Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019

Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμηνας, για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία


Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου, Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου και Υπεύθυνου ΚΤΕ Εξωτερικών και Άμηνας, για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία



Η ανταλλαγή επισήμων επισκέψεων σε επίπεδο κορυφής μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι θετικές, στο βαθμό που είναι επαρκώς προετοιμασμένες. Προφανώς η επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα στα τέλη του 2017 αποτελεί αντιπαράδειγμα.

Η παρούσα επίσκεψη του κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία ξεκίνησε αρνητικά, με την επικήρυξη των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, αλλά και με την επίσημη ανακοίνωση εκ μέρους της Τουρκίας της ατζέντας των συνομιλιών, στα θέματα της οποίας εντάχθηκαν «τα νησιά», η «τουρκική μειονότητα» κοκ.

Ταυτοχρόνως, αυξήθηκαν και οι τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Προκαλεί έντονο προβληματισμό  το περιεχόμενο της μαραθώνιας συνάντησης Τσίπρα-Ερντογάν, που πραγματοποιήθηκε κατά μόνας χωρίς την παρουσία συνεργατών.
Υπήρξαν αποφάσεις ή δεσμεύσεις; Σε ποια θέματα; Και πάντως δεν μπορεί να γίνουν αποδέκτες οι αναφορές του Τούρκου Προέδρου έξω από το πλαίσιο της συνθήκης της Λωζάνη για την Θράκη, ούτε οι ανιστόρητες διασυνδέσεις, όπως η απαράδεκτη διασύνδεση ενός διεθνούς θέματος ανθρωπίνων δικαιωμάτων (η λειτουργία της σχολής της Χάλκης), με ένα ζήτημα που αφορά την ελληνική έννομη τάξη ( ο τρόπος ανάδειξης των ελληνικών δικαστικών αρχών, στους οποίους περιλαμβάνεται και ο μουφτής). Υπήρξαν απαντήσεις ως προς αυτά από τον Έλληνα Πρωθυπουργό;

Αναρωτιόμαστε επίσης γιατί ο κ. Τσίπρας δεν σχολίασε την προκλητική ενέργεια της επικήρυξης των οκτώ Τούρκων αξιωματικών, η οποία μάλιστα έγινε την ημέρα της επίσκεψής του.

Τέλος, είναι απαράδεκτο να θεωρείται επίτευγμα η δυνατότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας μεταξύ του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Τούρκου Προέδρου. Οι επαφές αυτού του είδους έχουν έντονο παρελθόν επί όλων των κυβερνήσεων.

Είναι καταφανές, πως υπάρχει μεγάλη ανάγκη να πληροφορηθούν οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου και ο ελληνικός λαός για τα όσα συζητήθηκαν ή και αποφασίστηκαν κατά την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία.