Hellenic Cypriot Press Agency

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΧΑΡΑ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: Ο ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑ

ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΧΑΡΑ

Καλή αρχή να έχουμε και στην φετινή σύνοδο της Βουλής, με έναν σωστό προγραμματισμό, ο οποίος θα φέρει και συγκεκριμένα αποτελέσματα και εύχομαι, κάποια από αυτά να ρυθμιστούν και νομοθετικά στην Επιτροπή μας.
Να πω κατ’ αρχάς ότι με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το νερό είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα. Για εμάς εδώ είναι δεδομένο, αλλά δεν είναι για πάρα πολλούς και σε πολλές χώρες του κόσμου. Δεν πρέπει να σταματάμε να το επαναλαμβάνουμε αυτό. Η πρόσβαση σε καθαρό και πόσιμο νερό και για οποιαδήποτε χρήση, είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Βέβαια στην πράξη δεν νομίζω ότι αυτό ισχύει παντού.
Εδώ θα ήθελα να βάλω ένα άλλο θέμα ότι στη διαδικασία Αναθεώρησης του Συντάγματος που συζητάμε τώρα και στη σχετική Επιτροπή, η οποία λειτουργεί, μέσα στις προτάσεις συγκαταλέγονται ο δημόσιος χαρακτήρας του νερού και η ενέργεια που άρα πρέπει να προστατεύονται από το Σύνταγμα και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Ακούσαμε πολλά και από συνάδελφο και για το θέμα του εξασθενούς χρωμίου. Είναι γεγονός και πολλοί από μας έχουμε τοποθετηθεί, άλλοι έχουν κάνει και ερωτήσεις σχετικές, αν και οι απαντήσεις θα μπορούσε να λεχθεί ότι δεν είναι απόλυτα κατανοητές και η Επιτροπή μας έχει τοποθετηθεί και πέρυσι, που είχαμε ειδική συνεδρίαση. Πιστεύω λοιπόν ότι το θέμα του εξασθενούς χρωμίου και το να οριστεί όριο εξασθενούς στο πόσιμο νερό, είναι κάτι εφικτό και επιτρέψτε μου να πω ότι τον κύριο λόγο τον έχει το Υπουργείο Υγείας σε αυτό το κομμάτι. Άρα, πιστεύω ότι και φέτος πρέπει να το ξαναδούμε και να το παραθέτουμε μέχρι να γίνει.
Έχουν γίνει πάρα πολλά πράγματα σε σχέση με τη διαχείριση των νερών στη χώρα μας και με τα σχέδια διαχείρισης και με τους χάρτες πλημμυρικών φαινομένων, τα οποία εκκρεμούσαν από τα σχέδια διαχείρισης πλημμύρας, όπως  και όλα όσα εκκρεμούσαν το 2012 έχουν προχωρήσει και αυτό είναι σημαντικό. Αναφέρθηκε ο συνάδελφος κ. Παπαδόπουλος πριν για τη λίμνη Κάρλα στη Θεσσαλία. Εγώ θα πω ότι τώρα μετά από τόσα χρόνια ξεκινά και η υδατική σύνδεση της Αίγινας, ένα νησί που είναι δίπλα μας, τουλάχιστον στην Αττική που ζούμε, γίνεται επιτέλους η σύνδεση με την ΕΥΔΑΠ και για πόσιμο νερό με την Αττική και είναι κατά κύριο λόγο έργο της Περιφέρειας Αττικής αυτό και δεν πρέπει αν θέλετε να το ξεχνάμε, γιατί είναι κάτι το οποίο έχει ψηφιστεί, είχε συζητηθεί και σε παλιό περιφερειακό συμβούλιο που συμμετείχα επί προηγούμενης περιφερειακής αρχής, αλλά δεν είχε προχωρήσει και τώρα αυτό γίνεται όπως και μία σειρά άλλα έργα. Το πολύ σημαντικό είναι ότι το νερό πρέπει να το αντιμετωπίζουμε και νομίζω συμφωνούμε, σαν ουσιαστικό πόρο σε ανεπάρκεια. Η κλιματική αλλαγή επιβαρύνει τα νερά, όχι μόνο στην ποσότητα που είναι ένα θέμα, αλλά και υποβαθμίζει και την ποιότητα των υδάτων.
