Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις με τη Βρετανία η ακύρωση της συνάντησης με Σούνακ
Ευχές για την ονομαστική της εορτή εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την αρχή της τακτικής μηνιαίας συνάντησής του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Αρχικά θέλησε να ενημερώσει την ΠτΔ για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, απολύτως συνεπής με το προεκλογικό της πρόγραμμα.
«Ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή και εισάγεται στη διαδικασία της συζήτησης στις Επιτροπές το νομοσχέδιο για τη φορολόγηση των επαγγελματιών», ανέφερε ο πρωθυπουργός και θέλησε να επισημάνει ότι το ν/σ αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής κι έχει ενσωματώσει και μια σειρά από παρατηρήσεις οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης. Ο πυρήνας του δεν έχει αλλάξει, αυτό το οποίο έχει προστεθεί και το θεωρώ σημαντικό είναι ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία πέντε χρόνια».
Θέλησε επίσης να επισημάνει τη μεγάλη σημασία που αποδίδει συνολικά στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης και τόνισε ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως την Υγεία, δευτερευόντως την Παιδεία.
Στη συνέχεια ανέφερε ότι χθες ο υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής παρέμβασης που αφορούν τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με σκοπό αφενός να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας η οποία de facto έχει ουσιαστικά ριζώσει ειδικά για τις περιπτώσεις κάποιων καταδικών αλλά και σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης.
«Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχουμε ξεπεράσει πια τους 1000 κωδικούς οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς μόνιμης μείωσης τιμής» και «φυσικά καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς», είπε ακόμη ο πρωθυπουργός.
Ολοκληρώνοντας επεσήμανε: «Δυο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Πρώτη παρατήρηση είναι ότι θεωρώ ότι αυτό δε θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες σχέσεις έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος. Και δεύτερος ότι είχε μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής συνάντησης: ότι απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη το δίκαιο αίτημα της Ελλάδος για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα».
Η Πρόεδρος από την πλευρά της υπογράμμισε ότι η «δίκαιη φορολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε μια κοινωνία. Η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό αποβλέπει. Πρέπει όλοι να επιβαρύνονται ανάλογα και να αποβλέπουμε στη δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων και ελπίζω ότι εκεί κινούνται οι ρυθμίσεις τις οποίες αναφέρατε». Υπογράμμισε επίσης την ανάγκη να μη σηκώνουν πάντα οι ίδιοι το βάρος. «Φυσικά τα θέματα δικαιοσύνης τα έχουμε συζητήσει κατ' επανάληψη. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος Δικαίου και το κράτος Δικαίου έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της Δικαιοσύνης και υπογράμμισε την ανάγκη οι όποιες ρυθμίσεις αποβλέπουν στη βελτίωση αυτής της λειτουργίας πρέπει να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία αλλά οπωσδήποτε να τις στηρίζουν και οι συλλειτουργοί στη Δικαιοσύνη. «Ο,τιδήποτε αποβλέπει στην ορθή απονομή, στην έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή Δικαιοσύνης, όπως τη θέλει και η ΕΣΔΑ, νομίζω ότι είναι στην ορθή κατεύθυνση», είπε η κ. Σακελλαροπούλου.
Κλείνοντας τόνισε: «Παρακολουθήσαμε όλοι όσα έγιναν στο Λονδίνο. Αυτό που βρίσκω σημαντικό, γιατί ο Παρθενώνας είναι το σύμβολο όχι μόνο της κλασσικής περιόδου αλλά είναι σημαντικός για τον πλανήτη, για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, γιατί είναι το σύμβολο της Δημοκρατίας και της Φιλοσοφίας, η επανένωση λοιπόν των Γλυπτών που είναι ένα αίτημα της χώρας μας ίσως και από την αρχή της σύστασης του Κράτους αλλά βέβαια τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει κι αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό, την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, τη βρετανική κοινή γνώμη. Κι αυτό ίσως είναι το μεγάλο κέρδος. Είναι μερικά ζητήματα που δεν λύνονται αυτόματα αλλά θέλουν το χρόνο τους».
