Εξαγγέλθηκε η έναρξη φύτευσης 11.000 δέντρων σε συνέντευξη Τύπου της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και των εταίρων του έργου LIFE AgrOassis
Πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών, συνέντευξη Τύπου, στο πλαίσιο της οποίας εξαγγέλθηκε η έναρξη φύτευσης 11.000 βαθύρριζων δέντρων και θάμνων.
Τη συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν, η Επίτροπος Περιβάλλοντος Δρ Μαρία Παναγιώτου και, εκ μέρους του έργου «LIFE-AgrOassis», ο Δρ Παναγιώτης Ντάλιας, Συντονιστής του Έργου «LIFE-AgrOassis», Λειτουργός Γεωργικών Ερευνών στο Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και ο Δρ Δημήτρης Σαρρής, Υπεύθυνος της Δράσης για την Ανάπτυξη Φυτοφρακτών, Διευθυντής του KES Research Centre.
«Η σημερινή συνέντευξη Τύπου δεν αφορά μία ακόμα συνηθισμένη εξαγγελία για δενδροφυτεύσεις. Είναι μία συλλογική προσπάθεια που στοχεύει στο να επιφέρει μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα, αλλά και συγκεκριμένες καλές πρακτικές που θα μετριάσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής», ανέφερε η Επίτροπος Περιβάλλοντος στον χαιρετισμό της. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος δέχεται έντονες πιέσεις από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο ευάλωτες τις περιοχές της που κινδυνεύουν με ερημοποίηση.
Τόνισε, επίσης, ότι το Γραφείο Επιτρόπου Περιβάλλοντος εργάζεται συστηματικά και στοχευμένα για αξιοποίηση της επιστημονικής γνώσης στα κρίσιμα περιβαλλοντικά ζητήματα και για ενίσχυση του πρασίνου, που αποτελούν προτεραιότητες που αναφέρονται ρητώς στο πρόγραμμα διακυβέρνησης. Η εξαγγελία της φύτευσης 11.000 βαθύρριζων δέντρων και θάμνων, σε υποβαθμισμένες αγροτικές περιοχές που κινδυνεύουν με ερημοποίηση στις επαρχίες Λευκωσίας και Λάρνακας, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση, σημείωσε η Επίτροπος Περιβάλλοντος.
Η δρ Παναγιώτου αναφέρθηκε, επίσης, στην καινοτομία που εισάγεται μέσω της δράσης αυτής, δηλαδή στη μέθοδο ανάπτυξης των δενδρυλλίων σε σωλήνες, που επιτρέπει στο φυτό να αναπτύξει βαθιές ρίζες με στόχο να χρειάζεται λιγότερο πότισμα και να είναι προσαρμοσμένο στην ξηρασία. «Η μέθοδος αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς φιλοδοξεί να περιορίσει την περιβαλλοντική υποβάθμιση και να αναζωογονήσει τα φυσικά συστήματα που στηρίζουν τις καλλιέργειες», τόνισε.
Κλείνοντας, η Επίτροπος απηύθυνε πρόσκληση σε οργανωμένα σύνολα και πολίτες να γίνουν μέρος αυτής της προσπάθειας, συνενώνοντας δυνάμεις και κάνοντας πράξη τον 13ο και τον 17ο Στόχο Βιώσιμης Ανάπτυξης που αναφέρονται αντίστοιχα, στη δράση για το κλίμα και στη συνεργασία για επίτευξή των στόχων. «Ξεκινώντας στις 15 Δεκεμβρίου 2023 και μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2024, τα οργανωμένα σύνολα καλούνται να δηλώσουν συμμετοχή μέσω του ειδικού εντύπου και όλων των σχετικών πληροφοριών που θα αναρτηθούν σήμερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Γραφείου Επιτρόπου Περιβάλλοντος και του έργου LIFE AgrOassis. Σημειώνεται πως οι δενδροφυτεύσεις για την πρώτη αυτή περίοδο θα γίνονται μόνο από ενήλικες, λόγω του βάρους των δενδρυλλίων, στις περιοχές Δένειας, Περιστερώνας, Μαλούντας, και Κιτίου, ενώ θα συνεχιστούν τα επόμενα έτη και θα ολοκληρωθούν το 2026. Στους συμμετέχοντες θα σταλεί ηλεκτρονικά ειδικό εκπαιδευτικό υλικό σε μορφή βίντεο για τον τρόπο φύτευσης», διευκρίνισε η δρ Παναγιώτου.
