ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΓΓ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε όλους και όλες στη σημερινή μας εκδήλωση για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία.
Βεβαίως, ίσως κάποιοι από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα θεωρήσουν ότι αυτή η εκδήλωση είναι εκτός επικαιρότητας. Προτιμούν να ασχολούνται με τους γαλαζοαίματους και άλλα τέτοια απομεινάρια του Μεσαίωνα. Εμείς αντίθετα θεωρούμε ότι εν όψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου, η εκδήλωση έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Οι παρεμβάσεις και η συζήτηση πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν αποφασιστικά, ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η συμβολή μας στα θέματα αυτά.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι κινδύνου προς τους κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα, αλλά και συνολικά προς όλο τον ελληνικό λαό, για να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.
Στο κέντρο της προσοχής των θέσεων του ΚΚΕ, βρίσκεται η προστασία της ζωής του λαού μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από τις πυρκαγιές στις πόλεις, στους εργασιακούς χώρους, στα δάση, στις μεταφορές και στα άλλα δίκτυα.
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν τη βάση τους κυρίως στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Η υλοποίησή τους έχει αποτέλεσμα και τη μειωμένη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και την έλλειψη επαρκών μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας στις πόλεις, στους εργασιακούς χώρους, στα χωριά και στα δάση.
Ξεκινώντας, έχει μια αξία να αναφέρουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1930, ήταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι και το 1968, πριν ενταχθεί ως Σώμα Ασφάλειας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τη στρατιωτική δικτατορία.
Αυτό το καθεστώς, διατηρείται μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αποστρατιωτικοποίησή του, από τις μεταπολιτευτικές αστικές κυβερνήσεις.
Το ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία, στη βάση εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του.
Με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων, την πρόληψη και πυροπροστασία στις πόλεις, στις βιομηχανικές μονάδες, στα δάση, με παράλληλο αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφάλειας.
Να μην εμπλέκεται σε κανενός είδους καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Η στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, απέκλεισε κάθε δυνατότητα, να χαράξει την πορεία του, ως μία καθαρά κοινωνικού προσανατολισμού πολιτική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μένει πολλές δεκαετίες πίσω από τις πραγματικές και σύγχρονες απαιτήσεις σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.
Φίλες και Φίλοι
Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές.
Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών -όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση- παραμένουν.
Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εκατομμύρια είναι τα καμένα στρέμματα δασών, αγροτικών εκτάσεων.
Εκατοντάδες είναι οι κατεστραμμένες λαϊκές κατοικίες και περιουσίες.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι καταγεγραμμένες ζημιές στη φυτική, ζωική και βιοτεχνική παραγωγή.
Και το πιο τραγικό είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδων συμπολιτών μας και πυροσβεστών.
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε, πως τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή, παραμένουν απροστάτευτα.
Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πυροπροστασία της χώρας, με τις παρεμβάσεις μας εντός και εκτός της Βουλής.
Μόνο τον προηγούμενο χρόνο, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε 12 ερωτήσεις, 5 επίκαιρες ερωτήσεις, 2 αναφορές, 1 αίτηση κατάθεσης εγγράφων και 1 τροπολογία, για ζητήματα πυροπροστασίας και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πυροσβεστικό σώμα.
Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες περιοδείες.
Παράλληλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, έχοντας έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ευθύνης, βρίσκονταν μαζικά και συντεταγμένα στο πλάι των πυροσβεστών, για να βοηθήσουν στη μάχη των πυρκαγιών για τη σωτηρία του δασικού μας πλούτου και της λαϊκής περιουσίας.
Όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε τη μάχη, στηρίζοντας τα αιτήματα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, εκφράζοντας τις εκτιμήσεις, τις αγωνίες μας ως Κόμμα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Γι’ αυτό και κάθε φορά που οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν αποφάσεις σε βάρος της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά και γενικότερα, το Kόμμα μας στέκονταν αντίθετο.
Όπως με τη διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών το 1998, οπότε και έγινε η μεταφορά της κατάσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Σε μία εποχή λοιπόν που υπάρχει βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη, με μεγάλη διεύρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επιλέγεται από τις αστικές κυβερνήσεις, το Πυροσβεστικό Σώμα να παραμένει, πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Σε υποδομές, μέσα, τεχνογνωσία και προσωπικό.
Όλοι μας ξέρουμε ότι είναι πολλά τα σοβαρά και ταυτόχρονα επικίνδυνα συμβάντα, που καλείται να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα.
Επικίνδυνα, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά για την ίδια τη ζωή των πολιτών.
Έχει μια αξία να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθούμε ορισμένα τέτοια τραγικά συμβάντα, όπως:
Τη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της JET OIL στη Θεσσαλονίκη το 1986.
Τη μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992 με 15 νεκρούς εργάτες.
Την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΧΑΡΤΟΠΑΚ στην Λαμία το 1994.
Την έκρηξη του βυτιοφόρου το 1999 στα Καμένα Βούρλα, που είχε σαν συνέπεια το θάνατο τριών πυροσβεστών και δύο πολιτών.
Τη μεγάλη πυρκαγιά το 2005 σε δεξαμενές χημικών στο Λαύριο.
Τις μεγάλες πυρκαγιές το 2015 στις εγκαταστάσεις της ΣΟΦΤΕΞ και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.
Την μεγάλη πυρκαγιά σε μάντρα ελαστικών στην Λάρισα το 2017.
Η προστασία του πληθυσμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους.
Αφορά πρώτα και κύρια την πρόληψη των κινδύνων για να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά ούτε σε δασική έκταση ούτε σε αστική περιοχή ούτε σε βιομηχανική.
Η πρόληψη προϋποθέτει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού.
Προϋποθέτει ότι οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός θα λειτουργούν και θα συντηρούνται με βάση τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Ότι θα υπάρχει επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό στις βιομηχανικές μονάδες, θα ακολουθούνται διαδικασίες ασφάλειας, θα υπάρχει ουσιαστικός κρατικός έλεγχος του συνόλου των διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόληψη.
Το πρόβλημα αυτό αφορά ιδιαίτερα περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες (π.χ. βιομηχανίες υψηλής επικινδυνότητας που διαχειρίζονται εύφλεκτες, τοξικές ή εκρηκτικές ουσίες, αγωγοί μεταφοράς πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου και άλλα).
Βεβαίως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ακόμη και σε μια πολυκατοικία ή σε ένα χώρο συνάθροισης κοινού, όπως είναι ένας κινηματογράφος ή ένας χώρος άθλησης, η πρόληψη των πυρκαγιών και η προετοιμασία αντιμετώπισης είναι αναγκαία.
Η πληθώρα παραδειγμάτων από ατυχήματα, με πυρκαγιές και εκρήξεις σε αστικές και βιομηχανικές περιοχές στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης.
Πυροσβέστες, αλλά και εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, κάτοικοι έχουν πληγεί, έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνες ουσίες με συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας, ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στην κατάσταση αυτή, έρχεται να προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Το ζήτημα αφορά ενδεικτικά:
Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
Την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού.
