Hellenic Cypriot Press Agency

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Απάντηση Αν. Ένρια (ΕΚΤ) σε ερώτηση Δ. Παπαδημούλη για τις κυρώσεις που υποχρεούται να επιβάλλει σε τράπεζες και τραπεζικά στελέχη όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροαπάτης


Απάντηση Αν. Ένρια (ΕΚΤ) σε Δημ. Παπαδημούλη: «Οποιοδήποτε γεγονός θα μπορούσε να επηρεάσει την καλή φήμη μέλους του ΔΣ τράπεζας κράτους-μέλους μπορεί να οδηγήσει στην επαναξιολόγηση της καταλληλότητας του συγκεκριμένου προσώπου».

· Ερώτηση Δημ. Παπαδημούλη προς την ΕΚΤ, με αφορμή το σκάνδαλο φοροαπάτης CumEx, για τις κυρώσεις που υποχρεούται να επιβάλλει σε τράπεζες και τραπεζικά στελέχη όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροαπάτης.

· Επίτροπος Π. Μοσκοβισί: «Η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει μέλη του διοικητικού οργάνου τραπεζών που τελούν υπό την εποπτεία της».
«Oποιοδήποτε γεγονός θα μπορούσε να επηρεάσει την καλή φήμη μέλους του διοικητικού οργάνου» κάποιας εκ των τραπεζών των κρατών-μελών, «μπορεί να οδηγήσει στην επαναξιολόγηση της καταλληλότητας του συγκεκριμένου προσώπου», απαντά ο Αντρέα Ένρια, Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε ερώτηση του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Η ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη αφορούσε τις ενδεχόμενες κυρώσεις που υποχρεούται, βάσει του κανονισμού της ΕΕ, να επιβάλλει η ΕΚΤ σε τράπεζες και τραπεζικά στελέχη όταν εμπλέκονται σε υποθέσεις φοροαπάτης, Είχε προκύψει σε συνέχεια απάντησης που έλαβε από την Κομισιόν και τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί για το ευρωπαϊκό σκάνδαλο φοροαπάτης CumEx. Στην απάντησή της, πάντως, μέσω του Αν. Ενρία, η ΕΚΤ «νίπτει τας χείρας της» για τη φοροαπάτη: «Η επιβολή κυρώσεων για φορολογική απάτη δεν εμπίπτει στο πεδίο της εντολής των φορέων προληπτικής εποπτείας». Ωστόσο, η ΕΚΤ «έχει αναγνωρίσει ως κίνδυνο συμπεριφοράς τη μη συμμόρφωση με τις φορολογικές νομοθετικές διατάξεις».
Πέραν των περιπτώσεων φορολογικής απάτης, ο Αν. Ενρία αναφέρει ότι «οι εξουσίες επιβολής κυρώσεων κατανέμονται μεταξύ της Τραπεζικής Εποπτείας της ΕΚΤ και των εθνικών αρμόδιων αρχών (ΕΑΑ) εντός του ευρωπαϊκού εποπτικού πλαισίου», και αφορούν «σημαντικά πιστωτικά ιδρύματα υπό την εποπτεία της ΕΚΤ όταν αυτά παραβαίνουν τις απαιτήσεις προληπτικής εποπτείας».
Υπενθυμίζεται ότι στην απάντησή του με ημερομηνία 7/2/2019 ο Π. Μοσκοβισί τόνιζε -αναφορικά με τις κυρώσεις για παραβιάσεις στις οποίες εμπλέκονται τράπεζες- ότι «οι κυρώσεις για τις παραβιάσεις των υποχρεώσεων που υπέχουν οι τράπεζες δύνανται να επιβληθούν στα μέλη του διοικητικού τους οργάνου». Και συμπλήρωνε πως "σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ. 1024/2013 του Συμβουλίου, ηΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει μέλη του διοικητικού οργάνου τραπεζών που τελούν υπό την εποπτεία της".
Σε συνέχεια της απάντησης αυτής, ο Δημ. Παπαδημούλης ζήτησε να μάθει από την ΕΚΤ «πώς ερευνά και αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη εμπλοκή τραπεζικών στελεχών σε συνέχεια του σκανδάλου CumEx, αλλά και συνολικά σε περιπτώσεις μεγάλης φοροαποφυγής και απάτης που έχουν έρθει στο φως (π.χ. PanamaPapers, ParadisePapers)», καθώς και ζήτησε λεπτομερή «στοιχεία για το ρόλο των τραπεζών στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά την υπόθεση CumEx».
Απαντώντας, ο Αν. Ενρία επισημαίνει πως η διαδικασία της επαναξιολόγησης μελών του ΔΣ των τραπεζών αφορά «ιδίως σε περίπτωση κατά την οποία εκκρεμούν κυρώσεις ή ποινικές διαδικασίες σε βάρος αυτού», και προσθέτει πως «στις περισσότερες περιπτώσεις κατά τις οποίες εκκρεμούν ποινικές διαδικασίες θα ζητηθεί από την εποπτευόμενη οντότητα να παρακολουθήσει αυτές τις διαδικασίες και να γνωστοποιήσει αμέσως στην Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ τυχόν νέες εξελίξεις, καθώς και τον τυχόν αντίκτυπο που ενδέχεται να έχουν».
Ακόμη, ο Αν. Ενρία διευκρινίζει: «Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ, κατά την αξιολόγηση που διενεργεί όσον αφορά εν εξελίξει ποινικές ή διοικητικές διαδικασίες, λαμβάνει υπόψη, μεταξύ άλλων: α) το στάδιο της διαδικασίας, ειδικά αν οι καταδικαστικές ή άλλες αποφάσεις είναι τελικές ή αν υπάρχει ενδεχόμενο ή προοπτική έφεσης, β) τη φύση νέων ή υφιστάμενων διώξεων ή κατηγοριών, μεταξύ άλλων κατά πόσον η δίωξη είναι ποινική ή διοικητική ή αν σχετίζεται με απιστία, γ) τον χρόνο που έχει παρέλθει από το υποτιθέμενο αδίκημα, δ) την ύπαρξη άλλων εκκρεμών ή παρελθουσών ερευνών και την έκβαση αυτών, καθώς και τις πιθανές κυρώσεις σε περίπτωση καταδικαστικής απόφασης, ε) την προσωπική εμπλοκή του μέλους του διοικητικού οργάνου και στ) κατά πόσον υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν την ύπαρξη ελαφράς ή βαρείας αμέλειας ή δόλου».
Στην ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη για το πώς η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ σκοπεύει να θωρακίσει το τραπεζικό σύστημα έναντι της φορολογικής απάτης, ο Αν. Ενρία απαντά: «Η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ γνωρίζει ότι η παράβαση της σχετικής εθνικής νομοθεσίας μπορεί να έχει αντίκτυπο σε ένα πιστωτικό ίδρυμα», έτσι «έχει αναγνωρίσει ως κίνδυνο συμπεριφοράς τη μη συμμόρφωση με τις φορολογικές νομοθετικές διατάξεις». Τον κίνδυνο αυτό η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη «κατά την άσκηση της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών υπό την αρμοδιότητά της».«Όταν εντοπίζει αδυναμίες, η Τραπεζική Εποπτεία της ΕΚΤ επιβάλλει στις τράπεζες ποιοτικές και ποσοτικές απαιτήσεις με σκοπό την αντιμετώπιση των εντοπιζόμενων ανεπαρκειών όπου χρειάζεται», καταλήγει ο Αν. Ενρία.

