Χ. ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ: "Η Αθήνα αξίζει την ανάδειξη της ιστορικής και πολιτιστικής της ταυτότητας"
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ:Κατ’ αρχάς, μια διαπίστωση θα ήθελα να κάνω. Ειλικρινά, θα περίμενα μια μεγαλύτερη σεμνότητα στην τοποθέτηση από την πλευρά της Αντιπολίτευσης, γενικότερα.
Μια βόλτα στην Αθήνα, και ειδικότερα στο κέντρο της, είναι αρκετή για να συνειδητοποιήσει ο καθένας σε ποια φάση βρίσκεται αυτή η πόλη και ότι υπάρχει μια ουσιαστική ανάγκη αλλαγής και ανάπλασης. Το κέντρο της Αθήνας, που η κρίση το χτύπησε ιδιαίτερα, έχει ανάγκη ουσιαστικών παρεμβάσεων για την ανάδειξη της ιστορικότητας αυτής της πόλης, μιας πόλης με τη διεθνή αναγνώριση και ταυτότητα που έχει η Αθήνα και η οποία σήμερα δεν μπορεί ούτε πλούτο να παράγει ούτε ευημερία για τους κατοίκους της.
Η εικόνα της πόλης σε πτώχευση και παρακμή πραγματικά οφείλει να αλλάξει. Να γίνει μια πόλη που να αξίζει να ζει κάποιος: Μια πόλη με προσβασιμότητα όλων, με πολυχρωμία, πολυπολιτισμικότητα, με βιοκλιματική αρχιτεκτονική, με ελεύθερους χώρους, με τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, συστατικό στοιχείο της ταυτότητας αυτής της πόλης ειδικά στο κέντρο της, η οποία οφείλει να επανέλθει. Μια πόλη, η οποία θα ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις που θέτει και η προελαύνουσα κλιματική αλλαγή.
Αν αναλογιστούμε ότι σήμερα διανύουμε την περίοδο της ταχείας αύξησης της θερμοκρασίας, σαν αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, η Αθήνα με τα ψηλά και ογκώδη κτήρια της από οπλισμένο σκυρόδεμα, που είναι περίπου 20% ακάλυπτη επιφάνεια στα οικόπεδα κατά μέσο όρο, το μέγιστο ποσοστό κάλυψης μειώθηκε στο 70%, με βάση τον Γενικό Οικοδομικό Κανονισμό του ’85, αυτή η πόλη, λοιπόν, έχει καταντήσει αφόρητη, αβίωτη από ενεργειακή άποψη.
Στον Δήμο της Αθήνας, επαναλαμβάνω κι εγώ όπως πολλοί συνάδελφοι εδώ τοποθετήθηκαν, έχει υπολογιστεί ότι σε κάθε κάτοικο αντιστοιχούν ένα έως δύο τετραγωνικά μέτρα πράσινο, όταν η αποδεκτή επιφάνεια σε μια ευρωπαϊκή πόλη είναι γύρω στα εννιά τετραγωνικά μέτρα, ενώ πάρα πολλές χώρες, και ευρωπαϊκές, έχουν κατά μέσο όρο τα δέκα πέντε τετραγωνικά μέτρα.
Είναι γεγονός ότι πολλές μελέτες έχουν γίνει ειδικά από τον Δήμο της Αθήνας, από την περιφέρεια με όποιους συσχετισμούς και ηγεσίες μέχρι σήμερα, ακόμα και από τα υπουργεία σχετικά με την ανάπλαση της Αθήνας. Όμως, όλες αυτές οι μελέτες τι έγιναν τόσα χρόνια; Έμειναν στα χαρτιά. Κι έρχεται τώρα η αντιπολίτευση να κατηγορεί την Κυβέρνηση ότι παραγκωνίζεται η τοπική αυτοδιοίκηση.
Έχουμε, επίσης, όλες αυτές τις δεκαετίες ειδικούς επιστήμονες, κινήματα πολιτών, φορείς, πολίτες που έχουν διατυπώσει αιτήματα να αναβαθμιστεί η καθημερινότητα της πόλης, να προαχθεί σε κοινωνικό, οικονομικό και πολιτιστικό επίπεδο η Αθήνα.
Μην ξεχνάμε –το ξαναλέμε- ότι προηγούμενες κυβερνήσεις κατήργησαν την ΕΑΧΑ το 2014. Κατήργησαν τον ΟΡΣΑ. Αντίστοιχα και τον Οργανισμό Ρυθμιστικού στη Θεσσαλονίκη. Ας τα θυμηθούμε όλα αυτά. Αλλά πρέπει σήμερα την παρακαταθήκη τους να την αξιοποιήσουμε στον νέο χωροταξικό σχεδιασμό.
Επίσης, αναφέρθηκε -και είναι γεγονός- ο σημαντικός ρόλος και οι προσπάθειες και του Αντώνη Τρίτση και της Μελίνας Μερκούρη, προσπάθειες όμως που δεν ολοκληρώθηκαν.
Την ανάγκη, λοιπόν, άμεσης λήψης μέτρων ανάδειξης και βελτίωσης αυτής της πόλης μέσα από τον συντονισμό των αρμόδιων φορέων, της αυτοδιοίκησης, της Κυβέρνησης, των Υπουργείων λύνει πραγματικά η σύσταση του νέου φορέα «Ανάπλαση Αθήνας ΑΕ». Διότι πέρα από τις από δεκαετίες πολιτικές, οι οποίες εφαρμόστηκαν και αναπαρήγαγαν ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, το θέμα συντονισμού ήταν καθοριστικό στην πορεία αυτής της πόλης.
Σκοπός, λοιπόν, του εν λόγω φορέα, όπως αναφέρεται, είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων στον Δήμο της Αθήνας, με έμφαση στο Εμπορικό Τρίγωνο και τα Προσφυγικά της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή, η οικονομική ανάπτυξη των περιοχών.
Το αρχείο της ΕΑΧΑ ανήκει στη Γενική Γραμματεία Χωροταξίας που μετέχει στην εταιρεία που συστήνεται σήμερα. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχει πρόσβαση στα αρχεία όλων των Υπουργείων που μετέχουν στον φορέα, προκειμένου να αξιοποιηθούν όλες αυτές οι μελέτες που τόσα χρόνια δεν υλοποιήθηκαν.
Στο πλαίσιο του σκοπού της η «Ανάπλαση Αθήνας» δύναται κατά παρέκκλιση να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα ή ανενεργά κτήρια, να αποκαθιστά διατηρητέα και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις ενίσχυσης της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας, αλληλέγγυας οικονομίας, να αναδείξει τον τουριστικό χαρακτήρα των περιοχών.
Επίσης, στους σκοπούς της εταιρείας περιλαμβάνονται και οι ακάλυπτοι χώροι στις γειτονιές της Αθήνας όπως και οι δράσεις βελτίωσης της προσβασιμότητας του αστικού περιβάλλοντος δίνοντας έμφαση στην προσβασιμότητα ατόμων με μειωμένη κινητικότητα και αναπηρία.
Κλείνοντας, θα έλεγα με αίσθημα ευθύνης για το μέλλον και την ανάδειξη της ιστορικότητας αυτής της πόλης και της ταυτότητάς της ότι οφείλουμε μακριά από μικροκομματικές και μικροπολιτικές με σεμνότητα και σχετική αυτοκριτική –το ξαναλέω- από την πλευρά της αντιπολίτευσης να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια που εισάγεται στο εν λόγω νομοσχέδιο σήμερα, ώστε η προβολή στο μέλλον να είναι αυτό που πραγματικά αξίζει στην Αθήνα μας.
Ευχαριστώ.