Στην ανεπάρκεια προσωπικού των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Την ελλειπή εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων και το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και την έλλειψη εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του πληθυσμού κ.ά.
Μια σημαντική πλευρά αφορά επίσης στην απουσία ενός ουσιαστικού πλαισίου πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου των πυροσβεστών, οι οποίοι κινδυνεύουν από σοβαρά εργατικά ατυχήματα, αλλά και από επαγγελματικές ασθένειες.
Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία επικρατεί και στην πυρασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, με την έλλειψη λιμενικών πυροσβεστικών σταθμών, ακόμη και σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και αλλού.
Τα πράγματα βέβαια θα γίνουν ακόμα χειρότερα, με τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των δομών πυροπροστασίας στην Τοπική Διοίκηση και τον λεγόμενο εθελοντισμό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τη γνήσια, λαϊκή, ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά.
Ο λαός μας πρέπει να πρωτοστατεί και να συμμετέχει, μέσω των συνδικάτων και φορέων του λαϊκού κινήματος, στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Αυτή η προσφορά όμως, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι επικουρική και να μην υποκαθιστά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένο και άρτια εξοπλισμένο.
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η δράση τους αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση, τη συρρίκνωση και υποκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, την κατηγοριοποίηση της πυροπροστασίας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στα θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
Ιδιαίτερα πρέπει να απομονωθεί το ναζιστικό – εγκληματικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», που υποκριτικά εμφανίζεται στις πυρκαγιές, όμως δε λέει κουβέντα για την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, το μειωμένο προσωπικό και τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Η δασοπροστασία, αποτελεί βασικό αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο.
Ο περιορισμός της δασοπροστασίας μόνο ως αντιπυρική προστασία ή ακόμη χειρότερο ως δασοπυρόσβεση, δηλαδή μόνο ως καταστολή των δασικών πυρκαγιών, είναι αντιεπιστημονικός.
Γίνεται σκόπιμα από όλες τις κυβερνήσεις, για να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της δασοπροστασίας, το οποίο θα αποκάλυπτε τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Αυτή την πολιτική προωθεί, ενισχύει και διευρύνει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον τομέα των δασών.
Με πυξίδα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθείται η πολιτική ιδιωτικοποίησης των δασών, ο δασικός τουρισμός, υλοποιείται το Εθνικό Κτηματολόγιο και οι δασικές χάρτες από ιδιωτικές εταιρίες.
Με την ίδια πυξίδα ανατίθεται η διαχείριση δασών, εθνικών δρυμών σε ιδιωτικούς φορείς.
Εκχωρείται η εναέρια δασοπυρόσβεση με ενοικίαση σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες.
Εκτελούνται οι δασικές μελέτες και τα δασοτεχνικά έργα από αντίστοιχες εταιρείες.
Η πολιτική γης όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων έχει κοινή κατεύθυνση τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, τη νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων, των παράνομων αλλαγών στη χρήση της γης.
Πρόσφατα η κυβέρνηση άρχισε τον προσχηματικό διάλογο- απάτη, για μια, όπως την αποκαλεί, “Εθνική Στρατηγική για τα Δάση”.
Η κεντρική κατεύθυνση, όπως φαίνεται, είναι η συνολική -πακέτο- εκχώρηση κρατικών δασικών οικοσυστημάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους.
Επιδιώκει να τους παραχωρήσει όλη τη διαχείριση, για παραγωγή ξύλου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τουρισμό, βιομηχανίες διαχείρισης νερού, εμφιαλωμένων.
Μάλιστα, πρόσφατα εταιρεία, πρότεινε να διαχειριστεί κρατικό δασικό σύμπλεγμα, με δωρεάν εκχώρηση για εκμετάλλευση από την ίδια.
Χιλιάδες στρέμματα κρατικών δασών και δασικών εκτάσεων έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλης, μετατρέπονται σε οικισμούς ακόμη και με πλαστά συμβόλαια.
Η εκτός σχεδίου δόμηση και η άναρχη χωροταξική ανάπτυξη στη χώρα μας συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των καταστροφών.
Οι διάσπαρτοι οικισμοί καταστούν αδύνατη την προστασία τους από μια μεγάλη, ανεξέλεγκτη φωτιά.
Το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλου του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης, με τους ομίλους και το κράτος τους, να εκφράσει την αντίθεσή του και στην πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που εξελίσσονται διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα καμμένα δάση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι κατεστραμμένες περιουσίες, φανερώνουν σε όλο τους το μεγαλείο τα "επιτεύγματα" μιας κοινωνίας που οικοδομείται στη βάση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση των πάντων σε όφελος των κερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων συμφερόντων.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην κλιματική αλλαγή.
Αλλά, δεν μας λέει, τι μέτρα πήρε η ίδια, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κληρονόμησε και να προσαρμόσει τον μηχανισμό πυροπροστασίας στα δεδομένα που επικαλείται ως δικαιολογία!
Με τη λήξη της περσινής αντιπυρικής περιόδου, μέσα από αριθμητικές αλχημείες, παρουσίασε ως θετικά τα αποτελέσματα της πολιτικής της, υποτιμώντας για μία ακόμη φορά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Οι μεγάλες ευθύνες, όμως, της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της εντοπίζονται ξεκάθαρα σε συγκεκριμένα ζητήματα:
- Στη διατήρηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου η ύπαρξη του οποίου ευνοεί τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων.
- Στην έλλειψη ουσιαστικά προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, που η έλλειψή τους διευκολύνει την εξάπλωση των πυρκαγιών και δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
- Στην υποχρηματοδότηση του πυροσβεστικού σώματος, με αποτέλεσμα να μένουν ακινητοποιημένα δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις.
- Υπάρχει καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών, με έναν πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνεται συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει σημαντική ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος, ανανέωση του στόλου.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά, από χαρτί του φωτοτυπικού μέχρι λάστιχα για τα οχήματα και σωλήνες κατάσβεσης. Οι πυροσβέστες δεν έχουν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας ούτε δεύτερη στολή για να αλλάξουν.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καίγονται ολόκληρα δάση και περιουσίες, γιατί λένε δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που κάθε χρόνο σκορπίζονται κυριολεκτικά, 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Επίσης διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για:
- Την ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας που υλοποιείται μέσω της διατήρησης της δραματικής κατάστασης στον εθνικό εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης.
Η ενοικίαση υπηρεσιών πυρασφάλειας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτών που εκμεταλλεύονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, λειτουργεί σε βάρος του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος και έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του, τουλάχιστον κατά 700 πυροσβέστες.
Λειτουργεί επίσης σε βάρος των Πυροσβεστών, αφού οι ίδιοι επωμίζονται όλο το κόστος της διαβίωσής τους στα νησιά που μετατέθηκαν, για να στελεχώσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων.
Στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων, από την δεκαετία του ΄90 και μετά, είναι να μετατραπεί ένα σημαντικό μέρος της πυροπροστασίας από υποχρέωση του κράτους, σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία.