Η ερώτηση του Δημ. Παπαδημούλη:
Στην απάντησή του με ημερομηνία 7/2/2019, σε συνέχεια ερώτησής μου για το ευρωπαϊκό σκάνδαλο φοροαπάτης CumEx, ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί επισημαίνει -αναφορικά με τις κυρώσεις για παραβιάσεις στις οποίες εμπλέκονται τράπεζες- ότι "οι κυρώσεις για τις παραβιάσεις των υποχρεώσεων που υπέχουν οι τράπεζες δύνανται να επιβληθούν στα μέλη του διοικητικού τους οργάνου".
Όπως έχει γίνει γνωστό, στο εν λόγω σκάνδαλο, που κόστισε στα δημόσια ταμεία τουλάχιστον 11 κρατών-μελών πάνω από 55 δισ. ευρώ, εμπλέκονται μέλη της διοίκησης των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Στο μεταξύ, στη Γερμανία σε συνέχεια της υπόθεσης, η τράπεζα MapleBank κατέθεσε αίτηση πτώχευσης.  Ο Π. Μοσκοβισί επισημαίνει ότι "σύμφωνα με το άρθρο 16 του κανονισμού (ΕΕ) αριθμ 1024/2013 του Συμβουλίου, η ΕΚΤ μπορεί ανά πάσα στιγμή να παύσει μέλη του διοικητικού οργάνου τραπεζών που τελούν υπό την εποπτεία της".
Ερωτάται η ΕΚΤ:
- Πώς ερευνά και αντιμετωπίζει την ενδεχόμενη εμπλοκή τραπεζικών στελεχών, σε συνέχεια του σκανδάλου CumEx, αλλά και συνολικά σε περιπτώσεις μεγάλης φοροαποφυγής και απάτης, που έχουν έρθει στο φως (π.χ.PanamaPapers, ParadisePapers);
- Ποια στοιχεία έχει για τον ρόλο των τραπεζών στη διασπάθιση δημόσιου χρήματος κατά την υπόθεση CumEx;
- Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχει προβεί ή σκοπεύει να προβεί κατ' εφαρμογή του κανονισμού 1024/2013 του Συμβουλίου, με στόχο την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος;

Συνημμένο το κείμενο της απάντησης της ΕΚΤ

27-03-2019 Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