ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΜΑΝΩΛΗ ΟΘΩΝΑ
ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ Ε.Γ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ
ΚΑΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΣΤHN ΕΚΠΟΜΠΗ «ΠΡΩΪΝΗ ΕΙΔΗΣΗ» ΤΗΣ EΡΤ1 &
ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Ν. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟ
«Παρέδωσαν όλα εκείνα που κατά διαβολική σύμπτωση αποτελούσαν την κόκκινη γραμμή των Σκοπίων για πολλά χρόνια»
Για την συμφωνία των Πρεσπών
Στο πρώτο κρίσιμο στάδιο του χειρισμού αυτού του θέματος, ένας πρωθυπουργός που θέλει να προσεγγίσει ένα εθνικό θέμα, στο πλαίσιο μιας γραμμής που έχει διαμορφώσει πράγματι η χώρα τα τελευταία χρόνια, το πρώτο πράγμα που κάνει, είναι να συγκαλέσει το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, να επιβεβαιώσει και να επικαιροποιήσει την εθνική γραμμή και πάει ισχυρός να διαπραγματευτεί με βάση το εθνικό πλαίσιο. Ο κος Τσίπρας δεν το επέλεξε, ενήργησε μόνος του, παραφράζοντας αυτό που είχε καταλάβει ως εθνική γραμμή. Απέφυγε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών ενδεχομένως και για τον λόγο, ότι σε αυτό το τραπέζι θα καθόταν και ο κυβερνητικός του εταίρος ως αρχηγός κόμματος ο Υπουργός Άμυνας, ο οποίος είχε μια εντελώς διαφορετική άποψη και δεν ήθελαν να αναδείξουν αυτή την αντίφαση στο κορυφαίο θεσμικό επίπεδο. Με αποτέλεσμα, να έχουμε φτάσει εδώ που φτάσαμε σήμερα. Να έχουμε μια πολύ κακή συμφωνία, η οποία παρέδωσε όλα εκείνα, τα οποία σήμερα αναφέρονται ως δευτερεύοντα. Αλλά ξέρετε, κατά διαβολική σύμπτωση ήταν εκείνα, τα οποία όλα τα τελευταία χρόνια αποτελούσαν την κόκκινη γραμμή των Σκοπίων στην διαπραγμάτευση. Αν ήταν να τα δώσουμε όλα αυτά, θα το είχαμε λύσει το θέμα εδώ και είκοσι χρόνια. Όμως, υπήρξε σταθερά η εθνική γραμμή, ότι το όνομα που θα συμφωνούσαμε, θα προσδιόριζε τα πάντα και δεν θα υπήρχαν αυτές οι επιλεκτικές και επίμονες εξαιρέσεις που ζητούσε η άλλη πλευρά. Είμαστε, λοιπόν, σήμερα με μία αδύναμη Κυβέρνηση, με μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία παρδαλή που τυπικά μόνο υπάρχει. Με μια συμφωνία που ο αρχιτέκτονας της κ.Κοτζιάς, που την διαπραγματεύτηκε ως υπουργός Εξωτερικών, απεπέμφθει με σοβαρές καταγγελίες. Με ένα νέο σύνταγμα των Σκοπίων, που δεν έχει έρθει επισήμως και δεν το έχουν τα κόμματα, την ώρα που κυρώνει η Ελληνική Βουλή την συμφωνία και με το σύνολο των υφιστάμενων κοινοβουλευτικών κομμάτων να είναι αρνητικά και την πλειοψηφία του λαού να διαφωνεί. Είναι λοιπόν φανερό, ότι δεν υπάρχει πολιτικά, ηθικά και δεοντολογικά η νομιμοποίηση σ' αυτή τη βουλή και σ'αυτή την Κυβέρνηση να κλείσει με αυτό τον τρόπο, ένα τόσο ευαίσθητο εθνικό θέμα.
Για την συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου
Άκουσα τον κ. Σεβαστάκη να λέει ότι συμφωνεί με το περιεχόμενο της συνέντευξης του κ. Παπανδρέου. Συμφωνεί επομένως ότι η Κυβέρνηση χρησιμοποίησε ένα εθνικό θέμα, για να διχάσει το πολιτικό σύστημα και την ελληνική κοινωνία. Συμφωνεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κύριος Τσίπρας, ούτε κατά διάνοια δεν είναι προοδευτική δύναμη και δεν νομιμοποιείται να κυβερνά με την ακροδεξιά και να θυμάται τον προοδευτικό χώρο, τώρα που πάει σε εκλογές. Επομένως χαίρομαι, γιατί, αν πράγματι ο κ. Σεβαστάκης συμφωνεί με όλα αυτά, οι πόρτες του Κινήματος Αλλαγής είναι ανοιχτές για εσάς κ. Σεβαστάκη.
Για τα δήθεν διαλυτικά φαινόμενα του Κινήματος Αλλαγής λόγω της συμφωνίας
Το Κίνημα Αλλαγής ξεκίνησε με 16 βουλευτές, έχει σήμερα 19. Έχει μια ομόφωνη και ενιαία στάση στη βουλή. Αυτό απηχεί την συντριπτική πλειοψηφία των χιλιάδων μελών του και επομένως αυτή η εξομοίωση της εικόνας με τα Ποτάμια, με την Ένωση Κεντρώων, με τους ΑΝΕΛ είναι μια φιλότιμη προσπάθεια ενός ολόκληρου συστήματος των χορηγών επικοινωνίας, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο που θα πέσει στο κενό.
Για τις καταγγελίες Καμμένου για την Κυβέρνηση
Ο κος Καμμένος όταν μπορούσε, δεν ήθελε και τώρα που παριστάνει ότι θέλει, δε μπορεί να αποτελέσει εμπόδιο για την Συμφωνία των Πρεσπών. Σχετικά με την αναφορά του κ. Σεβαστάκη, ότι αποδεικνύεται τάχα μου ότι δεν ήταν σικέ το διαζύγιο, δεν ξεγελά κανένα. Τα συνεταιράκια Τσίπρας- Καμμένος επιβεβαίωσαν τη βούληση τους να παραμείνουν συνεταιράκια, απλά τροποποίηση των όρων της σύμβασης έκαναν, που εξυπηρετούσε και τους δύο. Επειδή, όμως, και οι δύο συμβαλλόμενοι είναι γνωστής αξιοπιστίας, προφανώς θα τα χαλάσουν στην εφαρμογή.