Ο τραγικός κατάλογος των θυμάτων αποκαλύπτει τις ευθύνες που υπάρχουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το σύνολο των πυροσβεστών που από το 1911 μέχρι το 2017, δηλαδή σε περίοδο 106 ετών, έχουν σκοτωθεί εν ώρα υπηρεσίας, το 62% αυτών των θανατηφόρων ατυχημάτων, είναι μετά το 1998, δηλαδή στο διάστημα των τελευταίων 20 ετών!
Με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχει υπάρξει καμία καταγραφή για τις επιπτώσεις που έχουν οι επιβαρυντικές, από κάθε άποψη, συνθήκες εργασίας στην κατάσταση της υγείας των πυροσβεστών, με συνέπεια να καταγράφεται ένας σημαντικός αριθμός αιφνίδιων θανάτων, να εκδηλώνονται σοβαρότατες ασθένειες σε εν ενεργεία και σε συνταξιούχους πυροσβέστες.
Όλα αυτά τα προβλήματα, όμως, όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή, αρνήθηκαν να τα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά.
Αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στους πυροσβέστες αυτό που έχει προτείνει το Κόμμα μας και το διεκδικούν χρόνια τώρα οι ίδιοι εργαζόμενοι, ότι δηλαδή το επάγγελμα τους είναι Βαρύ , Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Από το 1955 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο καίγονται κατά μέσο όρο 550.000 στρέμματα δασικού και αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεις.
Αυτές οφείλονται σε ποσοστό 65% σε εμπρησμό, ενώ το υπόλοιπο 35% οφείλεται κυρίως στα καλώδια της ΔΕΗ, την ανθρώπινη αμέλεια.
Οι καμένες εκτάσεις από το 2000 έως και το 2017 ανήλθαν σε 8.286.151 στρέμματα και από αυτά τα 4.164.701 είναι δάση και δασικές εκτάσεις.
Η ιδιοκτησιακή κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων είναι: Κρατικά 67%, ιδιωτικά και νομικών προσώπων 17%, κοινοτικά 12%, μοναστηριακά 4%.
Τα μισά από τα κρατικά δάση και τις δασικές εκτάσεις δεν είναι οριοθετημένα και νομικά κατοχυρωμένα και σε αυτά ουσιαστικά γίνεται διαχρονικά το «μεγάλο φαγοπότι» των καταπατήσεων, εκχερσώσεων, αλλαγής χαρακτήρα και χρήσης, εμφάνισης ανύπαρκτων ιδιοκτησιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Έτσι άνθισε η εμπορευματοποίηση της δασικής γης, που έφθασε σε μέγεθος τέτοιο, ώστε από το 1950 μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει χαρακτήρα και χρήση πάνω από 3 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα τέτοιων εκτάσεων εκμεταλλεύονται από επιχειρηματικούς ομίλους, μεταλλεία, λατομεία, τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η εμπορευματοποίηση της δασικής γης οδηγεί σε σφοδρές αντιθέσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που επενδύουν με βάση την δασική γη.
Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την ενέργεια, την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.
Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική, που στο βωμό της ανταγωνιστικότητας για το κέρδος και στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έζησαν τα λαϊκά στρώματα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Φίλες και φίλοι
Η προστασία του αστικού ιστού των πόλεων των δασικών οικοσυστημάτων, ευρύτερα του περιβάλλοντος αποτελεί βασική λαϊκή ανάγκη.
Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί.
Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.
Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών.
Γι’ αυτό καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες να πάρουν και την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους.
Η οργή και η αγανάκτηση για τις πυρκαγιές να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, όπου το ευρύτερο περιβάλλον, τα δασικά οικοσυστήματα και η γη, θα γίνει κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή θα γίνει λαϊκή περιουσία και βασικός γνώμονας θα είναι η ασφάλεια και η προστασία του λαού από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή.
Η γη και η δασική γη δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές.
Ιδιαίτερα η γη και το δάσος πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία ώστε να αποτελούν πηγή πλούτου για το λαό μας και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτό.
Ο πλούτος που παράγεται από τα δάση και κάθε τι που παράγεται σε γη, υπέδαφος και θάλασσα πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και ο λαός να τον απολαμβάνει στο σύνολο του.
Ο σχεδιασμός της παραγωγής θα γίνεται από την εργατική εξουσία, με στόχο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κύριο βάρος θα δίνεται στη συνολική διαχείριση της γης και στην προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, που απαιτεί μέσο – μακροπρόθεσμο επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ενιαία αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης. Αυτό να γίνεται από μια Δασική Υπηρεσία, με διαφορετική δομή, οργάνωση, προσωπικό, μέσα, οικονομικούς πόρους και με νομικό και θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού.
Με αυτές τις προϋποθέσεις το δάσος θα προσφέρει τα πολλαπλά του οφέλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, από την παράγωγη του ξύλου και των άλλων δασικών προϊόντων, μέχρι τη βελτίωση του ισοζυγίου του νερού και της ποιότητας του περιβάλλοντος γενικότερα, τον τουρισμό, την αναψυχή κλπ.
Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα σήμερα που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
- Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία.
- Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
- Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετους θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες -ληστεία- που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο “κούρεμα” και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.
-Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας. Μπορεί να ασκείται και από τους πυροσβέστες, με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την άσκησή του και δεν θα το καταστούν στην πράξη ανεφάρμοστο.
- Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.
- Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Κλείνοντας τη σημερινή εισηγητική ομιλία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι και όσες παρευρίσκονται στη σημερινή μας εκδήλωση.
Δεν θεωρούμε ότι καλύψαμε όλα τα θέματα.
Ελπίζουμε οι παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν, να φωτίσουν ακόμη περισσότερο πλευρές που έθιξε η εισήγηση και να συμβάλλουν στον παραπέρα εμπλουτισμό των θέσεων του Κόμματός μας.
10/5/2018 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΜΕ ΘΕΜΑ: ΠΥΡΑΣΦΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑ
Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
φίλες και φίλοι,
Σας καλωσορίζουμε όλους και όλες στη σημερινή μας εκδήλωση για την πυρασφάλεια και τη δασοπροστασία.
Βεβαίως, ίσως κάποιοι από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα θεωρήσουν ότι αυτή η εκδήλωση είναι εκτός επικαιρότητας. Προτιμούν να ασχολούνται με τους γαλαζοαίματους και άλλα τέτοια απομεινάρια του Μεσαίωνα. Εμείς αντίθετα θεωρούμε ότι εν όψει και της νέας αντιπυρικής περιόδου, η εκδήλωση έχει πολύ μεγάλη σημασία.
Οι παρεμβάσεις και η συζήτηση πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν αποφασιστικά, ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η συμβολή μας στα θέματα αυτά.
Ταυτόχρονα, επιδιώκουμε να χτυπήσουμε καμπανάκι κινδύνου προς τους κυβερνώντες και τα άλλα κόμματα, αλλά και συνολικά προς όλο τον ελληνικό λαό, για να αποκτήσουν προτεραιότητα τα ζητήματα της πυρασφάλειας και της δασοπροστασίας στις διεκδικήσεις, στους καθημερινούς αγώνες μας.
