όλο εγχείρημα.