Hellenic Cypriot Press Agency

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

ΚΚΕ: Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος και κομματικές αποκαταστάσεις Α. Βελουχιώτη, Γ. Γεωργιάδη, Γ. Γιαννούλη

ΚΚΕ: Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος και κομματικές αποκαταστάσεις Α. Βελουχιώτη, Γ. Γεωργιάδη, Γ. Γιαννούλη


Στις 23 Ιουνίου 2018 πραγματοποιήθηκε Πανελλαδική Συνδιάσκεψη για το Δοκίμιο Ιστορίας του Κόμματος, περίοδος 1918-1949. Η αναμόρφωση του Α΄ Τόμου του Δοκιμίου είχε αποφασιστεί στο 19ο Συνέδριο του Κόμματος (2013) και στο 20ο Συνέδριο (2017) αποφασίστηκε η διεξαγωγή Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης.
Όπως αναφέρει σημερινή ανακοίνωση του ΚΚΕ, βάση συζήτησης της Συνδιάσκεψης αποτέλεσαν τα συμπεράσματα από τα εξής επτά (7) κεφάλαια:
Πρώτο Κεφάλαιο: Η εδραίωση του καπιταλιστικού τρόπου παραγωγής. Το εργατικό και το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα. Έναρξη της εποχής περάσματος στο σοσιαλισμό.
Δεύτερο Κεφάλαιο: Η ανάπτυξη του καπιταλισμού στην Ελλάδα (1821-1918). Το αστικό κράτος και το πολιτικό του σύστημα.
Τρίτο Κεφάλαιο: Το σοσιαλιστικό και το εργατικό κίνημα στην Ελλάδα πριν την ίδρυση του ΣΕΚΕ (ΚΚΕ).
Τέταρτο Κεφάλαιο: Η διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση. Η ελληνική οικονομία στο Μεσοπόλεμο.
Πέμπτο Κεφάλαιο: Η ίδρυση του ΚΚΕ, τομή στην ελληνική κοινωνία. Η στρατηγική του, η ηρωική πάλη του στο Μεσοπόλεμο.
Έκτο Κεφάλαιο: Το ΚΚΕ στον Β' Παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό Πόλεμο 1939-1945.
Έβδομο Κεφάλαιο: Η εποποιία του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ).
Η Συνδιάσκεψη ενέκρινε τη μεθοδολογία, τις κατευθύνσεις έρευνας των ιστορικών γεγονότων της ταξικής πάλης, τα ιδεολογικά-πολιτικά συμπεράσματα που καταγράφονται στα κείμενα, καθώς και την Εισήγηση της ΚΕ και Σχέδια Κομματικής Αποκατάστασης τριών στελεχών: του 'Αρη Βελουχιώτη, του Γιώργου Γεωργιάδη και του Γιώργου Γιαννούλη.
Προηγήθηκε συζήτηση και έγκριση από τις Επιτροπές Περιοχής του κόμματος και τις Τομεακές Επιτροπές που καθοδηγούνται απευθείας από την ΚΕ.
Πολύ πριν τη χρονική περίοδο συζήτησης των κειμένων στις Επιτροπές Περιοχής, τα κείμενα είχαν δοθεί για παρατηρήσεις στα μέλη τους, καθώς και στα τμήματα της ΚΕ και στα μέλη του ΚΣ της ΚΝΕ. Παρατηρήσεις συγκεντρώθηκαν και από πανεπιστημιακούς, ειδικότερα ιστορικούς και οικονομολόγους συνεργαζόμενους με το Κόμμα, ενώ τα τέσσερα πρώτα κεφάλαια ήταν προϊόν διατμηματικής συνεργασίας.