Στο κέντρο της προσοχής των θέσεων του ΚΚΕ, βρίσκεται η προστασία της ζωής του λαού μας από τους κινδύνους που ελλοχεύουν, από τις πυρκαγιές στις πόλεις, στους εργασιακούς χώρους, στα δάση, στις μεταφορές και στα άλλα δίκτυα.
Αυτοί οι κίνδυνοι έχουν τη βάση τους κυρίως στην εφαρμογή αντιλαϊκών πολιτικών, διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.
Η υλοποίησή τους έχει αποτέλεσμα και τη μειωμένη χρηματοδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, καθώς και την έλλειψη επαρκών μέτρων πρόληψης και πυροπροστασίας στις πόλεις, στους εργασιακούς χώρους, στα χωριά και στα δάση.
Ξεκινώντας, έχει μια αξία να αναφέρουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο ιδρύθηκε το 1930, ήταν υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών μέχρι και το 1968, πριν ενταχθεί ως Σώμα Ασφάλειας στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης από τη στρατιωτική δικτατορία.
Αυτό το καθεστώς, διατηρείται μέχρι σήμερα, παρά τις κατά καιρούς εξαγγελίες για αποστρατιωτικοποίησή του, από τις μεταπολιτευτικές αστικές κυβερνήσεις.
Το ΚΚΕ απαιτεί την πλήρη αποστρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος και τη μετατροπή του σε πολιτική διοικητική υπηρεσία, στη βάση εξυπηρέτησης της κοινωνικής αποστολής του.
Με αρμοδιότητες την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, των διασώσεων, την πρόληψη και πυροπροστασία στις πόλεις, στις βιομηχανικές μονάδες, στα δάση, με παράλληλο αποχαρακτηρισμό του από Σώμα Ασφάλειας.
Να μην εμπλέκεται σε κανενός είδους καταστολή σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Η στρατιωτικοποίηση του Πυροσβεστικού Σώματος, απέκλεισε κάθε δυνατότητα, να χαράξει την πορεία του, ως μία καθαρά κοινωνικού προσανατολισμού πολιτική υπηρεσία, με αποτέλεσμα να μένει πολλές δεκαετίες πίσω από τις πραγματικές και σύγχρονες απαιτήσεις σε θέματα οργάνωσης, εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας.
Φίλες και Φίλοι
Βρισκόμαστε στην έναρξη της νέας αντιπυρικής περιόδου και ήδη εκδηλώθηκαν οι πρώτες πυρκαγιές.
Οι αρνητικοί παράγοντες που συνέβαλλαν τα προηγούμενα χρόνια στην εκδήλωση και εξάπλωση καταστροφικών πυρκαγιών -όπως είναι οι ελλείψεις σε μέσα, προσωπικό, υποδομές, χρηματοδότηση- παραμένουν.
Τα όποια αποσπασματικά μέτρα έχουν ληφθεί, σε καμιά περίπτωση δεν αρκούν για την έγκαιρη αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, εκατομμύρια είναι τα καμένα στρέμματα δασών, αγροτικών εκτάσεων.
Εκατοντάδες είναι οι κατεστραμμένες λαϊκές κατοικίες και περιουσίες.
Εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ οι καταγεγραμμένες ζημιές στη φυτική, ζωική και βιοτεχνική παραγωγή.
Και το πιο τραγικό είναι οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, εκατοντάδων συμπολιτών μας και πυροσβεστών.
Δεν θα είναι υπερβολή να πούμε, πως τα δασικά οικοσυστήματα της Ελλάδας, η αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, η λαϊκή περιουσία και η ανθρώπινη ζωή, παραμένουν απροστάτευτα.
Εδώ και χρόνια το ΚΚΕ έχει εκφράσει την ανησυχία του για την τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πυροπροστασία της χώρας, με τις παρεμβάσεις μας εντός και εκτός της Βουλής.
Μόνο τον προηγούμενο χρόνο, η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα κατέθεσε 12 ερωτήσεις, 5 επίκαιρες ερωτήσεις, 2 αναφορές, 1 αίτηση κατάθεσης εγγράφων και 1 τροπολογία, για ζητήματα πυροπροστασίας και εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στο πυροσβεστικό σώμα.
Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες περιοδείες.
Παράλληλα τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος, έχοντας έντονο το αίσθημα της αλληλεγγύης και της ευθύνης, βρίσκονταν μαζικά και συντεταγμένα στο πλάι των πυροσβεστών, για να βοηθήσουν στη μάχη των πυρκαγιών για τη σωτηρία του δασικού μας πλούτου και της λαϊκής περιουσίας.
Όλα αυτά τα χρόνια δίνουμε τη μάχη, στηρίζοντας τα αιτήματα, τα δικαιώματα των εργαζόμενων, εκφράζοντας τις εκτιμήσεις, τις αγωνίες μας ως Κόμμα, για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Γι’ αυτό και κάθε φορά που οι κυβερνήσεις υλοποιούσαν αποφάσεις σε βάρος της προστασίας των δασών από τις πυρκαγιές, αλλά και γενικότερα, το Kόμμα μας στέκονταν αντίθετο.
Όπως με τη διάσπαση της πρόληψης από την καταστολή των δασικών πυρκαγιών το 1998, οπότε και έγινε η μεταφορά της κατάσβεσης στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Σε μία εποχή λοιπόν που υπάρχει βιομηχανική και τεχνολογική ανάπτυξη, με μεγάλη διεύρυνση των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, επιλέγεται από τις αστικές κυβερνήσεις, το Πυροσβεστικό Σώμα να παραμένει, πολύ πίσω από τις σύγχρονες απαιτήσεις.
Σε υποδομές, μέσα, τεχνογνωσία και προσωπικό.
Όλοι μας ξέρουμε ότι είναι πολλά τα σοβαρά και ταυτόχρονα επικίνδυνα συμβάντα, που καλείται να αντιμετωπίσει το Πυροσβεστικό Σώμα.
Επικίνδυνα, όχι μόνο για το περιβάλλον, αλλά για την ίδια τη ζωή των πολιτών.
Έχει μια αξία να κάνουμε μια μικρή αναδρομή στο παρελθόν και να θυμηθούμε ορισμένα τέτοια τραγικά συμβάντα, όπως:
Τη μεγάλη πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της JET OIL στη Θεσσαλονίκη το 1986.
Τη μεγάλη έκρηξη στις εγκαταστάσεις της ΠΕΤΡΟΛΑ το 1992 με 15 νεκρούς εργάτες.
Την πυρκαγιά στις εγκαταστάσεις της ΧΑΡΤΟΠΑΚ στην Λαμία το 1994.
Την έκρηξη του βυτιοφόρου το 1999 στα Καμένα Βούρλα, που είχε σαν συνέπεια το θάνατο τριών πυροσβεστών και δύο πολιτών.
