Hellenic Cypriot Press Agency

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2018

Από αυτήν τη Βουλή η απόφαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Από αυτήν τη Βουλή η απόφαση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Tη δέσμευση της κυβέρνησης για την θεσμοθέτηση της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού από την παρούσα Βουλή, απέσπασε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ζήτησε στην ομιλία του να ολοκληρωθούν εντός τριμήνου οι εργασίες της Επιτροπής που συγκροτεί το υπουργείο Εσωτερικών για να εξετάσει το ζήτημα. Πρόταση που έκανε δεκτή ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, λέγοντας ότι μπορεί να μην είναι τρίμηνο, αλλά θα τη φέρει στην τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο.

«Επιμένετε στον πολιτικό εξοστρακισμό των Ελλήνων του εξωτερικού» είπε νωρίτερα στην ομιλία του ο Σταύρος Θεοδωράκης. Και τόνισε: «Ζητάμε, απαιτούμε, διεκδικούμε ψήφο για τους Έλληνες του εξωτερικού. Προφανώς και δυνατότητα επιστολικής ψήφου (όπως ρητά προβλέπεται και από το Σύνταγμα). Προφανώς και δυνατότητα ηλεκτρονικής ψήφου». Κατέληξε δε, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του Ποταμιού, «οι ψήφοι των Ελλήνων του εξωτερικού, να προσμετρώνται στην επικράτεια και όχι στις εκλογικές τους περιφέρειες».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την «ισοπεδωτική» όπως είπε απλή αναλογική, η οποία θα παραδώσει «τις τοπικές Βουλές στα χέρια ακραίων και γραφικών». «Αντί να διορθώσουμε το πρόβλημα, τα ισοπεδώνετε όλα. Πάτε στο άλλο άκρο. Και πολλαπλασιάζετε τα αδιέξοδα. Από τον Δήμαρχο παντοκράτορα, πάτε στον Δήμαρχο επαίτη... Επαίτη ψήφων στο δημοτικό συμβούλιο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως δεν «γίνεται να αντιμετωπίζετε την Αυτοδιοίκηση, μόνο με μικροκομματικούς υπολογισμούς».

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επεσήμανε ότι «πρέπει να αλλάξουμε το σημερινό εκλογικό σύστημα», και πρότεινε:

· Να παραμείνει η θητεία των Δημάρχων και των περιφερειαρχών στα πέντε χρόνια και οι εκλογές να συμπίπτουν πάντα με τις ευρωεκλογές.

· Να τεθεί όριο 3% για εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια

· Δήμαρχος να εκλέγεται αυτός που θα συγκεντρώνει 42% στον α' γύρο

· Να καθιερωθεί σύστημα «σταθμισμένης αναλογικής» ώστε όποιος εκλέγεται δήμαρχος να παίρνει bonus 1% των εδρών για κάθε 2% των ψήφων

Ο επικεφαλής του Ποταμιού εξέφρασε τη θετική του στάση στην κατάτμηση της B’ Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής. «Η πρόταση του Ποταμιού είναι το σπάσιμο όλων των μεγάλων περιφερειών. Θα πρέπει να κάνουμε μια ριζική αλλαγή του εκλογικού συστήματος με μονοεδρικές περιφέρειες και δυνατότητα διπλής ψήφου» επεσήμανε.