Θα ήθελα λοιπό να πω, ότι υπάρχει εδώ και ενάμιση χρόνο μία τριμερής, μεταξύ  Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ σε επίπεδο κυβέρνησης, σε επίπεδο προέδρων των κοινοβουλίων και βέβαια, σε επίπεδο κοινοβουλευτικό. Δύο θέματα τα οποία συζητώνται σε αυτήν την τριμερή και αφορά εμάς τους κοινοβουλευτικούς, είναι τα θέματα της εκπαίδευσης και της καινοτομίας από τη μία και το άλλο είναι το θέμα των υδάτινων πόρων. Επειδή συμμετέχω σε αυτή την επιτροπή και πέρυσι είχαμε κάνει μία συνάντηση στην Κύπρο και με εκπροσώπους κοινοβουλευτικούς από το Ισραήλ και με τους Κύπριους φυσικά, το θέμα της διαχείρισης των υδάτων είναι πάρα πολύ σοβαρό και αντιμετωπίζεται σοβαρά και με συγκεκριμένες τεχνολογίες.
Θα ήθελα να πω στην Επιτροπή ότι στις 18 Δεκεμβρίου θα ξαναγίνει αυτή η τριμερής συνάντηση των κοινοβουλίων και των προέδρων τους εδώ στην Ελλάδα, στο Κοινοβούλιο μας και διοργανώνεται και ένα τραπέζι,  μεταξύ των κοινοβουλευτικών των τριών χωρών, δύο από κάθε πλευρά. Ένα από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν είναι και η διαχείριση των υδάτων, η ανταλλαγή εμπειριών κ.λπ..
Εμείς έχουμε επιλέξει, από την πλευρά μας, η μια παρέμβαση να είναι από τον Ειδικό Γραμματέα Υδάτων, κ. Γκανούλη, όπου θα ασχοληθεί με το ζήτημα και τους τρόπους διαχείρισης του νερού στα νησιά. Επίσης, θα είναι και ο ομότιμος καθηγητής υδρογεωλογίας, κ. Στουρνάρας, έχει γράψει σχετικά βιβλία και μεταξύ άλλων και μέλος της επιτροπής για την κλιματική αλλαγή της Τράπεζας της Ελλάδας.
Αυτή η ανταλλαγή εμπειριών από τις άλλες χώρες, ειδικά από το Ισραήλ που ξέρουμε ότι στη διαχείριση των υδάτων έχει καινοτόμες εφαρμογές και τεχνολογίες, μπορεί να μεταφερθεί στην Επιτροπή μας, στις λειτουργίες και διαδικασίες της.
Πρόκειται για ένα θέμα που το αντιμετωπίζουν συνολικά οι λαοί παγκόσμια και ειδικά στη Μεσόγειο, η οποία, πραγματικά, κινδυνεύει περισσότερο μιας και είναι κλειστή θάλασσα.
Συμφωνώ  με τις εισηγητικές προτάσεις της Προέδρου, θα έλεγα, όμως, όπως ανέφερε και ο κ. Κατσίκης πριν, ότι θα πρέπει να γίνει μια καμπάνια ενημέρωσης της κοινής γνώμης. Αυτό περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Επιτροπής μας και οφείλουμε, σαν Ειδική Επιτροπή, να το κάνουμε.
Θα έρθω σε ένα συγκεκριμένο θέμα που αναφέρθηκε, τη διαχείριση των υδάτων. Οι βιολογικοί καθαρισμοί, οι τρεις βαθμίδες, η χρήση νερών από βιολογικό καθαρισμό και άρδευσης, την εποχή που ζούμε μιας και είναι σε έλλειψη ο πόρος. Όλα αυτά πρέπει, νομίζω, να τα συζητήσουμε με ειδικούς επιστήμονες εδώ στην Επιτροπή, γιατί αντιμετωπίζουμε πολύ έντονα στις περιοχές μας και στις περιφέρειες μας, προκαταλήψεις.
Στον τομέα, λοιπόν, επιστήμη, τεχνογνωσία, νέες τεχνολογίες κ.λπ., πιστεύω ότι η Επιτροπή μας πρέπει να παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο και, πραγματικά, να συμβάλει, στη σωστή ενημέρωση της κοινής γνώμης, για να μην ακούγονται διάφορα πράγματα που πολλά από αυτά είναι και αντιεπιστημονικά.
Ευχαριστώ.