Τη μεγάλη πυρκαγιά το 2005 σε δεξαμενές χημικών στο Λαύριο.
Τις μεγάλες πυρκαγιές το 2015 στις εγκαταστάσεις της ΣΟΦΤΕΞ και σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο.
Την μεγάλη πυρκαγιά σε μάντρα ελαστικών στην Λάρισα το 2017.
Η προστασία του πληθυσμού, των υποδομών και του περιβάλλοντος από τις πυρκαγιές αποτελεί ένα σύνθετο ζήτημα, με πολλές παραμέτρους.
Αφορά πρώτα και κύρια την πρόληψη των κινδύνων για να μην εκδηλωθεί πυρκαγιά ούτε σε δασική έκταση ούτε σε αστική περιοχή ούτε σε βιομηχανική.
Η πρόληψη προϋποθέτει ότι ο χωροταξικός σχεδιασμός θα λαμβάνει υπόψη το κριτήριο της ασφάλειας και της προστασίας του περιβάλλοντος, της υγείας του λαού.
Προϋποθέτει ότι οι υποδομές, οι εγκαταστάσεις, ο εξοπλισμός θα λειτουργούν και θα συντηρούνται με βάση τις προδιαγραφές ασφάλειας.
Ότι θα υπάρχει επαρκές και εκπαιδευμένο προσωπικό στις βιομηχανικές μονάδες, θα ακολουθούνται διαδικασίες ασφάλειας, θα υπάρχει ουσιαστικός κρατικός έλεγχος του συνόλου των διαδικασιών που απαιτούνται για την πρόληψη.
Το πρόβλημα αυτό αφορά ιδιαίτερα περιοχές όπου υπάρχουν εγκαταστάσεις με επικίνδυνες ουσίες (π.χ. βιομηχανίες υψηλής επικινδυνότητας που διαχειρίζονται εύφλεκτες, τοξικές ή εκρηκτικές ουσίες, αγωγοί μεταφοράς πετρελαιοειδών και φυσικού αερίου και άλλα).
Βεβαίως, δεν περιορίζεται μόνο σε αυτές τις περιπτώσεις.
Ακόμη και σε μια πολυκατοικία ή σε ένα χώρο συνάθροισης κοινού, όπως είναι ένας κινηματογράφος ή ένας χώρος άθλησης, η πρόληψη των πυρκαγιών και η προετοιμασία αντιμετώπισης είναι αναγκαία.
Η πληθώρα παραδειγμάτων από ατυχήματα, με πυρκαγιές και εκρήξεις σε αστικές και βιομηχανικές περιοχές στη χώρα μας, αλλά και στο εξωτερικό, υπογραμμίζουν τη σημασία της πρόληψης.
Πυροσβέστες, αλλά και εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους, κάτοικοι έχουν πληγεί, έχουν εκτεθεί σε επικίνδυνες ουσίες με συνέπεια την εκδήλωση διαφόρων προβλημάτων υγείας, ενώ σημαντικές είναι και οι επιπτώσεις στο περιβάλλον.
Στην κατάσταση αυτή, έρχεται να προστεθεί η ανεπαρκής προετοιμασία για την αντιμετώπιση αυτών των κινδύνων. Το ζήτημα αφορά ενδεικτικά:
Στην έλλειψη ολοκληρωμένων σχεδίων αντιμετώπισης που να λαμβάνουν υπόψη το σύνολο των κινδύνων.
Την ανεπάρκεια υποδομών και μέσων αντιμετώπισης και προστασίας του πληθυσμού, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη μέσων, διαδικασιών και οδών διαφυγής και εκκένωσης σε περίπτωση ενός μεγάλου τεχνολογικού ατυχήματος ή μιας φυσικής καταστροφής, που θα απειλεί την ασφάλεια του πληθυσμού.
Στην ανεπάρκεια προσωπικού των κρατικών υπηρεσιών και ειδικότερα στο Πυροσβεστικό Σώμα.
Την ελλειπή εκπαίδευση των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης, μεταξύ των οποίων και το Πυροσβεστικό Σώμα, αλλά και την έλλειψη εκπαίδευσης και ασκήσεων ετοιμότητας του πληθυσμού κ.ά.
Μια σημαντική πλευρά αφορά επίσης στην απουσία ενός ουσιαστικού πλαισίου πρόληψης του επαγγελματικού κινδύνου των πυροσβεστών, οι οποίοι κινδυνεύουν από σοβαρά εργατικά ατυχήματα, αλλά και από επαγγελματικές ασθένειες.
Η ίδια επικίνδυνη αδιαφορία επικρατεί και στην πυρασφάλεια των θαλάσσιων μεταφορών, με την έλλειψη λιμενικών πυροσβεστικών σταθμών, ακόμη και σε περιοχές με μεγάλη τουριστική κίνηση όπως η Ρόδος, η Κέρκυρα και αλλού.
Τα πράγματα βέβαια θα γίνουν ακόμα χειρότερα, με τη μεταφορά του κόστους λειτουργίας των δομών πυροπροστασίας στην Τοπική Διοίκηση και τον λεγόμενο εθελοντισμό, που προετοιμάζει η κυβέρνηση.
Το ΚΚΕ υπερασπίζεται τη γνήσια, λαϊκή, ανιδιοτελή εθελοντική προσφορά.
Ο λαός μας πρέπει να πρωτοστατεί και να συμμετέχει, μέσω των συνδικάτων και φορέων του λαϊκού κινήματος, στην προσπάθεια κατάσβεσης των πυρκαγιών.
Αυτή η προσφορά όμως, για να είναι αποτελεσματική, πρέπει να είναι επικουρική και να μην υποκαθιστά τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο πρέπει να είναι πλήρως επανδρωμένο και άρτια εξοπλισμένο.
Το ΚΚΕ είναι κατηγορηματικά αντίθετο με την επιχειρηματική δραστηριότητα που αναπτύσσουν οι λεγόμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.
Η δράση τους αποσκοπεί στη μείωση των δαπανών του Κρατικού Προϋπολογισμού για την πυρόσβεση, τη συρρίκνωση και υποκατάσταση του Πυροσβεστικού Σώματος, την κατηγοριοποίηση της πυροπροστασίας και την εμπλοκή επιχειρηματικών ομίλων στα θέματα πυροπροστασίας και πυρόσβεσης.
Ιδιαίτερα πρέπει να απομονωθεί το ναζιστικό – εγκληματικό μόρφωμα της «Χρυσής Αυγής», που υποκριτικά εμφανίζεται στις πυρκαγιές, όμως δε λέει κουβέντα για την υποχρηματοδότηση του Πυροσβεστικού Σώματος, το μειωμένο προσωπικό και τις διαφορετικές εργασιακές σχέσεις.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Η δασοπροστασία, αποτελεί βασικό αντικείμενο της ολοκληρωμένης διαχείρισης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων που αποτελούν ενιαίο και αδιάσπαστο χώρο.
Ο περιορισμός της δασοπροστασίας μόνο ως αντιπυρική προστασία ή ακόμη χειρότερο ως δασοπυρόσβεση, δηλαδή μόνο ως καταστολή των δασικών πυρκαγιών, είναι αντιεπιστημονικός.
