Λόγω εργασιών συντήρησης των συστημάτων του Ειδησεογραφικό Πρακτορείο    www.vouli.net , θα υπάρξει διακοπή στις υπηρεσίες. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

Παρασκευή 13 Μαΐου 2022

«Ο Κ. Μητσοτάκης συντονίζει τη λεηλασία κατά των Ελλήνων πολιτών - Στις 15 Μαΐου δυναμώνουμε το μήνυμα πολιτικής αλλαγής»

 

Συνέντευξη του εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Νάσου Ηλιόπουλου, στον ραδιοφωνικό σταθμό «στο Κόκκινο» 105,5 FM (Γ. Τραπεζιώτης)

«Ο Κ. Μητσοτάκης συντονίζει τη λεηλασία κατά των Ελλήνων πολιτών - Στις 15 Μαΐου δυναμώνουμε το μήνυμα πολιτικής αλλαγής»

Δριμεία κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό εξαπέλυσε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας «στο Κόκκινο». «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο άνθρωπος που συντονίζει τη λεηλασία και την καταστροφή των Ελλήνων πολιτών. Παίρνει την κρίση και την κάνει ευκαιρία για τους λίγους, πολλαπλασιάζοντας τις συνέπειες για τους πολλούς», διεμήνυσε.

«Κάθε αριστερός, δημοκράτης, προοδευτικός άνθρωπος θέλει να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Και η πολιτική Μητσοτάκη. Δεν τίθεται απλώς ζήτημα να αλλάξει το πολιτικό προσωπικό της ίδιας νεοφιλελεύθερης πολιτικής», επισήμανε ο εκπρόσωπος Τύπου. Μάλιστα, τόνισε ότι «το κάλεσμα για μια προοδευτική διακυβέρνηση δεν έχει ούτε αποκλεισμούς ούτε προνομιακούς συνομιλητές», και υπογράμμισε με νόημα: «Την επόμενη μέρα οι πολίτες δεν θα συγχωρήσουν μια πολιτική δύναμη που ενώ θα μπορεί να συμμετέχει σε ένα τέτοιο σχέδιο, δεν θα το κάνει».


Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τη συζήτηση στη βουλή σχετικά με την αμυντική και εξωτερική πολιτική της χώρας, ο Ν. Ηλιόπουλος ήταν κατηγορηματικός.

«Ο κ. Μητσοτάκης προχωράει σε κάτι που κανείς πρωθυπουργός δεν έχει κάνει ποτέ. Ούτε από τη δική του παράταξη. Δίνει χωρίς χρονικό όριο στρατιωτικές βάσεις σε συμφωνία με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τί κερδίζουμε με αυτή τη συμφωνία; Αλλάζει κάτι σε σχέση με την Τουρκία; Και ο Ερντογάν συζητά την αναβάθμιση του στρατιωτικού του εξοπλισμού από τις ΗΠΑ και την προκλητική συμπεριφορά συνεχίζει η Άγκυρα. Η πολιτική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης έχει αποτύχει στα πάντα. Επιλέγει με προσωπική του απόφαση να αλλάξει το αμυντικό δόγμα της χώρας και να στείλει πολεμικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Η χώρα μας δεν είναι χωράφι του. Ευτυχώς σύντομα το λάθος της εκλογής του θα διορθωθεί, αλλά το θέμα είναι μέχρι να διορθωθεί με εκλογές και λαϊκή συμμετοχή, να έχει μείνει κάτι όρθιο», είπε.
«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία στρατηγική για την εξωτερική και αμυντική πολιτική της χώρας. Και η μεγαλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι ότι για τη Συμφωνία των Πρεσπών, τη μεγαλύτερη διπλωματική μας επιτυχία, δεν έχει φέρει καν προς ψήφιση στη βουλή τα μνημόνια συνεργασίας. Γιατί μάλλον ζορίζεται από τον κ. Σαμαρά...», είπε ο Ν. Ηλιόπουλος.

