Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Δημήτρης Παπαδημούλης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαιτήσει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική των ιδίων πόρων».

 Δημήτρης Παπαδημούλης: «Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απαιτήσει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική των ιδίων πόρων».


· «Να υλοποιηθεί η εφαρμογή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, η αύξηση των εσόδων από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακος, να επανεξετάσουμε την ανορθογραφία του rebate».

· «Τα κέρδη της ΕΚΤ είναι έσοδα που παράγει η λειτουργία του ευρώ, πρέπει να τροφοδοτούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό».
· Παρέμβαση στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΒΙΝΤΕΟ).


Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, μίλησε εκ μέρους της Ευρωομάδας της Αριστεράς στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής (ECON) του Ευρωκοινοβουλίου, και στη συζήτηση με θέμα την «Πρόταση περί απόφασης του Συμβουλίου για το σύστημα ιδίων πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης» (Proposal for a Council decision on the system of own resources of the European Union).

Ο Δημ. Παπαδημούλης είπε τα εξής:


«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον εισηγητή, τον κ. Ραμόν Χαουρέγκι. Νομίζω ότι έχει κάνει μια σημαντική, θετική δουλειά. Είμαι ικανοποιημένος και για το επίπεδο συνεργασίας ανάμεσα στους σκιώδεις εισηγητές. Βλέπω αρκετές από τις τροπολογίες που κατέθεσα εκ μέρους της πολιτικής μου ομάδας να έχουν γίνει δεκτές στην ουσία τους, όχι κατά λέξη, στα συμβιβαστικά κείμενα που έχουν ετοιμαστεί. Με αυτό το πνεύμα θα συνεχίσουμε και σε ό,τι απομένει ακόμη.

Ο στόχος είναι να εγκρίνουμε μια γνωμοδότηση με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, η οποία όμως, να είναι φιλόδοξη. Να ωθεί προς την κατεύθυνση που το Ευρωκοινοβούλιο εδώ και χρόνια πιέζει και επιδιώκει, και να μην πηγαίνουμε με το ‘business as usual’. Ο λόγος είναι προφανής.

Μετά το Brexit προκειμένου να μην έχουμε μεγάλες μειώσεις του κοινοτικού προϋπολογισμού, χρειάζεται επιτέλους να προχωρήσουμε στην υιοθέτηση της αύξησης των ιδίων πόρων, με την υλοποίηση κάποιων προτάσεων που εδώ και χρόνια το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει βάλει στο τραπέζι. Όπως ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, έσοδα από τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακος, που βοηθούν και τα έσοδα του κοινοτικού προϋπολογισμού, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος, κέρδη από την λειτουργία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας -διότι είναι έσοδα που παράγει η λειτουργία του ευρώ, του κοινού νομίσματος, και άρα πρέπει να τροφοδοτούν τον κοινοτικό προϋπολογισμό. Να αξιοποιήσουμε την εργαλειοθήκη, με άλλα λόγια, των προτάσεων Μόντι, για την ανάγκη να ξανασκεφτούμε πιο φιλόδοξα το θέμα των ιδίων πόρων.

Πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτή την ανορθογραφία του rebate, η οποία είναι μια κληρονομία μπαλώματος θεσμικού από την εποχή της Μάργκαρετ Θάτσερ, και η οποία δεν είναι ό,τι το καλύτερο. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες στις οποίες αναφέρθηκε και ο κ. Λαμασούρ. Πρέπει να πάμε ενδεχομένως βήμα-βήμα και με ένα συμβιβαστικό πνεύμα, αλλά ο στόχος είναι να εξαλείψουμε τελικά αυτές τις ανορθογραφίες για να υπάρχει ένα δίκαιο και διαφανές σύστημα.

Έχει αξία όχι μόνο οι ίδιοι πόροι να φτάσουν στο 25% του συνολικού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, αλλά να δούμε και τις προτεραιότητες για το πού θα πρέπει να κατευθυνθούν αυτοί οι πόροι. Νομίζω, δηλαδή, ότι στη συζήτηση που εκφεύγει αυτής της γνωμοδότησης, και που αφορά στο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, πρέπει να δούμε πώς αυτοί οι πόροι θα αποδειχθούν χρήσιμοι και αποδοτικοί για την ενίσχυση πολιτικών συνοχής, την θωράκιση της απασχόλησης, την ενίσχυση των επενδύσεων, μια στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, τη μείωση των ανισοτήτων, κοινωνικών και περιφερειακών,  διότι μόνο έτσι μπορεί η Ευρώπη να γίνει καλύτερη για τους πολίτες.

Ένα τελευταίο θέμα που θέλω να τονίσω είναι η ανάγκη το Ε/Κ να διεκδικήσει πιο δυναμικά το θεσμικό ρόλο του. Να μην ανέχεται πρακτικές που το παρακάμπτουν στο όνομα της ευελιξίας. Είναι μια πρακτική που μας έχουν συνηθίσει αρκετές φορές στο Συμβούλιο, που είναι ο κύριος υπαίτιος, αλλά καμιά φορά και με την ευθύνη της Κομισιόν. Νομίζω ότι το Ε/Κ, ιδιαίτερα λίγους μήνες πριν την διεξαγωγή των ευρωεκλογών, πρέπει να απαιτήσει να έχει ουσιαστικό ρόλο στην πολιτική που τελικά θα αποφασιστεί για το θέμα των ιδίων πόρων.

Σας ευχαριστώ».


Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο της παρέμβασης του Δημ. Παπαδημούλη: https://youtu.be/fMQVO8aVuLI



15-10-2018 Γραφείο Τύπου ΣΥΡΙΖΑ