Βουλή: Στην Ολομέλεια η κύρωση της Συμφωνίας Πολιτιστικής Συνεργασίας Ελλάδας-Κύπρου * Κατατέθηκε ο Κρατικός Προϋπολογισμός 2025 - Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 25 Νοεμβρίου * Γ. Γεραπετρίτης: Αναδεικνύουμε την ανάγκη για μια κοινωνία ισότιμη στην πράξη * Δ. Κουτσούμπας: Η απεργία στέλνει ισχυρό και ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Δώστε λεφτά για μισθούς, για την παιδεία, για την υγεία και όχι για των πολέμων τα σφαγεία * Ν. Δένδιας: Οι ΕΔ αποτελούν απαραίτητη συνθήκη της εθνικής μας επιβίωσης, προβάλλοντας τη σταθερή προσήλωσή τους στις αξίες της Δημοκρατίας, της Ειρήνης και της Ελευθερίας * Εγκαίνια της έκθεσης «Επιστροφή στα Αντικύθηρα» - Λ. Μενδώνη: Το 2026 το υπουργείο Πολιτισμού θα αποδώσει το Εθνικό Μουσείο Εναλίων Αρχαιοτήτων * ΚΚΕ: Απεμπλοκή τώρα της Ελλάδας από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία * Χρ. Στυλιανίδης: Η Ελλάδα καταλύτης στήριξης της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και διαφύλαξης της ασφάλειας της ναυτιλίας * Δημ. Τσιόδρας: Με έμφαση στην ανθεκτικότητα του νερού, η πρώτη συζήτηση για τις προτεραιότητες της Ομάδας του ΕΚ για την Κλιματική Αλλαγή

Τετάρτη 8 Αυγούστου 2018

Χαρά Καφαντάρη: Απαιτείται ωριμότητα και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων

Χαρά Καφαντάρη: Απαιτείται ωριμότητα και υπευθυνότητα των πολιτικών δυνάμεων

Η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Β’ Αθήνας και Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, στην πρωινή εκπομπή του ANT1 «Καλοκαίρι Μαζί στις 07:00», με την Μπάγια Αντωνοπούλου και το Νίκο Ρογκάκο.


