Hellenic Cypriot Press Agency

Hellenic Cypriot Press Agency www.vouli.net από το 1980

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ΕΡΤ1

Θανάσης Θεοχαρόπουλος στην ΕΡΤ1: «Ο Ερντογάν κέρδισε τις εκλογές με αυταρχική στροφή ενώ αναζητείται φιλοευρωπαϊκή στροφή της Τουρκίας»



Το ηχητικό της συνέντευξης: https://youtu.be/v9bBy6lPHwM


Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του Κινήματος Αλλαγής, Θανάσης Θεοχαρόπουλος μιλώντας στην ΕΡΤ1 και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Νίκο Μερτζάνη, μεταξύ άλλων τόνισε:

Για τις εκλογές στην Τουρκία
Ο Ερντογάν σήμερα δεν είναι ο Ερντογάν της προηγούμενης δεκαετίας. Μετά το πραξικόπημα υπάρχει μια αυταρχική στροφή.
Η Τουρκία έχει συγκεκριμένη πολιτική στα εξωτερικά ζητήματα, και μάλιστα σε πολλά θέματα επεκτατική.
Η χώρα μας δεν μπορεί παρά να έχει εθνική συνεννόηση και εθνική στρατηγική στα κρίσιμα θέματα εξωτερικής πολιτικής. Δυστυχώς δεν υπάρχει σε κανέναν τομέα εθνική στρατηγική.
Είναι απαράδεκτη η τακτική του Ερντογάν να συμψηφίζει το θέμα των 2 Ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται άδικα και παράνομα με τους 8 Τούρκους αξιωματικούς που προστατεύονται από ένα κράτος δικαίου.
Το ζήτημα της Κύπρου, που έχει κάθε δικαίωμα στην εξόρυξη, καθώς και τα ζητήματα στο Αιγαίο, στα οποία επιχειρείται να ανακύψουν ζητήματα αναθεωρητισμού από πλευράς Τουρκίας, είναι θέματα που πρέπει να είναι υπό μία εθνική στρατηγική.
Δεν έχει εκλείψει ο κίνδυνος ενός επεισοδίου με την Τουρκία, ακόμα και από ατύχημα. Γι’ αυτό χρειάζεται ψυχραιμία, εγρήγορση, αποφασιστικότητα και συνεννόηση στην ελληνική πλευρά.
Επειδή πέρασε μία δύσκολη περίοδος, προεκλογική, για την Τουρκία περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο λόγος του Ερντογάν την επόμενη χρονική περίοδο.
Θα ήταν ευχής έργο να αναπτύσσει μια φιλοευρωπαϊκή λογική, ότι θέλει να προσεγγίσει ξανά την ΕΕ.
Εμείς θέλουμε να απομονωθούν οι εθνικιστές στην Τουρκία, όπως το ίδιο θέλουμε και στην Ελλάδα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν το βλέπω να γίνεται φιλοευρωπαϊκή στροφή.
Είναι θετικό ότι μπαίνει στην τουρκική Βουλή το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, με αριστερές, και φιλελεύθερες σε ορισμένα ζητήματα, θέσεις. Το γεγονός ότι ένα κόμμα με θέσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των μειοψηφιών, του οποίου όλα τα ηγετικά στελέχη είναι στη φυλακή, κατάφερε να πάρει πάνω από 10% και να μπει στη Βουλή είναι ένα θετικό στοιχείο.
Για το Μακεδονικό
Στο Κίνημα Αλλαγής, εδώ και καιρό, είχαμε ομόφωνες αποφάσεις στο ότι θέλουμε λύση του Μακεδονικού και όχι συνέχιση του αδιεξόδου. Θεωρούμε πως παράταση του σημερινού τέλματος, μέσα από τη de facto μονοπώληση του ονόματος «Μακεδονία» από την FYROM ενέχει τον κίνδυνο να εξυπηρετήσει μόνο τη FYROM, δεν βοηθάει την χώρα μας. Μάλιστα βάλαμε και την εθνική γραμμή μπροστά, η οποία περιλαμβάνει τη σύνθετη ονομασία, erga omnes, με συνταγματική αναθεώρηση, νομικά δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι επί της τελικής συμφωνίας υπάρχουν διαφορετικές ερμηνείες στο Κίνημα Αλλαγής. Στη Δημοκρατική Αριστερά, και εγώ προσωπικά, θεωρούμε ότι η συμφωνία κινείται σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν βέβαια και προβληματικά σημεία, που όλοι τα αναγνωρίζουμε στο Κίνημα Αλλαγής, όπως είναι η ιθαγένεια και η γλώσσα.
Θεωρώ ότι σ’ έναν συμβιβασμό κάτι χάνει ο ένας και κάτι χάνει ο άλλος. Δεν συμφωνώ με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διαπνέεται από την λογική ότι σε όλα κερδίσαμε.
Πρέπει να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό με βάση το εθνικό συμφέρον και όχι το κομματικό.
Δεν συμφωνώ με αυτά τα οποία λέει η κυβέρνηση, ότι δηλαδή  την επόμενη μέρα που θα ψηφιστεί η συμφωνία, θα προχωρήσουμε σε ψήφο εμπιστοσύνης.
Δεν θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση. Δεν πρέπει να παίξουμε μικροκομματικά παιχνίδια σε αυτό το θέμα. Η κυβέρνηση –που εξάλλου θα είναι στον τέταρτο χρόνο της θητείας της- όταν και εάν θα έρθει η συμφωνία στην ελληνική Βουλή και εφόσον ψηφισθεί να έχει δεσμευθεί ότι, αφού δεν θα υπάρχει πραγματική κυβερνητική πλειοψηφία σε ένα τέτοιο μείζον θέμα, την επόμενη μέρα να προχωρήσει σε εκλογές. Αλλιώς υπάρχει μια υποψία ίντριγκας, που λέει «θα βγάλω τους ΑΝΕΛ από την πόρτα και θα τους βάλω από  το παράθυρο».
Για το Κίνημα Αλλαγής
Ο φορέας ο δικός μας, το Κίνημα Αλλαγής, είναι ένας νέος φορέας, ο οποίος διαμορφώνεται από κόμματα και κινήσεις του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού κέντρου και της ανανεωτικής αριστεράς. Είναι λογικό λοιπόν να υπάρχουν και διαφορετικές αναγνώσεις σε ορισμένα ζητήματα. Όμως το κύριο είναι να ανατραπούν οι πολιτικοί συσχετισμοί και να υπάρχει μία ισχυρή κεντροαριστερά.
Χρειάζεται ενότητα και γι’ αυτό το λόγο κάνω έκκληση αυτές τις ώρες προς όλους να κάνουν ένα βήμα πίσω, για να πάμε όλοι μαζί μπροστά. Διότι βρισκόμαστε σ’ ένα κομβικό σημείο και θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι χρειάζονται συνθέσεις. Πολιτικές συνθέσεις πάνω στα συγκεκριμένα επίδικα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην χώρα.

25/6/2018