Ερωτηθείς για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. θα υπέγραφε τη συμφωνία με τις ΗΠΑ αν ήταν σήμερα κυβέρνηση, ο Νάσος Ηλιόπουλος απάντησε: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ποτέ δεν υπέγραψε καμία επ' αόριστο παραχώρηση βάσεων. Είχαμε καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ αλλά πάντα σε όφελος των συμφερόντων τις χώρας, με βάση τη γεωστρατηγική θέση που βρίσκεται. Και ταυτόχρονα είχαμε καλές σχέσεις και με χώρες της Λατινικής Αμερικής, παρ΄ όλο που δεν ήταν αρεστές τότε. Επομένως, η πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική έγινε πράξη την περίοδο 2015-2019».

Ο Νάσος Ηλιόπουλος, ερωτηθείς για το αν μπορεί να αλλάξει η συμφωνία με τις ΗΠΑ είπε ότι «υπάρχουν ρήτρες αναθεώρησης και θα τις εξετάσουμε με πρώτο γνώμονα τα συμφέροντα της χώρας».
«Απέναντί μας δυστυχώς έχουμε ένα γείτονα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί όσον αφορά στο κλίμα έντασης με την Τουρκία. Γι΄ αυτό επιμένουμε αυτή η ένταση να λυθεί με βάση το διεθνές δίκαιο, στο Δικαστήριο της Χάγης. Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται να ακολουθήσει αυτή τη στρατηγική γιατί είναι όμηρος του ακροδεξιού λαϊκισμού», σημείωσε.


Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφέρθηκε στο μεταξύ σε ένα συγκεκριμένο περιστατικό, ζητώντας την αποπομπή του διευθυντή του Γραφείου Τύπου της ΝΔ.

«Χθες αργά το βράδυ ο κ. Ρωμανός, διευθυντής του Γρ. Τύπου της ΝΔ χαρακτήρισε την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη βουλή τουρκικής εκπροσώπησης. Δεν τους δίνουμε κανένα δικαίωμα να αμφισβητούν τον πατριωτισμό της Αριστεράς και να προχωρούν σε μια σκουριασμένη πατριδοκαπηλεία ανάλογη με τις πιο μαύρες σελίδες της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Ελλάδα. Αν μέχρι το τέλος της ημέρας ο κ. Ρωμανός παραμείνει στη θέση του η ευθύνη και η ντροπή είναι όλη του Κ. Μητσοτάκη», είπε.
«Επίσης δεν θα ανεχτούμε την κριτική της ΝΔ περί λαϊκισμού! Από τους ανθρώπους που είχαν ντυθεί Βουκεφάλες, και πυροδοτούσαν την ένταση στα Βαλκάνια κατηγορώντας τη Συμφωνία των Πρεσπών, μια συμφωνία ειρήνης», συμπλήρωσε.


Σε ερώτηση για τις επικείμενες μετεκλογικές συνεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, ο Ν. Ηλιόπουλος είπε: «Εκλογές με απλή αναλογική σημαίνει κυβέρνηση συνεργασίας. Με διαφορές, ναι. Εμείς φιλοδοξούμε όμως να είμαστε πρώτο κόμμα στις εκλογές. Και θα βρούμε λύση στη βάση του προγράμματός μας να κάνουμε συνεργασίες».
«Εμείς μιλάμε προγραμματικά, στη βάση των κοινωνικών αναγκών της εργασίας, του κοινωνικού κράτους, τη ρύθμιση και διαγραφή του πανδημικού χρέους. Στη βάση αυτή περιμένουμε και από τις λοιπές δυνάμεις να συζητήσουν. Το ποιος θα είναι πρωθυπουργός δεν το επιλέγουν οι αρχηγοί των κομμάτων αλλά ο ελληνικός λαός. Να μην κλείνει λοιπόν το μάτι ο κ. Ανδρουλάκης σε κυβερνήσεις με τεχνοκράτες πρωθυπουργούς», τόνισε.

Στο μεταξύ, για τις αυξήσεις στο ρεύμα, είπε: «Στην Ελλάδα έγιναν συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές που πολλαπλασίασαν την κρίση».
«Στην ΕΕ για παράδειγμα, στο οκτάμηνο μεσοσταθμικά το ρεύμα έχει αυξηθεί κατά 20%, στην Ελλάδα κατά 80%. Στην Ελλάδα το 99% των αυξήσεων στην τιμή της χονδρικής περνάει στον καταναλωτή και στη δεύτερη χώρα, στην Αυστρία, το 46%. Και ακόμη, στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής Ισπανία και Πορτογαλία πέτυχαν αποσύνδεση της τιμής του φυσικού αερίου από το ρεύμα και ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε να μην είναι με αυτό το μπλοκ. Επέλεξε, δε, την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ εν μέσω ενεργειακής κρίσης. Προχώρησε σε βίαιη απολιγνιτοποίηση όχι γιατί επέκτεινε τις ΑΠΕ αλλά για να κάνουμε εισαγωγή ρώσικου φυσικού αερίου και μάλιστα 30% πιο ακριβά από τη Βουλγαρία! Και επί των ημερών του η ρήτρα αναπροσαρμογής μπήκε στα ελληνικά νοικοκυριά. Δεν έχει ξαναγίνει τέτοιο πράγμα».