https://youtu.be/Gu8CL4ZDq0A



«Βιώνουμε ένα εθνικό πένθος. Απαιτείται νηφαλιότητα, σοβαρότητα και δράση. Όπως είπε και ο Πρωθυπουργός, «μάχη, σύγκρουση, πράξη». Είπατε ότι ψηφίζουμε νόμους και δεν υλοποιούνται. Να θυμίσω το Νόμο Τρίτση, που ψηφίστηκε το 1983, του οποίου τα τραγικά αποτελέσματα βιώνουμε. Δεν υλοποιήθηκαν πράγματα. Η Κυβέρνηση, όμως, είναι αποφασισμένη να συγκρουστεί με συμφέροντα μικρά και μεγάλα και να βάλει μία τάξη, αλλάζοντας το μοντέλο των προηγούμενων δεκαετιών. Το μοντέλο των αυθαιρέτων, της αυθαιρεσίας γενικότερα, της οικονομίας της «αρπαχτής». Πρέπει πλέον, ως χώρα της ΕΕ, να έχουμε νόμους και κανόνες που να τηρούνται. Και γι' αυτόν τον λόγο υπάρχει η πολιτική βούληση και αποφασιστικότητα από αυτήν την Κυβέρνηση να λυθούν οι παθογένειες του παρελθόντος.
Παραλάβαμε 1% αναρτημένων δασικών χαρτών και σήμερα φτάνουν στο 47%. Και κάποιοι, μάλιστα, έλεγαν από τους δασικούς χάρτες να εξαιρεθεί το Μάτι – και βουλευτής της ΝΔ το είχε πει αυτό. Αυτό εννοούμε μικροσυμφέροντα. Για το κτηματολόγιο, που όλοι ξέρουμε τι έχει γίνει τις τελευταίες δεκαετίες, έχουμε δεσμευτεί και θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2020. Αυτά είναι δράσεις. Δεν είναι λόγια, είναι συγκεκριμένες πράξεις. Τώρα αυτό που θα κάνουμε – και είναι αποφασισμένη η Κυβέρνηση γι’ αυτό – είναι να προσπαθήσουμε να επιφέρουμε ουσιαστική νομιμότητα, κανόνες και όρια, τα οποία θα τηρούνται.
Σχετικά με τα αυθαίρετα, ο νόμος για το δομημένο περιβάλλον, ο οποίος ψηφίστηκε το 2017, θέτει κανόνες. Ξεχωρίζει η αδειοδοτούσα από την ελεγκτική αρχή, δημιουργείται παρατηρητήριο αυθαιρέτων, ενώ τώρα δημιουργείται μητρώο ελεγκτών του Δημοσίου. Ο συγκεκριμένος νόμος δεν αφορά αιγιαλούς, δάση, αναδασωτέες εκτάσεις, ρέματα κλπ. Από τον Οκτώβριο που θα αρχίσουν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις, δεν θα υπάρχει δυνατότητα παρεμβάσεων κλπ. Βάζουμε λοιπόν βάσεις και προχωρούμε.
Επαναλαμβάνω: βιώνουμε εθνικό πένθος. Δεν μας επιτρέπεται, κοινωνία και πολιτικοί, να ξεχάσουμε. Έχουμε ευθύνη απέναντι στη νέα γενιά και οφείλουμε να τιμήσουμε τους ανθρώπους που χάθηκαν με το να εκλείψουν αυτές οι παθογένειες και οι αιτίες που επέφεραν αυτήν την καταστροφή. Απαιτείται ωριμότητα και από πλευράς κοινωνίας και από πλευράς πολιτικών δυνάμεων. Η ΝΔ ψήφισε την 1η Αυγούστου την τροπολογία που έχει να κάνει με τα αυθαίρετα και τις κατεδαφίσεις. Ελπίζουμε να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να υπάρχει αντιστοιχία λόγων και έργων στην πορεία. Ο Πρωθυπουργός εξήγγειλε χθες συγκεκριμένες κινήσεις για την άμεση κατεδάφιση 3.200 αυθαιρέτων, τα οποία βέβαια έχουν τελεσιδικήσει, υπάρχουν πρωτόκολλα κατεδάφισης κλπ. Επίσης, ένα σημαντικό ζήτημα, πρέπει να μάθουμε να σχεδιάζουμε διαφορετικά με το βλέμμα στο μέλλον, δηλαδή πόλεις ανθεκτικές στην κλιματική αλλαγή. Κλειστοί αιγιαλοί δεν πρέπει να υπάρχουν, με την έννοια ότι πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στη θάλασσα. Το ίδιο ισχύει και για αυθαίρετα σε δάση, σε εθνικούς δρυμούς,  σε αναδασωτέες εκτάσεις. 
Η ανάληψη πολιτικής ευθύνης είναι το τι κάνουμε από εδώ και στο εξής. Υπάρχει η Δικαιοσύνη, η οποία ερευνά το ζήτημα, και αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν.

Ο Πρωθυπουργός θα κάνει εξαγγελίες για το θέμα της αναβάθμισης της ΓΓ πολιτικής προστασίας. Με τις σύγχρονες συνθήκες σχετικά με το παγκόσμιο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής απαιτείται αναβάθμιση της ΓΓ. Γι’ αυτό μελετάμε τον τρόπο λειτουργίας ευρωπαϊκών μοντέλων, ώστε να λειτουργεί ουσιαστικά η πολιτική προστασία σαν μια ομπρέλα συντονισμού όλων των Υπουργείων και των εμπλεκόμενων φορέων. Είναι πολύ σημαντικό γιατί έχει να κάνει με σχέδια εκκένωσης, εκπαίδευση κλπ. Όλα αυτά πρέπει πλέον να ληφθούν σοβαρά υπόψιν και να υλοποιούνται για να αποτραπούν πιθανές αντίστοιχες καταστάσεις. Αλλά το πιο σημαντικό είναι η απαιτούμενη ωριμότητα των πολιτικών δυνάμεων να σταθούν με ευθύνη στο συγκεκριμένο ζήτημα από εδώ και στο εξής». ​