Hellenic Cypriot Press Agency

Στους 1.311 οι νεκροί από την έκρηξη βίας κατά αμάχων αλαουιτών στη Συρία * Το Ισραήλ θα σταματήσει να παρέχει ηλεκτρικό στη Γάζα * Η Ουάσιγκτον καλεί τις συριακές αρχές να καταδιώξουν τους "αυτουργούς των σφαγών" * Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απείλησε σήμερα με επιβολή νέων τραπεζικών κυρώσεων, άλλων κυρώσεων και δασμών στη Ρωσία έως ότου επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός και μια ειρηνευτική συμφωνία με την Ουκρανία. * Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κατηγόρησε τον ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν πως είναι «ιμπεριαλιστής» εμφορούμενος από «αναθεωρητισμό», προσάπτοντάς του πως έκανε «αντιστροφή της ιστορίας» συγκρίνοντάς τον με τον Ναπολέοντα *Η ΕΕ δεν είναι σε θέση να χρηματοδοτήσει τις στρατιωτικές προσπάθειες της Ουκρανίας εφόσον η αμερικανική οικονομική βοήθεια δεν είναι πλέον εγγυημένη, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν * Σφοδρές μάχες στη βορειοδυτική Συρία ανάμεσα σε μέλη των δυνάμεων ασφαλείας της de facto κυβέρνησης και μαχητών «πιστών» στον ανατραπέντα πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ άφησαν πίσω πάνω από 70 νεκρούς * «Όλοι θέλουμε μια δίκαιη και διαρκή ειρήνη μέσω της ισχύος κι αυτό είναι προς το συμφέρον και του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ», είπε αργά το βράδυ αναφερόμενη στον πόλεμο στην Ουκρανία η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. * Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης δέχθηκε σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο τον Υφυπουργό για την Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική του Ηνωμένου Βασιλείου κ. Stephen Doughty.

Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018

ΣΥΡΙΖΑ: Εντύπωση προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στον νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ


ΣΥΡΙΖΑ: Εντύπωση προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στον νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ


«Η συνταγματική αναθεώρηση απαιτεί ευρύτερες συγκλίσεις και συναινέσεις, στη βάση όμως ενός συγκροτημένου πολιτικού πλαισίου. Αντίθετα, η εμμονή του κ. Μητσοτάκη στο να κριθούν αναθεωρητέα όλα τα άρθρα του Συντάγματος που εισηγούνται τα κόμματα, είναι, όχι μόνο αδιανόητη αλλά και συγκρούεται με τη λογική του Συντάγματος» σχολιάζουν κομματικές πηγές.
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα - σημειώνουν - απαιτούνται δύο ψηφοφορίες σε δύο διαδοχικές κοινοβουλευτικές περιόδους, που χρειάζεται η πρώτη να έχει 151 και η δεύτερη 180, ή 180 η πρώτη και 151 η δεύτερη. Η λογική Μητσοτάκη δεν εστιάζει στη σύνθεση και στη συναίνεση, αλλά ταιριάζει περισσότερο σε τζογαδόρο, ενώ εκφράζει τη θεσμική ανευθυνότητα του ίδιου, ακόμα και στο κορυφαίο ζήτημα της αναθεώρησης του Συντάγματος .
Η «τολμηρή αναθεώρηση» στην οποία αναφέρεται η ΝΔ, δεν είναι τίποτα άλλο παρά «η συνταγματοποίηση του ακραίου νεοφιλελευθερισμού» συνεχίζουν οι ίδιες πηγές. Για αυτό και ο κ. Μητσοτάκης «εχθρεύεται οτιδήποτε ενδυναμώνει τη λαϊκή παρέμβαση, όπως το αναλογικό εκλογικό σύστημα και τα δημοψηφίσματα, ή προστατεύει τους εργαζόμενους και τα δημόσια αγαθά. Για αυτό και έχει ως πρωταρχικό του στόχο την αναθεώρηση του άρθρου 16 και την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων».
Άλλο τόσο, «εντύπωση μας προκαλεί η παράλειψη κάθε αναφοράς στο άρθρο 86 και στον νόμο περί ευθύνης υπουργών στο non paper της ΝΔ, όταν τις τελευταίες ημέρες ο κ. Μητσοτάκης αυτοπαρουσιάζεται ως ο σύγχρονος Δον Κιχώτης που έδινε μόνος του «μάχες» κατά του συγκεκριμένου άρθρου. Τις οποίες μόνο ο ίδιος θυμάται. Όσο για τις αναφορές περί «προεκλογικού χρόνου» της αναθεώρησης, μόνο θυμηδία προκαλούν, όταν εκστομίζονται από τον άνθρωπο που από το 2016 έχει ζητήσει εκατοντάδες φορές εκλογές, ενώ άλλες τόσες τις έχει κερδίσει κιόλας στο μυαλό του» καταλήγουν οι πηγές της Κουμουνδούρου.