Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2018

Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ., Ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ

Σημεία συνέντευξης της Εκπροσώπου Τύπου της Ν.Δ.,
Ευρωβουλευτή κ. Μαρίας Σπυράκη,
στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ
και στους δημοσιογράφους κ. Γιάννη Ντσούνο και κ. Χρήστο Κούτρα




Για τη χθεσινή συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση
Η χθεσινή συζήτηση κατέληξε στην απόλυτη παραδοχή του κ. Τσίπρα ότι θα χάσει τις εκλογές και ότι δεν θα μπορεί να αλλάξει το Σύνταγμα όπως ο ίδιος επιθυμεί. Διαφορετικά δεν είχε κανέναν λόγο να μην αποδεχτεί την πρόταση του κ. Μητσοτάκη που λέει να ψηφιστούν ως αναθεωρητέα όλα τα άρθρα -και τα δικά τους και τα δικά μας και όλων των δημοκρατικών κομμάτων. Να πάμε δηλαδή σε μια αναθεώρηση η οποία θα βάλει στο τραπέζι όλα τα άρθρα που προτείνουν  να αναθεωρήσουν  τα δημοκρατικά κόμματα και η επόμενη Βουλή να αποφασίσει, μεταξύ άλλων, και την κατεύθυνση της αναθεώρησης, αφού η επόμενη Βουλή θα αντανακλά τη θέληση των πολιτών. Άρα ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας παραδέχθηκε ότι δεν θα έχει την πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Διότι, αν την είχε, το αυτονόητο θα ήταν να δεχτεί τη δική μας πρόταση. Αν θεωρούσε ότι θα κερδίσει τις εκλογές, θα έλεγε ναι, ελάτε, βάλτε ό,τι έχετε στο τραπέζι να βάλετε, αφού εγώ θα είμαι κυβέρνηση την επόμενη φορά, θα έχω κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Φαίνεται όμως ότι ξέρει καλά ότι η κοινοβουλευτική του δύναμη θα είναι πολύ συρρικνωμένη.
Για την Παιδεία, το Άσυλο και το άρθρο 16 του Συντάγματος

Η Ν.Δ. σήμερα προχωρά σε ερώτηση για την ώρα του πρωθυπουργού, για την κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια πανεπιστήμια. Θα καταθέσουμε το αίτημα σήμερα. Και επαναλαμβάνω αυτά που είπε χθες ο κ. Μητσοτάκης. Τα δημόσια Πανεπιστήμια είναι δημόσιος χώρος. Η επιλογή μας να καταργηθεί το άσυλο σημαίνει ότι δεν χρειάζεται καμία ειδική άδεια για να έρθει μέσα η Αστυνομία για να επιβληθεί ο νόμος.
Όμως είναι απαραίτητο να μπορέσουμε να καταφέρουμε την αναθεώρηση του άρθρου 16 ώστε να  έχουμε μη κρατικά Πανεπιστήμια, να μείνουν τα παιδιά μας εδώ και να μην πάνε στο εξωτερικό να δώσουν τα χρήματά τους.
Για σκάνδαλο ΔΕΠΑ
Ο κ. Μητσοτάκης είχε μια και μοναδική αφετηρία για να χαρακτηρίσει σκάνδαλο την υπόθεση ΔΕΠΑ, τη δημόσια ομολογία του κ. Κιτσάκου. Ο κ. Κιτσάκος, ο οποίος ήταν επικεφαλής  της ΔΕΠΑ, προερχόταν όπως ξέρετε από την εταιρία λιπασμάτων ELFE. Ο κ. Κιτσάκος λοιπόν ομολόγησε ότι η διόγκωση, η εκτόξευση του χρέους των ELFE προς τη ΔΕΠΑ, οφείλεται στο γεγονός ότι ο ίδιος έκανε αυτή την κίνηση και οι πολιτικοί προϊστάμενοί του το γνώριζαν. Και κατονόμασε υπουργούς. Έδειξε τον νυν και τον πρώην υπουργό ενέργειας. Δηλαδή τον κ. Π. Σκουρλέτη και τον κ. Γ. Σταθάκη. Μίλησε για τον κ. Γ. Δραγασάκη, μίλησε για τον κ. Α. Φλαμπουράρη, μίλησε για τον κ. Στ. Πιτσιόρλα, μίλησε και για την κ. Θ. Τζάκρη.
Ο κ. Κιτσάκος λέει ότι έδινε  -πριν πληρωθεί-  καύσιμο από τη ΔΕΠΑ στην ELFE, στην πρώην εταιρεία του,  και ότι αυτό το γνώριζε η πολιτική ηγεσία. Λέει δηλαδή ότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε ότι έπαιρνε μεταχρονολογημένες επιταγές. Λέει επίσης ότι η πολιτική ηγεσία γνώριζε την επιχείρηση ανταλλαγής ακινήτων έναντι χρέους -που είναι επίσης στοιχείο της βασικής κατηγορίας. Όπως ξέρετε  ο κ. Κιτσάκος διώκεται σε βαθμό κακουργήματος και ότι μιλάει για υπουργούς της κυβέρνησης. Δηλαδή αυτό νομοτελειακά αργά ή γρήγορα θα έρθει στη Βουλή.  
Για πλεόνασμα - Συντάξεις