Γίνεται σκόπιμα από όλες τις κυβερνήσεις, για να κρύψει το πραγματικό περιεχόμενο της δασοπροστασίας, το οποίο θα αποκάλυπτε τον χαρακτήρα και τον προσανατολισμό της εκάστοτε κυβερνητικής πολιτικής, που έχει ως κριτήριο την κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων.
Αυτή την πολιτική προωθεί, ενισχύει και διευρύνει και η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στον τομέα των δασών.
Με πυξίδα την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων προωθείται η πολιτική ιδιωτικοποίησης των δασών, ο δασικός τουρισμός, υλοποιείται το Εθνικό Κτηματολόγιο και οι δασικές χάρτες από ιδιωτικές εταιρίες.
Με την ίδια πυξίδα ανατίθεται η διαχείριση δασών, εθνικών δρυμών σε ιδιωτικούς φορείς.
Εκχωρείται η εναέρια δασοπυρόσβεση με ενοικίαση σε ιδιωτικές αεροπορικές εταιρίες.
Εκτελούνται οι δασικές μελέτες και τα δασοτεχνικά έργα από αντίστοιχες εταιρείες.
Η πολιτική γης όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων έχει κοινή κατεύθυνση τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια, τη νομιμοποίηση όλων των καταπατήσεων, των παράνομων αλλαγών στη χρήση της γης.
Πρόσφατα η κυβέρνηση άρχισε τον προσχηματικό διάλογο- απάτη, για μια, όπως την αποκαλεί, “Εθνική Στρατηγική για τα Δάση”.
Η κεντρική κατεύθυνση, όπως φαίνεται, είναι η συνολική -πακέτο- εκχώρηση κρατικών δασικών οικοσυστημάτων σε μονοπωλιακούς ομίλους.
Επιδιώκει να τους παραχωρήσει όλη τη διαχείριση, για παραγωγή ξύλου και Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, για τουρισμό, βιομηχανίες διαχείρισης νερού, εμφιαλωμένων.
Μάλιστα, πρόσφατα εταιρεία, πρότεινε να διαχειριστεί κρατικό δασικό σύμπλεγμα, με δωρεάν εκχώρηση για εκμετάλλευση από την ίδια.
Χιλιάδες στρέμματα κρατικών δασών και δασικών εκτάσεων έχουν ενταχθεί σε σχέδια πόλης, μετατρέπονται σε οικισμούς ακόμη και με πλαστά συμβόλαια.
Η εκτός σχεδίου δόμηση και η άναρχη χωροταξική ανάπτυξη στη χώρα μας συμβάλλουν στη μεγιστοποίηση των καταστροφών.
Οι διάσπαρτοι οικισμοί καταστούν αδύνατη την προστασία τους από μια μεγάλη, ανεξέλεγκτη φωτιά.
Το λαϊκό κίνημα πρέπει να απαιτήσει κατάργηση όλου του σχετικού νομοθετικού πλαισίου, να βαδίσει με γραμμή σύγκρουσης, με τους ομίλους και το κράτος τους, να εκφράσει την αντίθεσή του και στην πρόταση της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δάση.
Οι καταστροφικές πυρκαγιές που εξελίσσονται διαχρονικά σε όλη την Ελλάδα, οι ανθρώπινες ζωές που χάθηκαν, τα καμμένα δάση, η καταστροφή του περιβάλλοντος και οι κατεστραμμένες περιουσίες, φανερώνουν σε όλο τους το μεγαλείο τα "επιτεύγματα" μιας κοινωνίας που οικοδομείται στη βάση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και την εμπορευματοποίηση των πάντων σε όφελος των κερδών των μονοπωλίων και των μεγάλων συμφερόντων.
Η σημερινή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες στις προηγούμενες κυβερνήσεις και στην κλιματική αλλαγή.
Αλλά, δεν μας λέει, τι μέτρα πήρε η ίδια, για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που κληρονόμησε και να προσαρμόσει τον μηχανισμό πυροπροστασίας στα δεδομένα που επικαλείται ως δικαιολογία!
Με τη λήξη της περσινής αντιπυρικής περιόδου, μέσα από αριθμητικές αλχημείες, παρουσίασε ως θετικά τα αποτελέσματα της πολιτικής της, υποτιμώντας για μία ακόμη φορά την νοημοσύνη του ελληνικού λαού.
Οι μεγάλες ευθύνες, όμως, της σημερινής κυβέρνησης και των προκατόχων της εντοπίζονται ξεκάθαρα σε συγκεκριμένα ζητήματα:
- Στη διατήρηση όλου του αντιδασικού νομοθετικού πλαισίου η ύπαρξη του οποίου ευνοεί τους αποχαρακτηρισμούς δασών και δασικών εκτάσεων.
- Στην έλλειψη ουσιαστικά προληπτικών παρεμβάσεων στα δασικά οικοσυστήματα με αντιπυρικές ζώνες και δασικούς δρόμους, που η έλλειψή τους διευκολύνει την εξάπλωση των πυρκαγιών και δυσχεραίνει την έγκαιρη πρόσβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων.
- Στην υποχρηματοδότηση του πυροσβεστικού σώματος, με αποτέλεσμα να μένουν ακινητοποιημένα δεκάδες πυροσβεστικά οχήματα μέσα στην αντιπυρική περίοδο, γιατί η κυβέρνηση δεν διαθέτει τις απαραίτητες πιστώσεις.
- Υπάρχει καθολική απουσία κατάλληλων υποδομών, με έναν πεπαλαιωμένο στόλο οχημάτων, η κατάσταση του οποίου επιβαρύνεται συνεχώς, γιατί δεν υπάρχει σημαντική ενίσχυση του μηχανολογικού εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος, ανανέωση του στόλου.
- Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχουν αναλώσιμα υλικά, από χαρτί του φωτοτυπικού μέχρι λάστιχα για τα οχήματα και σωλήνες κατάσβεσης. Οι πυροσβέστες δεν έχουν τα κατάλληλα ατομικά μέσα προστασίας ούτε δεύτερη στολή για να αλλάξουν.
Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, να χάνονται ανθρώπινες ζωές, να καίγονται ολόκληρα δάση και περιουσίες, γιατί λένε δεν υπάρχουν χρήματα, τη στιγμή που κάθε χρόνο σκορπίζονται κυριολεκτικά, 4 δισεκατομμύρια ευρώ για τις πολεμικές δαπάνες του ΝΑΤΟ και χαρίζονται χρέη δισεκατομμυρίων στο μεγάλο κεφάλαιο.
Επίσης διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες για:
- Την ιδιωτικοποίηση τομέων της πυροπροστασίας που υλοποιείται μέσω της διατήρησης της δραματικής κατάστασης στον εθνικό εναέριο στόλο αεροπυρόσβεσης.
