Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Παρασκευή 1 Φεβρουαρίου 2019

Στ. Θεοδωράκης: Γιατί δεν δειλιάσαμε να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στ. Θεοδωράκης: Γιατί δεν δειλιάσαμε να ψηφίσουμε τη Συμφωνία των Πρεσπών


«Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι γιατί ψηφίσαμε. Το ερώτημα είναι γιατί δεν δειλιάσαμε. Γιατί δεν τρέξαμε και εμείς να κρυφτούμε στις κομματικές σπηλιές, αφήνοντας τους δημαγωγούς και τους λαϊκιστές να αλωνίζουν στα τηλεοπτικά πάνελ, στα συλλαλητήρια και στη Βουλή» τονίζει σε ανάρτησή του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας στις δηλώσεις του Γιώργου Αμυρά στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο οποίος υπονόησε ότι υπήρξε συναλλαγή και είπε ότι αυτός που «σκότωσε» το Ποτάμι ήταν ο ίδιος ο αρχηγός του.
«Και παρά τις πιέσεις, τις απειλές, το καθημερινό πολιτικό bullying - που κάποιοι προσπαθούν να συντηρήσουν μέχρι σήμερα- μείναμε πιστοί στις αρχές μας. Ναι! Κάναμε κάτι αδιανόητο για τους πολιτικάντηδες. Είπαμε - και συνεχίζουμε να λέμε- ΟΧΙ στην κυβέρνηση αλλά ΝΑΙ στη Συμφωνία.
Χωρίς κανένα κέρδος - αλλά αντίθετα με προσωπικό κόστος ο καθένας μας - πήγαμε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας.
Σκεφθήκαμε τις επόμενες γενιές και όχι τις επόμενες εκλογές. Έτσι θα έπρεπε να προχωράει η πατρίδα. Γιατί πολιτική δεν είναι το κυνήγι της καρέκλας. Πολιτική δεν είναι να λες μόνο τα ευχάριστα και τα εύκολα» προσθέτει ο επικεφαλής του Ποταμιού.
Υπενθυμίζει ότι από τότε που άνοιξε η πρώτη χαραμάδα της λύσης, στα τέλη του '17 - στη Βουλή, στις εφημερίδες, στις ανακοινώσεις του Ποταμιού - ήταν ξεκάθαρος. Και τον Μάρτιο του '18 πρότεινε στον κ.Τσίπρα να αναλάβει πρωτοβουλία για διακομματική συνεννόηση μέσα από ένα Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας. «Δεν με άκουσε. Είχε άλλους κομματικούς σχεδιασμούς» σημειώνει.
Ο κ. Θεοδωράκης επισημαίνει ότι «για το Ποτάμι όμως ήταν ιδρυτική θέση: Το Μακεδονικό πρέπει να λυθεί με σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό erga omnes. Και τον Νοέμβριο του ‘18 - πέντε μήνες μετά την υπογραφή της Συμφωνίας στις Πρέσπες - το Συνέδριο του Ποταμιού με συντριπτική πλειοψηφία αποφάσισε: «Το "Βόρεια Μακεδονία'' είναι μια επιβεβλημένη λύση. Και όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή οι Έλληνες θα πρέπει να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν...».
«Αταλάντευτη ευρωπαϊκή πορεία σημαίνει σύγκρουση με τον εθνικό απομονωτισμό. Δεν θα κολλήσουμε την αρρώστια του δημαγωγικού ΟΧΙ...». Αυτά είπαν, υπογραμμίζει, οι σύνεδροι του Ποταμιού στον Κεραμεικό. Ο Σταύρος Θεοδωράκης καταλήγει τονίζοντας ότι «Η ιστορία της χώρας μας, διδάσκει ότι πολλά θετικά έχουν γίνει επειδή κάποιοι άντεξαν. Θα είμαστε παρόντες λοιπόν και στις επόμενες μάχες. Μέχρι να δούμε την Ελλάδα αλλιώς. Καλό μήνα, σε φίλους και αντιπάλους».