Χαρά Καφαντάρη: Οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων διαπρέπουν στο εξωτερικό»
Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην εκπομπή της ΕΡΤ, «Απευθείας», με τη Μάριον Μιχελιδάκη, τον Κώστα Λασκαράτο και τον Νίκο Μερτζάνη. (15.11.2018)«Χθες έγινε μια «ζωηρή» συζήτηση στη Βουλή και φάνηκαν κάποια πράγματα. Η προσπάθεια και η λογική που έχει η Κυβέρνηση είναι συναινετικά να προχωρήσουμε σε κάποια ζητήματα τα οποία είναι ώριμα και στην ελληνική κοινωνία. Γιατί η αναθεώρηση ενός Συντάγματος δεν είναι μια απλή υπόθεση, δεν είναι ένα νομοσχέδιο που περνάει, έχει να κάνει με την ίδια την πραγματικότητα και με την κοινωνία. Όταν λέμε για ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών και του λαϊκού παράγοντα μέσα από διαδικασίες δημοψηφισμάτων ή διαδικασίες σχεδίων νόμων, μιλάμε για μια μεγαλύτερη συμμετοχή της κοινωνίας.
Συναίνεση για το Σύνταγμα είναι ο θεμελιώδης θεσμός μιας δημοκρατικής κοινωνίας, άρα, σαφώς, πρέπει σε κάποια ζητήματα να προχωρήσουμε με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Είναι ώριμη πρόταση η κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργού. Η προσπάθεια που γίνεται είναι συναινετική και με βάση θέσεις, ουσιαστικό και δημοκρατικό διάλογο να πάμε στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν βρίσκουν ευκαιρία, όπως κάνουν εδώ και 3,5 χρόνια, ειδικά η ΝΔ, να θέτουν γενικότερα ζητήματα πχ πτώση της Κυβέρνησης, να κατευθύνουν τα θέματα αλλού, γιατί δεν τους βγαίνει η πραγματικότητα, γιατί διαψεύδονται καθημερινά, αυτό είναι δική τους ευθύνη. Κάποιος που παρακολουθεί τις εξελίξεις βλέπει ποιος πραγματικά ανταποκρίνεται σε αυτό το οποίο θέλει ο κόσμος και ποιος «πετάει την μπάλα στην εξέδρα» για αντιπολίτευση.
Δεν πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί, πρόκειται για τροποποίηση του Συντάγματος. Η προτείνουσα αρχή, η Κυβέρνηση, έχει και τον κύριο λόγο για το ποια άρθρα θα αναθεωρηθούν στην επόμενη Βουλή. Είναι κάποια θέματα που έχουν ωριμάσει και στην ελληνική κοινωνία, και αυτό είναι και το πιο σημαντικό. Δεν έχει ωριμάσει το ότι οι «πολιτικές ελίτ» πρέπει να σταματήσουν κάποια στιγμή; Οι βουλευτικές θέσεις να μην είναι κληρονομικό δικαίωμα; Οι θητείες για τους αιρετούς να είναι τρείς; Δεν είναι αυτά θέματα που τα θέλει η κοινωνία; Δεν θέλει διακριτούς ρόλους Εκκλησίας – Πολιτείας;
Σήμερα ξεκινάει η Επιτροπή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Δεν υπάρχει το αλάθητο. Βάλαμε κάποια άρθρα, τα οποία πιστεύουμε ότι πρέπει να αλλάξουν, επειδή η κοινωνία είναι ώριμη. Θα γίνει διάλογος.
Σε ότι αφορά τις Εξεταστικές Επιτροπές ας αφήσουμε τη δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Δεν προδικάζω και κανείς δεν μπορεί. Πρέπει να υπάρχει διαφάνεια παντού».
Σχετικά με την Παιδεία, η Βουλευτής τόνισε: «Δεν πρέπει να φέρουμε σε αντιπαράθεση το ιδιωτικό με το δημόσιο σχολείο. Η Παιδεία είναι ένας σημαντικός τομέας και οφείλει το κάθε κράτος, η κάθε πολιτεία να προσφέρει στον πολίτη τα μέγιστα. Το ζητούμενο είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας. Τα ελληνικά Πανεπιστήμια, με βάση διεθνή στοιχεία, κατέχουν πολύ καλές θέσεις. Οι απόφοιτοι των ελληνικών Πανεπιστημίων διαπρέπουν στο εξωτερικό. Κάναμε προσπάθεια στα μεταπτυχιακά να περιοριστούν στο ελάχιστο τα δίδακτρα και υπάρχουν μεταπτυχιακά στα ελληνικά Πανεπιστήμια που είναι δωρεάν. Θέλουμε να δώσουμε δυνατότητα στον καθένα να σπουδάσει. Στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος, το άρθρο 16 είναι αξιακό. Ίσες ευκαιρίες σε όλους για σπουδές. Είναι υποχρέωση της Πολιτείας η δημόσια, δωρεάν Παιδεία. Η Παιδεία είναι δικαίωμα. Παραλάβαμε την έρευνα κάτω από το 0,6% του ΑΕΠ και τώρα έχει φτάσει στο 1,4. Υπάρχουν συμπράξεις του Υπ. Παιδείας, της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, συγκεκριμένα ερευνητικά προγράμματα, το ΕΛΙΔΕΚ που δίνει υποτροφίες και επιδοτεί. Κάνουμε προσπάθειες να ενισχυθεί όσο το δυνατόν περισσότερο ο δημόσιος χαρακτήρας της παιδείας καθώς και η έρευνα. Το ζητούμενο είναι να παρέχουμε ακόμα καλύτερα δημόσια Πανεπιστήμια. Η Παιδεία και η Υγεία είναι υποχρέωση της πολιτείας. Παιδεία και Υγεία για όλους».
https://youtu.be/y6lIqIHt9-c