Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

Ομιλία Γ. Μαυρωτά μετά την εκλογή του ως Αντιπρόεδρος του Ποταμιού

Ομιλία Γ. Μαυρωτά μετά την εκλογή του ως Αντιπρόεδρος του Ποταμιού

Πρώτα απ' όλα να ευχαριστήσω πολύ για την εμπιστοσύνη σας, πραγματικά είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη για εμένα η θέση της αντιπροεδρίας του Κόμματος, το οποίο από την πρώτη στιγμή μπήκα και υπηρέτησα. Έχω σημειώσει δυο τρία πράγματα από αυτά που ακούστηκαν εδώ, να σας πω και κάποια πράγματα που έρχονται, για να ξέρετε κι εσείς και κυρίως αυτά που έρχονται κάποια κοινοβουλευτικά ορόσημα που θα δείτε το Ποτάμι εκεί παρόν στη Βουλή και δυνατό να φωνάζει.
Έχουμε μπροστά μας συνταγματική αναθεώρηση, έχουμε προϋπολογισμό και την επόμενη χρονιά έχουμε συμφωνία των Πρεσπών, αυτά είναι τα τρία κοινοβουλευτικά ορόσημα, χώρια τα διάφορα νομοσχέδια που θα περνάνε.
Να πούμε για το Συνέδριο ότι ακούστηκαν προτάσεις από τους σύνεδρους, από τα στελέχη πολύ ενδιαφέρουσες, κρατάω αυτό που είπαμε για το Καταστατικό ότι θα είναι μια δυναμική διαδικασία, η Επιτροπή συνεχίζει και στην επόμενη ΜΕΣΥΑ μετά τις εκλογές θα έχουμε και νέες διαφοροποιήσεις, τροποποιήσεις που μπορεί να υπάρξουν.
Το άλλο πολύ σημαντικό είναι η επικαιροποίηση των 99 θέσεων που έθεσαν πολλοί σύνεδροι ότι πρέπει ενόψει των εκλογών γιατί μπαίνουμε σε μια προεκλογική περίοδο να το κάνουμε, με έμφαση στις 7 θέσεις –πάντα μου άρεσαν οι 7, τόσοι είναι οι παίκτες σε μια ομάδα Πόλο, 7- που έβαλε ο Σταύρος, η οργανωτική ανασυγκρότηση πολύ σημαντικό σε ό,τι έχει να κάνει και με το περιφερειακό επίπεδο, αλλά και με το τομεακό επίπεδο. Δηλαδή πρέπει να ανασυστήσουμε λίγο τους τομείς πολιτικής, έχουμε προτάσεις απλώς πρέπει να τις βγάλουμε λίγο προς τα έξω και στη Βουλή αλλά και στην κοινωνία, το κυριότερο είναι στην κοινωνία, εκλαΐκευση δεν σημαίνει λαϊκισμός. Πρέπει να εκλαϊκεύσουμε πράγματα.
Στα αυτοδιοικητικά. Ακούστηκαν πολλά για αυτοδιοικητικά και πως το Ποτάμι θα είναι παρόν με τη δική του πάντα ατζέντα και με τη δική του νοοτροπία χωρίς κομματικά χρίσματα, αλλά με ορθό λόγο.
Η ευρωπαϊκή πρόταση, η Νεολαία. Είχαμε εδώ το πρωί του Volt, έχουμε μπροστά μας ευρωεκλογές πολύ κρίσιμες με ατζέντα Μακρόν, με Πράσινους να ανεβαίνουν, πράγματα τα οποία είναι εγγενή μέσα στο Ποτάμι και πρέπει να τα αναδείξουμε και να τα εκμεταλλευτούμε.
Να κλείσω, επειδή ακούστηκαν το πρωί και οι βουλευτές, χτες είχα μιλήσει και εγώ και ο Μίλτος Κύρκος να πω για την Κοινοβουλευτική Ομάδα ότι αν εξαιρέσεις τον Σταύρο είμαστε πέντε στη Βουλή. Ο καθένας έχει την ιστορία του, τις καταβολές του, δεν είμαστε και ούτε πρέπει να είμαστε όλοι ίδιοι. Ο Σπύρος, ο Σπύρος, ο Γρηγόρης, ο Γιώργος και εγώ είμαστε πέντε δάχτυλα, τα οποία όμως άμα τα σφίξουμε, κάνουμε μια δυνατή γροθιά και αυτό θα είμαστε από εδώ και πέρα μέχρι τις εκλογές.