Αναλυτικά, στις δηλώσεις τους κατά την έναρξη της συνάντησής τους στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφεραν:
Κυριάκος Μητσοτάκης: Κυρία Πρόεδρε, ήθελα να σας ενημερώσω για μια σειρά από σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες τις οποίες έχει αναλάβει η Κυβέρνηση, απολύτως συνεπής με το προεκλογικό μας πρόγραμμα και με την ισχυρή λαϊκή νομιμοποίηση την οποία λάβαμε για μεγάλες αλλαγές.
Όπως γνωρίζετε, ήδη έχει κατατεθεί στη Βουλή, και εισάγεται στη διαδικασία της συζήτησης στις επιτροπές, το νομοσχέδιο για την φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Θέλω να επισημάνω ότι το νομοσχέδιο αυτό περιλαμβάνει σημαντικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της φοροδιαφυγής και έχει ενσωματώσει και μια σειρά από παρατηρήσεις, οι οποίες έγιναν στη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, ο πυρήνας του νομοσχεδίου όμως ουσιαστικά δεν έχει αλλάξει. Αυτό το οποίο έχει προστεθεί, και το θεωρώ σημαντικό, είναι ότι αν κάποιος φορολογούμενος θεωρεί ότι αδικείται από το τεκμήριο έχει τη δυνατότητα πια να ζητήσει ο ίδιος φορολογικό έλεγχο για τα τελευταία 5 χρόνια. Πιστεύω ότι είναι μια επιλογή σημαντική που δίνεται στους φορολογούμενους, οι οποίοι μπορεί να αισθάνονται ότι αδικούνται από το τεκμήριο.
Από κει και πέρα, θέλω να επισημάνω τη μεγάλη σημασία που αποδίδω συνολικά στην έννοια της φορολογικής δικαιοσύνης, και να τονίσω ότι τα όποια πρόσθετα έσοδα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής κατευθύνονται πάντα σε δαπάνες οι οποίες στηρίζουν το κοινωνικό κράτος, πρωτίστως στην υγεία, δευτερευόντως στην παιδεία. Κατά συνέπεια, μιλάμε για μια δίκαιη ανακατανομή των πόρων της ελληνικής κοινωνίας προς όφελος τομέων πολιτικής, οι οποίοι χρειάζονται να υποστηριχθούν.
Επίσης χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης παρουσίασε τις λεπτομέρειες μιας σημαντικής παρέμβασης που αφορά τα ζητήματα της απονομής της δικαιοσύνης με παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, με σκοπό αφενός να αντιμετωπίσουμε τη μάστιγα της ατιμωρησίας, η οποία de facto έχει ουσιαστικά ριζώσει ειδικά για τις περιπτώσεις πλημμεληματικών καταδικών, αλλά και τα σημαντικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την καθυστέρηση στην απονομή της δικαιοσύνης. Είναι μία ακόμα σημαντική μεταρρυθμιστική πρωτοβουλία, η οποία πιστεύω ότι θα τύχει της στήριξης, όχι μόνο όλης της κοινωνίας αλλά και του δικαστικού κόσμου.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι η μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της εισαγόμενης ακρίβειας συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, έχουμε ξεπεράσει πια τους 1000 κωδικούς οι οποίοι βρίσκονται στο καθεστώς μόνιμης μείωσης τιμής, είναι το ταμπελάκι με το μείον 5%, το οποίο βλέπουμε ολοένα και περισσότερο στα σούπερ μάρκετ. Φυσικά, καθώς πλησιάζουμε στην περίοδο των Χριστουγέννων, οι έλεγχοι για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας θα συνεχίζονται αμείωτοι από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς.