Η κυβέρνηση με βάση το δόγμα του Χότζα, με την υπερφορολόγηση και την αφαίρεση και του τελευταίου ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, εμφάνισε ένα υπέρογκο υπερπλεόνασμα.
Η δική μας άποψη ήταν εξ αρχής ότι οι συντάξεις δεν έπρεπε να περικοπούν. Δύο φορές καταψηφίσαμε το νόμο που ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ στη Βουλή. Τους δώσαμε την ευκαιρία να καταργήσουν την περικοπή των συντάξεων, και με συγκεκριμένη τροπολογία, την οποία καταθέσαμε στη Βουλή και είπαν όχι. Τώρα έρχονται να μας πουν ότι δεν θα περικοπούν οι συντάξεις. Βεβαίως και δεν θα περικοπούν οι συντάξεις, γιατί ήταν ένα αχρείαστο μέτρο. Όμως μπορείτε να μου πείτε γιατί δημιουργήθηκε αυτό το υπερπλεόνασμα και τι αντανάκλαση έχει αυτό στην ανάπτυξη της χώρας; Θα σας το πουν οι αριθμοί: η Κομισιόν αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψη για την ανάπτυξη, την ισχνότατη ανάπτυξη της Ελλάδος στην περιοχή του 2%. Η Ελλάδα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και αυτό δεν οφείλεται μόνο στην Ιταλία, οφείλεται συνολικά στην έλλειψη  αξιοπιστίας της οικονομικής πολιτικής που  κάνει η κυβέρνηση. Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή παρά το γεγονός ότι έχει τελειώσει η εξασφαλισμένη χρηματοδότηση βρίσκεται σαν καρυδότσουφλο στον ωκεανό. Και αυτό πρέπει να αντιληφθούμε και με βάση αυτό πρέπει να δουλέψουμε. Η κυβέρνηση, αυτό που ξέρει να κάνει είναι να μας οδηγεί στα βράχια. Ξέρει μόνο τη συνταγή των διορισμών. Τη συνταγή της αύξησης του κράτους, τη συνταγή της κατασπατάλησης των πόρων, τη συνταγή της υπερφορολόγησης. Αυτή τη συνταγή εμείς θέλουμε να ανατρέψουμε. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στον ιδιωτικό τομέα να επενδύσει, ξέρουμε σε ποιους τομείς μπορεί να επενδύσει, έχουμε σχέδιο και θα το εφαρμόσουμε άμεσα.
Για το χρόνο των εκλογών

Όποτε και να κάνει τις εκλογές ο κ. Τσίπρας, θα τις χάσει. Ο κ. Τσίπρας αυτό φοβάται, ότι θα τελειώσει. Και γι’ αυτό και θέλει να παρατείνει μέχρι την τελευταία μέρα την παραμονή του στην εξουσία. Όμως, να ξέρετε κάτι. Ότι το πρόβλημα Τσίπρα δεν θα γίνει πρόβλημα της χώρας. Η χώρα έχει ρίσκο και το ρίσκο είναι ρίσκο Τσίπρα. Είναι το ρίσκο που φέρνει αυτή η κυβέρνηση, που δεν έχει κάνει καμία κίνηση σταθεροποίησης, που δεν έχει στείλει κανένα θετικό μήνυμα στις αγορές, που δείχνει σε όλους τους τόνους την αδυναμία της να εκπονήσει ένα σχέδιο για να φύγει η Ελλάδα προς τα εμπρός και χρησιμοποιεί την παλιά, κακή, δοκιμασμένη συνταγή για να κρατήσει την Ελλάδα στάσιμη.