Η ενοικίαση υπηρεσιών πυρασφάλειας στους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως αυτών που εκμεταλλεύονται τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια και το αεροδρόμιο “Ελευθέριος Βενιζέλος” και όλο το εθνικό οδικό δίκτυο της χώρας, λειτουργεί σε βάρος του κεντρικού επιχειρησιακού σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος και έχει ως συνέπεια την αποδυνάμωση των υπηρεσιών του, τουλάχιστον κατά 700 πυροσβέστες.
Λειτουργεί επίσης σε βάρος των Πυροσβεστών, αφού οι ίδιοι επωμίζονται όλο το κόστος της διαβίωσής τους στα νησιά που μετατέθηκαν, για να στελεχώσουν τις πυροσβεστικές υπηρεσίες των ιδιωτικοποιημένων αεροδρομίων.
Στρατηγικός στόχος όλων των κυβερνήσεων, από την δεκαετία του ΄90 και μετά, είναι να μετατραπεί ένα σημαντικό μέρος της πυροπροστασίας από υποχρέωση του κράτους, σε ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσία.
Ο τραγικός κατάλογος των θυμάτων αποκαλύπτει τις ευθύνες που υπάρχουν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, από το σύνολο των πυροσβεστών που από το 1911 μέχρι το 2017, δηλαδή σε περίοδο 106 ετών, έχουν σκοτωθεί εν ώρα υπηρεσίας, το 62% αυτών των θανατηφόρων ατυχημάτων, είναι μετά το 1998, δηλαδή στο διάστημα των τελευταίων 20 ετών!
Με ευθύνη των κυβερνήσεων δεν έχει υπάρξει καμία καταγραφή για τις επιπτώσεις που έχουν οι επιβαρυντικές, από κάθε άποψη, συνθήκες εργασίας στην κατάσταση της υγείας των πυροσβεστών, με συνέπεια να καταγράφεται ένας σημαντικός αριθμός αιφνίδιων θανάτων, να εκδηλώνονται σοβαρότατες ασθένειες σε εν ενεργεία και σε συνταξιούχους πυροσβέστες.
Όλα αυτά τα προβλήματα, όμως, όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή, αρνήθηκαν να τα αντιμετωπίσουν ουσιαστικά.
Αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν στους πυροσβέστες αυτό που έχει προτείνει το Κόμμα μας και το διεκδικούν χρόνια τώρα οι ίδιοι εργαζόμενοι, ότι δηλαδή το επάγγελμα τους είναι Βαρύ , Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό.
Φίλες και φίλοι,
Συντρόφισσες και σύντροφοι
Από το 1955 μέχρι σήμερα, κάθε χρόνο καίγονται κατά μέσο όρο 550.000 στρέμματα δασικού και αγροτικού χαρακτήρα εκτάσεις.
Αυτές οφείλονται σε ποσοστό 65% σε εμπρησμό, ενώ το υπόλοιπο 35% οφείλεται κυρίως στα καλώδια της ΔΕΗ, την ανθρώπινη αμέλεια.
Οι καμένες εκτάσεις από το 2000 έως και το 2017 ανήλθαν σε 8.286.151 στρέμματα και από αυτά τα 4.164.701 είναι δάση και δασικές εκτάσεις.
Η ιδιοκτησιακή κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων είναι: Κρατικά 67%, ιδιωτικά και νομικών προσώπων 17%, κοινοτικά 12%, μοναστηριακά 4%.
Τα μισά από τα κρατικά δάση και τις δασικές εκτάσεις δεν είναι οριοθετημένα και νομικά κατοχυρωμένα και σε αυτά ουσιαστικά γίνεται διαχρονικά το «μεγάλο φαγοπότι» των καταπατήσεων, εκχερσώσεων, αλλαγής χαρακτήρα και χρήσης, εμφάνισης ανύπαρκτων ιδιοκτησιών από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, οικοδομικούς συνεταιρισμούς.
Έτσι άνθισε η εμπορευματοποίηση της δασικής γης, που έφθασε σε μέγεθος τέτοιο, ώστε από το 1950 μέχρι σήμερα να έχουν αλλάξει χαρακτήρα και χρήση πάνω από 3 εκατ. στρέμματα δασών και δασικών εκτάσεων, ενώ πάνω από πεντακόσιες χιλιάδες στρέμματα τέτοιων εκτάσεων εκμεταλλεύονται από επιχειρηματικούς ομίλους, μεταλλεία, λατομεία, τουριστικές επιχειρήσεις, καθώς και από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η εμπορευματοποίηση της δασικής γης οδηγεί σε σφοδρές αντιθέσεις μεταξύ μεγάλων συμφερόντων και ιδιωτών που επενδύουν με βάση την δασική γη.
Σε αυτό το έδαφος της εμπορευματοποίησης, της ανυπαρξίας πρόληψης και αναποτελεσματικής καταστολής των πυρκαγιών, αναπτύσσονται οι ανταγωνισμοί για το κέρδος, τον τουρισμό, την αναψυχή, την ενέργεια, την κατοικία και τις κατασκευές γενικότερα, διαμορφώνονται οι συνθήκες που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών.
Το ΚΚΕ έχει επανειλημμένα καταγγείλει την κυβερνητική πολιτική, που στο βωμό της ανταγωνιστικότητας για το κέρδος και στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης, έχει την ευθύνη για την κατάσταση που έζησαν τα λαϊκά στρώματα ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια.
Φίλες και φίλοι
Η προστασία του αστικού ιστού των πόλεων των δασικών οικοσυστημάτων, ευρύτερα του περιβάλλοντος αποτελεί βασική λαϊκή ανάγκη.
Η σημερινή κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί.
Οι βασικές λαϊκές ανάγκες μπορούν να ικανοποιηθούν συνολικά με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας.
Το ΚΚΕ επανειλημμένα έχει προειδοποιήσει τον ελληνικό λαό, ότι δεν μπορούν να προστατευτούν τα δάση, οι πόλεις και η λαϊκή περιουσία, χωρίς ριζική αλλαγή πολιτικής.
Στο πλαίσιο του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, δεν μπορούν να καλυφθούν βασικές λαϊκές ανάγκες, να προστατευθούν και να διαχειριστούν η γη, το φυσικό περιβάλλον, τα δάση, οι πόλεις, η φυτική και ζωική παραγωγή και γενικά αυτή η τεράστια περιουσία υπέρ του λαού.
Χρειάζεται η λαϊκή οργανωμένη παρέμβαση και δράση για την ανατροπή της πολιτικής που εντείνει την εμπορευματοποίηση της γης, των δασών.
Γι’ αυτό καλούμε την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τη νεολαία, τις γυναίκες να πάρουν και την υπόθεση της προστασίας των δασών στα χέρια τους.
Η οργή και η αγανάκτηση για τις πυρκαγιές να γίνει πάλη και συσπείρωση γύρω από την πολιτική πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, για την εργατική εξουσία, όπου το ευρύτερο περιβάλλον, τα δασικά οικοσυστήματα και η γη, θα γίνει κοινωνική ιδιοκτησία, δηλαδή θα γίνει λαϊκή περιουσία και βασικός γνώμονας θα είναι η ασφάλεια και η προστασία του λαού από κάθε φυσική ή τεχνολογική καταστροφή.