Τέλος, όπως γνωρίζετε, επέστρεψα χθες από το Λονδίνο - δύο μόνο κουβέντες για το ατυχές γεγονός της ακύρωσης της προγραμματισμένης μου συνάντησης με τον Βρετανό ομόλογό μου. Η πρώτη παρατήρηση είναι ότι θεωρώ ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τις ελληνοβρετανικές σχέσεις σε βάθος χρόνου, οι οποίες έχουν ένα σημαντικό ιστορικό βάθος, και δεύτερον ότι είχε και μια θετική πλευρά η ακύρωση αυτής της συνάντησης, ότι απέκτησε ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα, όχι μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά και στην παγκόσμια κοινή γνώμη, το δίκαιο αίτημα της Ελλάδας για την επανένωση των γλυπτών του Παρθενώνα.
Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Κύριε Πρόεδρε, η δίκαιη φορολόγηση είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα σε μια κοινωνία και η πάταξη της φοροδιαφυγής σε αυτό αποβλέπει. Πρέπει όλοι να επιβαρύνονται ανάλογα, αλλά και να υπάρχει δίκαιη μεταχείριση των φορολογουμένων. Ελπίζω ότι εκεί κινούνται οι ρυθμίσεις στις οποίες αναφερθήκατε, και βέβαια πρέπει να μην καλούνται μονίμως οι ίδιοι να σηκώνουν το βάρος, ιδιαίτερα οι πιο ευάλωτοι. Τα μέτρα πρέπει να αποσκοπούν σε όσους έχουν περίσσευμα, ώστε να εισφέρουν στο κοινωνικό σύνολο, πάντα όμως με όρους ισότητας.
Φυσικά, τα θέματα της δικαιοσύνης τα έχουμε συζητήσει κατ' επανάληψη. Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου και το κράτος δικαίου έχει ως προϋπόθεση την ορθή λειτουργία της δικαιοσύνης. Τα προβλήματα δεν λείπουν ούτε είναι λίγα, όπως συμβαίνει σε όλες τις σύγχρονες δημοκρατίες, και οι ρυθμίσεις πρέπει να αποβλέπουν στην αντιμετώπισή τους, γιατί η δικαιοσύνη υπηρετεί το κοινωνικό σύνολο, καλείται να υπηρετήσει τα συμφέροντα των πολιτών. Πρέπει επομένως οι ρυθμίσεις να γίνονται αποδεκτές από την κοινωνία, να τις στηρίζουν όμως και οι δικαστικοί λειτουργοί. Στη δικαιοσύνη, οποιοδήποτε μέτρο αποβλέπει στην ορθή, έγκαιρη και αποτελεσματική απονομή της, όπως ορίζει και η ΕΣΔΑ, είναι στη σωστή κατεύθυνση.
Η ακρίβεια επίσης είναι κάτι που απασχολεί όλους μας. Βλέπουμε το πρόβλημα και είναι αδιανόητο στην Ελλάδα, που πέρασε τόσες κρίσεις, να υπάρχουν φαινόμενα αισχροκέρδειας, φαινόμενα εκμετάλλευσης των ευάλωτων. Στο θέμα αυτό είναι πολύ σημαντικό να γίνονται έλεγχοι. Υπάρχει βέβαια και το φιλότιμο των εμπλεκομένων, άλλα οι έλεγχοι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς.
Παρακολουθήσαμε όλοι όσα έγιναν στο Λονδίνο. Ο Παρθενώνας, το κορυφαίο σύμβολο της κλασικής περιόδου, είναι σημαντικός για την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, αφού συμβολίζει τη δημοκρατία και τη φιλοσοφία. Η επανένωση των γλυπτών αποτελεί αίτημα από την αρχή της σύστασης του κράτους μας και τα τελευταία χρόνια έχει προχωρήσει, έχει βρει -και αυτό το βρίσκω πολύ σημαντικό- την κατανόηση και την αναγνώριση από τη διεθνή κοινή γνώμη, καθώς και την βρετανική κοινή γνώμη, και αυτό είναι το μεγάλο κέρδος. Το ζήτημα βέβαια θέλει τον χρόνο του, ελπίζουμε όμως ότι το δίκαιο αυτό αίτημα της χώρας μας θα βρει τελικά ανταπόκριση.
Κ. Τζ.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