Όσο για τα υπερκέρδη των μεγάλων ηλεκτροπαραγωγών είπε ότι το ζήτημα είναι η άμεση κατάργηση του μηχανισμού αναπαραγωγής αυτών των υπερκερδών, και φυσικά η άμεση φορολογησή τους. «Η απάντηση της ΡΑΕ κάνει λόγο για περίπου 1 δισ. ευρώ και μάλιστα, σε αυτά δεν περιλαμβάνονται τα κέρδη από το φυσικό αέριο. Άρα μιλάμε για πλήρη δικαίωση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε.


Αναφορικά με την τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί η ΔΕΗ είπε: «Η ΔΕΗ ακόμη και τώρα αν υπήρχε πολιτική βούληση θα μπορούσε να ακολουθήσει διαφορετική πολιτική, γιατί το δημόσιο διακρατεί αυτό που λέγεται "blocking minority". Μια κυβέρνηση που δεν έχει το άγχος της μετοχής, αλλά το άγχος της κοινωνίας και της οικονομίας, θα το έκανε αυτό. Είναι και τεράστιο ηθικό ζήτημα που ξεπερνά τα όρια της νομιμότητας και αφορά τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος από τα golden boys της ΔΕΗ. Δεν γίνεται ο κ. Στάσσης που παίρνει 360 χιλιάδες ευρώ το χρόνο να δίνει μπόνους 16 εκατ. ευρώ στον εαυτό του και τα στελέχη της ΔΕΗ μέσω μετοχών. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα είχε ήδη κάνει ελέγχους».
«Είναι εφικτό να έχουμε μια ΔΕΗ που θα λειτουργεί με κοινωνικό και αναπτυξιακό πρότυπο. Και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα κινηθεί σε αυτή την κατεύθυνση. Για να στηρίξουμε την βιομηχανία της χώρας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά. Απέναντι στις πολλαπλές κρίσεις χρειαζόμαστε δημόσια εργαλεία, δεν μπορούν να λυθούν τα προβλήματα στο φανταστικό σύμπαν της ελεύθερης αγοράς. Το αόρατο χέρι της αγοράς και το ορατό χέρι των φίλων του κ. Μητσοτάκη έχει πιάσει την κοινωνία από το λαιμό».


Τέλος, σχετικά με τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. την Κυριακή 15 Μαΐου, τόνισε: «Όποιος και όποια θέλει να δυναμώσει το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής είναι παραπάνω από καλοδεχούμενος και αναγκαίος να έρθει να ψηφίσει στην κάλπη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Η δεύτερη κάλπη αφορά τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής και σε αυτή ψηφίζουν τα ήδη εγγεγραμμένα μέλη του κόμματος».
«Με το που τελείωσε το συνέδριό μας η ΝΔ έκανε τα πάντα για να πετάξει λάσπη στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στο συνέδριο της ΝΔ όμως είδαμε ότι ο κ. Μητσοτάκης μιλούσε για τον κίνδυνο να επανέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μας φοβούνται λοιπόν. Ο κίνδυνος για τον κ. Μητσοτάκη είναι η ελπίδα για την κοινωνική πλειοψηφία. Εμείς βλέπουμε την ελπίδα στα μάτια των ανθρώπων. Και στις περιοδείες που κάνει ο Αλ. Τσίπρας», σημείωσε, και κατέληξε: «Πρέπει να τους στείλουμε πίσω το λογαριασμό όχι μόνο για το ρεύμα, αλλά και για την πανδημία και για όλα. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ενισχύεται, δυναμώνει και είναι εδώ για την κοινωνική δικαιοσύνη και τους πολλούς».