Η γη και η δασική γη δεν πρέπει να αποτελεί ιδιοκτησία και πηγή πλούτου για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ομίλους, που οδηγεί ταυτόχρονα και σε μεγάλες καταστροφές.
Ιδιαίτερα η γη και το δάσος πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία ώστε να αποτελούν πηγή πλούτου για το λαό μας και αυτός να ιδιοποιείται τα οφέλη από αυτό.
Ο πλούτος που παράγεται από τα δάση και κάθε τι που παράγεται σε γη, υπέδαφος και θάλασσα πρέπει να αποτελεί κοινωνική ιδιοκτησία και ο λαός να τον απολαμβάνει στο σύνολο του.
Ο σχεδιασμός της παραγωγής θα γίνεται από την εργατική εξουσία, με στόχο την ικανοποίηση των διευρυνόμενων λαϊκών αναγκών.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, το κύριο βάρος θα δίνεται στη συνολική διαχείριση της γης και στην προστασία και ανόρθωση των δασικών οικοσυστημάτων, που απαιτεί μέσο – μακροπρόθεσμο επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και ενιαία αντιπυρική προστασία, με κύριο βάρος στην πρόληψη και την ειδική διαχείριση της δασικής βλάστησης. Αυτό να γίνεται από μια Δασική Υπηρεσία, με διαφορετική δομή, οργάνωση, προσωπικό, μέσα, οικονομικούς πόρους και με νομικό και θεσμικό πλαίσιο υπέρ του λαού.
Με αυτές τις προϋποθέσεις το δάσος θα προσφέρει τα πολλαπλά του οφέλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, από την παράγωγη του ξύλου και των άλλων δασικών προϊόντων, μέχρι τη βελτίωση του ισοζυγίου του νερού και της ποιότητας του περιβάλλοντος γενικότερα, τον τουρισμό, την αναψυχή κλπ.
Δυναμώνοντας αυτόν τον προσανατολισμό, το εργατικό-λαϊκό κίνημα, με αποφασιστικότητα μπορεί να παλέψει για άμεσα ζητήματα σήμερα που επείγει η αντιμετώπιση και η λύση τους, όπως:
- Να καταργηθούν όλοι οι αντιδασικοί νόμοι, που ψήφισαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
- Να περάσουν στη δημόσια ιδιοκτησία, με όποιο πρόσφορο τρόπο, ιδιοκτησίες που έχουν αποκτηθεί με διάφορους τρόπους από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, άλλες εταιρείες ή την Εκκλησία.
- Να γίνει ριζική αλλαγή και εκσυγχρονισμός του αντιπυρικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας.
- Να γίνει αύξηση του προσωπικού στις αρμόδιες υπηρεσίες με πλήρωση των αναγκαίων οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και τη δασική υπηρεσία.
- Εφαρμογή ενός σύγχρονου μισθολογίου, που θα λαμβάνει υπόψη και το σημερινό κόστος ζωής. Την εφαρμογή πενθήμερης εβδομάδας εργασίας με πλήρη αποζημίωση των υπερωριών, των νυχτερινών, των εξαιρέσιμων και αργιών, όπως προβλέπεται για τους υπόλοιπους δημόσιους υπαλλήλους.
- Μονιμοποίηση με σταθερές εργασιακές σχέσεις όλων των 5ετους θητείας και των εποχικών πυροσβεστών. Να αναπληρώσει το κράτος τις απώλειες -ληστεία- που έγινε στα αποθεματικά των Ταμείων, με το χρηματιστήριο και με το περιβόητο “κούρεμα” και για τα οποία δεν έχουν αναζητηθεί ευθύνες μέχρι σήμερα.
-Υποστηρίζουμε τον αγώνα για την κατοχύρωση του δικαιώματος της απεργίας. Μπορεί να ασκείται και από τους πυροσβέστες, με τους ίδιους όρους που το ασκούν οι διοικητικοί υπάλληλοι της Πυροσβεστικής και γενικότερα οι δημόσιοι υπάλληλοι και μέσα από την κατοχύρωση συγκεκριμένων προϋποθέσεων που θα κάνουν εφικτή την άσκησή του και δεν θα το καταστούν στην πράξη ανεφάρμοστο.
- Ενίσχυση αρμόδιων δυνάμεων πυροπροστασίας με τα αναγκαία μέσα και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα χρήματα για τη βελτίωση των υποδομών των τεχνικών μέσων, κυρίως επίγειων, με ενίσχυση και ανανέωση του μηχανολογικού εξοπλισμού του πυροσβεστικού σώματος σε πυροσβεστικά οχήματα και σύγχρονα πλωτά μέσα για τους λιμενικούς πυροσβεστικούς σταθμούς.
- Να ενισχυθεί και να ανανεωθεί ο εναέριος στόλος αεροπυρόσβεσης και διάσωσης, παίρνοντας υπόψη την αποτελεσματικότητα της χρήσης ως μέσο, καθώς και τις ιδιαίτερες γεωμορφολογικές συνθήκες της χώρας μας.
- Η οργάνωση της πυρασφάλειας της χώρας σε επίπεδο δομής, υποδομών, εξοπλισμού, σχεδιασμού και αντιμετώπισης να είναι αποκλειστική μέριμνα και ευθύνη του κράτους, μέσω του Πυροσβεστικού Σώματος. Καμία εμπλοκή των ιδιωτών, αλλά και της Τοπικής Διοίκησης.
- Να υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο εκπαίδευσης των πυροσβεστών, μέσα από ένα τρίχρονο πλάνο εκπαιδευτικής διαδικασίας που θα συμπεριλαμβάνει και την πρακτική εκπαίδευση. Η εκπαίδευση να γίνεται με αξιοποίηση της σύγχρονης επιστημονικής γνώσης και όλων των απαραίτητων μέσων σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις.
- Να γίνει σχεδιασμός των απαραίτητων δασοτεχνικών – αντιδιαβρωτικών – αντιπλημμυρικών έργων και εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων, στο πλαίσιο της συνολικής διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων και των ορεινών – ημιορεινών περιοχών. Η εξασφάλιση της επαρκούς χρηματοδότησης, μέσω του Κρατικού Προϋπολογισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, για την κάλυψη των ελλείψεων, καθώς και του Εθνικού Συστήματος Υγείας, με το απαραίτητο προσωπικό και υποδομές, που να μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις μεγάλων βιομηχανικών ατυχημάτων και καταστροφών από πλημμύρες, πυρκαγιές, σεισμούς.
Φίλες και φίλοι
Αγαπητοί προσκεκλημένοι
Κλείνοντας τη σημερινή εισηγητική ομιλία, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσοι και όσες παρευρίσκονται στη σημερινή μας εκδήλωση.
Δεν θεωρούμε ότι καλύψαμε όλα τα θέματα.
Ελπίζουμε οι παρεμβάσεις που θα ακολουθήσουν, να φωτίσουν ακόμη περισσότερο πλευρές που έθιξε η εισήγηση και να συμβάλλουν στον παραπέρα εμπλουτισμό των θέσεων του Κόμματός μας.
10/5/2018 ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