Πως θα γίνει αυτό; Εύκολα, κατά τη γνώμη. Θα γίνει, δίνοντας έμφαση σε αυτά που μας ενώνουν. Και αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας διαφοροποιούν. Είναι η αταλάντευτη ευρωπαϊκή προοπτική, τα ίδια λέει ο Γρηγόρης, τα ίδια λέει ο Γιώργος, τα ίδια λέει ο Σπύρος, τα ίδια λέω κι εγώ, είναι ο πόλεμος στο πελατειακό κράτος, είναι η μεταρρυθμιστική ατζέντα, είναι τα δικαιώματα.
Και αυτά είναι πολύ περισσότερα από αυτά που μας χωρίζουν που ακούστηκαν εδώ κάποια πράγματα για τον ετεροπροσδιορισμό με το ποιους θα πάμε, ποιους θα αφήσουμε, οι συγγένειες με τους άλλους χώρους. Αυτά όμως είναι που ψάχνουν οι καλοθελητές για να μας διαλύσουν.
Αυτό είναι που πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας για να πορευτούμε από εδώ και πέρα. Σήμερα νομίζω ότι είναι ουσιαστικά η έναρξη της προεκλογικής περιόδου για τις επόμενες εκλογές για το Ποτάμι.
Είμαι μηχανικός και μου αρέσει να μιλάω πάντα με νούμερα. Χρειαζόμαστε περίπου 180 με 200.000 ψήφους για να μπούμε στην επόμενη Βουλή. Αν είμαστε 1.000 οι σύνεδροι, υποθέστε ότι έχουμε περίπου 180 αντιστοιχεί στον καθένα μας. Δεν είναι πολύ, τα είπαμε και προηγουμένως, ξεκινώντας τα είπαν πολλοί σύνεδροι, τα είπε ο Δημήτρης Αυγουστάτος που τον άκουσα προηγουμένως πως πρέπει να αρχίζουμε να δουλεύουμε, να φτιάχνουμε τα δίκτυα παντού σε όλη την Ελλάδα.
Πολλοί θα έρθουν από μόνοι τους και υπάρχουν εκεί άνθρωποι που ήταν Ποτάμι, πριν δημιουργηθεί το Ποτάμι και είναι Ποτάμι ακόμη αλλά δεν τους ξέρουμε. Αυτούς πρέπει να ψάξουμε να τους βρούμε. Πρέπει όμως να δείχνουμε κι εμείς ότι είμαστε ένα Κόμμα δυνατό, alive and kicking όπως λένε. Δυνατό, ζωντανό που κλωτσάει και πρέπει να αναζωογονήσουμε αυτό το έδαφος γιατί υπάρχει έδαφος που μπορεί να μην είναι παντού γόνιμο, αλλά νομίζω ότι πρέπει να ρίχνουμε το σπόρο μας παντού.
Από το 20-25% που μας ακούν, μας αρκούν 1 στους 5 προοδευτικοί πολίτες και Αριστεροί και Φιλελεύθεροι που έχουν απογοητευτεί είτε από το ΣΥΡΙΖΑ που ήταν η ελπίδα που έρχεται, αλλά έχει γίνει το έργο που επαναλαμβάνεται, είτε από τη συντηρητική στροφή της Νέας Δημοκρατίας, είτε από την επιστροφή στις ρίζες του ΚΙΝΑΛ. Έχουμε πολύ έδαφος εκεί.
Αυτόνομο λοιπόν με μετεκλογικές συνεργασίες πάνω σε προγραμματικές θέσεις και όχι σε προσωπικές προθέσεις είναι ο δρόμος που ακολουθούμε και πρέπει να τους πείσουμε ότι δεν υπάρχει πιο ορθολογική επιλογή από την ψήφο στο Ποτάμι στις επόμενες κρίσιμες εκλογές. Ειδικά μάλιστα αυτή την κρίσιμη περίοδο το Ποτάμι είναι η χρήσιμη ψήφος. Τό ‘χουμε; Πιστεύω τo ‘χουμε! Ευχαριστώ πολύ.
Δείτε το βίντεο της ομιλίας του Γιώργου Μαυρωτά
http://topotami.gr/na-dosoume-emfasi-se-afta-pou-mas-enonoun/