Ο Συντονιστής του Έργου «LIFE-AgrOassis» Δρ Ντάλιας, στον χαιρετισμό του, ευχαρίστησε την Επίτροπο Περιβάλλοντος για τη στήριξή της στην υλοποίηση των δράσεων του προγράμματος. Κάνοντας σύντομη επισκόπηση του έργου ανέφερε ότι αυτό στοχεύει να προωθήσει δράσεις που θα περιορίσουν την υποβάθμιση και θα αναζωογονήσουν τα φυσικά συστήματα που στηρίζουν τις καλλιέργειες. Πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει τρεις κύριες δράσεις, την ενσωμάτωση κομπόστ για την αύξηση της οργανικής ουσίας και της μικροβιακής δραστηριότητας των εδαφών, την προώθηση της καλλιέργειας σε σιτηρά και ελαιώνες, και τους φυτοφράκτες, με πολύ θετικές επιπτώσεις στην παραγωγή.
Ο Δρ Σαρρής, στην παρέμβασή του, αναφέρθηκε στους φυτοφράκτες και εξήγησε ότι στόχος του έργου είναι η ανασύσταση φωτοφρακτών με ιθαγενή και ενδημικά φυτά της Κύπρου σε μήκος 30 km με σκοπό την αναγέννηση υποβαθμισμένης γεωργικής γης ώστε να γίνουν τα αγροοικοσυστήματα της Κύπρου πιο ανθεκτικά στην κλιματική αλλαγή. Σημείωσε ότι όταν το περιβάλλον είναι ξηρικό οι δεντροφυτεύσεις πολλές φορές αποτυγχάνουν, και ότι αυτό προσπαθούν να αντιμετωπίσουν μέσω του έργου, με την αναπαραγωγή ξηρανθεκτικών δενδρυλλίων. «Η ανάπτυξη βαθύρριζων δενδρυλλίων προσαρμοσμένων στην ξηρασία ήδη από το φυτώριο είναι μια από τις καινοτομίες που εφαρμόζονται για πρώτη φορά στην Ευρώπη στο πλαίσιο του έργου προκειμένου να έχουν οι φυτοφράκτες μεγαλύτερη πιθανότητα επιβίωσης ακόμη και χωρίς πότισμα με σκοπό να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της ερημοποίησης». Στη συνέχεια, ο Δρ Σαρρής παρουσίασε το σύστημα Σωλήνων Αύξησης Βάθους Ρίζας και εξήγησε τα πλεονεκτήματά του αναφέροντας ότι τα δενδρύλλια προσαρμόζονται ήδη από το φυτώριο σε συνθήκες ξηρασίας με στόχο την εξοικονόμηση νερού ποτίσματος και την προσαρμογή τους σε στρες για τη μετέπειτα επιτυχή φύτευσή τους σε άγονα και ξηρικά εδάφη.
Οι δενδροφυτεύσεις θα πραγματοποιηθούν στο πλαίσιο του έργου «LIFE-AgrOassis» που στόχο έχει να βοηθήσει στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή του αγροτικού τομέα της Κύπρου και της Ελλάδας. Στο έργο συμμετέχουν το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, με συντονιστή το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών και εμπλοκή των Τμημάτων Γεωργίας, Δασών και Περιβάλλοντος, το Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, το KES Research Centre, το Ίδρυμα Λαόνα για την Αναβίωση και Προστασία της Κυπριακής Υπαίθρου, η Ένωση Κυπρίων Αγροτών, η εταιρεία Παραδεισιώτης Ltd., το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, ο Δημοτικός Οργανισμός Κοινωνικοπολιτιστικής Ανάπτυξης Σητείας (Δ.Ο.Κ.Α.Σ) και ο Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων (Τ.Ο.Ε.Β) Ταυρωπού Καρδίτσας.